Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οχιά - το μόνο επικίνδυνο!

Οχιά μικρή

Οχιά - το μόνο επικίνδυνο!

  • A-
  • A+

Η αφορμή για το σημερινό μας θέμα ήταν ένα e-mail, μια έκκληση καλύτερα, από την κ. Κάτια Λαρισαίου, από τον Βόλο: «Γράψτε κάτι για τα φίδια, ότι δεν είναι επικίνδυνα -πλην της οχιάς-, μπας και σταματήσουν οι γνωστοί, άγνωστοι και γείτονες να τα εξολοθρεύουν όπου τα συναντούν, κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών τους. Κάθε άνοιξη τα ίδια, παντού βλέπεις σκοτωμένα άκακα φίδια».

Πράγματι, έχει δίκιο η καλή μας αναγνώστρια, το βλέπω κι εγώ, εδώ στον Μαραθώνα, κάθε άνοιξη και καλοκαίρι.

Φέτος, μέχρι στιγμής έχω μετρήσει έξι νεκρά φίδια, με πολτοποιημένο κεφάλι.

Και τι φίδια; Νερόφιδα, με στρογγυλό σαν σωλήνα σώμα, γκριζοπράσινα, εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, που καθώς κυνηγούσαν την τροφή τους -συνήθως μικρά τρωκτικά, δηλαδή ποντικάκια- έκαναν λάθος και βγήκαν απ' τα χωράφια και τα χορταριασμένα οικόπεδα στην άσφαλτο.

Προσωπικά, έχω δει πολλά τέτοια φιδάκια -και... φιδούκλες, μήκους 90-100 εκ.- κάνοντας βόλτα με τα σκυλιά μου ή με το ποδήλατο.

Μια φορά, μάλιστα, περπατώντας σ' έναν χωματόδρομο που χώριζε δύο χωράφια, είδα ένα τέτοιο «θηρίο», που πρέπει να ήταν πάνω από ένα μέτρο στο μήκος.

Σταμάτησα εγώ, σταμάτησε κι αυτό, κοιταχτήκαμε και, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο φίδουκλας, που είχε σηκώσει όρθιο το μισό του σώμα, ξανάπεσε στη γη και χάθηκε στο χωράφι με γρήγορες κινήσεις.

Βέβαια, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά όταν είδα μια ολόκληρη... φιδοοικογένεια να σουλατσάρει στην αυλή μας, κάτι πολύ φυσικό όμως, μιας και το οικόπεδό μας συνορεύει, απ' τις τρεις πλευρές του, με άχτιστα οικόπεδα, γεμάτα άγρια βλάστηση.

Εκεί ανέλαβε δράση η γυναίκα μου, όταν θεωρήσαμε ότι δεν επρόκειτο για αγαθά νερόφιδα, αλλά πιθανότατα για δηλητηριώδεις οχιές.

Βούτηξε ένα ξύλο, λοιπόν, η δικιά μου και σκότωσε δύο απ' αυτά -ένα μήκους 40 εκ. κι ένα περίπου 20 εκ.

Βρήκαμε και τη φωλιά τους και την κλείσαμε με τσιμέντο και ηρεμήσαμε.

Παρά το ότι ο άνθρωπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι εχθρικός απέναντι στα φίδια -φταίει και ο «πονηρός» και «κατηραμένος» όφις...- θα παραθέσουμε εδώ πληροφορίες για τα είδη φιδιών της Ελλάδας, μπας και συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τα περισσότερα απ' αυτά όχι μόνο είναι ακίνδυνα, εφ' όσον προσέχουμε, αλλά και πολύ ωφέλιμα για μας, αφού είναι οι μεγαλύτεροι κυνηγοί ποντικιών: Αν δεν υπήρχαν στην περιοχή μας τόσα φίδια, θα μας είχαν φάει τα ποντίκια!

1. Οχιές: Υπάρχουν 5 ειδών οχιές, όλες δηλητηριώδεις, χωρίς να σημαίνει αυτό πως κάθε δάγκωμά της είναι δηλητηριώδες. Βρίσκονται σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα, με πιο επικίνδυνη αυτή που ζει στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο (η οθωμανική οχιά).

2. Μαυρόφιδο ή σαπίτης: Εχει δηλητήριο, αλλά όχι πολύ δυνατό. Φτάνει τα 2 μέτρα.

3. Σαΐτα: Λεπτό σώμα, μήκους περίπου 1 μέτρου. Οταν αισθανθεί κίνδυνο συσπειρώνεται και εκτινάσσεται για να ξεφύγει, εξ ου και το όνομά της. Δεν έχει δηλητήριο. Δεν επιτίθεται χωρίς αιτία.

4. Κολούμπρα (Coluber gemomensis): Καφέ χρώμα, λεπτό σώμα, μήκος 1 μέτρο. Ακίνδυνη, χωρίς δηλητήριο.

5. Δενδρογαλιά: Κυρίως στα Δωδεκάνησα. Φτάνει το 1 μέτρο. Μη δηλητηριώδης.

6. Σπιτόφιδο: Ζει σ' όλη την Ελλάδα. Προτιμάει τους κήπους. Μέγιστο μήκος 110 εκ. Ακίνδυνο, χωρίς δηλητήριο.

7. Λαφιάτης: Μακρύ φίδι (2 μέτρα). Αναρριχάται και τρώει αυγά πουλιών απ' τις φωλιές τους. Ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.

8. Τυφλίνος: Κοκκινωπό φιδάκι, μήκους 30 εκ. Τρέφεται με έντομα. Ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Χωρίς δηλητήριο.

9. Μικρός βόας: Ζει σε μεγάλα υψόμετρα, έχει στρογγυλό σώμα, με μήκος (μέγιστο) 1 μέτρο. Χωρίς δηλητήριο. Ακίνδυνο.

10. Αγιόφιδο: Ζει στις Κυκλάδες, μήκος 0,70 μ. Χρώμα γκρι με μαύρα στίγματα. Εχει δηλητήριο, αλλά ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού δεν είναι ισχυρό.

11. Νερόφιδο: Μέγιστο μήκος 1-1/2 μέτρο. Ζει κοντά σε λίμνες, ποτάμια, αυλάκια. Τρώει βατράχια και μικρά ψάρια. Ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.

◾ Γενικά, τα φίδια στην Ελλάδα δεν επιτίθενται στον άνθρωπο, εκτός αν κατά λάθος τα πατήσουμε -τότε αμύνονται.

Καλό είναι, λοιπόν, σε σημεία όπου γνωρίζουμε την ύπαρξη φιδιών, να φοράμε για προστασία γαλότσες ή κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση δαγκώματος από δηλητηριώδες φίδι τρέχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε Κέντρο Υγείας, νοσοκομείο κ.λπ.

Σήμερα δεν πεθαίνουν άνθρωποι από φίδια, αρκεί το περιστατικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Κι επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το φίδι που μας δάγκωσε ήταν δηλητηριώδες, πάμε στον γιατρό σε κάθε περίπτωση!

◾ Για όποιον θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για τα φίδια της Ελλάδας, παραπέμπουμε στο herpetofauna.gr.

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μνημόσυνο στα ζώα που φάγαμε
Η σφαγή ζώων για να τραφούμε είναι το θέμα του μικρού βιβλίου του Ζαχαρία Στουφή, Ζακυνθινού ποιητή και συγγραφέα, που ζει εδώ και 25 χρόνια στην Αττική.
Μνημόσυνο στα ζώα που φάγαμε
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Γουρουνάκια ή σκυλάκια;
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε παχυσαρκία είναι αρκετοί, όπως η γενετική προδιάθεση, η μειωμένη άσκηση, η αύξηση της ποσότητας της τροφής και κάποιες παθολογικές καταστάσεις.
Γουρουνάκια ή σκυλάκια;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα ζώα συντροφιάς είναι πλέον μέλη της οικογένειας!
Οι ierax analytix και Pets Today Trade Exhibition & Magazine διενήργησαν έρευνα αγοράς σε περισσότερους από 3.000 κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, με στόχο να μελετήσουν τη συμπεριφορά και τις απόψεις τους.
Τα ζώα συντροφιάς είναι πλέον μέλη της οικογένειας!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Κυρίες και κύριοι, δεν φταίω εγώ, φταίνε αυτοί «του Μαξίμου» που δεν μ' αφήνουν ν' αγιάσω. Εγώ ήθελω να σας ενημερώσω για όσα συμβαίνουν στην αγέλη μας, αλλά με όσα έγιναν τελευταία άλλαξα γνώμη.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Είχα αρχίσει, προ ημερών, να σας γράφω τις πρώτες μου εντυπώσεις απ' τη βιογραφία του Σπυρίδωνος Τρικούπη, γραμμένη απ' τη Λύντια Τρίχα («Σπυρίδων, ο άλλος Τρικούπης», εκδόσεις Πόλις)
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Επέστρεψε σπίτι του μετά από επτά χρόνια!
Το Χριστούγεννα που πέρασαν, η οικογένεια Κίνλοκ τα γιόρτασε με απαρτία: Μια εθελοντική-ζωοφιλική οργάνωση της έφερε μέσα σ' ένα κλουβάκι τον αγαπημένο της Ταμπς, τον γάτο της.
Επέστρεψε σπίτι του μετά από επτά χρόνια!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας