Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παίρνουμε τα βουνά…

Ο Χελμός όπως τον βλέπουμε από το χωριό Περιστέρα

Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

Παίρνουμε τα βουνά…

  • A-
  • A+

Αφήνοντας πίσω τα ήπια παράλια της Αχαΐας, δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου καθώς μέσα σε λίγα χιλιόμετρα το τοπίο μεταμορφώνεται και αποκαλύπτει σε ελάχιστο χρόνο όλες τις ομορφιές της βουνίσιας Ελλάδας.

Σαν από θαύμα θα δεις να παρελαύνουν στο οπτικό σου πεδίο με ταχύτητα ντοκιμαντέρ κρυστάλλινα ποτάμια, λιμνούλες που στολίζουν σκιερά πλατανοδάση, βράχια και απόκοσμοι γκρεμοί, χιονισμένα χωριουδάκια που θαρρείς και έχουν ξεπηδήσει από κάποια καρτ-ποστάλ του ευρωπαϊκού Βορρά, θεόρατα έλατα όπου πίσω τους ποζάρουν οι ατίθασοι όγκοι των αχαϊκών βουνών.

Βέβαια ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις αυτής της στήλης να ωραιοποιήσει τα πράγματα, καθώς οι εποχές της αθωότητας για το περιβάλλον έχουν ανεπιστρεπτί περάσει.

Η φύση όχι μόνο εδώ στην Αχαΐα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα δέχεται έντονες πιέσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και συμφέροντα.

Θα ήμασταν τυφλοί αν δεν αξιολογούσαμε το γεγονός πως η ορεινή Αχαΐα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μεγάλο μέρος του δασικού της πλούτου από τεράστιες πυρκαγιές που κάθε άλλο πάρα τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν.

Η ζήτηση γης, κυρίως προς την πλευρά των Καλαβρύτων, για τη δημιουργία όλο και περισσότερων εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, έχει ενταθεί σε βάρος του δασικού οικοσυστήματος.

Αφθονοι κακότεχνοι δασικοί δρόμοι διανοίγονται συνεχώς, ακόμη και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, διακόπτοντας τη φυσική συνέχεια των αλπικών οικοσυστημάτων και πληγώνοντας ανεπανόρθωτα τη σπάνια ορεινή τοπιογραφία.

Δυστυχώς η λογική «μακριά από το σπίτι μου και όπου να ’ναι» επικρατεί παντού. Ετσι, μικροί, αλλά ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι μολύνουν ρεματιές και δάση υψηλής αισθητικής αξίας, ενώ μπάζα και γεωργικά υπολείμματα, ατάκτως ερριμμένα, υπενθυμίζουν την ιδιαίτερα μικρόμυαλη σχέση που έχει ο νεοέλληνας με το περιβάλλον!

Τα βουνά Χελμός, Κλωκός, Ρούσκιο, Παναχαϊκό μπλέκουν τις κορυφογραμμές τους σχηματίζοντας ένα πολύπλοκο ορεινό τείχος που φράζει τον προς Νότο ορίζοντα.

Σχεδόν από κάθε παράλιο χωριό ή κωμόπολη του Κορινθιακού κόλπου που βρίσκεται κοντά στον νέο κλειστό αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν απίθανες εξορμήσεις στις πλαγιές αυτών των βουνών.

Είναι γνωστός σε όλους ο δρόμος που ξεκινά από το παραλιακό Διακοφτό και ολοκληρώνεται στην ορεινή κωμόπολη των Καλαβρύτων, που λόγω του χιονοδρομικού κέντρου έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα σας προτρέψουμε να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα μέσω δύο λιγότερο γνωστών διαδρομών, οι οποίες θα σας δώσουν θαυμάσιες ιδέες για ενδιαφέρουσες ορεινές αποδράσεις.

Ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να αναζητήσετε τόπους ξεχωριστούς, που θα σας χαρίσουν αφειδώς τα πολύτιμα δώρα μιας φύσης που εδώ στα μεγάλα υψόμετρα και τα μετερίζια των βουνών διατηρείται ακόμα ζωντανή και αλώβητη.

Στα Καλάβρυτα μέσω Φτέρης

Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Αιγίου – Καλαβρύτων σύντομα θα βρεθούμε από το μηδενικό υψόμετρο της θάλασσας στα 1.000-1.200 μέτρα, ψηλά στις μασχάλες των βουνών.

Εκεί, αγκαλιά με θαλερό δάσος ελάτων που ευτυχώς έχει γλιτώσει από τη μάστιγα των πυρκαγιών που πρόσφατα έπληξαν τον νομό, θα συναντήσετε το χωριό Φτέρη ή Πτέρη (23 χλμ. από Αίγιο), που θεωρείται ένα από τα πρώτα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, γνωστό για το θαυμάσιο κλίμα του και τις… ψησταριές του.

Από τη Φτέρη ο δρόμος συνεχίζει, πάντα με έντονες ορεινές διαθέσεις, για τα Καλάβρυτα.

Θα περάσετε τον οικισμό Αγιος Παντελεήμονας και θα συνεχίσετε για το χωριό Πετσάκοι, που βρίσκεται γαντζωμένο σε απότομη ράχη επιτηρώντας την κοιλάδα του Σελινούντα και τις κορυφογραμμές του Ερύμανθου.

Στο κέντρο του, ξεχωρίζει μεγαλόπρεπη η πετροπελεκημένη εκκλησία του Αγ. Νικολάου, γνωστή σε όλη την Αχαΐα για τις εξαιρετικές αγιογραφίες της, φιλοτεχνημένες από Ρώσους αγιογράφους.

Αντίκρυ, μοιάζει κρεμασμένο στην κόψη της χαράδρας του Σελινούντα ποταμού, αθέατο κάτω από την επίβλεψη του Παναχαϊκού όρους, το καστρομοναστήρι της Παναγιάς Μακελλαριάς, χτισμένο το 1784, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές τοπικές δοξασίες και θρύλους. Προσεγγίζεται οδικώς και από Πετσάκους, όμως η πιο εύκολη πρόσβαση γίνεται από το χωριό Φλάμπουρα.

Από τους Πετσάκους θα βγείτε στη Γουμένισσα, όπου θα πέσετε στον δρόμο Πατρών - Καλαβρύτων.

Στρίβοντας δυτικά θα συνεχίσετε μέσω Ερύμανθου προς Πάτρα, ενώ αν ακολουθήσετε τον δρόμο που φεύγει νότια, θα καταλήξετε στα Καλάβρυτα χωρίς δυσκολίες.

Συνολικά να υπολογίζετε από Αίγιο έως Καλάβρυτα, μέσω της προτεινόμενης διαδρομής, 54 χιλιόμετρα.

Από τη Ζαρούχλα στον Χελμό

Ζαρούχλα, ο ιστορικός πύργος

Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

Από τη γνωστή παραλιακή κωμόπολη της Ακράτας, που απέχει 65 χλμ. από Πάτρα και 70 χλμ. από Κόρινθο, ανηφορίζετε όπως μας δείχνουν οι πινακίδες για Ζαρούχλα.

Πρόκειται για μια θαυμάσια ορεινή διαδρομή με πολλές εναλλαγές τοπίου.

Στην πορεία σας θα επισκεφθείτε τη μικροσκοπική λίμνη Τσιβλού, η οποία σχηματίστηκε από τα νερά του ποταμού Κράθι μετά από μια τρομακτική κατολίσθηση που έγινε το 1913 και έφραξε την κοίτη του ποταμού, καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά το χωριό Συλίβαινα.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας προς Ζαρούχλα, το τοπίο κυριολεκτικά μεταμορφώνεται και μας αποκαλύπτει την άγρια διάθεσή του.

Παντού βράχια κρέμονται απειλητικά πάνω από τον δρόμο, πελώρια έλατα αγκαλιάζουν τα χωριά, πυκνά σύδεντρα στολίζουν τις όχθες του ποταμού Κράθι που μας συντροφεύει στο σύνολο της διαδρομής, ενώ οι χιονισμένες ακρώρειες του Χελμού διεκδικούν το σημαντικότερο μερίδιο στην ορεινή τοπιογραφία.

Ακολουθούν μια αλυσίδα από πέτρινα χωριά, όπως Περιστέρα, Χαλκιάνικα, Βουνάκι ο Σόλος, η Αγία Βαρβάρα, Μεσορούγγι, γνωστά και ως Κλουκινοχώρια, ονομασία φράγκικης προέλευσης, καθώς η ευρύτερη περιοχή επί Φραγκοκρατίας είχε παραχωρηθεί στο Αββαείο του Κλινί (Cluny).

Οι ντόπιοι ήταν γνωστοί σε όλο τον Μοριά σαν χτιστάδες και δεξιοτέχνες μάστοροι της πέτρας.

Τα Κλουκινοχώρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον Ιμπραήμ, όταν μετά την άλωση του Μεσολογγίου ξεκίνησε να καταπνίγει έναν προς έναν όλους τους καίριους θύλακες αντίστασης στην Πελοπόννησο.

Ο ασφάλτινος δρόμος τερματίζει στο όμορφο χωριό Ζαρούχλα, που διαθέτει σημαντικές υποδομές για διαμονή και φαγητό.

Από το χωριό Περιστέρα οι φίλοι των χειμερινών σπορ, ακολουθώντας τον νεότευκτο ασφάλτινο, αλλά έντονα ανηφορικό δρόμο, μπορούν να καταλήξουν στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου Χελμού Καλαβρύτων.

Η διαδρομή είναι σύντομη (9 χιλιόμετρα), όμως καθώς ο δρόμος έχει πολλές στροφές και σκαρφαλώνει σε μεγάλο υψόμετρο, καλό θα ήταν να ρωτήσετε στο χωριό αν έχει πραγματοποιηθεί εκχιονισμός, ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Επιστροφή μέσα από τα βουνά

Μια θαυμάσια ιδέα είναι από τα Καλάβρυτα να επιλέξετε ως δρόμο επιστροφής τη διαδρομή που οδηγεί στην Κλειτορία.

Το σύνολο της προτεινόμενης πορείας και μέχρι να βγείτε στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως υπόσχεται φοβερές ορεινές εικόνες και ευκαιρίες για άφθονες στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα.

Πρώτη στάση το χωριό Κάτω Λουσοί, όπου θα δείτε το ιστορικό πυργόσπιτο των Πετμεζαίων, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Με σύντομη παράκαμψη από την αρχική σας πορεία εύκολα θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο όπου διακρίνονται ερείπια κατοικιών και τμήματα από το ιερό της Ημερησίας Αρτέμιδος.

Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1898 από το Αυστριακό Ινστιτούτο Αθηνών (υπάρχουν πινακίδες).

Στο χωριό Καστριά βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο των Λιμνών, που ξεχωρίζει από τα όμοιά του για τις μοναδικές κλιμακωτές, σε τρία επίπεδα, λίμνες.

Κοντά στην είσοδο του σπηλαίου, χτισμένο στο κοίλωμα βράχου, υπάρχει το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησάκι της Ανάληψης (προσεγγίζεται με βατό χωματόδρομο).

Επόμενη στάση το χωριό Πλανητέρο, που είναι γνωστό από τις πηγές του ποταμού Αροάνιου και το υπεραιωνόβιο πλατανόδασός του. Από εδώ η πολίχνη της Κλειτορίας απέχει μόλις 8 χλμ.

Από την Κλειτορία θα βγείτε στον δρόμο Πατρών - Τριπόλεως και στη συνέχεια στον κλειστό αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου.

Ειδικές διαδρομές

Το χωριό Σόλος. Εδώ, από τη θέση «Βρύση Γκόλφως», ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί στα «Υδατα της Στυγός»

Ανάβαση στην κορφή του Κλωκού: Από τον οικισμό Αγιος Παντελεήμονας, κοντά στη Φτέρη, ξεκινά δύσκολος χωματόδρομος αλλά και ορειβατικό μονοπάτι που καταλήγει στην κορφή του όρους Κλωκός (1.778 υψόμ.), όπου δεσπόζει το ανεμοδαρμένο ξωκλήσι της Παναγιάς. Πληροφορίες για τη διαδρομή θα πάρετε από το «Αχαϊκό Χωριό».

Από τον Σόλο στα «Υδατα της Στυγός»: Πρόκειται για μια από τις πλέον δημοφιλείς αλλά και δύσκολες ορειβατικές διαδρομές στην ορεινή Αχαΐα, που απαιτεί γνώσεις και εξοπλισμό χειμερινού βουνού.

Το ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά από τη θέση «Βρύση Γκόλφως», έξω από το χωριό Σόλος, συνεχίζει προς τον ιερό καταρράκτη των αρχαίων Ελλήνων που πηγάζει από τη Νεραϊδοβούνα του Χελμού, σε υψόμετρο 2.100.

Είναι ακόμη και σήμερα γνωστός με την αρχαιοπρεπή ονομασία «Υδατα της Στυγός».

Από τη Φτέρη στον Ταξιάρχη: Από το χωριό Πυργάκι που βρίσκεται κοντά στη Φτέρη, υπάρχει ένας βατός χωμάτινος δρόμος που διατρέχει δάση και αμπελώνες και κατηφορίζει με γρήγορες στροφές για την κοιλάδα του Σελινούντα ποταμού και τη Μονή Ταξιαρχών του Αιγίου.

Στην πορεία σας θα δείτε το σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στο φρουριακής μορφής και σήμερα εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Οσιου Λεόντιου, κτίσμα του 1377, στην κόψη απόκρημνου βράχου.

 Διαμονή

Στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αχαΐας υπάρχουν άφθονα καταλύματα, τα προτεινόμενα είναι απολύτως ενδεικτικά.

Καλάβρυτα

● Ξενοδοχείο «Χελμός», στην πλατεία Ελευθερίας, με όλες τις διευκολύνσεις και σε ελάχιστη απόσταση από όλα τα αξιοθέατα, τηλ. 26920 29222

● «Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου», μεγάλη μονάδα που διαθέτει μεζονέτες, σουίτες και δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια, τηλ. 26920 24500

● «Αφροδίτη inn», με εξαιρετική θέα, τηλ. 26920 23600

Φτέρη

● Στο χωριό Αγ. Παντελεήμονας, αγροτουριστική μονάδα «Αχαϊκό Χωριό», τηλ. 26910 98140 & 6937390645

Λίμνη Τσιβλού

● «Αίθρα», κοντά στις όχθες της λίμνης, τηλ. 6976498703

Ζαρούχλα

● «Στύγα», τηλ. 26960 31431

● «Στης Ελενας», τηλ. 26960 35083, 6946595433

● «Νύμφες», τηλ. 26960 33383

Κλειτορία

● «Mont Helmos», τηλ. 26920 31221

 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ενας παράδεισος 2 ώρες από την Αθήνα
Μόλις λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου κυριολεκτικά δεν πιστεύεις στα μάτια σου βλέποντας το τοπίο να απογειώνεται ανάμεσα σε χιονισμένα ακροβούνια, πανύψηλα έλατα, πέτρινα χωριά...
Ενας παράδεισος 2 ώρες από την Αθήνα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ψηλά στα Θεοδώριανα
Εντυπωσιακό, ανόθευτο τοπίο που γοητεύει με τις συναρπαστικές αντιθέσεις του. Αυτό που σε καθηλώνει σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο είναι η επιβλητική κορμοστασιά των Τζουμέρκων με τους βράχινους πύργους τους που...
Ψηλά στα Θεοδώριανα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εδώ ακούς το κάλεσμα της φύσης
Χρησιμοποιώντας την ακριτική πόλη της Ηπείρου ως εφαλτήριο, πραγματοποιούμε αναγνωριστικές εξορμήσεις σε έναν τόπο που συναρπάζει με την άγρια φύση του και γοητεύει με το αποτύπωμα των ανθρώπων που έφυγαν.
Εδώ ακούς το κάλεσμα της φύσης
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Τρεις σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι σε μια μέρα
Διανύοντας λίγα χιλιόμετρα πραγματοποιούμε μια ενδιαφέρουσα μονοήμερη εκδρομή και επισκεπτόμαστε τρεις από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του Μοριά που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα.
Τρεις σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι σε μια μέρα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Ψάχνουμε το χιόνι στα υψίπεδα της Αρκαδίας
Λεβίδι - Βυτίνα▪️Εφορμώντας προς τα υψίπεδα της Πελοποννήσου και πάντα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ελπίζουμε να δούμε κάποια στιγμή τις πολυπόθητες νιφάδες να στήνουν τον χορό τους στον αρκαδικό...
Ψάχνουμε το χιόνι στα υψίπεδα της Αρκαδίας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Θεσσαλική αρχοντιά με πλούσια ιστορία
Αμπελάκια - Ραψάνη: Δύο αρχοντοχώρια που μοιράζονται την ίδια, ορεινή γειτονιά, χτισμένα αντικριστά το ένα από το άλλο, θαρρείς και συνομιλούν αναπολώντας τα μεγαλεία που πέρασαν, τους ανθρώπους που έφυγαν,...
Θεσσαλική αρχοντιά με πλούσια ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας