• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 31.3°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.1°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.9°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  52%

Ολα για τα μάτια του σκύλου

 • A-
 • A+

Η όραση των σκύλων εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο. Δυστυχώς, οι σκύλοι δεν μπορούν να μας μιλήσουν και να μας περιγράψουν την εικόνα που βλέπουν.

Οπότε, με βάση τα ανατομικά δεδομένα που έχουμε, κατανοούμε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του ματιού και εικάζουμε ότι ο εγκέφαλος των σκύλων επεξεργάζεται τις εικόνες που λαμβάνει με τρόπο παρόμοιο με των ανθρώπων.

Τα μάτια των σκύλων, όπως και των ανθρώπων, έχουν κερατοειδή χιτώνα, κόρη, φακό, αμφιβληστροειδή χιτώνα και ραβδία και κωνία.

Το φως περνάει μέσω του κερατοειδούς χιτώνα και μετά μέσω της κόρης, η οποία συστέλλεται και διαστέλλεται για να ελεγχθεί η ποσότητα του φωτός που περνάει. Στη συνέχεια μέσω του φακού καταλήγει στον αμφιβληστροειδή.

Η πιο σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά την ανατομία του ματιού είναι η αναλογία ραβδίων και κωνίων.

Στους σκύλους υπερισχύουν τα ραβδία τα οποία είναι υπεύθυνα για την όραση σε χαμηλό φωτισμό, ενώ στους ανθρώπους υπερισχύουν τα κωνία τα οποία επεξεργάζονται την έγχρωμη όραση και το έντονο φως.

Στους ανθρώπους τα κωνία είναι τριών τύπων, για αυτό και βλέπουμε μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων, ενώ στους σκύλους υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων κυττάρων και για αυτό έχουν μικρότερο χρωματικό εύρος.

Αλλη διαφορά είναι ότι πίσω από τον αμφιβληστροειδή υπάρχει ένα ταπήτιο (tapitum lucidum), το οποίο αποτελεί στιβάδα του χοριοειδούς χιτώνα του ματιού, που αντανακλά το φως και συμβάλλει στην καλύτερη όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Υπάρχουν και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις του ματιού, οι οποίες είναι κοινές σε σκύλους και σε ανθρώπους. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τις πιο συχνές.

Ο φακός είναι στο μέσον του ματιού και είναι διαυγής. Με την πάροδο όμως του χρόνου πραγματοποιούνται χημικές αλλαγές στις πρωτεΐνες του φακού, οι οποίες οδηγούν στην ελάττωση της διαφάνειας του και τη θόλωση.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καταρράκτης. Ο καταρράκτης εμποδίζει το φως να φτάσει στο πίσω μέρος του οδηγώντας σε μείωση της όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης.

Πολλές φορές ο καταρράκτης συγχέεται με μια άλλη φυσιολογική εξεργασία θόλωσης του φακού, που ονομάζεται σκλήρυνση.

Και οι δύο καταστάσεις δίνουν μια λευκωπή, γκρι ή γαλακτώδη όψη στο μάτι. Εκτός από τον γεροντικό καταρράκτη, υπάρχει ο συγγενής, ο τραυματικός και ο μεταβολικός (π.χ. σε περίπτωση διαβήτη).

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι το χειρουργείο.

Στο μάτι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των υγρών που παράγονται και αυτών που παροχετεύονται. Οταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται λόγω συνήθως μείωσης της αποχέτευσης, τότε αυξάνεται η πίεση στα μάτια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται γλαύκωμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, αυξημένη παραγωγή δακρύων, θόλωση του κερατοειδούς και σε προχωρημένες περιπτώσεις διόγκωση του μεγέθους του οφθαλμού.

Η καθυστέρηση της έναρξης θεραπείας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται είτε χειρουργικά είτε με τοπική και συστηματική αγωγή.

Μια ακόμα συχνή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ζώα είναι η επιπεφυκίτιδα. Ο επιπεφυκότας είναι η μεμβράνη που επενδύει το πρόσθιο τμήμα του βολβού του ματιού, συνεχίζοντας μέχρι και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων.

Οι φλεγμονές του επιπεφυκότα λέγονται επιπεφυκίτιδες και μπορεί να είναι λοιμώδους ή αλλεργικής αιτιολογίας.

Τα συμπτώματα είναι το οίδημα του επιπεφυκότα και η αλλαγή στο χρώμα του (κόκκινο). Η επιπεφυκίτιδα περνάει με την χρήση κολλυρίων και δεν επηρεάζει την όραση.

Πολλές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να δημιουργείται η λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα, η οποία απαιτεί άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

*Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Καρδιά μου!
Η Σπλότζερ, το γερμανικό κοντότριχο πόιντερ, που ζει στο Νορθαμπτονσάιρ, έχει δύο καρδιές, μία μέσα στο σώμα της και μία έξω, στο τρίχωμά της.
Καρδιά μου!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Τα σκυλιά, όπως και τα περισσότερα ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις κατά την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο άλλοτε με συγκατάβαση και άλλοτε με αρνητικότητα.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Καταγγελία
Καταγγελία σχετικά με το υποτυπώδες καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και την ανύπαρκτη φροντίδα για τα ζώα της περιοχής.
Καταγγελία
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Κίνησε η γερακίνα κι ήρθε Μαραθώνα
Η γερακίνα είναι ένα ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, περιλαμβάνει 11 υποείδη, βρίσκεται στην Ευρώπη και τραβά την προσοχή μας από την κραυγή της, την πτήση της και από την παρουσία της σε ψηλά σημεία.
Κίνησε η γερακίνα κι ήρθε Μαραθώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας