• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 5.6°C / 7.6°C
    2 BF
    44%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    5°C 2.7°C / 7.2°C
    6 BF
    44%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    6°C 3.3°C / 8.0°C
    2 BF
    43%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    2°C -0.1°C / 1.6°C
    1 BF
    51%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 3.9°C / 4.1°C
    0 BF
    87%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    3°C 3.0°C / 3.8°C
    2 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    -1°C -0.6°C / -0.5°C
    3 BF
    43%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    1°C 0.7°C / 0.7°C
    2 BF
    60%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 9.9°C / 11.8°C
    6 BF
    57%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 5.1°C / 6.9°C
    6 BF
    70%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.4°C / 9.4°C
    6 BF
    46%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    5°C 5.1°C / 5.1°C
    7 BF
    48%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.4°C / 10.4°C
    5 BF
    38%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    2°C 1.9°C / 3.4°C
    0 BF
    48%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    5°C 1.5°C / 5.1°C
    2 BF
    56%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 10.8°C / 11.6°C
    6 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 5.8°C / 7.7°C
    3 BF
    37%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    5°C 4.9°C / 4.9°C
    1 BF
    47%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    4°C 3.9°C / 5.7°C
    2 BF
    47%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    -3°C -2.6°C / -2.6°C
    2 BF
    78%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η χώρα στα γόνατα

  • A-
  • A+
Είναι η ίδια η κοινωνία που διεκδικεί εκ νέου την αξιοπρέπεια και την προοπτική της.

Είναι αυτή η αίσθηση, αυτό το μάγκωμα, που σε κατακλύζει συνολικά. Με τρόπο που δεν μπορείς να αποφύγεις. Αυτό το συναίσθημα που σε συγκροτεί. Που σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι ποιος είσαι και τι νιώθεις, πού πατάς και με ποιους είσαι.

Ετυχε να παρατηρώ την τελευταία εβδομάδα τα γεγονότα από μακριά σε ένα ταξίδι με αρκετό τρέξιμο. Να κοιτώ αποσπασματικά, σε διαλείμματα, ψηφίδες πληροφοριών, κουβέντες και γνώμες. Να βλέπω τις διαδηλώσεις, την απόγνωση, την οργή χωρίς να μπορώ αντικειμενικά να συμμετέχω. Αλλά να εμπλέκομαι συνολικά σαν να αναζητώ από τον εαυτό μου μια επιβεβαίωση πως και εγώ αποτελώ μέρος αυτού του μακρινού συνόλου, πως αυτή η ενοχή που φέρνει η απόσταση δεν είναι παράλογη αλλά απόδειξη για κάτι. Πως δεν υπάρχει απόσταση όταν η εμπλοκή είναι άμεση και αντανακλαστική. Πως όπου και να ’σαι θα ’σαι πάντοτε εκεί.

Να κοιτάς την εικόνα. Και η εικόνα να είναι συντριπτική. Το συναίσθημα που σου δημιουργείται όταν βλέπεις απομακρυσμένος τη συνολική εικόνα είναι αποκαρδιωτικό. Μια χώρα παρατημένη στις φτηνές δικαιολογίες, στη συγκροτημένη ευθυνοφοβία, στην προσχηματική διαχείριση. Μια χώρα παρατημένη. Και στους δρόμους της να ξεχειλίζει η οργή.

Μια κάστα απογόνων κυνική, με εξυπνακίστικα επιχειρήματα πάνω από ερείπια που η ίδια δημιούργησε, πάνω στα εγκλήματα που η ίδια έπραξε με ακρίβεια χειρουργικού ξεπουλήματος. Ολη η αποφορά της μπίζνας και του κέρδους να ίπταται πάνω από τους δρόμους της πόλης, προϊόν της πεινασμένης εξαλλοσύνης μιας περίκλειστης τάξης.

Σκέφτομαι την τελευταία τετραετία. Το πόσο άλλαξε η κοινωνία, η προοπτική, ο ορίζοντας. Το συναίσθημα αυτό που κυριαρχεί όταν περπατάς τους δρόμους της πόλης, όταν αναπνέεις τον αέρα της. Μέσα στην κρίση μάθαμε πολλά. Κυρίως να αποφεύγουμε τις βεβαιότητες. Και μαζί τούς μακρόπνοους σχεδιασμούς, τα στοιχήματα, την εμπιστοσύνη στην τύχη μας.

Αλλά αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι διαφορετικό. Δεν θυμίζει τίποτα που προηγήθηκε. Δεν θυμίζει τίποτα γενικά. Ισως τις συνθήκες σε διάφορα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, όπου η ακραία καταστολή συμβαδίζει αγκαλιαστά με την πιο άγρια οικονομική εκμετάλλευση. Μια περιφρόνηση των κοινωνιών, της δημοκρατίας, της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης.

Το έγκλημα στα Τέμπη και μαζί η διαχείρισή του συμπυκνώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την εγκληματική ανευθυνότητα και την απόσυρση του κράτους στο όνομα του ξεπουλήματος. Την προσεκτικά σχεδιασμένη διάχυση της πιο χοντροκομμένης προπαγάνδας και της πιο απαράδεκτης επιχειρηματολογίας στο όνομα της διαχείρισης της ζημιάς. Την πιο άγρια καταστολή όπου το κλομπ και η μπότα αποτελούν τη μόνη απάντηση στο πένθος.

Είναι αυτή η αίσθηση που σε κατακλύζει συνολικά. Η βεβαιότητα πως δεν είναι πια καιρός για μελαγχολία, απόγνωση, κουβέντες. Με τον πιο βίαιο τρόπο μπήκαμε σε μια εποχή πράξεων, δεσμεύσεων, απαιτήσεων. Ισως όχι με στόχο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά πρωτίστως με την ανάγκη να διατυπωθεί ένα ηθικό αίτημα ή -πιο καλά- μια ηθική επιταγή: η κανονικότητα του γκρεμού δεν μπορεί να είναι η δική μας κανονικότητα. Η κανονικότητα των δολοφονημένων δεν μπορεί να είναι η δική μας κανονικότητα. Η κανονικότητα των εγκληματιών δεν μπορεί να είναι η δική μας κανονικότητα.

Στους δρόμους και στις πορείες δεν διακυβεύεται μόνο μια πολιτική αλλαγή. Είναι η ίδια η κοινωνία που διεκδικεί εκ νέου την αξιοπρέπεια και την προοπτική της. Είναι η κοινωνία που αναζητάει την ψυχή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Μα… πού είναι όλοι;
Το ζητούμενο είναι πώς μια τόσο σημαντική και εγκληματική οπισθοδρόμηση, όπως στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έφερε τις αντιδράσεις που θα περίμενε κανείς.
Μα… πού είναι όλοι;
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Αντίτιμο υγείας
Οι βιολογικοί όροι με τους οποίους υπάρχει ένα άτομο μπαίνουν ως κριτήριο για τους όρους με τους οποίους υπάρχει στην πολιτική σφαίρα.
Αντίτιμο υγείας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η δειλία ως πολιτική αρετή
Η δειλία των βουλευτών την Νέας Δημοκρατίας είναι η παραδοχή της έκθεσής τους σε ένα σύστημα που μπορεί να τους ελέγχει και στη συνέχεια να τους διαχειρίζεται.
Η δειλία ως πολιτική αρετή
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Καιρός να μείνουμε μόνοι
Οι άνθρωποι είναι μουδιασμένοι σε όλα τα επίπεδα. Το πολιτικό, το κινηματικό, το δημιουργικό. Εξαντλημένοι από τις απότομες στροφές της ιστορίας.
Καιρός να μείνουμε μόνοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας