• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 12.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.8°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.8°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.6°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.5°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 7.8°C / 14.8°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 12.6°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.7°C / 7.1°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.7°C / 8.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  75%

Λιγότερο γνωστή από τη λίμνη πλαστήρα αλλά εξίσου όμορφη η λίμνη Σμοκόβου

ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καρδίτσα: το όνειρο του αγροτουρισμού και οι «δράκοι» του

 • A-
 • A+

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ανακάλυψης από τους επισκέπτες της υπέροχης φύσης και των μυστικών που κρύβει ο νομός Καρδίτσας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο πλαίσιο της 13ης εμποροβιοτεχνικής έκθεσης Καρδίτσας. Σε μία περιοχή που απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και είναι κυρίως γνωστή για τη λίμνη Πλαστήρα, νέες τοπικές επιχειρήσεις και τοπικοί φορείς υπόσχονται στους επισκέπτες πολύ περισσότερα σε τομείς θεματικού τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο ορειβατικός-περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός Υγείας.

Αυτό ακριβώς ήταν και το συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα τον αγροτουρισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτουριστικών ενώσεων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του προέδρου του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, Νίκου Φραντζεσκάκη. Σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη, υπάρχουν αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού στην Καρδίτσα και αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία αγροτουριστικής ένωσης στη Θεσσαλία, ώστε να προβληθεί πιο συστηματικά το τουριστικό προϊόν και να γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έλαβε χώρα και μία μίνι γιορτή του τσίπουρου, με τους επισκέπτες να παρακολουθούν τη διαδικασία παρασκευής ενός χαρακτηριστικού τοπικού ποτού, λύνοντας τις απορίες τους και δοκιμάζοντας το άρτι αποσταχθέν τσίπουρο. Τέτοιες γιορτές, συνοδευόμενες από χορό και τοπικά εδέσματα αποτελούν σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός στα χωριά του νομού, με μία τέτοια να λαμβάνει χώρα στη γραφική ορεινή Ρεντίνα στις 26 Οκτωβρίου. «Το τσίπουρο είναι ένα προϊόν που μπορεί να φέρει επισκέπτες στην περιοχή ώστε να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής του. Πρέπει ο κλάδος του αγροτουρισμού να συνδεθεί με τον κλάδο των παραγωγών», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων, Θάνος Καραθάνος.

Σε μία ανεξερεύνητη σχετικά από τους τουρίστες περιοχή με πολλές γεωγραφικές διακυμάνσεις ο επισκέπτης ανεβαίνοντας από τον θεσσαλικό κάμπο στα Αγραφα μπορεί, εκτός από το να θαυμάσει τη λιγότερο διαφημισμένη αλλά εξίσου όμορφη με την Πλαστήρα, λίμνη Σμοκόβου, να απολαύσει υπηρεσίες spa στα ιαματικά λουτρά του ομώνυμου χωριού, γνωστού και ως Λουτροπηγή. Επίσης, στην ορεινή Ρεντίνα και αφού δοκιμάσει το τσίπουρο και τους τοπικούς μεζέδες, έχει τη δυνατότητα να μάθει πολλά για την ιστορία του τόπου πηγαίνοντας στο βυζαντινό μουσείο και το μουσείο εθνικής αντίστασης που με μεγάλη προσπάθεια έφτιαξαν και διατηρούν οι κάτοικοι του χωριού.

Οσο ανεβαίνει το υψόμετρο στα Αγραφα, η θέα και η παρθένα φύση κόβουν την ανάσα, με τους ορειβάτες και τους περιπατητές να έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τα μονοπάτια διαβαθμιζόμενης δυσκολίας που έχουν επιμεληθεί με μεγάλη προσπάθεια τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ). Επειδή όμως δυστυχώς στις μέρες μας αρκετά παραμυθένια τοπία έχουν και «δράκο», τα μέλη του ΕΟΣΚ μάς ενημερώνουν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση για την τοποθέτηση δεκάδων ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων που εάν υλοποιηθεί θα πληγώσει ανεπανόρθωτα τις βουνοκορφές θέτοντας σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουρισμού.

«Εχουμε ανάγκη τον ποιοτικό τουρισμό με τον οποίο θέλουμε να δέσουμε τα προϊόντα μας και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προωθήσουμε αυτές τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τόπο μας, τη φιλοξενία του και τα προϊόντα που παράγει», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Ηλίας Αντωνίου. Για τη σύνδεση του αγροτουριστικού πακέτου με εμπειρίες όπως η γευσιγνωσία και η συμμετοχή σε αγροτικές ή αθλητικές δραστηριότητες έκανε λόγο και η μελέτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τον αγροτουρισμό. Σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν δείχνει να είναι δύσκολο για την περιοχή που επισκεφθήκαμε εάν υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση, αφού η συνολική εμπειρία που αποκομίσαμε είχε να κάνει με ζεστή φιλοξενία και την ευκαιρία να δούμε κάποιους αρμονικότερους τρόπους ζωής που μας κάνουν να θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτά τα μέρη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη λίμνη των Ευχών
Παραμονή Πρωτοχρονιάς, λιόγερμα, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους δυο βαθμούς υπό το μηδέν. Αθόρυβα ξεπρόβαλλαν οι Δρυάδες από τα δάση της Νεβρόπολης και έστησαν τον τελετουργικό χορό τους στο μικρό...
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη λίμνη των Ευχών
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Πάμε Ορεινή Ναυπακτία
Φθινοπωρινές ανάσες με τις μυρωδιές της βρεγμένης γης και τα φλογερά χρώματα της Φύσης, να απογειώνουν τις αισθήσεις…
Πάμε Ορεινή Ναυπακτία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Λευκάδα, μικρός οδηγός για το πιο στεριανό νησί της Δυτικής Ελλάδας
Με εύκολη πρόσβαση δια ξηράς, έντονα ορεινή προσωπικότητα, εκπληκτικές και βραβευμένες παραλίες, αξιόλογα μεσόγεια χωριά και καταπράσινη ενδοχώρα, η Λευκάδα κερδίζει επάξια, μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους...
Λευκάδα, μικρός οδηγός για το πιο στεριανό νησί της Δυτικής Ελλάδας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Σαντορίνη, δείτε την αλλιώς…
Δέκα συν ένα πράγματα που αξίζει να δείτε και να κάνετε στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων. Και, όχι, μέσα σε αυτά δεν θα συμπεριλάβουμε το διάσημο ηλιοβασίλεμα από την Οία!
Σαντορίνη, δείτε την αλλιώς…
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Το Αλλο… νησί!
Αν και κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους, η Αλόννησος συνεχίζει και κρατά τον αυθεντικό της χαρακτήρα διατηρώντας το προφίλ ενός εναλλακτικού προορισμού.
Το Αλλο… νησί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας