• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 29.7°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέκυια

 • A-
 • A+

Τώρα, ουρανέ μου, βρόντησε, τώρα, ουρανέ μου, βρέξε,
ρήξε ’ς τους κάμπους τη βροχή και ’ς τα βουνά το χιόνι,
’ς του πικραμένου την αυλή τρία γυαλιά φαρμάκι.
Τό να να πίνη την αυγή τ’ άλλο το μεσημέρι,
το τρίτο το πικρότερο ’ς το δείπνο, όταν δειπνάη.
Μοιρολόι

Βιώνουμε έναν ανήμπορο πολιτισμό. Εναν πολιτισμό που μέσα στη ματαιοδοξία της ασυγκράτητης προόδου και μες στην αυταρέσκεια του τεχνολογικού του υδροκεφαλισμού καμώνεται πως έχει όλες τις απαντήσεις. Πως η υλιστική υπερσυσσώρευση τεχνικών λύσεων και λειτουργικών επιταχύνσεων στην πραγματικότητα αποκαλύπτει απαντήσεις για την ίδια τη ζωή. Δεν γνωρίζουμε πώς να απαντήσουμε στη ζωή. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε καν πώς να τη ρωτάμε.

Ζούμε αποκομμένοι από τον θάνατο σαν τα παιδιά που ξορκίζουν τους εφιάλτες με το να μην τους σκέφτονται. Και όμως οι εφιάλτες γυρνούν με μια περιοδικότητα που αυτοί οι ίδιοι επιλέγουν. Ξορκίζουμε τη φθορά και τον θάνατο ταυτίζοντας την αποφυγή της αναφοράς με το δάμασμά τους. Και όταν η ώρα φθάνει, η ώρα της απώλειας ή της αρρώστιας, η ώρα του αποχωρισμού, μένουμε γυμνοί μέσα σε μια έρημη ύπαρξη που αντιλαμβάνεται ακαριαία την αδυναμία και την πραγματική της κλίμακα. Στέκουμε ανήμποροι και αδύναμοι ακριβώς στο κέντρο ενός πολιτισμού που δεν παύει να μας καθησυχάζει και να μας επιβεβαιώνει την αλήθεια της παντοδυναμίας του. Μικρός πολιτισμός για μικρούς ανθρώπους.

Και όμως, αν γυρίσουμε στις προκαπιταλιστικές κοινωνίες, στις περιόδους αυτές που κωδικοποιούμε πρόχειρα ως «λαϊκούς πολιτισμούς», και δούμε τις εκφάνσεις τους, τα ελάχιστα αυτά σημεία που φτάνουν από το βίωμά τους μέχρι εμάς, καταλαβαίνουμε πως κάποτε υπήρξε μια άλλη ισορροπία. Πως κάποτε μέσα από την κυκλική μορφή της πραγματικότητας ο άνθρωπος εξοικειωνόταν με τη φθορά και την απώλεια, τη δική του και των γύρω του. Οχι για να πονάει λιγότερο. Αλλά για να ξέρει πώς να την πλησιάζει, πώς να περπατά μέσα της και πώς να την κουβαλά για το υπόλοιπο της ζωής του.

Γιατί ένα από τα πράγματα που δεν μαθαίνουμε ποτέ πριν μας συμβεί είναι πως τον πόνο της απώλειας δεν τον ξεπερνάς ποτέ. Δεν μετριάζεται με την πάροδο του χρόνου. Μεταλλάσσεται. Από κάτι βουβό και σκοτεινό γίνεται κάτι ζωντανό που μαθαίνουμε να το φέρουμε μέσα μας. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να το αποφύγεις. Ακόμα περισσότερο να προσπαθήσεις να τον ξεχάσεις.

Το έγκλημα των Τεμπών είναι μια τέτοια συλλογική πληγή. Η οργή και η απαίτηση δικαιοσύνης, η εκλογίκευση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη, η απόδοση ευθυνών, η πολιτική διάσταση του συμβάντος είναι ζητήματα αναγκαία και επιτακτικά. Αλλά αυτά αφορούν στην έλλογη πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Η βουβή, η τυφλή, η πλευρά του συλλογικού θρήνου. Αυτή η πλευρά, αυτό το συλλογικό φορτίο απαιτεί μια συλλογική χειρονομία. Οχι μια προσπάθεια να ξεχαστεί, να επουλωθεί. Οχι μια προσπάθεια να προχωρήσουμε παρακάτω. Ας μην προχωρήσουμε.

Είναι που είμαστε πια στοιχειωμένοι. Σαν άνθρωποι που έχασαν κάποιον αγαπημένο τους. Στοιχειωμένοι συλλογικά. Σαν σπίτια που αποφεύγουμε να περάσουμε απ’ έξω τους τα βράδια. Ας μάθουμε να κουβαλάμε τους νεκρούς μας. Σαν παιδιά που τους έτυχε η πιο σκληρή ενηλικίωση και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζήσουνε μέσα σε αυτή.

Για άλλη μια φορά. Είμαστε οι απώλειές μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευθύνη
Η εκούσια ανάληψη ευθυνών για μια πράξη κακή, παράνομη, παράτυπη ή ανήθικη γενικώς σπανίζει, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο.
Ευθύνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι συντάκτες της σιωπής
Οι δυσλειτουργίες αποσιωπώνται ή γράφονται σε μονόστηλα και κάνουν την ελληνική δημοσιογραφία να είναι συνυπεύθυνη.
Οι συντάκτες της σιωπής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εν αναμονή των στοιχείων από το «μαύρο κουτί» του τρένου στα Τέμπη
Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να διαφωτίσουν τον εφέτη ανακριτή λόγω τεχνικού προβλήματος στο καταγραφικό της μοιραίας αμαξοστοιχίας.
Εν αναμονή των στοιχείων από το «μαύρο κουτί» του τρένου στα Τέμπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
«H τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω»*
Με αφορμή την πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών δόθηκε η ιδέα για το παρόν δημοσίευμα ώστε να επιχειρηθεί μια ανάλυση της αντίδρασης του «πλήθους» και της ανάδρασης του «κράτους».
«H τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω»*
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόρισμα-εξπρές με μισόλογα για να προλάβουν τις κάλπες
Καταγράφεται πλήθος κενών και στοιχείων που λείπουν από το διερευνητικό-αποδεικτικό υλικό, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κείμενο «λίγο απ’ όλα» και «περίπου» διαχέοντας τις ευθύνες ώστε να μη μένει κανείς...
Πόρισμα-εξπρές με μισόλογα για να προλάβουν τις κάλπες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σκουριάσανε οι γραμμές μας
Πριν έχουμε νέα τραγωδία, οι αρμόδιοι ας ακούσουν τους εργαζόμενους που μιλούν για κακή συντήρηση και ας δουν το δίκτυο και τους συρμούς του μετρό.
Σκουριάσανε οι γραμμές μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας