• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.5°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 8.8°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 10.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.0°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%

Η γέφυρα του Αώου και στο βάθος το όρος Νεμέρτσικα | Φωτογραφίες: ΑΡΧΕΙΟ Θοδ. Αθανασιάδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπουραζάνι, το τελευταίο δώρο του Αώου

 • A-
 • A+
Σε μια κοιλάδα που έχει πια φορέσει τα φθινοπωρινά της ακολουθούμε τα τελευταία βήματα του Αώου ποταμού σε ελληνικό έδαφος και περιηγούμαστε σε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου ● Οι δυνατότητες για πολιτιστικές και οικοπεριηγητικές αναζητήσεις, εδώ στην κατάφυτη κοιλάδα του Μπουραζανίου με τη σπάνια φυσική ομορφιά, είναι πραγματικά απεριόριστες.

Ο Αώος ποταμός δεν είναι μόνο ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά ποτάμια. Κατέχει και μία επιπλέον πρωτιά ως ο μοναδικός ποταμός που πηγάζει από την Ελλάδα και στη συνέχεια εκβάλλει σε άλλη χώρα, συγκεκριμένα στην Αλβανία. Το ηπειρώτικο ποτάμι σχηματίζεται στα υψίπεδα του Μετσόβου, στο σημείο όπου σήμερα έχει δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου. Μετά το φράγμα η ροή του εμπλουτίζεται με τα νερά του Αρκουδορέματος, του Σαμαρινιώτικου ποταμιού και πολλών ορεινών ρεμάτων.

Στην πορεία του ο Αώος εγκλωβίζεται στο φαράγγι που χωρίζει τον Σμόλικα από την Τύμφη, για να ξεφύγει τελικά από το σφιχταγκάλιασμά του στο ύψος της Κόνιτσας, ύστερα από μια περιπετειώδη πορεία περίπου 45 χιλιομέτρων.

Λίγο μετά τη μονότοξη, πέτρινη γέφυρα της Κόνιτσας, σμίγει τα νερά του με τον ποταμό Βοϊδομάτη και απλώνει τη φαρδιά κοίτη του διατρέχοντας την κοιλάδα του Μπουραζανιού.

Τα τελευταία αυτά χιλιόμετρα του ποταμού σε αυτόν τον ήπιο τόπο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς με τα πυκνόφυτα, παρόχθια δάση του ομορφαίνει την τοπιογραφία των χωριών που συναντά στο διάβα του.

Διασχίζοντας το Μπουραζάνι

Χρησιμοποιώντας τον οδικό άξονα Ιωαννίνων - Κοζάνης θα φτάσετε στην Κόνιτσα (65 χλμ.). Εδώ, στην είσοδο της πόλης θα διασταυρωθείτε με τον δρόμο που οδηγεί στα σύνορα και στο νεότευκτο τελωνείο της Μέρτζιανης. Ακολουθώντας τις ταμπέλες για τα χωριά Μάζι, Αετόπετρα θα καταλήξετε ύστερα από 12 ευχάριστα χιλιόμετρα στη γέφυρα του Αώου στο Μπουραζάνι, που θεωρείται κομβικό σημείο για να ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα κυριότερα χωριά και στα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι μικρές και στο σύνολό τους οι δρόμοι που θα ακολουθήσετε είναι ασφάλτινοι.

Επίσκεψη στη θρυλική μονή Μολυβδοσκέπαστη

Η τειχισμένη μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου (γνωστή και ως Μολυβδοσκέπαστη) είναι από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της χώρας και βρίσκεται πάνω στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαραντάπορου, που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αώου σε ελληνικό έδαφος.

Η μονή Μολυβδοσκέπαστης έχει ταυτιστεί με το Μπουραζάνι καθώς βρίσκεται σε αυτήν την πανέμορφη κοιλάδα από τον 11ο αιώνα. Μια επιτοίχια επιγραφή του ναού, ανεπιβεβαίωτη όμως ιστορικά, θέλει πρώτο χρηματοδότη του μοναστηριού τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ Πωγωνάτο (668-685), ενώ μας πληροφορεί ότι ανακαινίστηκε από τον Ανδρόνικο Κομνηνό στις αρχές του 14ου αιώνα. Ο κυρίως ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος με τρούλο και ήταν σκεπασμένος με πλάκες μόλυβδου, σύμφωνα με τις επιταγές της παράδοσης, γεγονός που έδωσε και το όνομα στο μοναστήρι.

Το 1943, όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν τη μονή, καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος των χειρογράφων μαζί με πολλά σημαντικά κειμήλια. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο και σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής (τηλέφωνο 26550-24175).

Μολυβδοσκέπαστο και Αηδονοχώρι

Το χωριό Μολυβδοσκέπαστο δεσπόζει σε ύψωμα, χτισμένο πάνω από την κοίτη του Αώου και πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι γνωστό και ως Μολύβι, αλλά και με το παλαιότερο όνομά του: Διπαλίτσα. Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου που βρίσκεται στην πλατεία. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε τους πολλούς βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς του, όπως είναι η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων (1537), χτισμένη σε θαυμάσια φυσική θέση με υπέροχη θέα, του Αγίου Δημητρίου (11ος αι.), του Αγίου Σώζωντα (16ος αι.), της Αγίας Τριάδας (16ος αι.). Από το χωριό Μολυβδοσκέπαστο μπορείτε, ακολουθώντας πάντα ασφάλτινο δρόμο, να συνεχίσετε τη μεθοριακή πορεία σας για να επισκεφθείτε το όμορφο Αηδονοχώρι (παλιότερα Οστάνιτσα ). Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται η μονή Ταξιαρχών Γκούρας (16ος) σε ύψος 800 μ., σε καταπράσινο οροπέδιο που μοιάζει με εξώστη σε όλη την κοιλάδα του Αώου.

«Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι» - Wild Life Resort: στα υψώματα γύρω από την κοιλάδα του Αώου, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα μέσα στην καρδιά του δρυοδάσους, θα παρατηρήσετε τις εγκαταστάσεις του «Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Πάρκου Μπουραζάνι - Bourazani Wild Life Resort». Εδώ ζουν ελεύθερα μέσα στο δάσος πέντε είδη θηλαστικών που κάποτε ευημερούσαν στη βαλκανική χερσόνησο (το μεγαλόσωμο ελάφι, το μικρόσωμο ελάφι ή πλατόνι, το κρι-κρι, το αγριοπρόβατο και το αγριογούρουνο). Το πάρκο είναι ανοιχτό στο κοινό και δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Αφού περιηγηθείτε στο δάσος όπου ζουν τα ζώα, θα επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ η ενημέρωση θα ολοκληρωθεί με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα στους χώρους του Περίπτερου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. 

Η γέφυρα της Μέρτζιανης: κοντά στο τελωνείο της Μέρτζιανης στην ελληνοαλβανική μεθόριο, στο σημείο όπου ο ποταμός Σαραντάπορος σμίγει με τον Αώο, βρισκόταν η περίφημη ομώνυμη πέτρινη γέφυρα. Το ιστορικό γεφύρι ανατινάχτηκε στον πόλεμο του 1940 για να μη χρησιμοποιηθεί από τα ιταλικά στρατεύματα. Από το παλιό κτίσμα έχουν απομείνει μόνο δύο βάθρα και τα χαλάσματα που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού.

Καγιάκ και ράφτινγκ στον Αώο: το τμήμα του ποταμού Αώου από την Κόνιτσα έως τη γέφυρα της Μέρτζιανης είναι κατάλληλο για καγιάκ, ράφτινγκ και μονοράφτ. Στην περιοχή λειτουργούν εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνουν εδώ και πολλά χρόνια με ασφάλεια καταβάσεις στο ποτάμι και πεζοπορικές διαδρομές στα πιο όμορφα παρόχθια σημεία. Πληροφορίες «No Limits» τηλ. 26550-23777 & «Μετάβαση» τηλ. 6944656029.

Πού θα μείνετε

Στην κοιλάδα του Μπουραζανίου, κοντά στο ποτάμι, με εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, λειτουργεί το Hotel Bourazani - Wild Life Resort. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το προσεγμένο Restaurant Bourazani, όπου θα δοκιμάσετε ποικιλία πιάτων της ηπειρώτικης κουζίνας και κρεατικά που προέχονται από τη διαχείριση του πληθυσμού των άγριων ζώων του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τα προϊόντα κρέατος φυσικής ωρίμανσης, όπως το προσούτο. Τηλ. 26550-61320 & 26550 61283.

📌 viewsofgreece.com

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από τον Αμβρακικό στον Αχέροντα
Από τις απάνεμες ακτές του Αμβρακικού κόλπου που περισσότερο θυμίζουν λίμνη παρά θάλασσα, ώς τα απόκρημνα βράχια στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, τους βαλτότοπους της Αμμουδιάς και τις βαθύσκιωτες χαράδρες...
Από τον Αμβρακικό στον Αχέροντα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ποταμός Αχέροντας, ονειρεμένα τοπία στις πηγές και τις εκβολές του στο Ιόνιο πέλαγος
Από τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα και τις λαχταριστές παραλίες του Ιονίου, έως τις πηγές του στο χωριό Γλυκή μεσολαβούν μόλις λίγα χιλιόμετρα γης.
Ποταμός Αχέροντας, ονειρεμένα τοπία στις πηγές και τις εκβολές του στο Ιόνιο πέλαγος
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νομός Κοζάνης: Σέρβια, Βελβεντό, Νεράιδα
Στα όρια του Νομού Κοζάνης δοκιμάζουμε συνταγές «απόδρασης» στις παρόχθιες εξοχές της λίμνης Πολυφύτου, ιχνηλατούμε ιστορικές διαδρομές των Σερβίων, περπατάμε στις αρχοντογειτονιές του Βελβεντού.
Νομός Κοζάνης: Σέρβια, Βελβεντό, Νεράιδα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Μαγικές διαδρομές με τρένο
Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις πανέμορφες διαδρομές με τρένο που αξίζει να τις εντάξετε στις επόμενες εξορμήσεις σας.
Μαγικές διαδρομές με τρένο