• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -4.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.5°C / 0.1°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 0.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.3°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  7 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 0.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -3.5°C / -0.1°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.8°C / 0.8°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες

 • A-
 • A+

Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο.

Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παραχθούν αντισώματα ενάντια σε συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες.

Τα εμβόλια συνήθως περιέχουν έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια.

Ο παράγοντας αυτός κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο και να παραχθούν αντισώματα κατά των νοσημάτων για τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός.

Σε μελλοντική ενδεχόμενη επαφή του οργανισμού με τον νοσογόνο παράγοντα, σε φυσικές συνθήκες, εφόσον έχει γίνει εμβολιασμός κατά του συγκεκριμένου νοσήματος, έχουμε προστασία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου το εμβόλιο δρα και θεραπευτικά εκτός από προληπτικά (π.χ. το εμβόλιο κατά των μυκητιάσεων).

Ο πρώτος βασικός εμβολιασμός ξεκινάει στην ηλικία περίπου των 2 μηνών και επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές με μεσοδιάστημα 21 έως 30 ημερών στους σκύλους και τις γάτες.

Η ανοσοποίηση του οργανισμού των σκύλων μέσω των εμβολίων γίνεται ενάντια στη νόσο Carre (ή αλλιώς μόρβα), την παρβοίωση (ή τύφος), τη λεπτοσπείρωση (υπάρχουν εμβόλια που αντιμετωπίζουν έως και 4 στελέχη λεπτοσπείρωσης), τη λοιμώδη ηπατίτιδα και την parainfluenza.

Μετά την ηλικία των 4 μηνών γίνεται ο εμβολιασμός ενάντια στον ιό της λύσσας, ο οποίος γίνεται μία φορά ετησίως.

Μετά τα πρώτα εμβόλια, τα οποία επαναλαμβάνονται όπως είπαμε ανά μήνα, στη συνέχεια γίνονται σε ετήσια βάση. Το ίδιο εμβολιακό πρόγραμμα ισχύει και για τις γάτες, μόνο που τα νοσήματα είναι διαφορετικά.

Οι γάτες ανοσοποιούνται ενάντια στον ιό της ρινοτραχειίτιδας, της πανλευκοπενίας του καλυκοϊού και σε μερικές περιπτώσεις, όταν κρίνεται απαραίτητο, κατά της χλαμυδίωσης.

Οπως και στους σκύλους, έτσι και στις γάτες το εμβόλιο ενάντια στη λύσσα γίνεται μετά τον τέταρτο μήνα ζωής του ζώου.

Και για τα δύο είδη κατοικίδιων, υπάρχουν και άλλα εμβόλια, τα οποία όμως είναι προαιρετικά. Για τους σκύλους υπάρχει το εμβόλιο για το kennel cough (λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα), για τη leishmania και κατά των μυκήτων. Για τις γάτες κυκλοφορούν εμβόλια κατά της ιογενούς λευχαιμίας και κατά των μυκητιάσεων.

Το προαιρετικό εμβολιακό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει κάθε κατοικίδιο εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσής του και την κατάσταση της υγείας του και το αποφασίζει ο κτηνίατρος μετά από λήψη ιστορικού.

Για παράδειγμα γάτες που ζουν αποκλειστικά και μόνο μέσα σε διαμέρισμα, το εμβόλιο κατά της ιογενούς λευχαιμίας δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν, καθώς δεν είναι εκτεθειμένες στη φυσική λοίμωξη από τον ιό.

Οπως προαναφέραμε, στα κατοικίδια ζώα πραγματοποιείται ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός.

Εφ' όσον οι ετήσιοι επανεμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί με συνέπεια και οι συνθήκες υγείας και διαβίωσης το επιτρέπουν (δηλαδή το ζώο είναι υγιές και ζει μέσα σε σπίτι), τότε μετά τα 9-10 έτη ζωής, οι εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν ανά 2 χρόνια.

Το ίδιο ισχύει τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες.

Οπως ισχύει και για οποιοδήποτε φάρμακο χορηγείται σε ένα ζώο ή σε έναν άνθρωπο, πάντα θα πρέπει να παρακολουθείται κάποιες ώρες μετά, γιατί υπάρχει πιθανότητα αντίδρασης.

Αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε αντίδραση (π.χ. οίδημα), τότε θα πρέπει να μην ξαναχρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα και στον επόμενο εμβολιασμό να χρησιμοποιηθεί εμβόλιο άλλης κατασκευάστριας εταιρείας.

Γενικά τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη των νοσημάτων και τη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων.

Τα οφέλη από την πραγματοποίησή τους είναι αδιαμφισβήτητα περισσότερα σε σύγκριση με τις πιθανές παρενέργειες, οι οποίες να σημειωθεί ότι πλέον είναι σπάνιες. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή.

*Η Ελενα Καραγγελή είναι κτηνίατρος στην Αθήνα (Αμπελόκηποι)

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
Η καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς του κατοικιδίου μας, είτε είναι σκύλος είτε γάτα, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι «φυσιολογικό» για το ζωάκι μας, βασιζόμενοι σε μια σειρά από συμπτώματα.
Τα συμπτώματα «μιλάνε»
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Θεωρώ πολύ σπουδαίες τις πρωτοβουλίες φιλόζωων και φιλοζωικών σωματείων, με τις οποίες προτρέπονται οι πολίτες να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα άστεγα-αδέσποτα ζωάκια, συνήθως γάτες ή σκύλους
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πώς θα διώξουμε τη σκνίπα από τον σκύλο μας
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ιδιοκτητών σκύλων, ιδιαίτερα κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου, είναι η λεϊσμάνια. Γνωρίζουμε όμως τι είναι η λεϊσμανίαση, πώς μεταδίδεται, τι προκαλεί και πώς...
Πώς θα διώξουμε τη σκνίπα από τον σκύλο μας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μυκητιάσεις στους σκύλους
Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι...
Μυκητιάσεις στους σκύλους
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
Είναι πλέον μια πολύ καλή ευκαιρία για εκδρομές στην εξοχή και για μεγάλες βόλτες στα πάρκα με τα κατοικίδιά μας. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε τις βόλτες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ήδη κάνει τα...
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας