Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετράμε τα… σύννεφα στη λίμνη Πλαστήρα

Και ξαφνικά λες και κάποιος τραβά μια αόρατη κουρτίνα και σαν από θαύμα αντικρίζεις τα σύννεφα να τρέχουν στη γαλάζια επιφάνεια της λίμνης

Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Μετράμε τα… σύννεφα στη λίμνη Πλαστήρα

  • A-
  • A+

Ο Οκτώβρης στη λαϊκή μετεωρολογία ονομάζεται και «ανακατωσάρης». Τον μήνα αυτό μπορείς να απολαύσεις όμορφες, σχεδόν καλοκαιρινές μέρες, αλλά και δυνατές κακοκαιρίες. Οι κλιματολογικές αυτές αναστατώσεις και οι απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας πολλές φορές χαρίζουν στον ουρανό σχεδόν υπερβατικά χρώματα, ενώ πυκνές ομίχλες κατεβαίνουν από τα βουνά και καλύπτουν τις πλαγιές.

Τούτη την εποχή πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την τεχνητή λίμνη που σκεπάζει το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Οι πλαγιές των Αγράφων ξυπνούν μέσα στην αντάρα και λευκά πέπλα υδρατμών αγκαλιάζουν τις ακρώρειες και τα δάση. Κάτι τέτοιες μέρες κυριολεκτικά «δεν βλέπεις τη μύτη σου»!

Και ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένεις, σαν κάποιος να τραβά μια αόρατη κουρτίνα και σαν από θαύμα αντικρίζεις τα σύννεφα να τρέχουν στη γαλάζια επιφάνεια της λίμνης καθώς σου αποκαλύπτεται τμήμα τμήμα το μεγαλείο του ορεινού τοπίου. Στιγμές που πρέπει να τις ζήσεις!

Ο γύρος της λίμνης

Περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα, αναπτύσσεται ασφάλτινος δρόμος που κινείται σε υψόμετρα από 850 έως 1.100 μέτρα, προσφέροντας σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής απίθανη θέα στα Αγραφα και στις ελατοσκέπαστες όχθες.

Ξεκινώντας από τα Καλύβια Πεζούλας ή από το Νεοχώρι, όπου υπάρχει η καλύτερη τουριστική υποδομή, να υπολογίζετε ότι για να πραγματοποιήσετε τον γύρο της λίμνης, θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 70 χιλιόμετρα.

Πολλά τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε με σύντομες παρακάμψεις από την αρχική σας πορεία. Ενα από αυτά είναι ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, όπου έχουν φυτευτεί χαρακτηριστικά δείγματα της χλωρίδας των ελληνικών βουνών, η μονή Πελεκητής (17ος αιώνας) κοντά στο χωριό Καρίτσα και της Κορώνας (16ος αιώνας), κοντά στο Λαμπερό. Κάποια προσοχή χρειάζεται η διέλευση του φράγματος, καθώς τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται σχετικός συνωστισμός οχημάτων, αλλά και στο ύψος του Νεοχωρίου όπου κατασκευάζεται παρακαμπτήριος δρόμος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να κατηφορίσετε κάποιον από τους χωμάτινους δρόμους που καταλήγουν σε απόμερα σημεία της ακρολιμνιάς.

Νεράιδα - Καραμανώλη, αγγίζουμε τις κορφές

Από το χωριό Καλύβια Πεζούλας, που βρίσκεται σε κεντρικό κομβικό σημείο, θα αφήσετε τον περιμετρικό δρόμο και θα ανηφορίσετε για το χωριό Νεράιδα, τον οικισμό που δημιούργησε ο Νικόλαος Πλαστήρας για την αναψυχή των εύπορων Καρδιτσιωτών.

Από τη μικρή πλατεία του χωριού που βρίσκεται αγκαλιά με το ελατόδασος και από ύψος 1.200 μέτρων θα ατενίσετε τη θέα στη λεκάνη της λίμνης, τη θεσσαλική πεδιάδα και αν η ατμόσφαιρα έχει διαύγεια, θα έχετε το προνόμιο να απολαύσετε πανοραμική θέα μέχρι και τον Ολυμπο!

Από Νεράιδα ο δρόμος, πάντα ασφάλτινος, αλλά ταλαιπωρημένος από τις κατολισθήσεις, συνεχίζει ακόμη ψηλότερα ώς τη θέση Καραμανώλη (9 χιλιόμετρα) όπου βρίσκεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο και λειτουργεί σαλέ σε ύψος 1.600 μέτρων.

Εδώ πια νιώθεις το παγωμένο άγγιγμα του χειμώνα σε κάθε ριπή του ανέμου!

Η «Καμάρα» και ο καταρράκτης του Ανθοχωρίου

Η «Καμάρα» βρίσκεται πάνω από το ρέμα της Κορομηλιάς, σε υψόμετρο 1.500, και προσεγγίζεται από την Κερασιά και το Ανθοχώρι.

Θοδωρής Αθανασιάδης /viewsofgreece.gr

Από το χωριό Κρυονέρι θα συνεχίσετε ώς το γειτονικό χωριό Κερασιά, από όπου θα ζητήσετε να σας δείξουν τον δασικό δρόμο (αν έχετε χαμηλό αυτοκίνητο, μην τον ακολουθήσετε) ο οποίος καταλήγει, διατρέχοντας απίστευτο μικτό δάσος καστανιάς, δρυός και ελάτης, στο πέτρινο γεφύρι -«Καμάρα» το ξέρουν οι ντόπιοι- που βρίσκεται πάνω από το ρέμα της Κορομηλιάς, στη ρίζα του βουνού Καζάρμα, σε υψόμετρο 1.500.

Από την «Καμάρα», με γερή ανάβαση, θα βρεθείτε στη θέση «Εννιά Βρύσες», που βρίσκεται στην κορυφογραμμή των Αγράφων, στα όρια με την περιοχή της Αργιθέας.

Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Κρυονερίου-Μουζακίου, θα περάσετε από το Κρυονέρι, την Κερασιά και λίγο πριν το Ανθοχώρι θα δείτε τον παλιό -αναπαλαιωμένο- νερόμυλο.

Από αυτό το σημείο ξεκινά το βατό και ευχάριστο μονοπάτι που ανηφορίζει μέσα σε μια πανδαισία βλάστησης και τρεχούμενων νερών μέχρι τον μεγάλο καταρράκτη όπου θα φτάσετε μετά από ανάβαση 30 λεπτών.

Περνάμε στην Ευρυτανία

Κατηφορίζοντας από το χωριό Μπελoκομύτης προς την κοίτη του ποταμού Καριτσιώτη (ένας από τους σημαντικότερους τροφοδότες νερού της τεχνητής λίμνης), θα δούμε τον ασφάλτινο δρόμο που τρυπώνει στην καρδιά των Αγράφων με κατεύθυνση προς Βραγγιανά, ένα από τα πρώτα χωριά της Ευρυτανίας που συναντά όποιος διασχίσει τα Αγραφα από την πλευρά της Θεσσαλίας.

Στην πορεία μας θα συναντήσουμε τον ποιμενικό οικισμό Ελατος και θα απολαύσουμε τη θέα προς τα βόρεια Αγραφα και τη μονή Πελεκητής, που μοιάζει από μακριά σαν πεταλίδα πάνω στον κάθετο βράχο.

Κομβικό σημείο για όλες τις διαδρομές στα ανατολικά Αγραφα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, κτισμένο σε χαρακτηριστικό διάσελο, με υψόμετρο 1.600 σε σημείο θέας.

Μετά τον Αγιο Νικόλαο ο δρόμος, με αλλεπάλληλες φουρκέτες και έντονες κλίσεις, κατηφορίζει για τα Μεγάλα Βραγγιανά που απλώνουν τις γειτονιές τους σε ύψος 1.080 μέτρων.

Το χωριό τον χειμώνα ερημώνει και δείχνει ξεχασμένο από Θεό και ανθρώπους.

Ομως το 1661, εδώ, στη θέση «Γούβα», ιδρύθηκε από τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό το περίφημο «Ελληνομουσείο», ένα πραγματικό πανεπιστήμιο των βουνών, όπου δίδασκαν σπουδαίοι δάσκαλοι σε περίπου 3.000 σπουδαστές!

Η σχολή καταστράφηκε το 1770 από τους Τούρκους. Από τα Βραγγιανά αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε προς το χωριό Αγραφα και τη Λίμνη Κρεμαστών, διαδρομή που την έχουμε περιγράψει λεπτομερώς σε παλιότερο οδοιπορικό μας στην περιοχή.

Μη χάσετε

Η νεροτριβιά της Φυλακτής: Στη ρίζα της κορφής Βουτσικάκι, στη Φυλακτή Αγράφων, η νεροτριβή του Νίκου του Κούτρα είναι από τις τελευταίες που λειτουργούν στον ορεινό όγκο. Ο κυρ Νίκος πλένει φλοκάτες, κιλίμια, κουβέρτες και μας λέει όλο καμάρι πως «τίποτα δεν συγκρίνεται με το πλύσιμο στη νεροτριβή, με τη δύναμη του νερού! Ολα γίνονται αφράτα σαν καινούργια!»

Προς παρατηρητήριο: Πηγαίνοντας από Μπελοκομύτη προς φράγμα, στο μέσον περίπου της διαδρομής, μια πινακίδα δείχνει δεξιά προς Ζυγογιανέικα–παρατηρητήριο. Ο δρόμος είναι μεν χωμάτινος, αλλά σε καλή κατάσταση και φτάνει σε υψόμετρο 1.300, απ’ όπου το μεγαλύτερο νότιο μέρος της λίμνης ποζάρει πανοραμικά κάτω από τα πόδια σας.

Εξερευνήστε με κανό τις όχθες: Στην πλαζ Πεζούλας υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του κέντρου εναλλακτικών δραστηριοτήτων «Tavropos», όπου θα μπορέσετε να νοικιάσετε κανό, καγιάκ ή υδροποδήλατο για μια αξέχαστη βόλτα στις κατάφυτες όχθες. Πληροφορίες τηλ. 6977740066, κ. Δημ. Χαραλαμπίδης, www.tavropos.com

 Διαμονή

Καθώς τα καταλύματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα είναι πολυάριθμα και ποιοτικά, τα αναφερόμενα είναι ενδεικτικά.

◽ «Ναϊάδες», με θαυμάσια θέα, νοικοκυρεμένους χώρους, πρόθυμο και ευγενικό προσωπικό, άνετο πάρκινγκ. Το ξενοδοχείο αυτό είναι ιδανικό ως αφετηρία εκδρομών, αλλά και για χαλάρωση, αφού διαθέτει ένα εξαιρετικό εστιατόριο και θαυμάσιο καφέ που βλέπει τη λίμνη. Τηλ. 24410 93333

◽ «Pandion Mountain Resort», ένα boutique hotel όπου από την πρώτη στιγμή νιώθεις τη ζεστασιά των χώρων να σε αγκαλιάζει. Ολα τα δωμάτια είναι μεγάλα, καλαίσθητα, επιπλωμένα, όμως αξίζει να ζητήσετε κάποια από τις εξαιρετικές σουίτες που υπάρχουν στη νέα πτέρυγα, τηλ. 24410 93440

◽ «Κύνθια», πεντακάθαρος οικογενειακός ξενώνας με φιλικές τιμές και ευγενικούς ιδιοκτήτες. Διαθέτει δωμάτια με θέα στη λίμνη και το Νεοχώρι. Τηλ. 6986052731 (κ. Βαγγέλης) 

◽ «Mελίμνια», με εύκολη πρόσβαση και προσεγμένους εσωτερικούς χώρους. Τηλ. 24410 92895 

◽ «Tιτάγιο», με θέα στη λίμνη, αλλά και στην επιβλητική οροσειρά των Αγράφων, διαθέτει 22 δωμάτια από τα οποία τα 2 είναι σουίτες, τα 15 δίκλινα και τα 5 τρίκλινα. Τηλ. 24410 94660 

 Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Στα χνάρια του Μεσαίωνα...
Περπατάμε στα χαλάσματα… από τα Κύθηρα και τη Χίο ώς τη Λακωνία και την Αίγινα και αναζητούμε τα χνάρια που άφησαν ο Μεσαίωνας και η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα σε τέσσερις έρημες, εδώ και αιώνες, από ζωή...
Στα χνάρια του Μεσαίωνα...
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από τα ακρογιάλια στα έλατα
Απόδραση στον Ελικώνα ● Αυτή η άκρη της Βοιωτίας είναι ιδανική για τις πρώτες φθινοπωρινές εξορμήσεις. Συνδυάζει την ενδιαφέρουσα ακτογραμμή του Κορινθιακού με τα ορεινά τοπία και τα καταπράσινα λιβάδια.
Από τα ακρογιάλια στα έλατα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Φθινόπωρο στη Μαγική Πιερία
Από τον Πλαταμώνα έως τον Ολυμπο έχει ο καιρός γυρίσματα... Εδώ σε αυτήν τη «θεϊκή» άκρη της Μακεδονίας, το φθινόπωρο από το καλοκαίρι απέχουν μόλις... λίγα χιλιόμετρα.
Φθινόπωρο στη Μαγική Πιερία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας
Πέντε ειδυλλιακές καλοκαιρινές γωνιές του πιο θαλασσινού νομού της Θεσσαλίας απογειώνουν τις αισθήσεις, τις γλυκιές ζεστές μέρες του Σεπτέμβρη...
Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νάξος: Με τα χρώματα του Σεπτέμβρη
Απίθανες παραλίες, ηφαιστειακά βράχια, εύφορες κοιλάδες, μεσαιωνικά καντούνια, ασβεστωμένες γειτονιές, αγέρωχοι βιγλάτορες, ανεμοδαρμένα τοπία, απόμερα ψαροχώρια… Ολη η σημειολογία της τοπιογραφίας των...
Νάξος: Με τα χρώματα του Σεπτέμβρη
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Αποκάλυψη τώρα
Οδοιπορικό από το Λιμένι στη Βάθεια ● Με το φευγιό του καλοκαιριού η σιωπή επανέρχεται και πάλι στα σκελεθρωμένα μανιάτικα χωριά. Για πολλούς αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για εξερευνήσεις στο νοτιότερο άκρο...
Αποκάλυψη τώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας