• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 11.8°C / 15.7°C
  3 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 16.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  2 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  0 BF
  94%

Τα Καμένα Βούρλα και οι παραλίες τους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις παραλίες της Φθιώτιδας

 • A-
 • A+
Καμένα Βούρλα, Αγιος Κωνσταντίνος ⫸ Βρέχονται από τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, έχουν εύκολη πρόσβαση, είναι καθαρές και αποτελούν θαυμάσια επιλογή για μια σύντομη δροσερή «απόδραση» για βουτιές και άραγμα στο ακροθαλάσσι. Χτισμένες καθώς είναι στα ριζά του όρους Κνημίδα, περιστοι­χίζονται από ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον όπου τα δέντρα φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, ενώ μικρά ρυάκια που κατηφορίζουν από το βουνό εκβάλλουν στη θάλασσα.

Με αφετηρία τις δύο γνωστές λουτροπόλεις, Καμένα Βούρλα και Αγιος Κωνσταντίνος, με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα μέσω του κλειστού αυτοκινητόδρομου, θα αναζητήσουμε τις γνωστές και άγνωστες ακρογιαλιές της Φθιώτιδας που είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που γνωρίζετε ή φαντάζεστε...

Η περιοχή απέχει από την πρωτεύουσα λιγότερο από δύο ώρες (165 χλμ. ο Αγιος Κωνσταντίνος και 175 χλμ. τα Καμένα Βούρλα). Και στις δύο παραλιακές πόλεις υπάρχει επαρκής υποδομή για φαγητό, καφέ, αλλά και διαμονή αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε. Οι τιμές είναι λογικές και υπάρχουν λύσεις για όλα τα πορτοφόλια.

Στα Καμένα Βούρλα εικάζεται πως βρισκόταν το αρχαίο Θρόνιο των Λοκρών και στον Αγιο Κωνσταντίνο η πόλη Δαφνούς, το αρχαίο οχυρό λιμάνι των Οπουντίων Λοκρών.

Επίσης είναι γνωστό πως τα Καμένα Βούρλα έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως μία από τις σημαντικότερες ιαματικές λουτροπόλεις της Ελλάδας. Ετσι, μπορείτε να συνδυάσετε τις βουτιές σας στη θάλασσα με το κολύμπι σε μια από τις ανοιχτές πισίνες ιαματικών νερών (η χρήση τους είναι δωρεάν), που απέχουν μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τα ακρογιάλια της περιοχής.

Αντίθετα δεν είναι ευρύτερα γνωστό το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της λουτρόπολης, παρ’ όλο που στην περιοχή έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα. Ετσι, μια ευχάριστη βόλτα στις όμορφες ακρογιαλιές μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους.

Καμένα Βούρλα, οι κοντινές παραλίες

Σε όλο το μήκος της παραλίας των Καμένων Βούρλων, μπροστά από τις καφετέριες και τα εστιατόρια, επιτρέπεται το κολύμπι. Υπάρχουν οργανωμένες ακτές που παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις και φυσικά έχουν εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο. Η πλαζ «Isabella» που απλώνεται απέναντι από τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και αυτή του ξενοδοχείου «Γαλήνη» είναι οι πιο δημοφιλείς καθώς είναι οργανωμένες, έχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και παραλιακό μπαρ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Λίγο νοτιότερα από το λιμανάκι των Καμένων Βούρλων εντοπίζεται η αμμουδερή ακτή Μουράγιο με τα κρυστάλλινα διαυγή νερά που οφείλονται στα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής. Λόγω της ύπαρξης του καφέ-club είναι η αγαπημένη της νεολαίας και μια από τις πλέον θορυβώδεις. Αν έρθετε εδώ με το αυτοκίνητό σας καλύτερα να το αφήσετε κάπου κοντά στο λιμάνι, αφού συχνά λόγω της στενότητας του δρόμου –ουσιαστικά πρόκειται για πεζόδρομο– δημιουργείται συνωστισμός. Νότια από τα Καμένα Βούρλα –θα έρθετε χρησιμοποιώντας τον παλιό εθνικό δρόμο– θα προσεγγίσετε την καλύτερη παραλία της περιοχής, το Ασπρονέρι. Είναι στρωμένη με άμμο, βοτσαλάκι και νερά που βαθαίνουν σύντομα.

Το ίδιο περίπου σκηνικό θα βρείτε και στη φυσική προς Νότο συνέχειά της όπου απλώνεται η ακρογιαλιά Κοπέλια, μία από τις πλέον δημοφιλείς της Φθιώτιδας. Σε γενικές γραμμές όλη η ακτογραμμή ώς τον Αγιο Κωνσταντίνο καλύπτεται από πεύκα και πλατάνια και είναι ιδανική για κολύμπι. Με περισσότερο ψάξιμο και περπατώντας ή σκαρφαλώνοντας λίγο παραπάνω, θα βρείτε ακόμη και μοναχικά σημεία να στήσετε την ομπρέλα σας.

Βόρεια από τα Καμένα Βούρλα, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ θα προσεγγίσετε την απλωτή ακτή του Καινούργιου που ενδείκνυται για παιδιά, αφού είναι ρηχή και ασφαλής.

Οι παραλίες γύρω από τον Αγιο Κωνσταντίνο

Οι παραλίες γύρω από τον Αγιο Κωνσταντίνο είναι αρκετές. Ορατές από την παλιά εθνική οδό είναι η Δυτική Παραλία (προς Καμένα Βούρλα), με βοτσαλάκι, καθαρά νερά και πεύκα που ρίχνουν τη σκιά τους στο νερό, και η Ανατολική Παραλία (στον δρόμο προς Αθήνα) όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου και μια καντίνα που σκιάζεται από πλατάνια.

Νότια και ανατολικά από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται το χωριό Λογγός (5 χλμ.). Από εδώ θα προσεγγίσετε την ομώνυμη απλωτή ακτή που βρέχεται απ’ τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου. Είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και άμμο, ενώ κατά μήκος της τρέχει ο παραλιακός δρόμος.

Μάλιστα κάποια σημεία της σκιάζονται από αρμυρίκια, ενώ κάποια κομμάτια της είναι οργανωμένα και διαθέτουν beach bar και ομπρελοξαπλώστρες. Ετσι, εύκολα θα εντοπίσετε μια γωνιά που να ταιριάζει στα γούστα σας για να στρώσετε την πετσέτα σας.

Στο βορειότερο τμήμα της ακτής του Λογγού, μια αμμόγλωσσα με ρηχά νερά καθορίζει το ξεκίνημα της παραλίας του Κάλαμου που συγκεντρώνει την περισσότερη κίνηση απ’ όλα τα ακρογιάλια της περιοχής.

📌 Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης | www.viewsofgreece.com

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Μαγευτική Σιθωνία
Αν και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, το μεσαίο «πόδι» της Χαλκιδικής παραμένει ένας μικρός παράδεισος, όπου τα πυκνά πευκοδάση σκιάζουν τις τροπικές αμμουδιές και τα απόκρημνα βράχια σμιλεύουν μικρούς...
Μαγευτική Σιθωνία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Πράσινο στολίδι
Αν και βρίσκονται πολύ κοντά στη διάσημη Κέρκυρα, οι Παξοί κλέβουν την παράσταση με τα κρυστάλλινα νερά, τις τροπικές αμμουδιές, την καταπράσινη ενδοχώρα, τις θαλασσοσπηλιές και τα παραδοσιακά χωριά τους.
Πράσινο στολίδι
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Πελαγίσιες παραλίες του Ιονίου πέρα από κάθε προσδοκία
Αν θέλετε να απολαύσετε αξέχαστες βουτιές χωρίς την υπερβολική φασαρία και τον άκρατο συνωστισμό που παρατηρείται στην καρδιά του καλοκαιριού, επιλέξτε Ιούνιο και Σεπτέμβριο και θα μας θυμηθείτε.
Πελαγίσιες παραλίες του Ιονίου πέρα από κάθε προσδοκία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Τα μικρά θαύματα της φύσης
Μήλος ➣ Γεωλογικοί σχηματισμοί που μοιάζουν με αριστοτεχνικά γλυπτά, εκτυφλωτικές ακρογιαλιές που θυμίζουν φυσικές πισίνες. Μια μαγευτική ακτογραμμή όπου η φύση δημιουργεί τα δικά της έργα τέχνης, σ’ ένα νησί...
Τα μικρά θαύματα της φύσης
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ταξιδεύουμε με το ελληνικό καλοκαίρι
Από το Βορειοανατολικό Αιγαίο ώς το Ιόνιο και τη Σητεία χαράζουμε ρότα για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Τόποι μαγευτικοί, ακόμα κι αν δεν μπούμε σε πλοίο μας περιμένουν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ταξιδεύουμε με το ελληνικό καλοκαίρι
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Στα πανέμορφα ακρογιάλια της Πελοποννήσου
Με μια ακτογραμμή που ξεπερνά τα 1.500 χιλιόμετρα (δηλαδή σε ευθεία γραμμή περίπου όσο είναι η απόσταση Αθήνα - Βουδαπέστη!) η Πελοπόννησος μας αποκαλύπτει το θαλασσινό της πρόσωπο που είναι συναρπαστικό.
Στα πανέμορφα ακρογιάλια της Πελοποννήσου