Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι κάνουν αυτά όταν καλούμε φίλους στο σπίτι;

Τι κάνουν αυτά όταν καλούμε φίλους στο σπίτι;

  • A-
  • A+

Συμβουλές για να μην καταλήξει σε φιάσκο το πάρτι...

Πολλοί άνθρωποι που έχουν σκύλους και γάτους θέλουν τα ζωάκια τους, ως μέλη της οικογένειάς τους, να ζουν μαζί τους μέσα στο σπίτι. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι με κάποιον τρόπο τα έχουν μάθει να μη λερώνουν μέσα, αλλά έξω απ' το σπίτι, στη διάρκεια της βόλτας που τα πάνε μια, δυο ή και τρεις φορές τη μέρα.

Εκτός από το να μη λερώνουν, τα ζωάκια μαθαίνουν, ζώντας με τους ανθρώπους τους, τι επιτρέπεται και τι όχι, ώστε η συμβίωση να είναι αρμονική και χωρίς προβλήματα. Αυτός είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι τα ανεπίδεκτα μαθήσεως ζωάκια, που όσο κι αν προσπαθήσεις είναι αδύνατο να μάθουν τι θέλεις και δημιουργούν συνεχώς προβλήματα.

Δύο παραδείγματα:

Γνωστή μου κυρία είχε το ζωάκι της -τι ζωάκι δηλαδή, θηριώδης Δανός ήταν- μέσα στο διαμέρισμά της. Το σκυλί ήταν σαν να μην υπήρχε - τόσο ήρεμο και καλομαθημένο το είχε. Το βράδυ του έλεγε «σπίτι σου τώρα» και εκείνο πήγαινε στο «κρεβατάκι» του, απ' όπου σηκωνόταν το πρωί, όταν ξύπναγε κι η μαμά του.

Ενα άλλο ζευγάρι, πάλι, είχε μια γάτα που είχε τον νου της μόνο στην καταστροφή: παπούτσια, παντόφλες, κουρτίνες, χαλιά, ρούχα - ό,τι υπήρχε στο σπίτι το κατέστρεφε. Δεν άντεξαν και την πήγαν στο εξοχικό τους, όπου το καταστροφικό της έργο συνεχίστηκε μεν, αλλά με ασήμαντες απώλειες.

Εκεί που πραγματικά δοκιμάζεται το κατοικίδιο ζωάκι είναι όταν έρχονται ξένοι στο σπίτι για επίσκεψη. Τα ντρεσαρισμένα σκυλιά και γατιά μπορούν να περιφέρονται λυτά και να δέχονται τα χάδια των επισκεπτών, εφόσον οι τελευταίοι δεν έχουν δηλώσει ότι φοβούνται τα ζώα.

Αν όμως το δηλώσουν, ακόμα και τα πιο ήρεμα ζωάκια πρέπει να περιοριστούν σε κάποιον χώρο μακριά απ' τους επισκέπτες. Το ίδιο πρέπει να γίνει κι αν οι καλεσμένοι δηλώσουν αλλεργικοί στις τρίχες των ζώων.

Ακόμα θυμάμαι τον τρόμο που περάσαμε, η γυναίκα μου κι εγώ, πασχαλιάτικα, όταν πήγαμε για το «αρνί» στο εξοχικό σπίτι φίλων που είχαν δύο θηριώδη ντόμπερμαν - μάνα και κόρη. Μιλάμε για εφιάλτη: τα σκυλιά, με το που μπήκαμε στον κήπο, μας επιτηρούσαν με άγρυπνο βλέμμα, κάθισαν κάτω απ' τις πλιάν πολυθρόνες μας και γρύλιζαν υπόκωφα όποτε κουνούσαμε τα πόδια μας. Στο λαιμό μάς κάθισε το αρνί. Δεν ξαναπήγαμε σπίτι τους.

Και μια άλλη οδυνηρή ανάμνηση: Ερχεται σπίτι μου για καφέ ένας φίλος και αρχίζει τα «ψι-ψι-ψι» για να βγει απ' την κρυψώνα του ο γάτος μου και να τον χαϊδέψει. Τον προειδοποιώ ότι ο γάτος δεν είναι κάνα χαδιάρικο πλάσμα, αλλά άτακτος και να μη του δίνει θάρρος. Τίποτα εκείνος: «Ελα μωρέ, τι θα κάνει; Ξέρω από γατιά εγώ»! Τελικά έφυγε έξαλλος βρίζοντάς με διότι ο γάτος ανέβηκε στο κεφάλι του, ξέσκισε τη γραβάτα και το πουκάμισό του -και τη φαλάκρα του- πριν προλάβω να τον κλείσω στην κουζίνα.

Γενικά, καλό είναι να περιορίζουμε τα ζωάκια μας όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πώς θα αντιδράσουν - και οι μεν και οι δε. Δεν ξέρουμε αν ο σκύλος μας, π.χ., θα ανεχτεί μια άγνωστη χερούκλα να του πασπατεύει το κεφάλι ή τα αυτιά. Ούτε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι φίλοι μας θα ανεχτούν μια «επίθεση φιλίας» απ' τον σκύλο μας, που ίσως τους λερώσει ή τους σκίσει τα ρούχα τους.

Ακόμα, όμως, κι αν έχεις περιορισμένο, π.χ. δεμένο με λουρί, τον σκύλο σου, καλό είναι να μην αφήνεις τους φίλους να τον πλησιάζουν πολύ - ειδικά αν ο σκύλος σου δεν τους γνωρίζει από πριν. Διότι ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να αντιδράσει ο δεμένος σκύλος.

Μιλάει η (κακή) πείρα: Ενα Πάσχα έρχονται φίλοι για «αρνί» στο εξοχικό μας. Ο Αρης (ο πρώτος σκύλος μας) είναι δεμένος και φανερά εκνευρισμένος - οι μυρουδιές του έχουν σπάσει τη μύτη. Και γαβγίζει συνεχώς. Τον πλησιάζει -δυστυχώς πολύ!- ένας φίλος: το πρόσωπό του απέχει λίγα εκατοστά απ' το μουσούδι του Αρη. «Τι φωνάζεις, Αρη;» του λέει. Και ο Αρης, «χραπ», του δαγκώνει τη μύτη. Στα 12 χρόνια της ζωούλας του, ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που δάγκωσε άνθρωπο ο Αρης. Και δεν έφταιγε αυτός.

Και κάτι τελευταίο: Η μουσική, ειδικά η δυνατή, μπορεί να διασκεδάζει εμάς και τους φίλους μας, αλλά για τον σκύλο, που η ακοή του είναι πολύ οξύτερη απ' τη δική μας, είναι αφόρητη. Τον εκνευρίζει, τον εξαγριώνει. Μη ρισκάρετε να χορεύετε με τη μουσική στη διαπασών και τον σκύλο να περιφέρεται ελεύθερος. Ποτέ δεν ξέρετε πώς μπορεί να εκδηλώσει την ταραχή που του προκαλούν αυτοί οι δυνατοί ήχοι.

Για υιοθεσία

Αυτές οι δύο τσαχπίνες μικρούλες -και ακόμα μια αδελφούλα τους- βρέθηκαν στον δρόμο και ήδη φιλοξενούνται προσωρινά από καλούς ανθρώπους. Θέλουν όμως να υιοθετηθούν, για να 'χουν μια οικογένεια που θα τη φροντίζουν και θα τα φροντίζει. Τις λένε Κιάρα και Ρόη και, αν σας κάνουν «κλικ», θα τις βρείτε στο τηλ. 6994-952384. Βιαστείτε, διότι ίσως προλάβουν άλλοι!

! Ο Παναγιώτης Διαμαντής θα παίρνει τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 8, Αθήνα (στήλη «Εμείς και αυτά»), τα τηλεφωνήματά σας στον αριθμό 211 1045000, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 11.00-13.00 και τα e-mails σας στη διεύθυνση pdiamantis@efsyn.gr

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Το χωριό μου είναι το Παγκράτι: ζηλεύω όσους λένε από ποιο χωριό κατάγονται και είπα να λέω κι εγώ πως έχω χωριό. Εδώ που τα λέμε, το Παγκράτι τότε, αρχές δεκαετίας του '50, ήταν κάτι σαν χωριό, κάπως περίεργο...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Μαθαίνω, κυρίες και κύριοι, πως πολύ έχουν αναστατωθεί εκεί στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. επειδή κάποιοι βουλευτές, πρώην λεβεντικοί, νεοδημοκράτες, ποταμίσιοι και καμμένοι, άλλαξαν ρότα και συντάχτηκαν με το κυβερνών...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
2 σε 1: και pet και φύλακας
Σκύλος-φύλακας ή σύστημα συναγερμού; Το δίλημμα απασχόλησε σοβαρά έναν πρώην εκπαιδευτή των σκύλων της Σκότλαντ Γιαρντ, που αποφάσισε να δημιουργήσει έναν σκύλο «ρόμποκοπ».
2 σε 1: και pet και φύλακας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ετοιμα για επανένταξη τα 3 ορφανά
Στην πραγματικά φιλοζωική και πάντα ενημερωμένη «σελίδα» zoosos.gr διαβάζω συχνά θέματα που με χαροποιούν και με γεμίζουν αισιοδοξία. Ενα απ' αυτά διάβασα και θέλω να το μοιραστώ με σας, μιας και δείχνει ότι...
Ετοιμα για επανένταξη τα 3 ορφανά
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Προ ημερών παρακολούθησα, μέσω ίντερνετ, τη συζήτηση (ή ντιμπέιτ, αν προτιμάτε) μεταξύ τεσσάρων υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων. Μου άρεσε η συζήτηση και η αντιπαράθεση αυτή, διότι και τα 5 θέματά της...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Φιλοζωία - θεωρία και πράξη
Ο τίτλος του βιβλίου που έλαβα στο γραφείο μου είναι «Φιλοζωία και Ομοιοπαθητική». Συγγραφέας του, η Κορίννα Καρκανίδου.Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, η συγγραφέας ασχολείται με τη ζωοφιλία, που...
Φιλοζωία - θεωρία και πράξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας