Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θαλασσινή αύρα

Η Λίμνη με τα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα είναι για πολλούς η πιο όμορφη θαλασσινή γωνιά της Εύβοιας

Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

Θαλασσινή αύρα

  • A-
  • A+

Ο δρόμος με άφθονες στροφές ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνά σύδεντρα θαλερών ελάτων, πεύκων και πλατάνων.

Οι ακτίνες του ήλιου λούζουν τα πελώρια δέντρα και τα φυλλώματα αντανακλούν τις πιο όμορφες πράσινες αποχρώσεις. Το χέρι κρατά σφιχτά το τιμόνι, όμως κάθε τόσο το βλέμμα ξεφεύγει από την πορεία του δρόμου, κλεφτά, εξερευνώντας το ορεινό τοπίο.

Το ποτάμι του Κηρέα που μας συντροφεύει για αρκετά χιλιόμετρα σ' αυτήν τη μαγική διαδρομή το ακούς να κυλά φευγάτο και ζωηρό πλάι σου.

Η διαδρομή από τη Χαλκίδα ώς τα παράλια του Ευβοϊκού κόλπου διατρέχει το ομορφότερο δάσος του νησιού, αποκαλύπτοντας εικόνες μοναδικές που δεν χορταίνεις να τις απολαμβάνεις.

Στο τέλος της πορείας σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο και αφήνεις το γαλάζιο της θάλασσας να τρυπώσει στον ορίζοντα.

Καλώς ήλθατε στη Λίμνη Ευβοίας, την πιο νησιώτικη, ίσως, στεριανή πολιτεία της Ελλάδας!

Στα αρχαία χρόνια εδώ, στις δασωμένες υπώρειες του όρους Καντήλι, βρισκόταν η ναυτική πόλη Ελύμνιο.

Μάλιστα ο Σοφοκλής την αναφέρει και ως το «νυμφικόν Ελύμνιον», καθώς οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως σε τούτο τον πανέμορφο τόπο έγινε το πρώτο ερωτικό σμίξιμο του Δία και της Ηρας.

Η σύγχρονη ιστορία της παραλιακής Λίμνης ξεκινά από τα μέσα του 16ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι από τα γύρω ορεινά πολίσματα άρχισαν να κατασκευάζουν στο ακρογιάλι προβλήτες για να δένουν τα πλοία τους και αποθήκες.

Με την πάροδο του χρόνου ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ Αιγαιοπελαγίτες, με αποτέλεσμα ο αστικός ιστός να μεγαλώσει και να απλωθεί κατά μήκος της παραλίας.

Η Επανάσταση του 1821 βρίσκει τη Λίμνη μ’ έναν σημαντικό εμπορικό στόλο που εύκολα μετατράπηκε σε πολεμικό, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην υπόθεση του Αγώνα.

Προς τα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα, ξένες αλλά και ελληνικές εταιρείες ξεκινούν την εκμετάλλευση των σημαντικών κοιτασμάτων λευκόλιθου, μια παραγωγική δραστηριότητα που συνεχίστηκε μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού έφερε κέρδη στα αφεντικά και συσσώρευση πλούτου σε αρκετές οικογένειες μεγαλοκτηματιών.

Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε έντονα και τις ταξικές αντιθέσεις, καθώς οι εργάτες των ορυχείων -που αρκετοί από αυτούς ήρθαν από άλλες περιοχές- εργάζονταν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αυτό το εργατικό δυναμικό στελέχωσε αργότερα τον ΕΛΑΣ και στήριξε το ρωμαλέο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κατά των φασιστικών δυνάμεων Κατοχής.

Σήμερα η γραφική πόλη με τα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα είναι για πολλούς η πιο όμορφη θαλασσινή γωνιά της Εύβοιας και οι ντόπιοι έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν -δικαιολογημένα- για τον τόπο τους.

Στον πολεοδομικό ιστό της Λίμνης ξεχωρίζουν, εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια, και αρκετά αρχοντικά νεοκλασικού τύπου (κάποια έχουν γίνει με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ) που κτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ομως η καρδιά της πολίχνης χτυπά στην προκυμαία γύρω από τη «Σκάλα», τη λιτή ξύλινη προβλήτα που δεσπόζει στο κέντρο της.

Εδώ θα δεις τους απόμαχους ναυτικούς να πίνουν τον καφέ τους, τα πιτσιρίκια να ψαρεύουν ή να κάνουν ποδήλατο, τα ζευγάρια να ρομαντζάρουν στο ακροθαλάσσι χαζεύοντας τα μεθυστικά χρώματα του δειλινού.

Αφησε τις έγνοιες σου στην άκρη, παράγγειλε ένα ουζάκι, δοκίμασε λιόκαφτο χταπόδι και καραβιδάκι, τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες του Ευβοϊκού κόλπου και απόλαυσε τις γλυκές λιακάδες του φθινοπώρου.

Σίγουρα τις στιγμές αυτές θα χρειαστεί να τις ανασύρεις από τη μνήμη σου όταν σφίξουν τα κρύα του χειμώνα…

Παραλιακά ώς τη Μονή Γαλατάκη

Νότια της Λίμνης βρίσκεται η φρουριακής μορφής Μονή Γαλατάκη που θεωρείται το παλαιότερο μοναστήρι της Εύβοιας

Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

Ακολουθώντας την υψηλής φυσικής αξίας νότια παραλιακή διαδρομή που τρέχει ανάμεσα στο βουνό και στην ακτή, θα καταλήξετε ύστερα από 9 χιλιόμετρα στη φρουριακής μορφής Μονή Γαλατάκη.

Θεωρείται το παλαιότερο μοναστήρι της Εύβοιας καθώς εικάζεται ότι χτίστηκε τον 7ο αιώνα στη θέση αρχαίου ελληνικού ναού που ήταν αφιερωμένος, πιθανόν, στον θεό Ποσειδώνα, τον κυρίαρχο θεό των θαλασσών.

Μάλιστα το ιερό ίσως να ήταν μέρος της αρχαίας πόλης των Αιγών ή να βρισκόταν κοντά της, όπως αναφέρεται και από τον αρχαίο Ελληνα γεωγράφο Στράβωνα.

Στο δυτικό μέρος του μοναστικού συγκροτήματος δεσπόζει ο γεροδεμένος οχυρός πύργος που χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον όσιο Δαυίδ για να προστατεύει το μοναστήρι από τις επιδρομές των πειρατών.

Αφιερωμένο στον άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, το καθολικό της μονής είναι ναός ρυθμού σταυροειδούς, τετρακίονος, εγγεγραμμένος, τρίκογχος με νάρθηκα.

Το όνομα Γαλατάκη είναι αρκετά νεότερο και μάλλον οφείλεται σε κάποιον ναυτικό που χρηματοδότησε την ανακατασκευή της μονής και ο οποίος προερχόταν από τον Γαλατά του Βοσπόρου.

Νοτιοανατολικά της μονής βρίσκεται το ασκητήριο του αγίου Ανδρέα, κρυμμένο μέσα σε σπήλαιο όπου υπάρχει ακόμη η τοιχογραφία της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας.

Πεζοπορία στο όρος Καντήλι

Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια που διατρέχουν τον απόκρημνο ορεινό όγκο του βουνού Καντήλι που, αν και έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από τις πυρκαγιές καθώς ορθώνει από το μηδενικό υψόμετρο της θάλασσας κάθετα το παράστημά του, εξακολουθεί και γοητεύει.

Μια ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από το γήπεδο της Λίμνης και σκαρφαλώνει στα πρανή του βουνού.

Θα ανηφορίσετε ώς την εκκλησία της Παναγίας Αδραλής, όπου και θα φτάσετε ύστερα από πεζοπορία περίπου 8 χιλιομέτρων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάβασης θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη θέα από ψηλά στον Β. Ευβοϊκό και στη Λίμνη. Μέχρι αυτό το σημείο μπορείτε να έρθετε αν έχετε τετρακίνητο όχημα ή μοτοσικλέτα κατάλληλη για χωματόδρομους.

Από το ύψος της μικρής εκκλησίας μπορείτε να κατηφορίσετε προς την παραλία του Αϊ-Γιάννη στην περιοχή Κατούνια (3,5 χιλιόμετρα), ακολουθώντας πάλι χωμάτινο δρόμο, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια βουτιά στα δροσερά νερά.

Για δυνατούς πεζοπόρους είναι η ορειβατική διαδρομή που οδηγεί προς το απόμερο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο δεσπόζει σε ύψος 800 μέτρων, κρυμμένο ανάμεσα σε βράχια και έλατα, κάτω από την κορυφή Στρουγγίτσα (1.236 μ.), την ψηλότερη του βουνού Καντήλι που ορθώνεται νότια από τη Μονή Γαλατάκη.

Πεύκα και άμμος

Ολη η ακτή, από τη Μονή Γαλατάκη στον Νότο ώς τη Λίμνη, διαθέτει θαυμάσιες παραλίες, κυριολεκτικά πνιγμένες στα πεύκα.

Βόρεια της Λίμνης, πηγαίνοντας προς τα θέρετρα Χρόνια και Ροβιές, ο επίσης παραλιακός δρόμος θα σας αποκαλύψει πανέμορφες ακτές που διαθέτουν πεντακάθαρα βαθιά αλλά και κρύα νερά.

Ρωτήστε τους ντόπιους να σας δείξουν τον δρόμο για τα ακρογιάλια Ηρακλής και Καμάρες.

Στο κατάφυτο από ελιές, παραλιακό χωριό Ροβιές, βρισκόταν η αρχαία πόλη Οροβιαί και το μαντείο του Σεληνέου Απόλλωνα, τα οποία καταστράφηκαν από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Σήμερα σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο είναι ο μεσαιωνικός πύργος που έχτισε ο Φράγκος Γουλιέλμος Β' Βιλεαρδουίνος το 1256.

 Διαμονή

► «Kaminos Resort» τηλ.: 22270-31000 

► «Αστρολάβος» τηλ.: 22270-32412 

► «Ελαιώνας» τηλ.: 22270-71619

► «Βατερή» τηλ.: 22270-32493 

► «Souris» τηλ.: 22270-71223

► «Το Ρόδι», τηλ.: 22270-71666 

► «Αλεξανδρίδης» τηλ.: 22270-71272 

► «Sun gate beach» τηλ.: 22270-29201

 Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.gr

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εξι πελαγίσιες παραλίες
Προτάσεις διαφυγής για τους δραπέτες της τελευταίας στιγμής, σε ακρογιάλια της Εύβοιας, που κρύβονται πίσω από άγρια βουνά, αγκαλιάζουν θαλερά πευκοδάση και βρέχονται από τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου.
Εξι πελαγίσιες παραλίες
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η Κύμη, το Αυλωνάρι και οι ακτές του Αιγαίου
Από τα άγρια βράχια του Τσίλαρου ώς την απέραντη αμμουδιά στο Στόμιο Οξύλιθου, το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο της Εύβοιας συναρπάζει με τις συνεχείς αντιθέσεις του. Ταξιδεύουμε στον ευχάριστο επαρχιακό δρόμο που...
Η Κύμη, το Αυλωνάρι και οι ακτές του Αιγαίου
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Κεντρική Εύβοια, Ληλάντιο Πεδίο
Εξω χαρά Θεού, ο ήλιος λάμπει στο στερέωμα και λούζει με χαρούμενο φως τις γύρω ανθισμένες εξοχές. Η άναρχη δόμηση της Χαλκίδας έχει μείνει πίσω, όπως και η ανυπόφορη κυκλοφορία στον οδικό άξονα που οδηγεί...
Κεντρική Εύβοια, Ληλάντιο Πεδίο
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νοσταλγική πολιτεία
Η Βόνιτσα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κατατάξουν ανάμεσα στους πλέον συναρπαστικούς προορισμούς της δυτικής Ελλάδας. Ομως την πολίχνη αυτή του Αμβρακικού κόλπου θαρρείς και την ξέχασε...
Νοσταλγική πολιτεία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
Είτε σου αρέσουν οι εξερευνήσεις είτε θέλεις να ξεκουραστείς μπροστά σε κρυστάλλινες παραλίες περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σου, η Σάμος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου.
Από το Βαθύ στο Πυθαγόρειο, ένα «θεώρημα» δρόμος…
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
12 παραλίες που θα λατρέψετε
Στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, εκεί όπου το βουνό των Κενταύρων γέρνει και υποκλίνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου, γεννιούνται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας ● Κρυστάλλινα νερά και φυσικό...
12 παραλίες που θα λατρέψετε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας