• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%

Καρπενήσι, η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας απλώνει τις γειτονιές της στα ριζά του βουνού Βελούχι σε ύψος 950 μέτρων.

Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξορμήσεις με αφετηρία την πρωτεύουσα των βουνών

 • A-
 • A+
Χρησιμοποιούμε ως βάση το Καρπενήσι και εξορμούμε σε βουνά, κοιλάδες, φαράγγια και ακροποταμιές, ανακαλύπτοντας τη γοητεία των βουνών, στην καρδιά του πιο ορεινού νομού της Ελλάδας

Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Βελούχι. Εδώ στην καρδιά της Ρούμελης συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο όλα τα αρχέγονα συστατικά της ορεινής φύσης που σμίλεψαν με τον χρόνο όχι μόνο το φυσικό τοπίο αλλά και τους ανθρώπους δημιουργώντας ρωμαλέους και ανυπότακτους χαρακτήρες.

Παρ’ όλες τις σύγχρονες επεμβάσεις η ευρυτανική γη διατηρεί ακόμα και σήμερα, σχεδόν στο ακέραιο, τον αρχέτυπο χαρακτήρα της και συναρπάζει με το τραχύ της ανάγλυφο, τα θαλερά της δάση, τη μοναδική, σπάνιας ομορφιάς τοπιογραφία της. Με αφετηρία το Καρπενήσι επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τέσσερις απίστευτες εκδρομές που θα μας φέρουν κοντά σε πανέμορφες περιοχές, σπουδαία πολιτισμικά μνημεία και ιστορικά χωριά.

Αυτός ο πλούτος των βουνών μας είναι το πολύτιμο και ανεκτίμητο εθνικό μας κεφάλαιο που έχουμε καθήκον να το διατηρήσουμε ανέπαφο για τις επόμενες γενιές. Αντίθετα εμείς οι Νεοέλληνες το εκχωρούμε με περίσσια ευκολία σε αμφιβόλου αποδόσεως επενδύσεις και βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως είναι η ανάπτυξη γιγαντιαίων διαστάσεων αιολικών πάρκων στις κορυφές των ευρυτανικών βουνών και μάλιστα σε χαρακτηρισμένες από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περιοχές «Natura».

Εδώ μιλά η Ιστορία

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το σημερινό Καρπενήσι έχουν ανιχνευθεί υπολείμματα αρχαίων οικισμών. Ομως η σημαντικότερη ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης ήταν αυτή στον λόφο του Αγίου Δημητρίου όπου βρέθηκε ο «Θησαυρός του Καρπενησίου» με 35 μοναδικά αριστουργήματα χρυσοχοΐας των ελληνιστικών χρόνων.

Η σύγχρονη ιστορική διαδρομή της πόλης ξεκινά από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια, ενώ η ονομασία Καρπενήσι εικάζεται ότι προήλθε από τις τουρκικές λέξεις «Kar benis» που σημαίνουν «τόπος σκεπασμένος με χιόνι». Από τον 16ο, τον 17ο αλλά κυρίως κατά τον 18ο αιώνα η ορεινή πολίχνη ήταν διοικητικό, εμποροβιοτεχνικό κέντρο και γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της εμποροανταλλακτικής της αγοράς.

Οι εύποροι Καρπενησιώτες διευκόλυναν και στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια του διδασκάλου του Γένους Ευγένιου Γιαννούλη να στήσει εδώ στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας την περίφημη σχολή, η οποία λειτούργησε από το 1645 ώς το 1661 και εξελίχθηκε σε πνευματικό φάρο για όλη τη Ρούμελη.

Καθώς όμως το Καρπενήσι βρισκόταν πάνω στα σταυροδρόμια των βουνών που συνέδεαν τη Θεσσαλία με τη Ρούμελη και τη δυτική Ελλάδα με τη Λαμία, οι ισχυροί κάθε εποχής δεν το άφηναν σε ησυχία.

Ετσι, την ορεινή πολίχνη την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν οι Ενετοί και αργότερα οι Τούρκοι. Ομως η ολοκληρωτική καταστροφή ήλθε από τους Γερμανούς, που θεωρώντας πως εδώ βρισκόταν ο πυρήνας της Αντίστασης, έκαψαν το Καρπενήσι δύο φορές (Νοέμβριος του 1943, Αύγουστος του 1944). Τα ναζιστικά στρατεύματα φεύγοντας άφησαν πίσω τους αποκαΐδια, εκατοντάδες νεκρούς και άστεγους, ενώ μόλις οκτώ από τα χίλια παλιά παραδοσιακά κτίρια που υπήρχαν στη μαρτυρική πόλη διασώθηκαν!

Στην ιστορική πλατεία Μπότσαρη ανάμεσα στους δρόμους Εθνικής Αντιστάσεως και Ζηνοπούλου, με τα θεόρατα πλατάνια και τις πέτρινες κρήνες όπου δεσπόζουν ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας (17ος αι.) και το κτίριο του παλιού Δημαρχείου, χτυπά η εμπορική και τουριστική καρδιά του Καρπενησιού σήμερα.

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο (2 χλμ. νότια), συναντάμε την εξοχική αλλά και ιστορική τοποθεσία Κεφαλόβρυσο όπου το 1823 οι επαναστατημένοι Ελληνες έδωσαν νικηφόρα μάχη ενάντια στους Τούρκους.

Πρόκειται για έναν θαυμάσιο φυσικό χώρο με θεόρατα πλατάνια και πηγαία νερά (εδώ βρίσκονται τα κυριότερα κεφαλάρια που τροφοδοτούν τον ποταμό Καρπενησιώτη). Η περιοχή, δημοφιλής τόπος περιπάτου για ντόπιους και επισκέπτες, διαθέτει ταβέρνα και αναψυκτήριο.

Ανάβαση στον Διαβολότοπο

Το θρυλικό βουνό Βελούχι είναι το σύμβολο της Ευρυτανίας και με τα 2.315 μέτρα ύψος κυριαρχεί στο γεωγραφικό ανάγλυφο και μαγνητίζει τα βλέμματα όλων. Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν το βουνό ως «Τυμφρηστός», ονομασία που οφείλεται μάλλον σε παράφραση του ονόματος του αρχαίου βασιλιά της περιοχής, Τέφραντα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους γιους του Ηρακλή.

Ο Στράβων το αναφέρει ως όρος Δρυόπων. Η ονομασία Βελούχι δόθηκε επί Τουρκοκρατίας και είναι μάλλον βλάχικης (λατινογενούς) καταγωγής. Από τον αγέρωχο αυτόν ορεινό όγκο εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης, 1905-1945).

Η πιο εύκολη προσέγγιση του Βελουχιού είναι από τον δρόμο που συνδέει το Καρπενήσι με το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη θέση «Διαβολότοπος». Συνολικά από την πλατεία της πόλης θα διανύσετε 12 χιλιόμετρα, όλα σε ασφαλτοστρωμένο και σχετικά φαρδύ δρόμο που τον χειμώνα εκχιονίζεται συχνά.

Ακόμη όμως και αν δεν έχει χιόνι, αξίζει τον κόπο να έρθετε εδώ –ιδίως μια μέρα με διαυγή ατμόσφαιρα– για να απολαύσετε την απίθανη θέα που απλώνεται σχεδόν στο σύνολο της ευρυτανικής γης. Ετσι, με αυτόν τον συναρπαστικό τρόπο και τη βοήθεια κάποιου καλού χάρτη θα προσανατολιστείτε εύκολα στον ευρυτανικό χώρο πριν ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας.

Καρπενήσι-Προυσός, η πιο δημοφιλής διαδρομή

Το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών του Καρπενησιού πραγματοποιεί τη διαδρομή που συνδέει την πρωτεύουσα με το ιστορικό μοναστήρι του Προυσού. Στα 5 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι θα δείτε τον δρόμο που οδηγεί στις πέτρινες Κορυσχάδες (1,5 χλμ.). Στον παραδοσιακό οικισμό με την υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία βρίσκεται το ιστορικό παλιό σχολείο όπου τον Μάιο του 1944 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Εθνοσυνέλευση της «Ελεύθερης Κυβέρνησης του Βουνού» και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στο 17ο χλμ. στον δρόμο Καρπενησιού-Προυσού και σε ύψος 750 μέτρων συναντάμε το Νέο Μικρό Χωριό και στην αντίπερα όχθη του ποταμού το Μεγάλο Χωριό που έχει καταξιωθεί ως δημοφιλές ορεινό θέρετρο.

Στις ελατόφυτες παρυφές του βουνού Χελιδόνα, 2 χιλιόμετρα ψηλότερα από το Νέο Μικρό Χωριό απλώνει τις παραδοσιακές γειτονιές του το Παλαιό Μικρό Χωριό που μεγάλο μέρος του καταστράφηκε από κατολίσθηση τη δεκαετία του 1960. Μετά το Μεγάλο Χωριό στη θέση «Κλειδί» υπάρχει το παρατηρητήριο από όπου θα δείτε τη θέα στην κοίτη του ποταμού Καρπενησιώτη και στο φαράγγι.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι επίσης η τοποθεσία «Διπόταμα» όπου ο ποταμός Καρπενησιώτης σμίγει με τον Κρικελλοπόταμο και σχηματίζουν τον Τρικεριώτη, έναν από τους παραπόταμους του Αχελώου.

Στη συνέχεια, σε μια απόκρημνη κόγχη που σχηματίζουν τα βουνά Παναιτωλικό και Καλιακούδα, βρίσκεται η ιστορική Μονή Προυσού που αποτελούσε για χρόνια ορμητήριο του Γ. Καραϊσκάκη. Ο χώρος της μονής δέχεται τα Σαββατοκύριακα δεκάδες πούλμαν καθώς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ελλάδας.

Για τους φίλους της πεζοπορίας να προτείνουμε τα μονοπάτια που οδηγούν στη χαράδρα του «Μικρού Πάντα Βρέχει» αλλά και στη «Μαύρη Σπηλιά».

Καρπενήσι-Φιδάκια, άγονη γραμμή

Ξεκινώντας από το Καρπενήσι θα ακολουθήσουμε τον δρόμο για Αγρίνιο. Επειτα από 8 χιλιόμετρα στην τοποθεσία «Μπαγασάκι», θα στρίψουμε αριστερά σύμφωνα με τις ταμπέλες με κατεύθυνση προς τα χωριά Μηλιά, Σελλά, Φιδάκια, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας.

Ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφάλτινος, όμως αν σας κουράζουν οι αλλεπάλληλες στροφές θα πρέπει να γνωρίζετε πως μέχρι τα Φιδάκια θα βρείτε αρκετές!

Συνολικά από το Καρπενήσι μέχρι τα Φιδάκια θα διανύσετε 25 χιλιόμετρα σε περίπου 45 λεπτά. Το χωριό απλώνει τα σπίτια του σε υψόμετρο 960 μέτρων και κουλουριασμένο καθώς είναι στη ρίζα δασοσκέπαστου υψώματος, προσφέρει απίθανη θέα στα απόκρημνα προβούνια της Χελιδόνας και στη λεκάνη της λίμνης των Κρεμαστών.

Στην ντοπιολαλιά το χωριό ονομάζεται «Φθάκια» και γι’ αυτό και κάποιοι ερευνητές πιθανολογούν ότι η τοποθεσία ταυτίζεται με την αρχαία Φθία του Αχιλλέα.

Ομως το πιο πιθανό είναι κοντά στα σημερινά Φιδάκια να βρισκόταν η πόλη Οιχαλία -κοντά στον οικισμό έχουν ανασκαφεί υπολείμματα αρχαίας κατοίκησης- που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς των Δρυόπων Μελανέας και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως εδώ εντοπίζεται η πρωτεύουσα των αρχαίων Ευρυτάνων. Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την τοποθεσία «Τσαγκαράλωνα» που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και προσφέρει απίστευτη θέα στη λίμνη Κρεμαστών.

Καρπενήσι-Κρίκελλο μέσα από τα βουνά

Από το Καρπενήσι υπάρχει μια πανέμορφη και σχετικά άγνωστη ορεινή διαδρομή που διατρέχει πυκνά ελατοδάση και βουνά μεσαίου υψόμετρου με τελικό προορισμό τα κεφαλοχώρια Κρίκελλο και Δομνίστα.

Τον χειμώνα δεν θα πρότεινα να την ακολουθήσετε καθώς πιάνει πολύ χιόνι και δεν εκχιονίζεται συχνά. Ομως αυτή την εποχή είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε τα εντυπωσιακά ορεινά της τοπία.

Κατευθυνθείτε προς τα χωριά της Ποταμιάς. Μόλις περάσετε τη διασταύρωση για Κορυσχάδες θα στρίψετε όπως δείχνει η ταμπέλα για Κλαυσί, Μουζίλο, Ανιάδα, Συγκρέλλο, οικισμούς που θα συναντήσετε διαδοχικά στην πορεία σας.

Στο Κλαυσί θα δείτε την παλαιοχριστιανική βασιλική που ήταν αφιερωμένη στον Αγιο Λεωνίδη με το αξιόλογο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα. Στο Μουζίλο αν είναι ανοιχτή η εκκλησιά της Κοίμησης της Θεοτόκου (17ος αι.) θα θαυμάσετε την τέχνη του λεπτοδουλεμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου του 1864. Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό Ανιάδα θα σταματήσετε για λίγο για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στην κορφή του βουνού Καλιακούδα.

Από το Καρπενήσι έως το Κρίκελλο θα διανύσετε συνολικά 26 χιλιόμετρα. Το χωριό θα σας καλωσορίσει με την ευρύχωρη πλατεία (μια από τις ομορφότερες της Ευρυτανίας) όπου δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγ. Νικολάου, με τις βρύσες, τους καφενέδες και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

Από το Κρίκελλο ο δρόμος με γρήγορες ευθείες κατηφορίζει για την κοίτη του Κρικελλοπόταμου και τραβά για τη Δομνίστα (Κρίκελλο-Δομνίστα 6 χλμ.).

?Διαμονή

Στο Καρπενήσι και στις προτεινόμενες διαδρομές υπάρχουν πολλά εξαιρετικά καταλύματα.
Ενδεικτικά προτείνουμε:

● «Ανεσις» τηλ. 22370 80700 
● «Ελβετία» τηλ. 22370 22465 
● «Avaris» τηλ. 22370-89100
● «Κατοικίες Λάππα» τηλ. 22370 24480
● «Κορυσχάδες Village» τηλ. 22370 25102 
● «Μαγεμένο βουνό» τηλ. 22370 21327 
● «Αρχοντικό της Μαρίας» τηλ. 6972914434
● «Αρχοντόπετρα» τηλ. 22370 41100 
● «Μεσοστράτι» τηλ. 22370 41118
● «Natura Chalets» τηλ. 6972710041
● «Αγρόκτημα Αρμονία» τηλ. 22370 22716 & 6972859292 
● «Ninemia Resort» τηλ. 22370 24614 & 6944841493

?Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
«Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά…» 
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στις γειτονιές των ορεινών χωριών της Ελλάδας ● Είκοσι χειμερινοί προορισμοί για εορταστικές αποδράσεις, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα.
«Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά…» 
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εξερευνούμε τα μαγευτικά φθινοπωρινά Άγραφα μέσα από υπέροχες διαδρομές
Τα Άγραφα με τον πολυδαίδαλο σχηματισμό των ορέων τους, τις δεκάδες κορφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, τα άφθονα φαράγγια και τα πολύτιμα δάση τους, ουσιαστικά παραμένουν άγνωστα, ακόμη και στους πιο...
Εξερευνούμε τα μαγευτικά φθινοπωρινά Άγραφα μέσα από υπέροχες διαδρομές
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Φθινόπωρο στα απόμερα χωριά των Γρεβενών
Ομορφα χωριά, κρυμμένα μέσα στην πληθωρική οροσειρά της Β. Πίνδου με μικρούς ξενώνες, που μπορούν να γίνουν το ιδανικό εφαλτήριο για αξέχαστες εξορμήσεις στη μαγευτική, φθινοπωρινή, ορεινή φύση.
Φθινόπωρο στα απόμερα χωριά των Γρεβενών
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νερομάνες, θαύματα της ορεινής φύσης
Σε μια εποχή που οι περισσότεροι συνωστίζονται στις παραλίες, εμείς θα προτείνουμε να πάρετε τα βουνά! Εδώ, αναζητούμε μερικά από τα μικρά θαύματα της ελληνικής φύσης.
Νερομάνες, θαύματα της ορεινής φύσης
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Χριστούγεννα στις αυλές της παράδοσης
Αφιέρωμα: Στις μασχάλες των βουνών, κάτω από τις χιονισμένες ακρώρειες, κρυμμένα σε δάση μυστικά, υπάρχουν ακόμη χωριά που δεν αλώθηκαν από χρόνο και τουρισμό. Μπορεί οι προτεινόμενοι παραδοσιακοί οικισμοί, να...
Χριστούγεννα στις αυλές της παράδοσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας