Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οχιά - το μόνο επικίνδυνο!

Οχιά μικρή

Οχιά - το μόνο επικίνδυνο!

  • A-
  • A+

Η αφορμή για το σημερινό μας θέμα ήταν ένα e-mail, μια έκκληση καλύτερα, από την κ. Κάτια Λαρισαίου, από τον Βόλο: «Γράψτε κάτι για τα φίδια, ότι δεν είναι επικίνδυνα -πλην της οχιάς-, μπας και σταματήσουν οι γνωστοί, άγνωστοι και γείτονες να τα εξολοθρεύουν όπου τα συναντούν, κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών τους. Κάθε άνοιξη τα ίδια, παντού βλέπεις σκοτωμένα άκακα φίδια».

Πράγματι, έχει δίκιο η καλή μας αναγνώστρια, το βλέπω κι εγώ, εδώ στον Μαραθώνα, κάθε άνοιξη και καλοκαίρι.

Φέτος, μέχρι στιγμής έχω μετρήσει έξι νεκρά φίδια, με πολτοποιημένο κεφάλι.

Και τι φίδια; Νερόφιδα, με στρογγυλό σαν σωλήνα σώμα, γκριζοπράσινα, εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, που καθώς κυνηγούσαν την τροφή τους -συνήθως μικρά τρωκτικά, δηλαδή ποντικάκια- έκαναν λάθος και βγήκαν απ' τα χωράφια και τα χορταριασμένα οικόπεδα στην άσφαλτο.

Προσωπικά, έχω δει πολλά τέτοια φιδάκια -και... φιδούκλες, μήκους 90-100 εκ.- κάνοντας βόλτα με τα σκυλιά μου ή με το ποδήλατο.

Μια φορά, μάλιστα, περπατώντας σ' έναν χωματόδρομο που χώριζε δύο χωράφια, είδα ένα τέτοιο «θηρίο», που πρέπει να ήταν πάνω από ένα μέτρο στο μήκος.

Σταμάτησα εγώ, σταμάτησε κι αυτό, κοιταχτήκαμε και, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο φίδουκλας, που είχε σηκώσει όρθιο το μισό του σώμα, ξανάπεσε στη γη και χάθηκε στο χωράφι με γρήγορες κινήσεις.

Βέβαια, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά όταν είδα μια ολόκληρη... φιδοοικογένεια να σουλατσάρει στην αυλή μας, κάτι πολύ φυσικό όμως, μιας και το οικόπεδό μας συνορεύει, απ' τις τρεις πλευρές του, με άχτιστα οικόπεδα, γεμάτα άγρια βλάστηση.

Εκεί ανέλαβε δράση η γυναίκα μου, όταν θεωρήσαμε ότι δεν επρόκειτο για αγαθά νερόφιδα, αλλά πιθανότατα για δηλητηριώδεις οχιές.

Βούτηξε ένα ξύλο, λοιπόν, η δικιά μου και σκότωσε δύο απ' αυτά -ένα μήκους 40 εκ. κι ένα περίπου 20 εκ.

Βρήκαμε και τη φωλιά τους και την κλείσαμε με τσιμέντο και ηρεμήσαμε.

Παρά το ότι ο άνθρωπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι εχθρικός απέναντι στα φίδια -φταίει και ο «πονηρός» και «κατηραμένος» όφις...- θα παραθέσουμε εδώ πληροφορίες για τα είδη φιδιών της Ελλάδας, μπας και συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τα περισσότερα απ' αυτά όχι μόνο είναι ακίνδυνα, εφ' όσον προσέχουμε, αλλά και πολύ ωφέλιμα για μας, αφού είναι οι μεγαλύτεροι κυνηγοί ποντικιών: Αν δεν υπήρχαν στην περιοχή μας τόσα φίδια, θα μας είχαν φάει τα ποντίκια!

1. Οχιές: Υπάρχουν 5 ειδών οχιές, όλες δηλητηριώδεις, χωρίς να σημαίνει αυτό πως κάθε δάγκωμά της είναι δηλητηριώδες. Βρίσκονται σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα, με πιο επικίνδυνη αυτή που ζει στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο (η οθωμανική οχιά).

2. Μαυρόφιδο ή σαπίτης: Εχει δηλητήριο, αλλά όχι πολύ δυνατό. Φτάνει τα 2 μέτρα.

3. Σαΐτα: Λεπτό σώμα, μήκους περίπου 1 μέτρου. Οταν αισθανθεί κίνδυνο συσπειρώνεται και εκτινάσσεται για να ξεφύγει, εξ ου και το όνομά της. Δεν έχει δηλητήριο. Δεν επιτίθεται χωρίς αιτία.

4. Κολούμπρα (Coluber gemomensis): Καφέ χρώμα, λεπτό σώμα, μήκος 1 μέτρο. Ακίνδυνη, χωρίς δηλητήριο.

5. Δενδρογαλιά: Κυρίως στα Δωδεκάνησα. Φτάνει το 1 μέτρο. Μη δηλητηριώδης.

6. Σπιτόφιδο: Ζει σ' όλη την Ελλάδα. Προτιμάει τους κήπους. Μέγιστο μήκος 110 εκ. Ακίνδυνο, χωρίς δηλητήριο.

7. Λαφιάτης: Μακρύ φίδι (2 μέτρα). Αναρριχάται και τρώει αυγά πουλιών απ' τις φωλιές τους. Ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.

8. Τυφλίνος: Κοκκινωπό φιδάκι, μήκους 30 εκ. Τρέφεται με έντομα. Ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Χωρίς δηλητήριο.

9. Μικρός βόας: Ζει σε μεγάλα υψόμετρα, έχει στρογγυλό σώμα, με μήκος (μέγιστο) 1 μέτρο. Χωρίς δηλητήριο. Ακίνδυνο.

10. Αγιόφιδο: Ζει στις Κυκλάδες, μήκος 0,70 μ. Χρώμα γκρι με μαύρα στίγματα. Εχει δηλητήριο, αλλά ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού δεν είναι ισχυρό.

11. Νερόφιδο: Μέγιστο μήκος 1-1/2 μέτρο. Ζει κοντά σε λίμνες, ποτάμια, αυλάκια. Τρώει βατράχια και μικρά ψάρια. Ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.

◾ Γενικά, τα φίδια στην Ελλάδα δεν επιτίθενται στον άνθρωπο, εκτός αν κατά λάθος τα πατήσουμε -τότε αμύνονται.

Καλό είναι, λοιπόν, σε σημεία όπου γνωρίζουμε την ύπαρξη φιδιών, να φοράμε για προστασία γαλότσες ή κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση δαγκώματος από δηλητηριώδες φίδι τρέχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε Κέντρο Υγείας, νοσοκομείο κ.λπ.

Σήμερα δεν πεθαίνουν άνθρωποι από φίδια, αρκεί το περιστατικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Κι επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το φίδι που μας δάγκωσε ήταν δηλητηριώδες, πάμε στον γιατρό σε κάθε περίπτωση!

◾ Για όποιον θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για τα φίδια της Ελλάδας, παραπέμπουμε στο herpetofauna.gr.

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Επειδή πολλή κουβέντα έγινε σχετικά με τις ολιγοήμερες διακοπές του πρωθυπουργού σε σκάφος ρώτησα τη φίλη μου την Μπερλίνα το εξής: υπήρξε ποτέ στο παρελθον Ελληνας πρωθυπουργός που να δέχτηκε τέτοιου ή...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ο Πυθαγόρας ήταν γάτος!
Δεν ζει πια. Ηταν ένας κιτρινόμαυρος κεραμιδόγατος. Τριγυρνούσε στην αυλή και δεν πλησίαζε στο σπίτι όσο ήμουν μόνη μέσα. Κρατούσε μεγάλες αποστάσεις. Χρειάστηκε να φύγει για μια εβδομάδα ο αδελφός μου. Κάποια...
Ο Πυθαγόρας ήταν γάτος!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Ηξερα ότι η εξουσία άλλους αναδεικνύει κι άλλους καταβαραθρώνει. Παράδειγμα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος για τον οποίο, ακουγόντας τον σε ραδιοφωνική εκπομπή, διαμόρφωσα την εντύπωση ότι πλέον είναι ένας...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Οταν τέθηκε το θέμα «Πού θα πάμε για Πάσχα;», ο δικός μου, ανυποψίαστος, έκανε μια πρόταση που μου φάνηκε λογική: «Να πάμε κάπου ήσυχα, να νιώσουμε την κατάνυξη της Ανάστασης σαν καλοί xριστιανοί».
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Λίζα κέρδισε την αγάπη μας
Πήρα το θάρρος να γράψω δυο λόγια για το αγαπημένο μου σκυλί, τη Λίζα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης για τα 17 χρόνια που μοιραστήκαμε μαζί. Το 2012 αποτέλεσε την έμπνευσή μου για να αρχίσω να γράφω...
Η Λίζα κέρδισε την αγάπη μας
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ζάκυνθος
Σε απελπισία βρίσκεται η κυρία Παναγιώτα Λούτα, που ζει στον Αγιο Κήρυκο Ζακύνθου: Μια αδεσποτούλα σκύλα γέννησε στον στάβλο της πέντε «αγουδιμέντα» (πολύ ωραία) κουτάβια και δεν ξέρει τι να τα κάνει.
Ζάκυνθος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας