• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 11.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%

Οι εκβολές του Πηνειού κοντά στα Μεσάγκαλα | Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Δέλτα του Πηνειού και οι παραλίες του

 • A-
 • A+
Ενα σπάνιο υγροτοπικό σύστημα, μια απέραντη παραλία και ο ορίζοντας ανοιχτός στο γαλάζιο, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι…Είναι να απορεί κανείς πώς ένα τόσο κακοποιημένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ποτάμι μάς χαρίζει στις εκβολές του τέτοιας ομορφιάς τοπία. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτη­ρίσουμε την ευρύτερη περιοχή έναν από τους σημαντικό­τερους οικότοπους της Ανατολικής Ελλάδας.

Ο Πηνειός είναι ο δίδυμος αδελφός του Αραχθου, καθώς πηγάζει από το ίδιο ακριβώς γεωγραφικό σημείο της Πίνδου, το οποίο εντοπίζεται κοντά στο Μέτσοβο και στα ανατολικά του νομού Τρικάλων.

Από τη γέννησή τους τα δύο ποτάμια χαράζουν τον δικό τους δρόμο. Ο Αραχθος ακολουθεί πορεία δυτική και κατηφορίζει μέσα από τα άγρια βουνά της Πίνδου για το Ιόνιο.

Ο Πηνειός, γνωστός και ως Σαλαβρίας, τραβά ανατολικά, σύντομα αφήνει πίσω του τα βουνά που τον γέννησαν και διασχίζει τη θεσσαλική πεδιάδα σχεδόν σε όλο το μήκος της. Στην πορεία εμπλουτίζεται με νερά από διάφορα μικρότερα ποτάμια και διατρέχει την πόλη της Λάρισας.

Στο τέλος, έπειτα από 216 χιλιόμετρα περιπετειώδους πορείας και αφού μας χαρίσει τα ανυπέρβλητα τοπία της κοιλάδας των Τεμπών, εκβάλλει στο Αιγαίο πέλαγος, ανάμεσα στα χωριά του νομού Λάρισας, Μεσάγκαλα και Αλεξανδρινή.

Εδώ, σε αυτό το σημείο, το ποτάμι συνθέτει με τις αλλεπάλληλες προσχώσεις του ένα εξαίσιο φυσικό περιβάλλον με απίστευτης ομορφιάς τοπία, όπου διαβιούν εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην τοπιογραφία.

Πώς θα προσεγγίσετε το Δέλτα του Πηνειού

Η πιο εύκολη πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Θα περάσετε τις εξόδους της Λάρισας, τα Τέμπη και στον κόμβο του Πυργετού θα βγείτε από τον εθνικό δρόμο, κατευθυνόμενοι προς τα χωριά Παλαιόπυργος και Κουλούρα. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η σήμανση δεν είναι ξεκάθαρη και αν μπερδευτείτε θα πρέπει να κάνετε αναστροφή πληρώνοντας και πάλι διόδια.

Η διαδρομή ώς τις εκβολές του ποταμού είναι ενδιαφέρουσα καθώς διατρέχει το ανατολικό άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας και σε αρκετά σημεία διασταυρώνεται με τις κατάφυτες όχθες του Πηνειού. Θα περάσετε από τα χωριά Παλαιόπυργος, Κουλούρα και στη συνέχεια θα βγείτε στο σημείο όπου το ποτάμι χύνεται στη θάλασσα.

Περιήγηση στις παραλίες γύρω από το Δέλτα του Πηνειού

Η απλωτή παραλία βόρεια και νότια των εκβολών του Πηνειού είναι αμμουδερή και ενδείκνυται σε πολλά σημεία για μπάνιο, αρκεί να μη φυσά βοριάς.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, εύκολα ο επισκέπτης θα φτάσει στα Μεσάγκαλα που είναι ένα από τα οργανωμένα δημοφιλή παραθεριστικά χωριά της περιοχής.

Οδηγώντας στο επαρχιακό δίκτυο που διατρέχει τα ανατολικά της θεσσαλικής πεδιάδας, αξίζει να κατευθυνθείτε προς το χωριό Αλεξανδρινή όπου υπάρχει οργανωμένη παραλία.

Σαφώς περισσότερες επιλογές θα βρείτε λίγο νοτιότερα στο παραθαλάσσιο χωριό Στόμιο (Τσάγεζι) που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί –αρκετά άκομψα, θα έλεγε κανείς– σε θερινό θέρετρο της περιοχής.

Εδώ λειτουργούν αρκετά εστιατόρια, καφέ, υπάρχει κάμπινγκ και μια απλωτή αμμουδερή παραλία που ένα τμήμα της είναι οργανωμένο.

Τώρα το φθινόπωρο η περιήγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στα πανέμορφα ορεινά χωριά του Ανατολικού Κίσσαβου που προσεγγίζονται εύκολα από τα παράλια με ασφάλτινους δρόμους.

Το οικοσύστημα του Πηνειού και η προστασία του

Το Δέλτα του Πηνειού έχει χαρακτηριστεί «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (ΤΙΦΚ), ενώ σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ) και ισχύει το καθεστώς προστασίας των διεθνών συμβάσεων της Βόνης, της Βέρνης, της Βαρκελώνης, της Ουάσινγκτον (CITES).

Είναι φυσικό αυτό το πολύπλοκο υγροτοπικό σύστημα να προσφέρει ιδανικό ενδιαίτημα για δεκάδες είδη της φτερωτής πανίδας, αλλά και καταφύγιο για πολλά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την ευρύτερη περιοχή -μαζί με τα πρανή του Κίσσαβου και τα βραχώδη τοπία των Τεμπών- έναν από τους σημαντικότερους οικότοπους της Ανατολικής Ελλάδας.

Εντελώς ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε πως από τα 444 είδη ορνιθοπανίδας που έχουν καταμετρηθεί σε όλη την Ελλάδα, τα 226 συναντώνται στις εκβολές του Πηνειού. Τέτοια είναι τα αρπακτικά φιδαετοί, βραχοκιρκίνεζα, αετογερακίνες, σαΐνια, μπούφοι, ξεφτέρια, πετρίτες και σφηκιάρηδες (στα βράχια των Τεμπών).

Εκτός από τα υδρόβια (πελαργοί, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, καλαμοκανάδες, χουλιαρομύτες κ.λπ.), στο Δέλτα υπάρχουν επίσης άφθονα μικρούλια, όπως λιβαδόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, νεροκότσυφες, δεντροτσοπανάκοι, βραχοτσοπανάκοι, σταχτοσουσουράδες, αλκυόνες, κούκοι, μελισσοφάγοι, στρειδοφάγοι κ.ά.

Τα χλωριδικά είδη ανέρχονται σε περισσότερα από 600! Στο μεγαλύτερο τμήμα του το ποτάμι καλύπτεται από αδιαπέραστα παρόχθια δάση με ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, σφενδάμια.

Καθόλου αμελητέα είναι η ιχθυοπανίδα όπου έχουν καταγραφεί 29 είδη, πολλά από αυτά εμπορεύσιμα, όπως ο γουλιανός, η σαρδελομάνα, το χέλι, η μπριάνα, η πέρκα, η τούρνα, το τσιρόνι.

Δυστυχώς είναι γεγονός πως οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματα του ποταμού. Ο άνθρωπος με τις πράξεις του κακοποιεί στην κυριολεξία συστηματικά τον ευεργέτη του Θεσσαλικού κάμπου.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής ο Πηνειός δέχεται μεγάλες ποσότητες χιλιάδες αστικών, γεωργικών, βιομηχανικών, κτηνοτροφικών και άλλων λυμάτων. Επιπλέον, η υπεράντληση των νερών του για αρδευτικούς σκοπούς κατά τους θερινούς μήνες μειώνει στο ελάχιστο τη φυσική ροή των νερών, επιδεινώνοντας τα όποια προβλήματα.

📌 www.viewsofgreece.com

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ποταμός Αχέροντας, ονειρεμένα τοπία στις πηγές και τις εκβολές του στο Ιόνιο πέλαγος
Από τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα και τις λαχταριστές παραλίες του Ιονίου, έως τις πηγές του στο χωριό Γλυκή μεσολαβούν μόλις λίγα χιλιόμετρα γης.
Ποταμός Αχέροντας, ονειρεμένα τοπία στις πηγές και τις εκβολές του στο Ιόνιο πέλαγος
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από τον Αμβρακικό στον Αχέροντα
Από τις απάνεμες ακτές του Αμβρακικού κόλπου που περισσότερο θυμίζουν λίμνη παρά θάλασσα, ώς τα απόκρημνα βράχια στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, τους βαλτότοπους της Αμμουδιάς και τις βαθύσκιωτες χαράδρες...
Από τον Αμβρακικό στον Αχέροντα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Μπουραζάνι, το τελευταίο δώρο του Αώου
Σε μια κοιλάδα που έχει πια φορέσει τα φθινοπωρινά της ακολουθούμε τα τελευταία βήματα του Αώου ποταμού σε ελληνικό έδαφος και περιηγούμαστε σε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου.
Μπουραζάνι, το τελευταίο δώρο του Αώου
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Στις παραλίες της Φθιώτιδας
Καμένα Βούρλα, Αγιος Κωνσταντίνος ⫸ Βρέχονται από τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, έχουν εύκολη πρόσβαση, είναι καθαρές και αποτελούν θαυμάσια επιλογή για μια σύντομη δροσερή «απόδραση».
Στις παραλίες της Φθιώτιδας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Μαγευτική Σιθωνία
Αν και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, το μεσαίο «πόδι» της Χαλκιδικής παραμένει ένας μικρός παράδεισος, όπου τα πυκνά πευκοδάση σκιάζουν τις τροπικές αμμουδιές και τα απόκρημνα βράχια σμιλεύουν μικρούς...
Μαγευτική Σιθωνία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Πράσινο στολίδι
Αν και βρίσκονται πολύ κοντά στη διάσημη Κέρκυρα, οι Παξοί κλέβουν την παράσταση με τα κρυστάλλινα νερά, τις τροπικές αμμουδιές, την καταπράσινη ενδοχώρα, τις θαλασσοσπηλιές και τα παραδοσιακά χωριά τους.
Πράσινο στολίδι