Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
12 παραλίες που θα λατρέψετε

Πλάκα Άι Γιάννη, εξωτική ομορφιά

Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

12 παραλίες που θα λατρέψετε

  • A-
  • A+

Αφήνεις πίσω σου το αστικό περιβάλλον του Βόλου και συντονίζεσαι με τον παλμό των στροφών. Χαζεύεις τα αρχοντόσπιτα της Πορταριάς, την πανώρια θέα στον Παγασητικό κόλπο και χάνεσαι στην αγκαλιά του βουνού.

Επόμενη υποχρεωτική στάση τα Χάνια, όπου θα γεμίσεις τα μπουκάλια με παγωμένο νερό και την ανάσα σου με δροσερό βουνίσιο αέρα πριν βυθιστείς στις σκιές του πιο πυκνού δάσους οξιάς.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας την κατηφοριά που θα σε οδηγήσει από τα 1.200 μέτρα ψηλά στο μηδενικό υψόμετρο της θάλασσας, θα βρεθείς στις ακτές του Αιγαίου. Εδώ επάνω, στην απόκρημνη ακτογραμμή του ανατολικού Πηλίου που απλώνεται από Βορρά προς Νότο, σε μήκος δεκάδων χιλιόμετρων, το βουνό συναντά τη θάλασσα με μια συνεχή εναλλαγή του τοπίου και μας αποκαλύπτει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες της Μεσογείου.

Αϊ-Γιάννης

Τα ορεινά χωριά Κισσός, Ανήλιο, Αγιος Δημήτριος, Μούρεσι βρίσκουν θαλασσινή διέξοδο στην απλωτή ακρογιαλιά του Αϊ-Γιάννη που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο από όλες τις παραλίες του Αν. Πηλίου. Γύρω από την ακτή ή στα ριζά του βουνού, μέσα σε μια πανδαισία βλάστησης, έχουν ανεγερθεί πολλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και άφθονες εξοχικές κατοικίες. Μεγάλο μέρος της θαυμάσιας παράλιας καλύπτεται από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Σε γενικές γραμμές, αν σας αρέσουν οι οργανωμένες καταστάσεις, η παραλία του Αϊ-Γιάννη είναι ιδανική για όποιον θέλει να την αράξει και να απολαύσει τα μπάνια του χωρίς καθημερινές μετακινήσεις, καθώς παρέχονται όλες οι εξυπηρετήσεις.

Πλάκα Αϊ-Γιάννη

Βορειότερα από την παραλία του Αϊ-Γιάννη, πίσω από τα βράχια του λιμενοβραχίονα, απλώνεται η υπέροχη και σαφώς πιο ήσυχη παραλία της Πλάκας. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας για περίπου 200 μέτρα το μονοπάτι από το λιμανάκι του Αϊ-Γιάννη.

Υπάρχει και ένας χωματόδρομος που προσεγγίζει την υπέροχη αυτή τοποθεσία με τα κρυστάλλινα νερά, τα βράχια (πλάκες) και τις αμμόγλωσσες, αλλά και από εδώ θα χρειαστεί να περπατήσετε. Σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει τον κόπο, αφού η Πλάκα θεωρείται από τις πιο όμορφες γνωστές-άγνωστες ακρογιαλιές του αν. Πηλίου.

Χορευτό

Η απλωτή αμμουδιά του Χορευτού απέχει από το αρχοντοχώρι της Ζαγοράς 8 χιλιόμετρα και είναι μια από τις πλέον γνωστές ακρογιαλιές του ανατολικού Πηλίου. Βέβαια, δεν πρόκειται για κάποιο κρυφό ακρογιάλι, καθώς είναι μια αξιοποιημένη παραλία με πολλές επιλογές στη διαμονή και στο φαγητό, γι’ αυτό και την προτιμούν για τις διακοπές τους χιλιάδες επισκέπτες.

Η παραλία του Χορευτού απλώνει το αμμουδερό της τόξο σε μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων. Νοτιότερα προς το ποτάμι, η ακτή διαμορφώνεται από χοντρό βότσαλο και πέτρες. Ασφάλτινος δρόμος τρέχει κατά μήκος της ακτής και εκατέρωθεν, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχεία, αρκετά εστιατόρια και καφέ συγκροτούν την τουριστική της υποδομή. Σε μικρό μέρος της απλώνονται ομπρέλες, ξαπλώστρες, ενώ υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Παρίσαινα

Από το βόρειο άκρο της παραλίας του Χορευτού, εκεί που τελειώνει ο δρόμος, ξεκινά το σύντομο μονοπάτι που τρέχει στην κόψη του βράχου και μας περνά μετά από πεζοπορία 100 μέτρων στην παραλία Παρίσαινα.

Η εξαιρετική αυτή αμμουδερή ακρογιαλιά, που δεν ξεπερνά σε μήκος τα 500 μέτρα, θεωρείται η προς Βορρά φυσική συνέχεια της ακρογιαλιάς του Χορευτού. Αν και σαφώς πιο ήσυχη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στον νεαρόκοσμο. Συχνά μάλιστα αναφέρεται και ως η παραλία των γυμνιστών. Υπάρχουν καντίνα και δημόσιες ντουσιέρες.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα, όπως σε όλο το ανατολικό Πήλιο, και βαθαίνουν σχετικά απότομα. Βέβαια, η τοποθεσία είναι ευπρόσβλητη στους βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι όταν δυναμώσουν σηκώνουν πελώρια κύματα που δυσκολεύουν το κολύμπι.

Βρυός

Από το Πουρί, ακολουθώντας αρκετά δύσβατο χωματόδρομο -τα χαμηλά αυτοκίνητα δύσκολα θα διασχίσουν τα τελευταία χιλιόμετρα-, καταλήγουμε στην παραλία Βρυός ή Οβριός, που μοιάζει κυριολεκτικά κρυμμένη μέσα σε πλατανόδασος. Παλιότερα εδώ υπήρχε το χωριό Μιτζέλα, γνωστό για τους ταρσανάδες του, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Σήμερα η παραλία που υπάρχει είναι αγαπημένη όσων θέλουν να κάνουν βουτιές μακριά από τον συνωστισμό του Χορευτού και του Αϊ-Γιάννη. Με τον ανάλογο σεβασμό στο περιβάλλον, η περιοχή ενδείκνυται και για ελεύθερο κάμπινγκ, καθώς υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό. Ομως ευνόητο είναι πως οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε θα πρέπει να το φέρετε μαζί σας από το Πουρί.

Ελίτσα

Οταν το Χορευτό πλημμυρίζει από εκατοντάδες αυτοκίνητα, πούλμαν και επισκέπτες, κάποιοι που ξέρουν ανηφορίζουν για το Πουρί, ένα μοναχικό χωριό με λιγοστούς και φιλόξενους κατοίκους, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειότερα.

Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζει το βοτσαλωτό ακρογιάλι της Ελίτσας με το χαρακτηριστικό πέτρινο ξωκλήσι των Αγ. Πάντων στην άκρη του βράχου, όπου υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό. Ο βυθός, όπως και η ακτή, έχει χοντρά βότσαλα και πέτρες.

Η περιοχή προσεγγίζεται είτε από τον δρόμο που συνδέει τη Ζαγορά με το Πουρί, είτε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από το Χορευτό. Το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι αυτοί που στήνουν τις σκηνές τους εδώ κάτω από τα πλατάνια και απολαμβάνουν το μοναδικό φυσικό τοπίο. Στην παραλία αυτή δεν θα βρείτε καμία διευκόλυνση.

Ελάχιστα νοτιότερα ξεδιπλώνεται η ακτή Ανάληψη, με το χοντρό βότσαλο και με μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του αν. Πηλίου.

Αγ. Σαράντα

Από το νότιο άκρο του Χορευτού, εκεί όπου βρίσκεται το λιμανάκι και το κάμπινγκ, ξεκινά ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που βγάζει εύκολα μετά από 1.500 μέτρα στην αμμουδιά Αγιοι Σαράντα, η οποία όμως προσεγγίζεται και από το χωριό Μακρυρράχη (3,5 χλμ.).

Η ακρογιαλιά με τα διάφανα βαθιά νερά, κρυμμένη μέσα σε άφθονη βλάστηση θεόρατων πλατάνων και πίσω από κοφτά βράχια, είναι από τις ωραιότερες του αν. Πηλίου. Η ακτή είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι και τα νερά είναι βαθιά και ιδιαίτερα δροσερά, λόγω των πηγών γλυκού νερού που αναβλύζουν στον βυθό.

Παρόλο που είναι ευπρόσβλητη στο μελτέμι, μαζεύει αρκετό κόσμο, ειδικά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα παρκαρίσματος. Υπάρχουν ταβέρνες, ενώ ενοικιάζονται και δωμάτια σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Μυλοπόταμος

Από την Τσαγκαράδα (συνοικία Αγίας Παρασκευής) προσεγγίζεται, μετά από 5 χιλιόμετρα, η ακτή του Μυλοπόταμου που θεωρείται από τις ομορφότερες του θεσσαλικού βουνού, αλλά σίγουρα είναι και από τις πιο πολύκοσμες και πολυφωτογραφημένες. Η παραλία είναι δίδυμη, χωρισμένη με βράχια, και τα νερά είναι κρυστάλλινα. Ενας μικρός χώρος πάρκινγκ, που σχεδόν ποτέ δεν επαρκεί, εξυπηρετεί τους λίγους τυχερούς. Στην πρώτη παραλία υπάρχει beach bar, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ακρογιαλιάς το καταλαμβάνουν ομπρέλες.

Η δεύτερη παραλία, στην οποία θα φτάσετε περπατώντας από την πρώτη μέσα από χαρακτηριστική τρύπα στον βράχο, είναι ελεύθερη από ξαπλώστρες, όχι όμως και ερημική.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα πρέπει να περπατήσετε λίγο για να κατεβείτε από το σημείο όπου θα έχετε αφήσει το όχημά σας.

Μπάνικας

Λίγο νοτιότερα από την παραλία των Αγίων Σαράντα κρύβεται η ερημική βοτσαλιά Μπάνικας. Θα έρθετε στο χωριό Μακρυρράχη και θα ακολουθήσετε τον στενό χωματόδρομο που κάποια στιγμή καταλήγει σε αδιέξοδο. Από εδώ τον λόγο έχουν τα πόδια. Η παραλία έχει χοντρό βότσαλο-πέτρες και σκιάζεται από πλατάνια.

Φυσικά, πρόκειται για απολύτως απόμερη ακρογιαλιά που σπάνια την προτιμούν οι επισκέπτες, καθώς τα νερά εδώ είναι πολύ κρύα λόγω υποθαλάσσιων πηγών. Υπέροχος για παρατήρηση με μάσκα είναι ο βυθός, καλυμμένος με μεγάλα μονόπετρα.

Ανάμεσα σε Μπάνικα και Αγίους Σαράντα, πίσω από τον χαρακτηριστικό βράχο «Καλόγερο», βρίσκεται ακόμη μια μικροσκοπική ακτή, γνωστή στον νεαρόκοσμο για το beach bar που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Προσεγγίζεται εύκολα με μονοπάτι από το νότιο άκρο της παραλίας των Αγίων Σαράντα.

Παπά Νερό

Λίγο πιο νότια από τον Αϊ-Γιάννη θα συναντήσετε την ακρογιαλιά Παπά Nερό (ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ακτή, αφού η μια αποτελεί φυσική συνέχεια της άλλης).

Ο δρόμος πλησιάζει στα δύο άκρα της παραλίας, αλλά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων. Ετσι, το απίστευτο αυτό ακρογιάλι, αν και θεωρείται αρκετά δημοφιλές, κρατά τον low profile χαρακτήρα του και είναι αγαπημένο σε όσους θέλουν κάποιες ανέσεις χωρίς υπέρμετρο συνωστισμό. Επιπλέον, με την έλλειψη των αυτοκινήτων, μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου χωρίς ενοχλητικούς θορύβους και μυρωδιές καυσαερίων.

Φακίστρα

Αν ο Μυλοπόταμος σας φαίνεται ιδιαίτερα αξιοποιημένος, θα πρέπει να αναζητήσετε το ακρογιάλι της Φακίστρας, που μπορεί πια να μην είναι το κρυφό μυστικό του Πηλίου, αξίζει όμως να το δείτε.

Θα πάτε στη συνοικία της Αγίας Κυριακής (Τσαγκαράδα) και από εκεί, ακολουθώντας ταμπέλες, θα συνεχίσετε για 3 χιλιόμετρα σε ασφάλτινο δρόμο ώσπου να βγείτε σε χαρακτηριστικό αδιέξοδο. Εδώ, στο διαμορφωμένο πλάτωμα, θα αφήσετε το όχημά σας και θα περπατήσετε το έντονα κατηφορικό μονοπάτι (στα δύσκολα σημεία υπάρχει κουπαστή) που θα σας φέρει μετά από 300 μέτρα στη Φακίστρα.

Το λιλιπούτειο βοτσαλωτό ακρογιάλι, κάποιες χρονιές, ανάλογα με τον κυματισμό του χειμώνα, αντί για βότσαλο γεμίζει με χοντρή άμμο. Είναι ζωσμένο από θεόρατους βράχους, άγρια βλάστηση και βρέχεται από πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά.

Πρέπει να έχετε μαζί σας νερό καθώς η κατάβαση και η ανάβαση μέσα στο λιοπύρι είναι επίπονη υπόθεση. Μην επιχειρήσετε να κατεβείτε με σαγιονάρες, ενώ δεν προτείνεται αν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά.

Νταμούχαρη

Εγκλωβισμένο ανάμεσα στα πολύκοσμα και κορεσμένα καλοκαιρινά θέρετρα του Πηλίου, το λιμανάκι της Νταμούχαρης έχει διατηρήσει στο ακέραιο το αρχέτυπο χρώμα και την αυθεντικότητά του, δικαιολογώντας απόλυτα το όνομά του που σύμφωνα με την παράδοση προήλθε από σύντμηση της φράγκικης φράσης «d'amour» (όλο χάρη). Ο κλειστός όρμος της Νταμούχαρης ήταν σημαντικό αγκυροβόλιο καθώς ήταν το μοναδικό φυσικά προστατευμένο λιμάνι του αν. Πηλίου. Στη σύγχρονη Νταμούχαρη γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «Mama mia».

Μερικά μέτρα νοτιότερα από το λιμανάκι υπάρχει ένα μικρό ακρογιάλι στρωμένο με χοντρό βότσαλο και διαυγή πελαγίσια νερά. Η περιοχή της Νταμούχαρης είναι άβατο για τα μηχανοκίνητα οχήματα και αυτό είναι ακόμη ένα προτέρημα της περιοχής.

📌 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εξι πελαγίσιες παραλίες
Προτάσεις διαφυγής για τους δραπέτες της τελευταίας στιγμής, σε ακρογιάλια της Εύβοιας, που κρύβονται πίσω από άγρια βουνά, αγκαλιάζουν θαλερά πευκοδάση και βρέχονται από τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου.
Εξι πελαγίσιες παραλίες
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νοσταλγική πολιτεία
Η Βόνιτσα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κατατάξουν ανάμεσα στους πλέον συναρπαστικούς προορισμούς της δυτικής Ελλάδας. Ομως την πολίχνη αυτή του Αμβρακικού κόλπου θαρρείς και την ξέχασε...
Νοσταλγική πολιτεία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
Είτε σου αρέσουν οι εξερευνήσεις είτε θέλεις να ξεκουραστείς μπροστά σε κρυστάλλινες παραλίες περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σου, η Σάμος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου.
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οι παραλίες του ονείρου με τροπικό χρώμα
Από την πάλλευκη αμμουδιά στο Καραβοστάσι έως τους αλλεπάλληλους βράχινους ορμίσκους των Συβότων που κρύβουν στον κόρφο τους μικρο σκοπικές παραλίες και γαλάζιες θαλασσοσπηλιές, η ακτή της Θεσπρωτίας δεν σε...
Οι παραλίες του ονείρου με τροπικό χρώμα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η χερσόνησος που ξεγελάει
Καμωμένη από τα αρχέγονα υλικά της γης, η ηφαιστειογενής χερσόνησος της Τροιζηνίας προτείνεται για ήσυχες διακοπές με βουτιές σε καθαρές θάλασσες, περιπάτους σε σκιερά πευκοδάση και χαλαρές βραδιές με...
Η χερσόνησος που ξεγελάει
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ξεχωριστοί προορισμοί για πραγματικές διακοπές
Τριάντα εκατομμύρια τουρίστες, δεκάδες νέα πεντάστερα ξενοδοχεία, βραβευμένα γκουρμέ εστιατόρια, γήπεδα γκολφ που θυμίζουν Las Vegas... Εμείς εξακολουθούμε ν’ αναζητούμε τόπους ξεχωριστούς, με χαμηλό προφίλ,...
Ξεχωριστοί προορισμοί για πραγματικές διακοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας