Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρίστη: άριστα με τόνο

Η Αρίστη είναι χτισμένη σε ύψος 650 μέτρων και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγοριού

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρίστη: άριστα με τόνο

  • A-
  • A+

Ολη τη μέρα το διαπεραστικό ψιλόβροχο, που αδιάκοπα στάλαζε τις υγρές του χάντρες πάνω στις σκεπές από σχιστόλιθο, πότιζε υπομονετικά τη γη, μούλιαζε τα στοιβαγμένα ξύλα στις αυλές, ξέπλενε τα λιθόστρωτα καλντερίμια… Παντού αντάρα και καταχνιά περιόριζε την ορατότητα στα λίγα μέτρα, ωστόσο η βρεγμένη πέτρα έλαμπε δίνοντας το δικό της φως στο χωριό…

Σαν πήρε να σουρουπώσει, λες και κάποιο αόρατο χέρι, ως διά μαγείας, τράβηξε τα γκριζόμαυρα πέπλα του ουρανού και αχνές ακτίνες από τον ήλιο που έγερνε έλουσαν γλυκά το τοπίο.

Η πέτρινη αρχοντιά της Αρίστης αναδύθηκε μέσα από την ομίχλη. Για λίγα λεπτά η επιβλητική χιονισμένη Αστράκα, οι απόκρημνοι Πύργοι του Πάπιγκου, οι χαοτικοί γκρεμοί στο φαράγγι του Βίκου φάνηκαν στις πιο ζεστές τους αποχρώσεις…

Σε αυτές τις φευγαλέες, αλλά δυνατές στιγμές της φύσης συμπυκνώνεται με τρόπο μοναδικό όλη η μεγαλοπρέπεια του ζαγορίτικου τοπίου.

Γεωγραφικοί προσανατολισμοί

Η Γκαμήλα ή Τύμφη, αυτό το επιβλητικό βουνό της Βόρειας Πίνδου, αποκαλύπτει από την πλευρά του Δυτικού Ζαγοριού το πιο απρόσιτο, αλλά και πιο γοητευτικό της πρόσωπο.

Το Μικρό, το Μεγάλο Πάπιγκο, ο Βίκος, ο Αγιος Μηνάς και φυσικά η Αρίστη είναι τα χωριά που κουρνιάζουν κάτω από τις βράχινες φτερούγες του αλπικού βουνού. Εδώ, σε αυτή την εξαίσια τοπιογραφία, αγκαλιασμένος από τα βράχια και τα πλατάνια της χαράδρας του Βίκου, κυλά τα κρυστάλλινα νερά του ο ποταμός Βοϊδομάτης.

Αρκετοί ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι συνδέουν το Δυτικό Ζαγόρι με τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, την εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, αλλά και με την Κόνιτσα. Η Αρτσίστα, όπως λεγόταν κάποτε η Αρίστη, είναι χτισμένη σε ύψος 650 μέτρων και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου.

Σήμερα, πολλά παλιά αρχοντικά της έχουν αναπαλαιωθεί με μεράκι, με πιστότητα στην παράδοση και τον σεβασμό που απαιτεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά ενός τόσο σημαντικού τόπου.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής προορισμός, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χαράδρα του Βίκου, χωρίς να παρουσιάζει τον κορεσμό και την κίνηση του Μεγάλου Πάπιγκου.

Στην Αρίστη μπορείς να την αράξεις όλη τη μέρα στον ξενώνα με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, δίπλα στο φουντωμένο τζάκι με τα κούτσουρα να τριζοβολούν στην πυροστιά και να ατενίζεις το βουνίσιο υπερθέαμα να ξεδιπλώνεται πίσω από το παράθυρο. Αν, πάλι, είσαι εκδρομικός τύπος, οι επιλογές για κοντινές εκδρομές είναι πάρα πολλές και σίγουρα δύσκολα θα τις εξαντλήσεις όλες, μέσα σε ένα τριήμερο.

Η ιστορία της πέτρας

Αρχοντικό της Αρίστης με φόντο τα χιονισμένα βράχια της Τύμφης

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece

Η Αρίστη αναπτύχθηκε τον 13ο αιώνα, μαζί με τα υπόλοιπα χωριά του δυτικού τμήματος του Ζαγοριού. Η επιλογή της θέσης για το χτίσιμο του χωριού δεν ήταν τυχαία και σίγουρα δεν επηρεάστηκε μόνο από τη θέαση του ξεχωριστού αυτού φυσικού χώρου.

H επαφή με τα άλλα γύρω χωριά, όπως ο Βίκος, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο και ο Αγιος Μηνάς, είχε ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια, αλλά και την επικοινωνία των κατοίκων.

Ο τόπος υπήρξε από παλιά σπουδαίο εμπορικό σταυροδρόμι. Από εδώ περνούσαν οι δρόμοι των καραβανιών που έφταναν μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και το Βουκουρέστι. Ζωτικής σημασίας στη διακίνηση των πληθυσμών και του εμπορίου ήταν η εύκολη έξοδος από τις δύσβατες και επικίνδυνες ορεινές διαβάσεις, προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Αναπόφευκτο κομμάτι της μοίρας των Ζαγορίσιων, όπως και των περισσότερων ορεσίβιων της Πίνδου ήταν η μετανάστευση.

Από τον 17ο αιώνα πήραν τον δρόμο του ξενιτεμού τραβώντας για Μοναστήρι, Σίσκοβο, Βουκουρέστι. Τα περίφημα καραβάνια όργωναν τη Βαλκανική. Το εμπόριο έφερε πλούτη και οι φτωχικές ορεινές κοινότητες έγιναν αρχοντοχώρια.

Από τα μέσα του 18ου αιώνα η εισροή χρήματος από δωρεές των αποδήμων άρχισε να τονώνει τη φυσιογνωμία της Αρτσίστας.

Τα ξενιτεμένα «παιδιά» της, διάσπαρτα στα Βαλκάνια, καθώς διέπρεψαν ως έμποροι, ξενοδόχοι, δάσκαλοι, αλλά και επιστήμονες, έστελναν πίσω στην πατρίδα, τους κόπους μιας ζωής.

Τότε έπιασαν δουλειά οι επιδέξιοι Πυρσογιαννίτες λιθοξόοι, οι Γοργοποταμίτες ξυλουργοί και οι Χιονιαδίτες ζωγράφοι που έχτισαν και στόλισαν τα ομορφότερα αρχοντικά του χωριού, αλλά και την επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1718). Τα έργα αυτών των τρομερών εμπειρικών μαστόρων είναι αυτά που καμαρώνουμε σήμερα.

Κοντινές εκδρομές

Το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο απέχουν από την Αρίστη μόλις 12 και 15 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Ομως, εκτός από αυτούς τους διάσημους πλέον προορισμούς, αξίζει, με αφετηρία την Αρίστη, να επισκεφθείτε αρκετά ακόμη κοντινά αξιοθέατα. Ενδεικτικά προτείνουμε κάποιες αξιόλογες διαδρομές που μπορούν, εύκολα μάλιστα, να συνδυαστούν μεταξύ τους.

▣ Μονή Σπηλιώτισσας:  Από την Αρίστη ο δρόμος κατηφορίζει προς τη γέφυρα του Βοϊδομάτη, από όπου ξεκινά το καλογραμμένο μονοπάτι που ακολουθεί τις όχθες του κρυστάλλινου ποταμού.

Αριστερά απλώνεται σε βάθος μια πυκνόφυτη πλατανιά με αιωνόβια δένδρα που στο τέλος της κρύβει μια έκπληξη για τον επισκέπτη.

Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας, σκαρφαλωμένο σε βράχο, ατενίζει το πέρασμα του ποταμού και το στένωμα του φαραγγιού. Σαν φυσική προέκταση του βράχου το λιθόκτιστο μοναστικό συγκρότημα εντυπωσιάζει με την επιβλητική του παρουσία. Εξακριβωμένες πληροφορίες για τη χρονολογία ίδρυσής του δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα όμως με τον Ι. Λαμπρίδη χτίστηκε το 1579, ενώ επιτοίχιες επιγραφές αναφέρουν το 1665. Το καθολικό του συνδυάζει δύο αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, μονοκάμαρο με τρούλο και σταυρεπίστεγο. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί θαυμάσιας τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και διακοσμητικές παραστάσεις Χιονιαδιτών ζωγράφων (θα σας ανοίξουν για να τις δείτε μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον φύλακα που ζει στην Αρίστη).

Επί τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής, καθώς το σπήλαιο έδινε διέξοδο σε περιπτώσεις κινδύνου στους κατατρεγμένους.

▣ Περπατώντας στις όχθες του Βοϊδομάτη: Θα περάσετε τη γέφυρα της Αρίστης και στον απλωτό χώρο που υπάρχει ανάμεσα στα πλατάνια θα αφήσετε το όχημά σας.

Ο Βοϊδομάτης όπως το βλέπουμε από τη γέφυρα της Αρίστης

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού με πορεία ανάποδη από το ρεύμα, θ’ αναζητήσετε το μονοπάτι. Αυτή η πεζοπορική διάσχιση γίνεται καθημερινά από δεκάδες Ελληνες και ξένους τουρίστες – ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Η ευδιάκριτη ατραπός άλλοτε ακροβατεί στον βράχο και άλλοτε χώνεται στην πυκνή παρόχθια βλάστηση, καθώς προχωράει δίπλα στον πιο καθαρό και κρύο ποταμό της Ευρώπης (σταθερή θερμοκρασία νερών 9 βαθμοί Κελσίου). Το περπάτημα κόντρα στο δυνατό ρεύμα του Βοϊδομάτη είναι απολαυστικό. Εκεί, δίπλα στα πόδια σου, θαυμάζεις τα διάφανα νερά του να λάμπουν σαν σμάλτο και πολύτιμα σμαράγδια.

Λίγο πιο πάνω, ο ποταμός σού δείχνει τη δύναμή του καθώς περιδινίζεται μέσα στην κοίτη του, αφρίζει οργισμένος και χτυπιέται πάνω στους λευκούς βράχους. Σε κάποιο σημείο που δεν απέχει πάνω από 20 λεπτά από την αφετηρία, το μονοπάτι τερματίζεται.

Από το γεφύρι, αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που φεύγει βόρεια, πάλι παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, θα περάσετε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και θα βγείτε έπειτα από πορεία 4,5 χιλιομέτρων στο γεφύρι της Κλειδωνιάς.

▣ Βίκος, «μπαλκόνι με θέα»: Το χωριό Βίκος, που διοικητικά ανήκει σήμερα στην κοινότητα Αρίστης, προσεγγίζεται εύκολα με δρόμο που ξεκινά από την πλατεία της Αρίστης (4 χλμ.). Οι κάτοικοί του, κατά παράδοση κτηνοτρόφοι, έχουν πλέον συμπεριλάβει και τον τουρισμό στις βιοποριστικές τους ασχολίες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής οι μικροί ξενώνες και τα λιγοστά ταβερνάκια συντηρούν μια ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Ο μικροσκοπικός οικισμός αραδιάζει τα σπίτια του στο χείλος του φαραγγιού πάνω από το σημείο όπου αναβλύζουν μέσα από τα βράχια οι πηγές του Βοϊδομάτη ποταμού. Λίγο πριν από την είσοδο του οικισμού, απότομα σκαλοπάτια οδηγούν έπειτα από κοπιαστική κατάβαση σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Το σύντομο καλντερίμι που ξεκινά από την εκκλησία του Αγ. Τρύφωνα (δείτε το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο) θα σας φέρει σε χαρακτηριστική θέση, όπου θα δείτε όλο σχεδόν το χάσμα του φαραγγιού.

▣ Προς Ελαφότοπο και Κλειδωνιά: Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο θα βρεθείτε εύκολα στο χωριό Ελαφότοπος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων (16 χιλιόμετρα από την Αρίστη).

Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε με την υπομονή και την επιμονή του ακούραστου Μιχάλη Οικονομίδη. Από τον Ελαφότοπο εύκολα θα συνεχίσετε για τα χωριά Πεδινά, Βίτσα και Μονοδέντρι που ανήκουν στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Ενας ακόμη ασφαλτοστρωμένος δρόμος θα σας φέρει στη θέση «Κλειδωνιά», όπου ο Βοϊδομάτης ξεφεύγει από το στένωμα του φαραγγιού και τραβά για να συναντήσει τον Αώο.

Σε αυτό το σημείο θα δούμε το μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας ή Κλειδωνιάς, που χτίστηκε το 1853. Εδώ έχουν τη βάση τους και οι εταιρείες υπαίθριων σπορ (ιππασία, ράφτινγκ, καγιάκ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 Διαμονή

● Το «Αρχοντικό Αρίστης», χτίσμα του 1803, έχει αναπαλαιωθεί με πιστότητα στις επιταγές της τοπικής αρχιτεκτονικής. Τα δωμάτιά του είναι ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα, ενώ οι οικοδεσπότες θα σε κάνουν να νιώσεις την πραγματική ζαγορίσια φιλοξενία. Υπάρχει χώρος στάθμευσης και εστιατόριο όπου θα δοκιμάσετε γευστικά ηπειρώτικα πιάτα από τα χέρια της Βαλεντίνας (τηλ.: 26530-42210).

● «Gamila Rocks», ένας από τους πιο διακριτικούς και ποιοτικούς ξενώνες στο Ζαγόρι θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς (τηλ.: 26530-41070).

● «Αρτσίστας Οικίες», δέκα πέτρινες ανεξάρτητες και προσεκτικά επιπλωμένες κατοικίες ιδανικές για οικογένειες και παρέες (τηλ.: 26530-41908).

● «Aristi Mountain Resort», πολυτελής διαμονή σε ένα από τα πιο προσεγμένα ξενοδοχεία της ορεινής Ελλάδας (τηλ.: 26530-41330).

 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Σκαμνέλι, χιονισμένη αρχοντιά
Ο φετινός χειμώνας δεν είναι ο συνηθισμένος, ακόμη και για τα μαθημένα στο χιόνι και στις χαμηλές θερμοκρασίες ηπειρώτικα βουνά. Τον Ιανουάριο που πέρασε, ο λευκός επισκέπτης εγκαταστάθηκε επανειλημμένως στα...
Σκαμνέλι, χιονισμένη αρχοντιά
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Μοναδικό απόθεμα βιόσφαιρας
Αρχές Μάη, αντικρίζοντας τη Βάλια Κάλντα από τη ράχη Σταυρού. Περπατάμε στην καρδιά του πιο όμορφου ορεινού οικοσυστήματος της Βόρειας Πίνδου απολαμβάνοντας τα πρώτα σκιρτήματα της άνοιξης που εδώ στα υψίπεδα...
Μοναδικό απόθεμα βιόσφαιρας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Στα καλντερίμια της παράδοσης
Η διαχρονική γοητεία των παραδοσιακών οικισμών, τα γραφικά καλντερίμια και η θαλπωρή του χωριού, στο Δίλοφο και το Κουκούλι, αποκτούν την πραγματική τους διάσταση. Τα πέτρινα Ζαγοροχώρια, αν και εξαιρετικά...
Στα καλντερίμια της παράδοσης
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ψάχνουμε το χιόνι στα υψίπεδα της Αρκαδίας
Λεβίδι - Βυτίνα▪️Εφορμώντας προς τα υψίπεδα της Πελοποννήσου και πάντα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ελπίζουμε να δούμε κάποια στιγμή τις πολυπόθητες νιφάδες να στήνουν τον χορό τους στον αρκαδικό...
Ψάχνουμε το χιόνι στα υψίπεδα της Αρκαδίας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Θεσσαλική αρχοντιά με πλούσια ιστορία
Αμπελάκια - Ραψάνη: Δύο αρχοντοχώρια που μοιράζονται την ίδια, ορεινή γειτονιά, χτισμένα αντικριστά το ένα από το άλλο, θαρρείς και συνομιλούν αναπολώντας τα μεγαλεία που πέρασαν, τους ανθρώπους που έφυγαν,...
Θεσσαλική αρχοντιά με πλούσια ιστορία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οδοιπορικό στα αρχοντοχώρια του Βοΐου
Επταχώρι – Πεντάλοφος: Ξεφεύγοντας για ακόμη μια φορά από τους γνωστούς ταξιδιωτικούς δρόμους, πραγματοποιούμε μια συναρπαστική διαδρομή στη ράχη του Βοΐου, ενός πανέμορφου, μα υποτιμημένου βουνού της...
Οδοιπορικό στα αρχοντοχώρια του Βοΐου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας