Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Road trip στην Αργολίδα

Σούρουπο στο λιμανάκι του Ναυπλίου με φόντο το Μπούρτζι | © Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Road trip στην Αργολίδα

  • A-
  • A+
Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα και δέκα στάσεις θα σας φέρουν από τις πευκόφυτες ακτές του Σαρωνικού στα νερά του Αργολικού Κόλπου. Μια απίθανη διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί από την πρωτεύουσα με άνεση μέσα στο Σαββατοκύριακο και συνδυάζει τις βουτιές σε γαλάζιες θάλασσες με την επίσκεψη σε μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας.

Περνάς τη γέφυρα του Ισθμού και έπειτα εγκαταλείπεις την εθνική οδό. Σύντομες ευθείες εναλλάσσονται με αλλεπάλληλες στροφές και το πευκοδάσος παίζει κρυφτό με το βαθύ μπλε του Σαρωνικού διασκεδάζοντας τη μονοτονία του ταξιδιού.

Δυστυχώς κατά το πρώτο μέρος της διαδρομής ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής που διατρέχουμε έχει καεί από παλιές, αλλά και πολύ πρόσφατες πυρκαγιές.

Πρόκειται για μια ανείπωτη οικολογική συμφορά που δυστυχώς για τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. Βέβαια ο ταξιδιώτης θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής!

Μονή Αγνούντος, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αργολίδας

Πρώτη στάση για ξεμούδιασμα η φρουριακής μορφής Μονή Αγνούντος, που απέχει 45 χιλιόμετρα από την Κόρινθο.

Θα τη συναντήσετε σε μια χαρακτηριστική ευθεία του δρόμου, πλάι σ’ ένα παρακείμενο έλος.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αργολίδας καθώς χτίστηκε τον 11ο αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στην αψίδα του ιερού με χαραγμένη τη χρονολογία 1029.

Αξίζει να δείτε τις βυζαντινές τοιχογραφίες που στολίζουν το καθολικό της μονής και το καλοδουλεμένο ξύλινο τέμπλο.

Οι μοναχές θα σας τρατάρουν στην ολάνθιστη αυλή λουκούμι με νεράκι και θα σας πουν ό,τι θέλετε γύρω από την ιστορία της μονής. Πληροφορίες για τις ώρες που δέχεται επισκέπτες η μονή στο τηλέφωνο 27530-31241.

Πολεμάρχα, πανέμορφη παραλία, δύσκολη πρόσβαση

Μετά την ευχάριστη ευθεία της Μονής Αγνούντος, ο δρόμος κατηφορίζει για 8 χλμ. με γρήγορες στροφές ώς τη θάλασσα. Αφού περάσετε τις διασταυρώσεις που οδηγούν στα χωριά Δήμαινα (δεξιά) και Παραλία Νέας Επιδαύρου (αριστερά), λίγο πριν κατηφορίσετε για την Αρχαία Επίδαυρο, θα προσέξετε στα αριστερά σας έναν δασικό δρόμο. Αν έχετε όχημα ή μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί στους δύσκολους χωματόδρομους, αξίζει να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή. Ο δρομάκος διατρέχει δάσος με θαλερά πεύκα και ύστερα από 1.500 μέτρα καταλήγει στην ιστορική Μονή Παναγία Πολεμάρχα που κάηκε από πειρατές πριν από 600 χρόνια.

Λίγο χαμηλότερα απλώνεται η πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία με τον χαρακτηριστικό βράχο να τη χωρίζει στα δύο. Φυσικά στην περιοχή δεν υπάρχει κανενός είδους διευκόλυνση και το καθεστώς που επικρατεί εδώ είναι λίγο περίεργο. Η περιοχή είναι ιδιωτική, όπως αναφέρει μια πρόχειρη ταμπέλα, καρφωμένη σε κάποιο δέντρο. Παρ' όλα αυτά, κάθε καλοκαίρι πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές στήνουν εδώ τις σκηνές τους και κάποιοι από αυτούς φεύγοντας φροντίζουν να διαμοιράζουν τα σκουπίδια τους παντού!

Αρχαία Επίδαυρος, βουτιές σε γαλάζια νερά

Φτάνοντας στην παραλιακή πόλη θα αφήσετε το όχημά σας στον διαμορφωμένο χώρο κοντά στο λιμάνι και θα ανηφορίσετε τα σκαλοπάτια ώς την εκκλησία του Αγ. Νικολάου για να ατενίσετε την καλύτερη θέα στον όρμο. Ακολουθώντας μονοπάτι που φεύγει νότια από την προκυμαία θα καταλήξετε στο ύψωμα της χερσονήσου Νησί, όπου βρίσκεται το λευκό ξωκλήσι της Παναγιάς, χτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης.

Από εδώ εύκολα κατηφορίζετε για τον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου. Κτίσμα του 4ου π.Χ. αιώνα, αφιερωμένο στον Διόνυσο, χωρούσε έως και 6.000 θεατές. Σήμερα αυτός ο χώρος ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Για τις βουτιές σας προτιμήστε τα ακρογιάλια Βαγιωνιά, Καλαμάκι που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και προσεγγίζονται με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Είναι πολυσύχναστες, αλλά καθαρές.

Νότια από τη χερσόνησο Νησί και κοντά στο Μικρό Θέατρο θα βρείτε τις ακρογιαλιές Σπηλιά, Πλάτανος, Κλιάτη, ενώ στην παραλία Καλυμνιός θα δείτε με τη μάσκα τα υπολείμματα αρχαίας βυθισμένης πολιτείας.

Γιαλάσι, πορτοκαλιές στο κύμα

Ενας εσωτερικός δρόμος που φεύγει νότια από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου οδηγεί μέσα από κτήμα με πορτοκαλιές και λεμονιές στην παραλία Γιαλάσι που θεωρείται, όχι άδικα, μία από τις καλύτερες της Αργολίδας. Το ακρογιάλι εκτείνεται σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων και είναι στρωμένο με χοντρό βότσαλο και πετραδάκι. Κατά μήκος του υπάρχουν άφθονα και περιποιημένα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και κάμπινγκ που προσφέρουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Το ευτύχημα της πανέμορφης αυτής ακρογιαλιάς είναι ότι ο δρόμος κινείται ψηλότερα από την ακτή και έτσι απολαμβάνεις το μπάνιο σου χωρίς να σε ενοχλεί το πήγαινε-έλα των οχημάτων. Για πιο μοναχικές καταστάσεις θα κατευθυνθείτε νοτιότερα (στο τέλος του δρόμου) στο ήσυχο ακρογιάλι Παναγίτσα που δεσπόζει κάτω από το παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Παναγίας.

Λυγουριό, το Αρχαίο Θέατρο και το Ασκληπιείο

Αφήνουμε πίσω τις ακτές του Σαρωνικού και τις θαυμάσιες παραλίες της Αρχαίας Επιδαύρου και ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που καταλήγει ύστερα από 13 χιλιόμετρα στη μεσόγεια πολίχνη του Λυγουριού. Τρία χιλιόμετρα έξω από την κωμόπολη απλώνεται ο εντυπωσιακός χώρος του Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου. Είναι γνωστό ότι η διάσημη αυτή κατασκευή χτίστηκε το 340 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο.

Το θέατρο ανήκε σε ένα μεγάλο συγκρότημα κτισμάτων που ήταν αφιερωμένα στον θεραπευτή θεό Ασκληπιό. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν ένας μοναδικός λατρευτικός και θρησκευτικός χώρος όπου οι θεραπευτές-ιέρειες Ασκληπιάδες φρόντιζαν για την περίθαλψη και την ίαση ασθενών που έπασχαν κυρίως από ψυχοσωματικές ασθένειες.

Οι ασθενείς που κατέφευγαν εδώ εξετάζονταν από γιατρούς και ακολουθούσαν, αναλόγως με την πάθηση του καθενός, ειδική φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα όμως το προσωπικό του Ασκληπιείου φρόντιζε οι πάσχοντες να ακολουθούν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής κάθαρσης που περιελάμβανε δίαιτα, σωματικές ασκήσεις, λουτροθεραπεία και ψυχαγωγικές παραστάσεις στο θέατρο! Σήμερα το Ασκληπιείο, μαζί φυσικά με το θέατρο, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (τηλ. αρχαιολογικού χώρου 27530-22009).

Για μπάνιο στην παραλία Κάντια

Από το μεσόγειο Λυγουριό κατευθυνόμαστε νότια με προορισμό τον Αργολικό Κόλπο και την παραλία– οικισμό Κάντια, όπου φτάνουμε ύστερα από 20 χιλιόμετρα. Εδώ μπορείτε να κολυμπήστε στην ομώνυμη απλωτή παραλία που είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ντουσιέρες, beach bar και ταβέρνες. Το κλίμα είναι οικογενειακό, η ακτή είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και πετρούλες και τα καθαρά νερά της βαθαίνουν κάπως απότομα. Το δυτικό άκρο της ακτής είναι σαφώς πιο ήσυχο. Στη συνέχεια θα σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε δυτικά προς Δρέπανο, Βιβάρι με προορισμό το Τολό.

Βιβάρι, το θαύμα της φύσης

Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο για Δρέπανο (6 χλμ.), εύκολα θα προσεγγίσετε το ιδιαίτερο τοπίο στο Βιβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium=ιχθυοτροφείο). Εδώ θα δείτε ένα από τα μικρά θαύματα της αργολικής γης που δεν είναι άλλο από τη λιμνοθάλασσα Βιβάρι που ξαφνιάζει με τη γαλήνη της, αλλά και τη βιοποικιλότητά της. Η έκταση της λιμνοθάλασσας είναι μικρή, δεν ξεπερνά το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο, και επικοινωνεί με τον Αργολικό Κόλπο με ένα στόμιο μήκους 23 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων.

Δυστυχώς σε αρκετά σημεία της περιοχής η τοπιογραφία έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τις σύγχρονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Παρ' όλα αυτά το ψαροχώρι, το λιμανάκι με τα παραδοσιακά πλεούμενα και η ήπια τοπιογραφία αξίζουν την προσοχή σας. Την εποχή αυτή μάλιστα που έχει ξεκινήσει η μετανάστευση των αποδημητικών πουλιών (το Βιβάρι είναι από τις νοτιότερες λιμνοθάλασσες στον ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης πολλών πουλιών) δεν είναι σπάνιο να δείτε εδώ ερωδιούς, κορμοράνους, αλκυόνες, αλλά και μερικές φορές φλαμίνγκο!

Αρχαία Ασίνη, από τα χρόνια του Ομήρου

Από το Βιβάρι θα προτείνουμε να ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο που τρέχει κατά μήκος της παραλίας της Ασίνης και στη συνέχεια να προσεγγίσετε τη χαρακτηριστική βραχώδη χερσόνησο στη θέση Παλαιόκαστρο. Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, πόλης ισχυρής και ένδοξης για την οποία γίνεται αναφορά από τον Ομηρο, ενώ την αναφέρει και ο Παυσανίας που επισκέφτηκε την περιοχή τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Ανασκαφές που έγιναν από το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1922-1930) έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού. Δυστυχώς κάποια από τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Σουηδία, ενώ άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Σήμερα στην άκρη του βράχου σώζονται ελάχιστα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και οχυρωματικά έργα καθώς και πύργοι των ελληνιστικών και μεσαιωνικών χρόνων. Πληροφορίες για επισκέψεις τηλ. 27520-58101.

Τολό, αυτήν την εποχή είναι χάρμα οφθαλμών

Από την ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης ώς το Τολό θα διανύσετε μόλις 3 χιλιόμετρα παραλιακής διαδρομής. Αυτή δεν είναι μία από τις περιοχές που θα σας προτείναμε για διακοπές στην καρδιά του καλοκαιριού, αφού ειδικά τον Αύγουστο γίνεται πραγματικός χαμός! Αυτοκίνητα, μηχανάκια και χιλιάδες λουόμενοι κατακλύζουν τις γύρω ακρογιαλιές δημιουργώντας συνωστισμό και φασαρία. Ομως τον Σεπτέμβρη η περιοχή είναι ιδανική για ευχάριστες εξορμήσεις.

Το πευκοδάσος κοντά στο λιμανάκι που δένουν οι ψαρόβαρκες, απολαμβάνει την ησυχία της εποχής. Καθαρή και κατάλληλη για μπάνιο είναι η παραλία του Τολού και η γειτονική της Ασίνης, όμως περισσότερη ησυχία θα βρείτε στο μικρό νησί Ρόμβη, που στέκει αντίκρυ στην είσοδο του κόλπου σαν ακλόνητος φύλακας, όπου θα φτάσετε με εκδρομικό σκάφος.

Ναύπλιο - Τίρυνθα

Εχουν γραφτεί πολλά εγκώμια για το όμορφο Ναύπλιο ως τουριστικό προορισμό. Ωστόσο η μυστική συνταγή για να περάσεις καλά εδώ, είναι να έρθεις ένα απλό Σαββατοκύριακο και ν’ αποφύγεις τα εορταστικά τριήμερα ή τον Αύγουστο όπου η κίνηση είναι υπερβολικά αυξημένη. Θα πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία Συντάγματος, θα κάνετε τη μεγάλη βόλτα που περνά από την Ακροναυπλία, θα ρίξετε τις βουτιές σας στη μικροσκοπική παραλία της Αρβανιτιάς και θ’ ανηφορίσετε ώς το εντυπωσιακό κάστρο του Παλαμηδίου.

Το απόγευμα θα περπατήσετε στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στον «μεγάλο δρόμο», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο ώς την όμορφη πλατεία Συντάγματος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε επιβλητικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος, χτισμένο το 1713 (τηλ. 27520-27502). Σημαντικά είναι το Πολεμικό Μουσείο (τηλ. 27520-25591) και το Μουσείο Κομπολογιού (τηλ. 27520-21618). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί 25.000 εκθέματα και τιμήθηκε το 1981 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς (τηλ. 27520-28379).

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής θα περάσετε μπροστά από τον σπουδαίο και άγνωστο στους πολλούς επισκέπτες της περιοχής αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Τα κυκλώπεια τείχη της είναι ευδιάκριτα και τόσο εντυπωσιακά που αποκλείεται να τα προσπεράσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην εκπληκτική αυτή περιοχή, αξίζει τον κόπο (πληροφορίες τηλ. 27520-22657)!

📍 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εξι πελαγίσιες παραλίες
Προτάσεις διαφυγής για τους δραπέτες της τελευταίας στιγμής, σε ακρογιάλια της Εύβοιας, που κρύβονται πίσω από άγρια βουνά, αγκαλιάζουν θαλερά πευκοδάση και βρέχονται από τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου.
Εξι πελαγίσιες παραλίες
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νοσταλγική πολιτεία
Η Βόνιτσα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κατατάξουν ανάμεσα στους πλέον συναρπαστικούς προορισμούς της δυτικής Ελλάδας. Ομως την πολίχνη αυτή του Αμβρακικού κόλπου θαρρείς και την ξέχασε...
Νοσταλγική πολιτεία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
Είτε σου αρέσουν οι εξερευνήσεις είτε θέλεις να ξεκουραστείς μπροστά σε κρυστάλλινες παραλίες περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σου, η Σάμος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου.
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
12 παραλίες που θα λατρέψετε
Στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, εκεί όπου το βουνό των Κενταύρων γέρνει και υποκλίνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου, γεννιούνται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας ● Κρυστάλλινα νερά και φυσικό...
12 παραλίες που θα λατρέψετε
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οι παραλίες του ονείρου με τροπικό χρώμα
Από την πάλλευκη αμμουδιά στο Καραβοστάσι έως τους αλλεπάλληλους βράχινους ορμίσκους των Συβότων που κρύβουν στον κόρφο τους μικρο σκοπικές παραλίες και γαλάζιες θαλασσοσπηλιές, η ακτή της Θεσπρωτίας δεν σε...
Οι παραλίες του ονείρου με τροπικό χρώμα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η χερσόνησος που ξεγελάει
Καμωμένη από τα αρχέγονα υλικά της γης, η ηφαιστειογενής χερσόνησος της Τροιζηνίας προτείνεται για ήσυχες διακοπές με βουτιές σε καθαρές θάλασσες, περιπάτους σε σκιερά πευκοδάση και χαλαρές βραδιές με...
Η χερσόνησος που ξεγελάει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας