• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.8°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%

O ιδιοκτήτης του σκύλου πρέπει να αναζητήσει τα αίτια όταν παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο που κινείται

Γεράματα και αρθριτικά

 • A-
 • A+

Η αρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία παρατηρείται πολύ συχνά στα ζώα μεγάλης ηλικίας. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που κάποιο ζώο νεαρής ηλικίας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να υποφέρει από αρθρίτιδα.

Οι αρθρίτιδες ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες. Τις φλεγμονώδεις και τις μη φλεγμονώδεις. Η πιο συχνή είναι η εκφυλιστική ή οστεοαρθρίτιδα, που είναι μη φλεγμονώδης. Συνήθως τα κλινικά σημεία συνδέονται με μία ή δύο αρθρώσεις, αν και μπορεί να έχουν προσβληθεί περισσότερες, και χαρακτηρίζεται από προοδευτική εκφύλιση και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου συνήθως παρατηρεί ότι το ζώο του κινείται λιγότερο ή έχει περισσότερη δυσκολία στο να πραγματοποιήσει απλές κινήσεις που στο παρελθόν τις έκανε με μεγαλύτερη άνεση. Για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ανέβει στον καναπέ, στις σκάλες ή να μπει στο αυτοκίνητο. Στη βόλτα δείχνει απρόθυμο να τρέξει όσο έτρεχε, ή δεν θέλει να παίξει για πολλή ώρα. Σε επόμενο στάδιο παρατηρούμε ότι το ζώο κουτσαίνει. Αρκετές φορές η άρθρωση είναι διογκωμένη, ενώ ο πόνος δεν υπάρχει πάντα. Κατά την ψηλάφηση και ιδιαίτερα κατά τις παθητικές κινήσεις κάμψης-έκτασης, μπορεί το ζώο να αντιδράσει και να ακουστεί κριγμός. Ο κριγμός υποδηλώνει την παρουσία οστεοφύτων ή τη βλάβη του αρθρικού χόνδρου. Συνήθως υπάρχει μια προοδευτικότητα στην εξέλιξη της κατάστασης.

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι ιδιοπαθής ή δευτερογενής. Η ιδιοπαθής αρθρίτιδα θεωρείται ότι οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, ανοσολογικές και μεταβολικές καταστάσεις, ενώ η δευτερογενής σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία και οι τραυματισμοί, που οδηγούν σε απώλεια σταθερότητας της άρθρωσης. Οποιασδήποτε αιτιολογίας κι αν είναι η προέλευση της αρθρίτιδας, η διαδικασία εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου είναι η ίδια. Λόγω του τραυματισμού των κυττάρων παρατηρείται αύξηση πρωτεολυτικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν το δίκτυο κολλαγόνου που υπάρχει στον χόνδρο δημιουργώντας την κατάσταση που περιγράφουμε.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική και τη μη χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται σε πιο βαριά περιστατικά και μπορεί να αφορά καθαρισμό των οστεοφύτων μέσω αρθροσκόπησης, έως ολική αρθροπλαστική.

Από την άλλη μεριά, ακρογωνιαίος λίθος για τη μη χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ο έλεγχος του βάρους. Θα πρέπει το ζώο να έχει το ιδανικό βάρος με βάση τον σωματότυπό του, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιέσεις που δέχονται οι αρθρώσεις. Πολύ σημαντική είναι επίσης η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, ώστε να προστατεύονται και να σταθεροποιούνται οι αρθρώσεις.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα, τροφές και διατροφικά συμπληρώματα που βοηθούν στον έλεγχο της κατάστασης. Από φάρμακα, πιο συχνά για την ανακούφιση του πόνου και μείωση της φλεγμονής χρησιμοποιούνται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, πάντα ύστερα από συμβουλή του κτηνιάτρου. Υπάρχουν επίσης κάποια σκευάσματα που περιέχουν χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και υαλουρονικό οξύ, τα οποία χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της κλινικής εικόνας. Ιδια δράση έχουν πλέον και κάποιες τροφές που εμπεριέχουν τις παραπάνω ουσίες στη σύστασή τους.

*Κτηνίατρος (Αμπελόκηποι, Αθήνα)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Οταν χτυπάνε οι ωτίτιδες
Η έξω ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή αιτία προσκόμισης στον κτηνίατρο. Ο ιδιοκτήτης συνήθως παρατηρεί ότι το ζώο του κουνάει το κεφάλι δεξιά αριστερά ή ξύνει με το πόδι το αυτί, πολλές φορές τραυματίζοντας την...
Οταν χτυπάνε οι ωτίτιδες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
Μία συγκλονιστική επιστολή ψάρεψα απ' την αγγλική εφημερία «Ντέιλι Μέιλ»: ένας μεσήλικας, έχοντας φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σ' ένα σκυλάκι που υιοθέτησε.
Η Σόφι έδιωξε την κατάθλιψη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μυκητιάσεις στους σκύλους
Η εμφάνιση δερματικών μυκητιάσεων είναι αρκετά συχνή τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η κοινή ονομασία «τριχοφάγος» αναφέρεται όχι σε έναν, αλλά σε τρεις κατά κανόνα πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, οι...
Μυκητιάσεις στους σκύλους
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ζώων και ανθρώπων. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο. Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα...
Ολα για τα εμβόλια σε σκύλους και γάτες
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
Είναι πλέον μια πολύ καλή ευκαιρία για εκδρομές στην εξοχή και για μεγάλες βόλτες στα πάρκα με τα κατοικίδιά μας. Προτού, όμως, ξεκινήσουμε τις βόλτες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ήδη κάνει τα...
Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Η διάσωση της Ρίας
Σερφάροντας στο φέισμπουκ, την περασμένη Δευτέρα, επισκέφτηκα τη σελίδα της συναδέλφου κυρίας Ελένης Ηλιοπούλου (www.zooosos.gr), όπου βρήκα μια ιστορία γεμάτη ανθρωπιά: ένας γιατρός (καρδιολόγος) στην Κρήτη...
Η διάσωση της Ρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας