• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυκητιάσεις στους σκύλους

 • A-
 • A+

Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι εμφανίζονται στατιστικά πιο συχνά. Αυτοί είναι οι μύκητες Microsporum canis, Trichophyton metagrophytes και Microsporum gypseum.

Ο σκύλος ή η γάτα μπορεί να νοσήσει από έναν από τους παραπάνω μύκητες, είτε εάν έρθει σε επαφή με άλλα ζώα ή ανθρώπους που νοσούν, είτε μέσω της επαφής με το χώμα όπου ζουν κάποια είδη μυκήτων. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, κάποια ζώα είναι φορείς, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί τα ίδια να μη νοσούν, αλλά να μεταδίδουν μύκητες.

Οπως στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα η εκδήλωση συμπτωμάτων εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εμφάνιση της μυκητίασης μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος, καθώς επίσης και περιοχές όπως τα νύχια. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρατηρούμε είναι η απώλεια τριχώματος (αλωπεκία), που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει κυκλικό σχήμα, καθώς επίσης η υποτρίχωση και η κακή όψη του τριχώματος.

Ο κνησμός δεν είναι σταθερό σύμπτωμα, άλλοτε υπάρχει και άλλοτε όχι. Επίσης μπορεί να παρατηρήσουμε ερυθρές εστίες, σε περίπτωση δε που αυτές επιπλεχθούν από κάποιο μικρόβιο μπορεί να έχουμε μια υπεγερμένη ερυθρή περιοχή, που ονομάζεται μολυσματικό κηρίο.

Η απομόνωση του μύκητα και η ταυτοποίησή του γίνεται έπειτα από λήψη δείγματος τριχών και καλλιέργειά τους σε κατάλληλο θρεπτικό άγαρ.

Η επιλογή του κατάλληλου σημείου λήψης δείγματος πολλές φορές γίνεται με τη βοήθεια της λυχνίας wood, η οποία κάνει ορισμένα είδη μυκήτων να φθορίζουν.

Αν υπάρχει υποψία μυκητίασης, οι ιδιοκτήτες των ζώων καλό θα είναι να μη βάζουν επάνω στις αλλοιώσεις οποιοδήποτε φάρμακο πριν επισκεφθούν τον κτηνίατρο, γιατί αλλοιώνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα πρέπει να γίνει αμέσως η επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής από τον κτηνίατρο. Σε μονήρεις αλλοιώσεις συνηθέστερα προτείνεται η χρήση αλοιφών τοπικά, ενώ σε γενικευμένα περιστατικά μυκητιάσεων προτείνονται τα μπάνια με ειδικά σαμπουάν σε συνδυασμό ή μη με χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων από το στόμα.

Η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία και για συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται από τον θεράποντα κτηνίατρο, καθώς λάθος χορήγηση μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Ο τριχοφάγος μεταδίδεται αρκετά συχνά σε ανθρώπους, ιδιαιτέρως σε παιδιά, ηλικιωμένους και γενικά άτομα με μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και γι' αυτόν τον λόγο αναφέρεται ως ζωανθρωπονόσος.

Eκτός από τη θεραπεία, για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου, εφόσον το ζώο μας έχει επιβεβαιωμένη διάγνωση μυκητίασης, θα πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρύνουμε τις τρίχες που πιθανόν να έχουν πέσει στον χώρο και να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής.

*Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Πολύ συχνά, κυρίες και κύριοι, διάφοροι σκύλοι-φίλοι της σελίδας μας μού στέλνουν προσωπικές επιστολές στο e-mail μου, σχολιάζοντας -ζοχαδιασμένοι ή χαρούμενοι, αναλόγως- την επικαιρότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
Η καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς του κατοικιδίου μας, είτε είναι σκύλος είτε γάτα, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι «φυσιολογικό» για το ζωάκι μας, βασιζόμενοι σε μια σειρά από συμπτώματα.
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Θεωρώ πολύ σπουδαίες τις πρωτοβουλίες φιλόζωων και φιλοζωικών σωματείων, με τις οποίες προτρέπονται οι πολίτες να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα άστεγα-αδέσποτα ζωάκια, συνήθως γάτες ή σκύλους
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πώς θα διώξουμε τη σκνίπα από τον σκύλο μας
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ιδιοκτητών σκύλων, ιδιαίτερα κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου, είναι η λεϊσμάνια. Γνωρίζουμε όμως τι είναι η λεϊσμανίαση, πώς μεταδίδεται, τι προκαλεί και πώς...
Πώς θα διώξουμε τη σκνίπα από τον σκύλο μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας