• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
© ViewsOfGreece

Αγνωστες αλπικές λίμνες

 • A-
 • A+

Τούτη η εποχή που οι ζέστες έχουν μαλακώσει και οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές έχουν δροσίσει τις πλαγιές και τα δάση, αφήνοντας τα υπέροχα αρώματα της νοτισμένης γης να γεμίσουν την ατμόσφαιρα, είναι η καλύτερη για να αναζητήσετε μερικά από τα ομορφότερα τοπία της πατρίδας μας.

Εδώ και τώρα λοιπόν, πριν τα χιόνια και ο πάγος κάνουν αδιάβατους τους δασικούς δρόμους και τα ορεινά μονοπάτια, εξορμήστε για να τις ανακαλύψετε.

Το όνομα «Δρακόλιμνες» πιθανόν να προήλθε από τον αλπικό τρίτωνα που ζει στα κρύα, αβαθή νερά όλων των παρουσιαζόμενων λιμνών, ή βουνοτρίτωνα (Triturus Αlpestris), το γνωστό «δρακάκι» των λαϊκών δοξασιών.

Πρόκειται για ένα μικρό, μήκους 8 -12 εκατοστών αμφίβιο, σπονδυλόζωο της οικογένειας των σαλαμανδρών, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, γι’ αυτό και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

©ViewsOfGreece

Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν είναι η ευκολότερη υπόθεση να ανέβεις στα ανεμοδαρμένα υψόμετρα των 1.800 έως 2.400 όπου εντοπίζονται αυτά τα μικρά, γαλάζια... διαμάντια!

Οπωσδήποτε χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλος εξοπλισμός για βουνό (παπούτσια, ρούχα, κ.λπ.) και ένας συνοδός που να γνωρίζει την περιοχή και τα επικίνδυνα σημεία της.

Οίτη, οι λιμνούλες στις Λιβαδιές

© ViewsOfGreece

Η Οίτη εντυπωσιάζει κυρίως για τα πυκνόφυτα δάση της. Στα χαμηλότερα φυτρώνουν ιτιές, σφενδάμια, πλατάνια και πρίνα.

Ψηλότερα συναντάς πυκνά δάση, κυρίως από κεφαλονίτικα έλατα. Η καρδιά του βουνού, κάτω από τις κορυφές Αλύκαινα και Γρεβενό -70.000 στρέμματα-, έχει χαρακτηριστεί από το 1966 Εθνικός Δρυμός.

Αν και η πανίδα της είναι ιδιαίτερα πλούσια, αφού εδώ ζουν μεγάλα θηλαστικά -λύκος, ζαρκάδι, αγριογούρουνο και αγριόγιδο- που έχουν εκλείψει από τα περισσότερα βουνά της νότιας Ελλάδας, η Οίτη έχει καταξιωθεί ως το βουνό των λουλουδιών και των βοτάνων.

Εχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 χλωριδικά είδη, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά, όπως η βερονίκη της Οίτης, ενώ σίγουρα ξεχωρίζει ο σπάνιος αλπικός κρίνος.

Επιπλέον όμως, κρύβει στις αλλεπάλληλες πτυχώσεις της δύο από τις ομορφότερες αλπικές λίμνες της Ελλάδας!

Από την Υπάτη (22 χλμ. από Λαμία) συνεχίζεις προς τη Μονή Αγάθωνος και έπειτα, με άφθονες στροφές, ανηφορίζεις έως το χωριό Καστανιά.

Από εδώ ξεκινά ένας καλός χωματόδρομος που οδηγεί στα υψίπεδα της Οίτης και στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Πρώτα περνάς από το ορειβατικό καταφύγιο στην τοποθεσία «Τράπεζα», που βρίσκεται σχεδόν πάνω στον δρόμο και σε υψόμετρο 1.850 μέτρων (12 χλμ.).

Μπορείς επίσης να φτάσεις εδώ με έντονα ανηφορική πεζοπορία 4-4,5 ωρών σε σημαδεμένο μονοπάτι, τόσο από την Καστανιά όσο και από την Υπάτη.

Λίγο ψηλότερα ξανοίγεται το υψίπεδο Λιβαδιές με τις δυο μικρές ορεινές λίμνες που δεσπόζουν με τη γαλάζια παρουσία τους κάτω από το Γρεβενό, την ψηλότερη κορφή της Οίτης.

 Info:

Πληροφορίες για τον Εθνικό Δρυμό στο oiti.gr

Για οργανωμένες και ασφαλείς περιηγήσεις «Natura in Action» - τηλ. 6932271106 

Σμόλικας, η Δρακόλιμνη

©ViewsOfGreece

Ανώνυμη στον χάρτη και άγνωστη στους πολλούς, όμως γοητευτική και μυστηριώδης, ξεπροβάλλει στα 2.637 υψόμετρο μέσα από σύννεφα και θρύλους, η δεύτερη ψηλότερη κορφή της Ελλάδας, αυτή του Σμόλικα.

Το ογκώδες βουνό με την κωνική σιλουέτα βρίσκεται πάνω στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών και επιβάλλει την εντυπωσιακή παρουσία του στον γεωφυσικό χάρτη της περιοχής.

Στον Σμόλικα απαντώνται τουλάχιστον πέντε ζώνες βλάστησης.

Η παρόχθια (προς την πλευρά του Αώου ποταμού) αποτελείται κυρίως από πλατάνια, σκλήθρα και ιτιές.

Η παραμεσογειακή καταλαμβάνει τα απότομα και υπερβοσκημένα πρανή του φαραγγιού και αποτελείται από θάμνους και φρύγανα.

Από τα 1.000 μέχρι τα 1.800 υψόμετρο απλώνεται η ζώνη ελάτης και οξιάς, ενώ η ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων όπου κυριαρχούν η λευκόδερμη πεύκη αλλά και το ρόμπολο σε αραιές συστάδες συνεχίζει μέχρι τα 2.000 μέτρα.

Επειτα ακολουθεί η εξωδασική των υψηλών ορέων ή η αλπική ζώνη, όπου λόγω των ακραίων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν καταφέρνουν να επιβιώσουν μόνο ποώδη φυτά.

Στην αλπική ζώνη λοιπόν, σε ύψος 2.150, θα συναντήσετε τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή «Λάκου-Βίνιτου» -στα βλάχικα-, δηλαδή «γαλάζια λίμνη».

Η προσέγγιση γίνεται από το χωριό Πάδες της Λάκας Αώου, μέσω του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας με την Κόνιτσα.

Από Πάδες πολύ δύσκολος χωματόδρομος σε ανεβάζει μέχρι τα 1.900 υψόμ.

Μετά ακολουθεί ανηφορική πεζοπορία μιας ώρας σε ευδιάκριτο μονοπάτι που καταλήγει στις όχθες της λιλιπούτειας Δρακόλιμνης.

 Info: 

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου - γραφείο Πληροφόρησης Μαυραναίων τηλ. 24620 87563.

Για ασφαλείς αναβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σμόλικα υπάρχει το Γραφείο Οικοτουρισμού & Οδηγών Αγριας Φύσης, τηλ. 24620 85032 

Η Τύμφη και η Δρακολίμνη της

© ViewsOfGreece

Στη ράχη της Γκαμήλας (όρος Τύμφη), αντίκρυ από το διάσημο φαράγγι του Βίκου, θα βρεις σε ύψος οκτακοσίων μέτρων το χωριό Μεγάλο Πάπιγκο.

Το επίσης όμορφο Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται λίγο ψηλότερα και απέχει από το Μεγάλο μόλις 3,5 χιλιόμετρα.

Ο παραδοσιακός οικισμός κουρνιάζει κάτω από τους επιβλητικούς βράχινους Πύργους της Τύμφης, συνθέτοντας μια μοναδική τοπιογραφία που παρόμοιά της δεν συναντάς πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Από εδώ ξεκινά έντονα ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη φημισμένη Δρακολίμνη της Γκαμήλας ή Τύμφης.

Μετά από περίπου 3,5 ώρες επίπονης ανάβασης σε γυμνή πλαγιά θα βγείτε στο καταφύγιο της Αστράκας.

Από εδώ ώς τη Δρακολίμνη θα πρέπει να περπατήσετε τουλάχιστον 90 λεπτά ακόμα.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης θεωρείται κατάλοιπο της Εποχής των Παγετώνων και βρίσκεται σε ύψος 2.050 μέτρων.

Ο θρύλος θέλει εδώ να κατοικεί ένας δράκος που μάλιστα βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη με τον δράκο γείτονά του που ζούσε στην αντικρινή Δρακόλιμνη του Σμόλικα.

Ετσι, κατά καιρούς, τα δυο υποχθόνια τέρατα εκσφενδόνιζαν θεόρατες πέτρες το ένα στο άλλο.

Με τον ευρηματικό αυτό τρόπο οι ντόπιοι βοσκοί ερμήνευαν την παρουσία των διάσπαρτων ογκόλιθων γύρω από τις όχθες των λιμνών!

 Info:

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Γραφείο Πληροφόρησης Πάπιγκου τηλ. 26530 22241.

Για οργανωμένες αναβάσεις στην Γκαμήλα, αλλά και για ράφτινγκ, απευθυνθείτε στο γραφείο υπαίθριων δραστηριοτήτων «NO LIMITS»τηλ. 26550 23777 & 6944 751418.

Γράμμος, Γκίστοβα και Μοτσάλια

Τα κανόνια έχουν εδώ και πολλά χρόνια σωπάσει. Ο Γράμμος, το βουνό που πάνω του γράφτηκε μία από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας μας και ο επίλογος ενός από τους πιο αιματηρούς εμφύλιους πολέμους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει πια γαληνέψει και σκύβει στοργικά πάνω από τα ερημωμένα χωριουδάκια με τους λιγοστούς πλέον κατοίκους.

Βρισκόμαστε στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, στα όρια με αυτόν της Καστοριάς και σε μικρή απόσταση από την εθνική οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης.

Στα δυτικά ο Γράμμος απλώνει τη μακρόστενη κορμοστασιά του (ψηλότερη κορφή 2.521) κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων και μοιραία καθορίζει τη μορφολογία της περιοχής.

Στην πλευρά του βουνού που βρίσκεται προς την περιοχή της Καστοριάς, σε ύψος 1.400 μέτρων, συναντάμε σχεδόν πάνω στην ελληνοαλβανική μεθόριο το χωριό Γράμμουστα -οι περισσότεροι χάρτες το αναφέρουν ως Γράμμος- που απέχει 65 χιλιόμετρα από την Καστοριά και 68 από την Κόνιτσα (περίπου 15 χιλιόμετρα σε χώμα).

Από το μικρό χωριό, που διαθέτει ταβέρνα και μικρό ξενώνα, ξεκινά με κατεύθυνση νοτιοανατολική το ανηφορικό μονοπάτι που καταλήγει μετά από 4 ώρες πορείας στην ψηλότερη λίμνη της Ελλάδας στα 2.360 υψόμετρο!

Αν έχετε όχημα με τετρακίνηση μπορείτε να συνεχίσετε από Γράμμουστα τον κακό χωματόδρομο για περίπου 5 χιλιόμετρα, γλιτώνοντας αρκετή ώρα πεζοπορίας. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάτε την ανάβαση με κακοκαιρία ή χωρίς τη συνοδεία κάποιου έμπειρου οδηγού και καλού γνώστη της περιοχής.

Από το χωριό Πεύκος μέσω δασικής διαδρομής που μπορεί να πραγματοποιηθεί και με αυτοκίνητο, θα ανεβείτε στα 1.650 υψόμετρο όπου κάτω από την κορφή Αρένες, στο σημείο όπου έγιναν σκληρές μάχες κατά τον εμφύλιο, θα δείτε τις ονειρικές λίμνες Μοτσάλια, αγκαλιασμένες από ευθυτενείς οξιές.

 Info:

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Για οργανωμένες αναβάσεις στον Γράμμο απευθυνθείτε στο γραφείο υπαίθριων δραστηριοτήτων «NO LIMITS», τηλ. 2655023777 & 6944 751418.

Β. Πίνδος, λίμνες Φλέγκα

© ViewsOfGreece

Στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, στην καρδιά του πιο όμορφου δασικού συμπλέγματος που δεσπόζει πάνω από τη φημισμένη πια Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα), στις πλαγιές του βουνού Λύγκος και σε ύψος 1.900 μέτρων, θα συναντήσεις τις λίμνες Φλέγκα.

Η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι δύσκολη, αλλά χρειάζεται καλός εξοπλισμός, γνώση του πεδίου και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Από το Μέτσοβο, εύκολα προσεγγίζεται η περιοχή της λίμνης Πηγών Αώου που βρίσκεται στα 1.650 υψόμετρο.

Αφήνοντας τον περιμετρικό δρόμο της λίμνης ανηφορίζεις τον δύσκολο χωματόδρομο έως το καταφύγιο του Μαυροβουνίου σε ύψος 1.750 μέτρων (5 χλμ.).

Συνεχίζεις ακολουθώντας το όχι καλά σημαδεμένο μονοπάτι Ρ-6 για ακόμη 5,5 χιλιόμετρα (προσοχή στις καταιγίδες, καθώς η περιοχή δέχεται πολλούς κεραυνούς), που θα σε ανεβάσει στα 1.900 υψόμετρο.

Εδώ δεσπόζουν οι αλπικές λίμνες Φλέγκα.

Η επιστροφή μπορεί να γίνει μέσω του μονοπατιού Ε-6 που συνδέει τις λίμνες με τη Βάλια Κάλντα κι από εκεί με το Περιβόλι ή τη Βοβούσα.

H κατάβαση είναι αρκετά κουραστική (3 ώρες), χρειάζεται προσοχή και τη συνοδεία έμπειρου γνώστη της περιοχής.

 Info:

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Κέντρο Πληροφόρησης Μετσόβου τηλ. 26530 22241.

Για οικοπεριηγήσεις στη Βόρεια Πίνδο τηλεφωνήστε στο Γραφείο Οικοτουρισμού & Οδηγών Αγριας Φύσης στο 24620 85032 & 6977772542

© ViewsOfGreece

Δείτε κι άλλες απίστευτες ομορφιές της Ελλάδας στο εξαιρετικό βίντεο των Θοδωρή Αθανασιάδη - Ζερμαίν Αλεξάκη (viewsofgreece)

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Φθινόπωρο στη λίμνη Λογγά
Στη μέση του Θεσσαλικού Κάμπου, ξεκομμένα από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, στρογγυλοκάθονται τα Αντιχάσια Ορη. Στις δυτικές υπώρειες και σε ύψος 1.090 μέτρων, συναντάμε τη μικρή τεχνητή λίμνη του Λογγά.
Φθινόπωρο στη λίμνη Λογγά
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από τον Βενέτικο στον Αλιάκμονα: εξήντα χιλιόμετρα υδάτινης πορείας
Νομός Γρεβενών: Εξι ξεχωριστές στάσεις σε σημεία που θα σας φέρουν κοντά σε αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά μεσογειακά δεδομένα παραποτάμιο οικοσύστημα
Από τον Βενέτικο στον Αλιάκμονα: εξήντα χιλιόμετρα υδάτινης πορείας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νομός Κοζάνης: Σέρβια, Βελβεντό, Νεράιδα
Στα όρια του Νομού Κοζάνης δοκιμάζουμε συνταγές «απόδρασης» στις παρόχθιες εξοχές της λίμνης Πολυφύτου, ιχνηλατούμε ιστορικές διαδρομές των Σερβίων, περπατάμε στις αρχοντογειτονιές του Βελβεντού.
Νομός Κοζάνης: Σέρβια, Βελβεντό, Νεράιδα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Κούλουμα, τρεις προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα
Αλλάζουμε εικόνες και παραστάσεις διανύοντας λίγα χιλιόμετρα και απολαμβάνουμε τη φύση και την αρμονία της τοπιογραφίας στην Αττική και τη Βοιωτία.  
Κούλουμα, τρεις προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οδοιπορικό στον Σμόλικα, το δεύτερο μετά τον Όλυμπο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας!
Η διαδρομή αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη, να αναζητήσουν νέους τόπους, χωρίς όμως να ταλαιπωρηθούν σε δύσβατους και αχαρτογράφητους  χωματόδρομους.
Οδοιπορικό στον Σμόλικα, το δεύτερο μετά τον Όλυμπο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας!
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Δέκα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς
Μια λίμνη όνειρο, θεαματικοί καταρράκτες, οθωμανικά λουτρά, βυζαντινά μοναστήρια, παροπλισμένα οχυρά, μυθικά σπήλαια, ένα πανέμορφο γεφύρι, βουνά με έντονη δασοκάλυψη και παραδοσιακά χωριά σάς περιμένουν στο...
Δέκα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας