• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.1°C
  4 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  44%
Φωτ: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την Κλειτορία στα Καλάβρυτα

 • A-
 • A+

Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες του Χελμού και του Χιονοδρομικού Κέντρου, δικαιολογημένα αποφασίζουν να ανηφορίσουν για τα Καλάβρυτα μέσω Διακοφτού, χρησιμοποιώντας φυσικά την άνεση της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών.

Σαφώς και αυτή η επιλογή είναι η πιο γρήγορη και πιο ασφαλής, ιδίως μετά την ολοκλήρωση των έργων στον εθνικό δρόμο.

Αν έχετε όμως λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τριπόλεως - Πατρών (τον γνωστό στους Αρκάδες «111») να έρθετε στην Κλειτορία, τη μικρή κωμόπολη των νότιων παρυφών του Χελμού που κουρνιάζει σε υψόμετρο 550.

Βρίσκεται στην άκρη εύφορου υψιπέδου που διατρέχει ο ποταμός Αροάνιος, διαθέτει υποδομές για διαμονή και φαγητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για εκδρομές στη γύρω ενδιαφέρουσα ορεινή φύση.

Επίσης ο ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί από την Κλειτορία στα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού θα σας αποκαλύψει ενδιαφέρουσες τοποθεσίες που αξίζει να επισκεφθείτε.

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω

Χρησιμοποιώντας τον οδικό άξονα Κορίνθου –Τριπόλεως θα βγείτε στο υψίπεδο της Νεστάνης και αμέσως μετά τα διόδια θα στρίψετε δεξιά προς Λεβίδι (υπάρχουν ταμπέλες), θα περάσετε την αρκαδική κωμόπολη και θα κατευθυνθείτε προς τον κόμβο της Βλαχέρνας. Εδώ ο δρόμος διχάζεται. Το ένα παρακλάδι αριστερά περνάει από Βυτίνα και καταλήγει στον Πύργο.

Το άλλο τραβά βορειοδυτικά στα χνάρια του «111» για Πάτρα. Επιλέγοντας τη δεύτερη διαδρομή, θα στρίψετε στο ύψος του συνοικισμού Καλύβια Παγκρατίου -όπως δείχνουν οι πινακίδες-, προς Κλειτορία.

Συνολικά από Αθήνα θα διανύσετε 205 χιλιόμετρα σε 2 ½ ώρες.

Κλειτορία, αγκαλιά με τη φύση

Η μικρή πολιτεία γνώρισε το μένος των Γερμανών κατακτητών, που την πυρπόλησαν τον Δεκέμβριο του 1943. Παρ' όλα αυτά η γύρω καταπράσινη φύση, η όμορφη πλατεία και κάποιες γειτονιές που διατηρούν ακόμη τα αυθεντικά τους στοιχεία, συνθέτουν ένα ευχάριστο σκηνικό, ιδανικό για χαλαρές περιπλανήσεις.

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Μαζέικα, ενώ το σύγχρονο οφείλεται στην αρχαία αρκαδική πόλη Κλείτωρ που ερείπιά της εντοπίζονται σήμερα στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού.

Στην Κλειτορία ζουν μόνιμα περίπου 800 άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία (ονομαστά είναι τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής) και το μεταπρατικό εμπόριο.

Σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη, κοντά στο χωριό Παγκράτι, στην τοποθεσία Χάνι Κοτσιολέτη υπάρχει το «κλήμα του Παυσανία», ένα υπέργηρο αμπέλι που σύμφωνα με τους μελετητές είναι αυτό που περιγράφει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Αρκαδικά». Η κληματαριά έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και θα τη δείτε στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Νικολάου.

Λίγο μακρύτερα, κοντά στο χωριό Λυκούρια, σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος αναβλύζουν οι κυριότερες πηγές του ποταμού Λάδωνα.

Επίσης εύκολα από την Κλειτορία θα επισκεφθείτε τη θέση της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κλείτωρ που ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, τον μυθικό άρχοντα των Αρκάδων.

Αροάνια ή Σοποτό, ένα χωριό γνωστό για τα άφθονα πηγαία νερά του. Δεξιά, οι πηγές του ποταμού Λάδωνα

Φωτ: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Εξαιρετικά ευχάριστη είναι η ορεινή διαδρομή Κλειτορία - Ανω Κλειτορία, Καστέλι, με κατάληξη το παραδοσιακό χωριό Σοποτό ή Αροάνια (25 χιλιόμετρα με μπόλικες στροφές), χτισμένο σε ύψος 900 μέτρων σε οροπέδιο του βουνού Τάρταρης που δεσπόζει ανάμεσα σε Ερύμανθο και Χελμό.

Το χωριό είναι γνωστό για τα άφθονα πηγαία νερά του, πράγμα που δικαιολογεί και η παλιά του ονομασία Σοποτό που προέρχεται από τη σλαβική λέξη «σόποτ» που σημαίνει «θορυβώδη νερά».

Είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα της ορεινής Αχαΐας, καθώς διασώζονται αρκετά από τα πέτρινα σπίτια του.

Στο οροπέδιο των Σουδενών

Από την Κλειτορία ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα, θα προτείνουμε τρεις στάσεις. Η πρώτη είναι στο χωριό Πλανητέρο (7 χλμ.). Εκεί σε μια κατάφυτη από θεόρατα πλατάνια τοποθεσία, όπου αναβλύζουν οι πηγές του ποταμού Αροάνιου, θα βρείτε αρκετές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αξίζει να ξεφύγετε λίγο από την κίνηση και να περπατήσετε μέσα στο πυκνό σκιερό δάσος που αποτελείται από εκατοντάδες υπέργηρα δέντρα απολαμβάνοντας το κελάρυσμα των νερών. Υπάρχουν ακόμα νερόμυλοι και νεροτριβές που κάποτε λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού.

Την εξαίσια αυτή τοποθεσία, λόγω της εύκολης γενικά πρόσβασης τόσο από την Τρίπολη όσο και από τα Καλάβρυτα, τα Σαββατοκύριακα επισκέπτεται αρκετός κόσμος και δεκάδες πούλμαν που κάποιες φορές δημιουργούν ένα μικρό συνωστισμό.

Επιστρέφουμε στον δρόμο που οδηγεί προς Καλάβρυτα και φτάνουμε εύκολα στο χωριό Καστριά όπου βρίσκεται το φημισμένο επισκέψιμο, πανέμορφο Σπήλαιο των Λιμνών.

Σε μικρή απόσταση, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησάκι της Ανάληψης διακρίνεται κουρνιασμένο στην εσοχή βράχου (προσοχή, τώρα τον χειμώνα ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτό υποφέρει από κατολισθήσεις).

Συνεχίζοντας την ανάβαση προς τα Καλάβρυτα, συναντάμε πάνω στον δρόμο τα χωριά Ανω και Κάτω Λουσοί, χτισμένα στις άκρες ενός υψιπέδου που στα παλαιότερα χρόνια, τον χειμώνα, μετατρεπόταν σε ρηχή λίμνη.

Η αποξήρανση της λίμνης επιτυγχανόταν μέσω δύο φυσικών καταβοθρών, οι οποίες σώζονται ακόμα και σήμερα. Τα πλεονάζοντα νερά που διοχετεύονταν στις καταβόθρες είναι αυτά που σχηματίζουν τις λιμνούλες στο σπήλαιο των Καστριών.

Από τους Κάτω Λουσούς, παρεκκλίνοντας ελάχιστα από την αρχική σας πορεία θα προσεγγίσετε το σημείο όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ανέσκαψε πλίθινες βάσεις κατοικιών και μέρος του δωρικού ναού (κτίσμα του 3ου π.Χ. αιώνα) της Ημερασίας Αρτέμιδος ή της Αρτέμιδος Ημέρας (της Αρτεμης που εξημερώνει).

Στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή δεν ανήκε στην Αχαΐα, αλλά αποτελούσε τμήμα της βορειοδυτικής Αρκαδίας και ήταν γνωστή ως Αζανία, τόπος στον οποία αναφέρεται και ο Παυσανίας - σημειωτέον ότι οι ανασκαφές στην περιοχή δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Από το οροπέδιο των Σουδενών η διαδρομή οδηγεί μετά από μερικές στροφές προς τα Καλάβρυτα, αλλά και τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Συνολικά να υπολογίζετε Κλειτορία - Καλάβρυτα μόλις 30 χλμ.

Το Ζαγόρι στην ορεινή Αχαΐα

Τον 15ο αιώνα μια μεγάλη ομάδα κατοίκων από τα Σουδενά του Ζαγοριού (το υψίπεδο στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου συναντάμε τα χωριά Ανω και Κάτω Πεδινά) μετανάστευσαν ομαδικά στην ορεινή περιοχή της Αχαΐας, μετά από επεισόδια με Τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ισχυρή οικογένεια των Πετμεζαίων ήταν από αυτές που μετοίκισαν από τα Ζαγοροχώρια και το αρχικό τους επώνυμο ήταν Βλάσσης. Εδώ ίδρυσαν τα χωριά Σουδενά που σήμερα έχουν μετονομαστεί σε Ανω και Κάτω Λουσοί από την αρχαία πόλη που τμήματά της έχουν έρθει στο φως με τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Το ενδιαφέρον για κάποιον που έχει επισκεφτεί και τις δύο περιοχές (στο Ζαγόρι και στην Αχαΐα) είναι η μεγάλη ομοιότητα της τοπιογραφίας, ενώ και στις δυο τοποθεσίες έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές αρχαιοελληνικές πολιτείες.

Ο πολεμόπυργος των Πετμεζαίων

Το πυργόσπιτο των Πετμεζαίων στο οροπέδιο των Σουδενών

Φωτ: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Στο χωριό Κάτω Λουσοί, ανάμερα στα άλλα κτίσματα ξεχωρίζει η στιβαρή παρουσία του πυργόσπιτου της οικογένειας Πετμεζά, που ήταν μια από της πιο ισχυρές των Καλαβρύτων και έδωσε αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821, πολιτικούς στις πρώτες κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους, αλλά και στρατιωτικούς.

Το κτίσμα αυτό (17ος αιώνας) είναι από τα παλαιότερα και καλύτερα σωζόμενα πυργόσπιτα της Πελοποννήσου και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας και είναι εμφανής ακόμη και σήμερα η αμυντική του χρήση (διακρίνονται ακόμη οι τουφεκίστρες).

Διαμονή

Κλειτορία

Αροάνια

 • «Σοποτό» (τηλ. 6951136450 πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί)

Πλανητέρο

 • «Αχαΐς» (τηλ. 26920-31268)
 • «Φύση» (τηλ. 26920-31831)

Λουσοί

 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ζούμε τον χειμώνα σε 10 από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου
Δέκα χειμερινοί προορισμοί, δέκα υπέροχα ορεινά χωριά ντυμένα στα λευκά, μας περιμένουν με τα χιονισμένα τους τοπία για να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και λύτρωσης από τη σκληρή καθημερινότητα!
Ζούμε τον χειμώνα σε 10 από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Βουνίσιες φωλιές
Πανέμορφα μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστά ορεινά χωριά, που κρύβονται στην αγκαλιά της πιο ενδιαφέρουσας και πιθανόν αυτήν την εποχή χιονισμένης ορεινής φύσης, γίνονται ιδανική επιλογή για τις αποδράσεις των...
Βουνίσιες φωλιές
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Χριστούγεννα στα χωριά του δυτικού Πάρνωνα
Από το οροπέδιο της Τεγέας μέχρι τα βράχια του Ζάρακα Λακωνίας και από την κοιλάδα του Ευρώτα μέχρι τα παράλια του Αστρους, τον πρώτο λόγο έχει ο Πάρνωνας. Ιδανικός προορισμός για να νιώσεις την ανάσα του...
Χριστούγεννα στα χωριά του δυτικού Πάρνωνα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από την Καλαμάτα στη Σκαρδαμούλα
Από τα θαλασσινά τοπία της Σκαρδαμούλας ώς τις απολιθωμένες γειτονιές στα Τσέρια, στο Πραστείο (ή Προάστιο) και στο Ξωχώρι. Η ίδια αρχέγονη δύναμη της γης κρύβεται παντού. Αυτή που γέννησε τον Ταΰγετο, το πιο...
Από την Καλαμάτα στη Σκαρδαμούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας