• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.9°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 33.2°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.0°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.3°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.1°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  47%

Εξωπραγματικό δειλινό στις όχθες της αναγεννημένης Κάρλας

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την Κάρλα στο Κεραμίδι

 • A-
 • A+

Ανοίξτε τους χάρτες και χαράξτε πορεία… Ξεχάστε την πεπατημένη και ετοιμαστείτε για τόπους άγνωστους που μπορεί γεωγραφικά μεν να υπάγονται στο Πήλιο, στην ουσία όμως δεν έχουν καμιά οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα διάσημα χωριά.

Εκτός από την καλή διάθεση πάρτε μαζί τα κιάλια, τη μάσκα και το μαγιό σας, αλλά και τα πεζοπορικά σας παπούτσια. Ο τόπος κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Στο βορειοανατολικότερο άκρο του Νομού Μαγνησίας, στο σημείο που το Πήλιο δίνει τη σκυτάλη στο άγνωστο βουνό Μαυροβούνι, αντίκρυ στο γαλάζιο του Αιγαίου, συναντάμε τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο.

Η διαδρομή για να φτάσει κάποιος μέχρι εδώ είναι διαφορετική από αυτήν που συνήθως ακολουθούμε για να πάμε στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου.

Στον κόμβο του Βελεστίνου αφήνουμε την εθνική οδό και οδηγούμε προς το χωριό Κανάλια (προσοχή, οι πινακίδες στο σημείο αυτό είναι ελλιπείς και εύκολα μπορεί να μπερδευτεί ο οδηγός).

Σύντομα θα συναντήσουμε τη γαλάζια επιφάνεια της αναγεννημένης λίμνης Κάρλα, θα προσπεράσουμε το χωριό Κανάλια και θα ξεκινήσουμε να σκαρφαλώνουμε στα πρανή του βουνού με τελική κατάληξη τις ακτές του Αιγαίου.

Μεγαλεπήβολα σχέδια

Εστω και αργά ο άνθρωπος μαθαίνει πως ο βιασμός της φύσης έχει ολέθρια αποτελέσματα και όταν αρχίσει και βιώνει τις συνέπειες των αλόγιστων πράξεών του τρέχει και δεν προλαβαίνει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!Αυτό ακριβώς συνέβη κι εδώ, στην καρδιά του Θεσσαλικού Κάμπου.

Ομως ας επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Η αρχαία λίμνη Βοιβηίς ή Βοιβιάς (αναφέρονται σε αυτήν ο Ομηρος, ο Πίνδαρος και ο Στράβωνας), γνωστή κατά την τουρκοκρατία ως Κάρλα ή Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιολ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας με επιφάνεια που άγγιζε τα 200.000 στρέμματα.

Στις όχθες της υπήρχαν αρκετές παραλίμνιες κοινότητες που ζούσαν από τα πλούσια ιχθυοαποθέματα, διατηρώντας έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής που έμεινε απαράλλαχτος στο πέρασμα των αιώνων.

Η ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη στη μεταπολεμική Ελλάδα, τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την πλήρη καθυπόταξη της φύσης σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα ανάπτυξης, αλλά και οι υποσχέσεις των πολιτικών που έταζαν χωράφια στους ακτήμονες, οδήγησαν στην αποξήρανση της Κάρλας.

Το φαραωνικό αυτό έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σύντομα όμως αποδείχτηκε πως το μεγαλύτερο μέρος της γης που αποστραγγίστηκε δεν ήταν καλλιεργήσιμο.

Παράλληλα, η αποξήρανση αυτής της φυσικής υδάτινης δεξαμενής άλλαξε το μικροκλίμα της περιοχής και υποβάθμισε τον υδροφόρο ορίζοντα με συνέπεια την οικολογική αναστάτωση της ευρύτερης θεσσαλικής πεδιάδας.Μέσα σε λίγα χρόνια ήταν πια φανερό ότι η αποξήρανση της Κάρλας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Μια λίμνη γεννήθηκε ξανά

Στα τέλη του 20ού αιώνα ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια αναδόμησης του λιμναίου οικοσυστήματος, με σκοπό να ανασυνταχθεί ξανά η αρχαία λίμνη, έστω και σε μικρότερο μέγεθος.Σήμερα η Κάρλα μοιάζει, έστω και μικρότερη, να έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της!

Το θετικό από αυτήν την προσπάθεια είναι πως τα υδρόβια πουλιά επανήλθαν ακολουθώντας το ένστικτό τους και έστησαν τις φωλιές τους στις τεχνητές νησίδες. Ετσι, η Κάρλα θεωρείται και πάλι ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία φωλιάσματος για δεκάδες είδη της φτερωτής πανίδας.

Δυστυχώς η ασυντόνιστη διαχείριση των υδάτων δημιουργεί, κυρίως τους ζεστούς θερινούς μήνες, μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα των νερών της λίμνης που προέρχονται κυρίως από τα γύρω ρέματα τα οποία είναι μολυσμένα με γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα και από τον υποβαθμισμένο Πηνειό.

Η ύπαρξη ολόγυρα άφθονων σκουπιδιών που σχηματίζουν μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές εντείνει το πρόβλημα.

Το ζητούμενο είναι η Νέα Κάρλα να συμβάλει στην ευρύτερη περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και όχι να αποτελέσει ακόμη έναν προβληματικό και ρυπογόνο ταμιευτήρα νερού -όπως τόσες άλλες πεδινές λίμνες- ο οποίος μακροχρόνια θα δημιουργεί προβλήματα τόσο στον Παγασητικό Κόλπο, όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα αναχώματα της λίμνης για να δείτε τους πραγματικά μεγάλους πληθυσμούς πουλιών και να απολαύσετε τα υπέροχα παραλίμνια τοπία που αποκτούν εξωπραγματικές διαστάσεις κυρίως το σούρουπο.

Στο χωριό Κανάλια θα επισκεφθείτε τον βυζαντινό Ναό του Αγ. Νικολάου (12ος αι.), που βρίσκεται σε υπέροχο σημείο μέσα σε πλατανόδασος, αλλά και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας.

Χωριά, μπαλκόνια στο πέλαγος

Κεραμίδι, ένα από τα πιο όμορφα και άγνωστα χωριά της Μαγνησίας

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Από τα Κανάλια ο δρόμος σκαρφαλώνει με γρήγορες στροφές στα πρανή του βουνού με κατεύθυνση ανατολική και στα 11 χιλιόμετρα διχάζεται.

Αν πάτε δεξιά θα βγείτε στο Βένετο (13 χλμ.), ενώ αριστερά στο Κεραμίδι (6 χλμ.) και στο θαλασσινό επίνειό του, το Καμάρι.

Το Κεραμίδι είναι χτισμένο σε ύψος 350 μέτρων και ατενίζει από τις πλαγιές του Μαυροβουνίου το ανοιχτό Αιγαίο. Τα αυτοκίνητα δεν μπαίνουν μέσα στον οικισμό. Ετσι θα πρέπει ν’ αφήσετε το όχημά σας και να συνεχίσετε για λίγο με τα πόδια μέχρι την πλατεία Λέοντος Μελά που οι ντόπιοι ονομάζουν «Αλωνάκι». Εδώ κάτω από τη σκιά των πλατάνων απλώνουν τα τραπεζάκια τους τα παραδοσιακά ταβερνάκια – καφενέδες.

Δίπλα βρίσκονται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου -ρυθμού βασιλικής- που χτίστηκε το 1787 και το κτίριο του σχολείου με το λιθόστρωτο προαύλιο απ’ όπου ατενίζεις σχεδόν ανεμπόδιστα το διάπλατο Αιγαίο.

Κοντά στην πλατεία βρίσκεται και το μικρό αλλά ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Το Βένετο το συναντάμε νοτιοανατολικά από το Κεραμίδι και βόρεια από τη Ζαγορά και απλώνει τις αραιές γειτονιές του σε ύψος 250 μέτρων, μέσα σ’ ένα πυκνό δάσος δρυός, καστανιάς, καρυδιάς, πλατάνων.

Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και να περιπλανηθείτε στις καταπράσινες εξοχές του.

Μονοπάτια που ακολουθούν κυρίως τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια τα οποία παλιά αποτελούσαν και τον μοναδικό δρόμο επικοινωνίας των χωριών με τον έξω κόσμο, σήμερα έχουν καθαριστεί και προτείνονται για πεζοπορικές αναζητήσεις.

Κολυμπώντας στο απέραντο γαλάζιο

Καμάρι, αν δεν φυσά βορειοανατολικός άνεμος η παραλία μοιάζει εξωτική

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Κατηφορίζοντας από το Κεραμίδι προς την ακτή, θα βρείτε το μικρό λιμάνι για τις ψαρόβαρκες και μια μικροσκοπικών διαστάσεων παραλία με χοντρό βότσαλο.

Λίγο βορειότερα ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα βράχια η σαφώς καλύτερη βοτσαλιά του Αϊ-Γιάννη που προσεγγίζεται με άσφαλτο. Η βοτσαλωτή παραλία είναι εντυπωσιακή, αρκεί να μη φυσά βοριάς.

Υπάρχει μια παραλιακή ταβέρνα που εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Ωστόσο, την κορυφαία ακρογιαλιά θα τη συναντήσετε στο Καμάρι, κρυμμένη ανάμεσα σε βράχια και πυκνό πλατανόδασος (5 χλμ. άσφαλτος).

Ενα μικρό ρέμα, με ροή νερού όλο τον χρόνο, κατεβαίνει από το βουνό και δίνει μια ανάσα δροσιάς στην κατάφυτη περιοχή. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και ένα καφέ πάνω στο κύμα, στο νότιο τμήμα της ακτής.

Αν και τελευταία έχει κι εδώ παρουσιαστεί το «σύνδρομο της ομπρελοξαπλώστρας», μεγάλο μέρος της ακτής (προς το νησάκι) είναι ακόμη ελεύθερο.

Αν δεν φυσά ο βορειοανατολικός άνεμος που προκαλεί τεράστια κύματα και ανακατεύει τη θάλασσα, η παραλία μοιάζει εξωτική, ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών.

Από το Βένετο οι επιλογές για κολύμπι είναι μάλλον λίγες. Στα 3 χιλιόμετρα (χωματόδρομος) από το χωριό συναντάμε τη βραχώδη ακτή Κουλούρι, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως λιμανάκι για τις λιγοστές ψαρόβαρκες των ντόπιων.

Λίγο βορειότερα ξεχωρίζει η απόμερη ακρογιαλιά Πετρομέλισσο. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας χωματόδρομο (3,5 χλμ.) που ξεκινά από τα τελευταία σπίτια του Βένετου.

Με δικό σας σκάφος θα προσεγγίσετε την άγρια μα εξωπραγματικής ομορφιάς ακτογραμμή με τις θαλάσσιες σπηλιές που βρίσκεται ανάμεσα στο Βένετο και το Πουρί.

Με δικό σας σκάφος θα προσεγγίσετε τη βραχώδη ακτογραμμή με τις θαλάσσιες σπηλιές που βρίσκεται νότια από το Βένετο

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα με την ονομασία «Ιπνοί» και πιθανόν, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αυτό να είναι το σημείο όπου καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του στόλου του Ξέρξη κατά την εισβολή του στην Ελλάδα (480 π.Χ.).

Περπατώντας στα δάση με τις οξιές

Από την άκρη του χωριού Βένετο, στην αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί στην παραλία Πετρομέλισσο, ξεκινά με κατεύθυνση νότια ένα σημαδεμένο, αλλά έντονα ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο Μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φλαμουρίου (16ος αιώνας) το οποίο βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων.

Θα περπατήσετε περίπου 2 ώρες, ίσως και λίγο παραπάνω αν έχει ζέστη, για να καλύψετε τα 350 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και τα 4 χιλιόμετρα του σημαδεμένου μονοπατιού.

Από το μοναστήρι το μονοπάτι συνεχίζει μέσα σε πυκνόφυτο δάσος οξιάς και οδηγεί στο χωριό Κερασιά.

 Διαμονή

Οι επιλογές για διαμονή στην περιοχή είναι ελάχιστες και στη λίμνη Κάρλα προς το παρόν ανύπαρκτες.

Καμάρι

● Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Τζόνος», τηλ. 24280 73743

● Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Νησάκι», σχεδόν πάνω στο ακροθαλάσσι, εξαιρετική είναι και η οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, τηλ. 24280 73724 & 6983750701

Βένετο

● Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Ρέππος (πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί) τηλ. 24280 73874

 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η ζωή σε κίνηση...
Σαν την κοιτάξεις θα νιώσεις ασήμαντος. Σύντομα η Κερκίνη θα σου αποδείξει πως έχει τον τρόπο της να σε διδάξει, να σε συγκινήσει, να σε αφυπνίσει…
Η ζωή σε κίνηση...
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας
Πέντε ειδυλλιακές καλοκαιρινές γωνιές του πιο θαλασσινού νομού της Θεσσαλίας απογειώνουν τις αισθήσεις, τις γλυκιές ζεστές μέρες του Σεπτέμβρη...
Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Καιρός ιδανικός για περιπλανήσεις
Γλύκαναν τη γη οι πρώτες βροχές και ξέπλυναν τα φυλλώματα από την καλοκαιρινή σκόνη. Οχι άδικα, αυτή είναι για πολλούς η πιο ευχάριστη εποχή για περιηγήσεις σε παραδοσιακά ορεινά χωριά και περιπλανήσεις σε...
Καιρός ιδανικός για περιπλανήσεις
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ονειρεμένη φθινοπωρινή περιήγηση στις λίμνες της Βόρειας Πελοποννήσου
Το ιδανικό είναι να αφιερώσετε ένα διήμερο χρησιμοποιώντας για διαμονή κάποιον από τους εξαιρετικούς ξενώνες που υπάρχουν στις αναφερόμενες περιοχές. 
Ονειρεμένη φθινοπωρινή περιήγηση στις λίμνες της Βόρειας Πελοποννήσου
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η Κύθνος τον Σεπτέμβρη
Η αυλαία των καλοκαιρινών αποδράσεων στα πανέμορφα νησιά μας θα κλείσει σε ένα μικρό, κοντινό και μάλλον όχι ιδιαίτερα δημοφιλές νησί που σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει με το παραπάνω την προσοχή σας.
Η Κύθνος τον Σεπτέμβρη
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Στις παραλίες της Φθιώτιδας
Καμένα Βούρλα, Αγιος Κωνσταντίνος ⫸ Βρέχονται από τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, έχουν εύκολη πρόσβαση, είναι καθαρές και αποτελούν θαυμάσια επιλογή για μια σύντομη δροσερή «απόδραση».
Στις παραλίες της Φθιώτιδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας