Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδανικές επιλογές για οικογένειες

Αριστερά: Παπά - Λιμάνι, πεύκα στο κύμα. Δεξιά: Το νησάκι Μαδουρή αντίκρυ από το Νιδρί

© ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ/VIEWS OF GREECE

Ιδανικές επιλογές για οικογένειες

  • A-
  • A+

Και στη Θάσο και στη Λευκάδα οι υποδομές θεωρούνται ιδανικές να φιλοξενήσουν οικογένειες, καθώς υπάρχουν πολλά συγκροτήματα πάνω στη θάλασσα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές.

Επιπλέον στη μεν Λευκάδα το θαλασσινό ταξίδι είναι ανύπαρκτο, καθώς μια γέφυρα τη συνδέει με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, ενώ στη Θάσο το ταξίδι με το φέρι διαρκεί μόνο 50 λεπτά!

Θάσος: Για όλα τα πορτοφόλια

Η αμμουδιά στα Κοίνυρα

© ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ/VIEWS OF GREECE

Τα ψηλά δασωμένα βουνά, τα ορεινά χωριά, τα πλατάνια που στολίζουν τις ρεματιές της θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα υψίπεδα της Μακεδονίας.

Ομως ακόμη και στο πιο σκιερό σημείο του δάσους θα δείτε να ξεπροβάλει το απέραντο του Αιγαίου και το κάδρο του ορίζοντα να γεμίζει από το γαλάζιο του πελάγους!

Η Θάσος διαθέτει αξιόλογες υποδομές για όλα τα πορτοφόλια, όμορφα χωριά και καλό οδικό δίκτυο που ευνοεί ακόμα και για μονοήμερες εκδρομές.

Ο Λιμένας της Θάσου είναι η πρωτεύουσα και ταυτόχρονα το κύριο λιμάνι του νησιού.

Εδώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο παλιό, γραφικό αγκυροβόλιο με τα διατηρητέα κτίρια, αλλά και στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά τμήματα από τη σημαντική αρχαία πόλη-κράτος της Θάσου.

Με τα πόδια θ' ανηφορίσετε ώς τον κατάφυτο λόφο με το αρχαίο θέατρο (5ος αιώνας) όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αργά το απόγευμα αξίζει να βρεθείτε στην προκυμαία του παλιού λιμανιού και να απολαύσετε το Βόρειο Αιγαίο, την ώρα που τυλίγεται στα πιο ζεστά χρώματα του δειλινού.

Κοντά στον Λιμένα υπάρχουν αρκετές παραλίες και μπορείτε να έχετε την πολυτέλεια να κολυμπάτε σχεδόν κάθε μέρα σε διαφορετική παραλία διανύοντας ελάχιστα χιλιόμετρα.

Εχουμε και λέμε λοιπόν! Βγαίνοντας απ' τον Λιμένα με κατεύθυνση νότια θα προσεγγίσετε την οργανωμένη παραλία Μακρύαμμος, αλλά και τις κατάφυτες αμμουδιές του Αϊ-Γιάννη.

Οι οργανωμένες παραλίες Χρυσή Αμμος και Σκάλα Παναγιάς, επίνεια των ορεινών χωριών Ποταμιά και Παναγιά αντίστοιχα, είναι οι πιο δημοφιλείς του νησιού με άριστη υποδομή, υπέροχα, ρηχά νερά, πυκνή βλάστηση και πολλά συγκροτήματα κοντά στη θάλασσα που αποτελούν ιδανική λύση για οικογενειακές διακοπές.

Στον δρόμο προς Πρίνο υπάρχει η εξαιρετική αμμουδιά Παπαλιμάνι (3 χιλιόμετρα από τον Λιμένα) με πεύκα που φτάνουν στο κύμα.

Γύρω γύρω στο νησί: περιμετρικά της ακτογραμμής υπάρχει ασφάλτινος δρόμος που ολοκληρώνει τον γύρο του νησιού σε περίπου 80 χιλιόμετρα. Εφορμώντας από τον Λιμένα με πορεία νοτιοδυτική θα περάσετε από τα παραθαλάσσια θέρετρα Σκάλα Ραχώνη, Σκάλα Πρίνου, Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Καλιράχης, Σκάλα Μαριές.

Οπωσδήποτε αξίζει μια στάση στα Λιμενάρια, όπου θα πρέπει να αναζητήσετε την τροπικών χρωμάτων παραλία Τρυπητή. Εξίσου καλή είναι αυτή των Μεταλλίων.

Μόλις 2 χλμ. μετά τα Λιμενάρια ο οικισμός Πευκάρι ξεχωρίζει με τα λευκά βράχια και την ακρογιαλιά του.

Ακολουθεί το παραλιακό θέρετρο του Ποτού.

Συνεχίζοντας νότια, αμέσως μετά τον Ποτό, βρίσκεται η αμμουδιά του Αγίου Αντωνίου, ενώ ακολουθεί η δημοφιλής παραλία Ψιλή Αμμος, πλήρως οργανωμένη.

Στο νότιο μέρος του νησιού αλλά και ψηλά στις προτιμήσεις των λουομένων βρίσκεται ο κόλπος του Αρχάγγελου με τις δύο λαχταριστές ακρογιαλιές του.

Το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ είναι το σημαντικότερο του νησιού και από τον εξώστη του προσφέρει μοναδική θέα.

Η Αλυκή απέχει από την πόλη της Θάσου 31 χλμ. και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές, πολύ φωτογραφημένες και πολυσύχναστες γωνιές της Θάσου.

Στην άκρη της χερσονήσου διακρίνεται βυθισμένο λατομείο και οι λαξευτές πέτρες φαίνονται όταν βουτήξετε με μάσκα.

Κοντά στην παραλία υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου οικισμού, ενώ ευδιάκριτα είναι τα υπολείμματα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που υπήρχε εδώ από τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Από τη Σκάλα Ποταμιάς ο δρόμος εύκολα καταλήγει στα Κοίνυρα με τις όμορφες αμμουδερές ακρογιαλιές, που παλιά αποτελούσαν παράδεισο για τους γυμνιστές.

Ορεινές αποδράσεις: Το ορεινό χωριό Θεολόγος ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού που σήμερα είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.

Εδώ θα δείτε μερικά από τα ομορφότερα τυπικά μακεδονίτικα σπίτια.

Από τον παράλιο οικισμό Πρίνο θα ανηφορίσετε μέσα από ελιές και πεύκα τον ορεινό δρόμο που οδηγεί στα Καζαβίτια -τον Μικρό και Μεγάλο Πρίνο-, δυο χωριά φωλιασμένα στη ράχη του βουνού (υψόμ. 350 μ.).

Η περιοχή λόγω του εξαιρετικού κλίματος φημιζόταν για τα αμπέλια της και το εκλεκτό κρασί της, γνωστό ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Θάσος

↝ Λιμένας:

«Ακρόπολις» τηλ. 25930-22488 

«Aethria» τηλ. 25930 23310

↝ Λιμενάρια:

«Grand Beach» τηλ. 25930 53470

↝ Αλυκή:

«Aliki House» τηλ. 25930 51790

↝ Ποτός:

«Village Esperia» τηλ. 25930 51342 

«Αλεξάνδρα beach» τηλ. 25930 58000 

↝ Κοίνυρα:

«Kinira Beach» τηλ. 25930 41383 

↝ Χρυσή Αμμουδιά:

① «Mareblu» τηλ 5930 22474 

«Ιωάννης» τηλ. 25930 61700

Λευκάδα: Μαγευτικές παραλίες

Απόβαση στο Πόρτο Κατσίκι

© ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ/VIEWS OF GREECE

Καθώς η Λευκάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές του κύριου κορμού της χώρας, προσεγγίζεται εύκολα με αυτοκίνητο.

Περνώντας λοιπόν τη γέφυρα που συνδέει το νησί με τον κορμό της Στερεάς, πατάτε τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Η πόλη της Λευκάδας έχει περισσότερα από 140 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια, όλα του 18ου και 19ου αιώνα.

Τα πιο πολλά βρίσκονται στην παραλιακή οδό Αγγ. Σικελιανού και στους δρόμους Βεντουρά, Λευκαδίου Χέρν, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Παρασκευής, Μελά και Αγίου Γεωργίου.

Ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα με τις ταβέρνες, τα καφέ και τα διάφορα καταστήματα που πωλούν κυρίως ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και γλυκίσματα.

Ανατολική ακτή: ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που φεύγει νότια από την πόλη της Λευκάδας, θα περάσετε από τη Λυγιά, τα Νικιανά, το Περγιάλι και θα βγείτε στο πυκνοδομημένο Νυδρί με τα δεκάδες ξενοδοχεία και το πολυσύχναστο λιμάνι.

Από εδώ αναχωρούν και τα πλοιάρια για το όμορφο Μεγανήσι.

Ο κρυφός όρμος Δεσίμι προσεγγίζεται πολύ εύκολα από το Βλυχό και σίγουρα είναι η καλύτερη κοντινή ακτή για μπάνιο.

Επόμενη στάση, η βοτσαλιά του Μικρού Γυαλού όπου θα φτάσετε εύκολα από το μεσόγειο χωριό Πόρος (3 χλμ.), ενώ ο δρόμος συνεχίζει για Σύβοτα και Βασιλική.

Ο όρμος της Βασιλικής είναι από τα πιο γνωστά θέρετρα της Λευκάδας και τόπος συνάντησης όσων ασχολούνται με το windsurf. Πλοιάρια φεύγουν από εδώ για Ιθάκη και Κεφαλονιά.

Πορεία δυτική και νότια: ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, ακολουθώντας το δυτικό περίγραμμα των ακτών θα κατευθυνθείτε προς Τσουκαλάδες.

Η διαδρομή μέχρι τον Αγιο Νικήτα (14 χλμ.) αναμφίβολα είναι από τις ομορφότερες του Ιονίου!

Το δάσος, οι απόκρημνες ακτές, η θέα στη λιμνοθάλασσα και στο ανοιχτό Ιόνιο συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

Με σύντομες παρακάμψεις θα κατηφορίσετε για τις βοτσαλωτές παραλίες Καμίνια και Γιαλός, που ποζάρουν από ψηλά πνιγμένες στα πεύκα.

Πριν φτάσετε στον Αγιο Νικήτα θα δείτε την απλωτή παραλία Πευκούλια.

Λίγο νοτιότερα από τον Αγιο Νικήτα (3 χλμ.) βρίσκεται η αμμουδιά Κάθισμα.

Είναι πολυσύχναστη, όμως παρέχει διευκολύνσεις και είναι εύκολα προσβάσιμη.

Από το ορεινό χωριό Καλαμίτσι, που προσεγγίζεται με ασφάλτινο δρόμο από τον Αγιο Νικήτα (7 χλμ.), θα κατηφορίσετε στενούς δρόμους για τις ήσυχες παραλίες Αβαλί, Θεοτόκος, Γάιδαρος.

Από το ορεινό κεφαλοχώρι Αγιος Πέτρος θα πάτε στο Αθάνι κι από εδώ ακολουθώντας το κομβόι των οχημάτων θα βρεθείτε στο Πόρτο Κατσίκι, ίσως την πιο όμορφη και πιο γνωστή παραλία της Λευκάδας.

Στο ίδιο μοτίβο, αλλά σαφώς πιο ήσυχη λόγω του δύσβατου της περιοχής, είναι η αμμουδιά Εγκρεμνοί που προσεγγίζεται επίσης από το χωριό Αθάνι με δύσκολο κατηφορικό δρόμο.

Ορεινά και διαφορετικά: ξεκινώντας από την πόλη της Λευκάδας ακολουθείτε τον ορεινό δρόμο για Λαζαράτα (9 χλμ.).

Αφού περάσετε το μοναστήρι της Παναγιάς Οδηγήτρας, θα βγείτε σε καταπράσινο πλάτωμα όπου βρίσκεται το κεφαλοχώρι Λαζαράτα και οι όμοροι οικισμοί του Σπανοχώρι, Ασπρογερακάτα, Πινακοχώρι, Πρεμεντίνος, Κάβαλος με όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και αγροικίες.

Φτάνοντας στο κατάφυτο υψίπεδο της Καρυάς θα βρείτε το ομώνυμο κεφαλοχώρι με την πλατανοσκέπαστη πλατεία και το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο Κεντήματος.

Θα συνεχίσετε για τα ορεινά χωριά Εγκλουβή και Αϊ-Λιας που γαντζώνονται στον απόκρημνο όγκο του όρους Σταυρωτά (1.167 μ.), για να εξερευνήσετε το υψίπεδο του Αγίου Δονάτου.

Επίσης από την Καρυά ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους μπορείτε να κατηφορίσετε για τη Νικιάνα ή το Νυδρί, περνώντας από τα χωριά Βαυκερή, Αλέξανδρος.

Κοντά στο χωριό Κολλυβάτα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (1611) και στο χωριό Πλατύστομα το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησίας (1478).

Αν τραβήξετε τον δρόμο που φεύγει δυτικά, θα προσεγγίσετε εύκολα τις ακτές του Αγίου Νικήτα, αφού πρώτα περάσετε από τα χωριά Δρυμώνας και Εξάνθεια όπου διασώζονται μερικά χαρακτηριστικά πέτρινα αγροτικά σπίτια.

 Λευκάδα:

 «Aigli 1800 Boutique Hotel» 

 «Saint Tomas village» τηλ. 26450 25625 

↝ Νικιανά:

 «Porto Galini» τηλ. 26450 93290 

 «Ionian Blue» τηλ. 26450 29029 

↝ Αγ. Νικήτας - Κάθισμα:

 «Wild sea» τηλ. 2645097119

 «Αλθαία» τηλ. 26450 97061 

↝ Σύβοτα:

 Διαμερ. «Villa Forkin» τηλ. 6945263855 

↝ Αγιος Ιωάννης:

① «Villagio»: τηλ. 26450 25568 

 «Τηλέγραφος» τηλ. 26450 24881 

↝ Βασιλική:

 «Stavlos Cottage» τηλ. 6944584089 

↝ Αθάνι:

 «Πόρτο Κατσίκι» τηλ. 26450 33136 & 6973983002 

↝ Καλαμίτσι:

 «Blue White House» τηλ. 26450 99413 

 Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / facebook/viewsofgreece / Views of Greece
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Φθινόπωρο στη Μαγική Πιερία
Από τον Πλαταμώνα έως τον Ολυμπο έχει ο καιρός γυρίσματα... Εδώ σε αυτήν τη «θεϊκή» άκρη της Μακεδονίας, το φθινόπωρο από το καλοκαίρι απέχουν μόλις... λίγα χιλιόμετρα.
Φθινόπωρο στη Μαγική Πιερία
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας
Πέντε ειδυλλιακές καλοκαιρινές γωνιές του πιο θαλασσινού νομού της Θεσσαλίας απογειώνουν τις αισθήσεις, τις γλυκιές ζεστές μέρες του Σεπτέμβρη...
Κρυφά διαμάντια της Μαγνησίας
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Αποκάλυψη τώρα
Οδοιπορικό από το Λιμένι στη Βάθεια ● Με το φευγιό του καλοκαιριού η σιωπή επανέρχεται και πάλι στα σκελεθρωμένα μανιάτικα χωριά. Για πολλούς αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για εξερευνήσεις στο νοτιότερο άκρο...
Αποκάλυψη τώρα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Εξι πελαγίσιες παραλίες
Προτάσεις διαφυγής για τους δραπέτες της τελευταίας στιγμής, σε ακρογιάλια της Εύβοιας, που κρύβονται πίσω από άγρια βουνά, αγκαλιάζουν θαλερά πευκοδάση και βρέχονται από τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου.
Εξι πελαγίσιες παραλίες
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η αποθέωση των Κυκλάδων
Στη Σίφνο θα βρεις όλη τη διακριτική γοητεία των Κυκλάδων, υπέροχες παραλίες, επιλογές στο φαγητό και στη διαμονή, καλό οδικό δίκτυο, αλλά και άφθονα μονοπάτια για να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και να χαθείς...
Η αποθέωση των Κυκλάδων
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Νοσταλγική πολιτεία
Η Βόνιτσα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κατατάξουν ανάμεσα στους πλέον συναρπαστικούς προορισμούς της δυτικής Ελλάδας. Ομως την πολίχνη αυτή του Αμβρακικού κόλπου θαρρείς και την ξέχασε...
Νοσταλγική πολιτεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας