Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζωοφιλία: τι άλλαξε στην εποχή της κρίσης

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ζωοφιλία: τι άλλαξε στην εποχή της κρίσης

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στα χρόνια της κρίσης αρκετές από τις συνήθειες του παρελθόντος έχουν αλλάξει.

Εχουμε θέσει άλλες προτεραιότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών στα έξοδα, πολλοί θα πίστευαν ότι υπάρχει μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν να έχουν ως συντρoφιά τους κατοικίδια ζώα.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να έχουν ένα κατοικίδιο.

Συνήθως κύριος λόγος είναι η κάλυψη της ανάγκης για συντροφικότητα και παρέα, παρά η επίδειξη του σκύλου ως τεκμήριου πλούτου.

Παλαιότερα υπήρχε η τάση όποιος ήθελε να πάρει έναν σκύλο να καταφεύγει στην αγορά ενός κουταβιού, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ράτσας, μόνο και μόνο επειδή το να έχεις σκύλο συγκεκριμένης φυλής ήταν της μόδας.

Πλέον, η τάση αυτή έχει εξαλειφθεί και οι περισσότεροι υποψήφιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είτε απευθύνονται σε καταφύγια ώστε να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο, είτε βρίσκεται στον δρόμο τους τυχαία κάποιο γατάκι ή σκυλάκι, το οποίο επιλέγουν ως σύντροφο ζωής.

Τα κατοικίδια ζώα έχουν όμως και αρκετά έξοδα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους στα χρόνια της κρίσης δυσκολεύονται να καλύψουν και αναγκάζονται να κάνουν περικοπές.

Το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται συνήθως είναι η ποιότητα της τροφής που χορηγούν στο ζώο.

Δίνεται κατώτερης ποιότητας τροφή με συνέπειες, όπως η αλλαγή στη διάθεση, στο βάρος, στην ποιότητα του τριχώματος και στην ανεκτικότητα από το γαστρεντερικό σύστημα του ζώου.

Είναι συχνό το φαινόμενο στην κλινική πράξη να προσκομίζονται κατοικίδια με προβλήματα και με μια απλή αλλαγή τροφής να βελτιώνεται η κλινική τους εικόνα.

Αλλο σημείο των καιρών είναι η μείωση των προληπτικών αιματολογικών εξετάσεων.

Οι αιματολογικές γίνονται πλέον όταν έχουν εμφανιστεί κάποια ανησυχητικά και εμμένοντα συμπτώματα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων παρατηρούν τα συμπτώματα τα οποία ελπίζουν με την πάροδο του χρόνου το ζωάκι τους να τα ξεπεράσει μόνο του και να αποφύγουν την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Μερικές φορές και σε απλά περιστατικά αυτή η προσδοκία όντως εκπληρώνεται, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αναμονή στο σπίτι χωρίς την κατάλληλη ιατρική συμβουλή ή φροντίδα μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πλέον είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου προσκομίζονται ζώα στο ιατρείο τα οποία λόγω της προχωρημένης κατάστασης της ασθένειάς τους δεν είναι εφικτό να βοηθήσουμε.

Ζώα που αν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις προληπτικά ή έστω στην αρχή των συμπτωμάτων τους, θα μπορούσαν να είχαν ιαθεί.

Εντονη εντύπωση μου έχει προκαλέσει επίσης και η φράση που ακούω όλο και συχνότερα από ιδιοκτήτες που λένε ότι πλέον δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις οι ίδιοι, αλλά προτιμούν να δώσουν τα χρήματα για να κάνουν εξετάσεις στα ζώα.

Γεγονός που είναι συγκινητικό από τη μια, αλλά παράλληλα προκαλεί θλίψη για την οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε.

*Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ετοιμα για επανένταξη τα 3 ορφανά
Στην πραγματικά φιλοζωική και πάντα ενημερωμένη «σελίδα» zoosos.gr διαβάζω συχνά θέματα που με χαροποιούν και με γεμίζουν αισιοδοξία. Ενα απ' αυτά...
Ετοιμα για επανένταξη τα 3 ορφανά
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Προ ημερών παρακολούθησα, μέσω ίντερνετ, τη συζήτηση (ή ντιμπέιτ, αν προτιμάτε) μεταξύ τεσσάρων υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων. Μου άρεσε η συζήτηση και...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Φιλοζωία - θεωρία και πράξη
Ο τίτλος του βιβλίου που έλαβα στο γραφείο μου είναι «Φιλοζωία και Ομοιοπαθητική». Συγγραφέας του, η Κορίννα Καρκανίδου.Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο...
Φιλοζωία - θεωρία και πράξη
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Οι εποχές έχουν αλλάξει, κυρίες και κύριοι, και ευτυχώς δηλαδή. Κάποτε ο Ροΐδης, σχολιάζοντας -πικρόχολα, όπως συνήθιζε- την αδυναμία των επιστημόνων...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Πάλι θα αρχίσω να τους τα ψέλνω, αλλά φταίνε αυτοί που δεν με αφήνουν να αγιάσω, χρονιάρες μέρες. Και να σκεφτείτε ότι είχα αρχίσει να τους παίρνω...
Της Αλλοπάρ*