• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δειλία ως πολιτική αρετή

 • A-
 • A+

«Οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές πριν από τον θάνατό τους». Αν η ρήση από τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σέξπιρ ισχύει, τότε η Βουλή κατά τη διάρκεια της εξέτασης της πρότασης δυσπιστίας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα τεράστιο νεκροταφείο. Ενα νεκροταφείο με χειροκροτήματα, απειλές, ειρωνείες και πολλά άλλα από την πλευρά των νεκρών.

Το μόνο πρόβλημα με τη στάση αυτή είναι πως παρά τις διαβεβαιώσεις των νεκρών, οι συμπεριφορές αυτές δεν στρέφονταν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά κατά του συνόλου του ελληνικού λαού. Ηταν τέτοια η φύση της επιχειρηματολογίας, η πολιτική στάση, η φτηνή αποφυγή των απαντήσεων που οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να αισθάνεται προσωπικά προσβεβλημένος από μια συλλογική χειρονομία που έμοιαζε με προσομοίωση άρσης ενός γιγαντιαίου μεσαίου δακτύλου απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας.

Γιατί ένας βουλευτής που ανεβαίνει να μιλήσει στη Βουλή (πολύ περισσότερο οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός) δεν απευθύνεται στην αντιπολίτευση ή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Απευθύνεται πρωτίστως στο σύνολο των πολιτών. Η Βουλή δεν είναι ένας εσωστρεφής ρητορικός στίβος αλλά ένα βήμα έκθεσης και ελέγχου από τη μεριά των πολιτών.

Ανεξάρτητα από επιμέρους στάσεις, επιλογές και τακτικισμούς το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το γεγονός πως δεν διατυπώθηκε η οποιαδήποτε δικαιολογία, το γεγονός πως δεν ειπώθηκε κανένα επιχείρημα σε σχέση με τις υποκλοπές από τη μεριά της κυβέρνησης δεν μπορεί να ιδωθεί ως ένα φτηνό πολιτικό τρικ με στόχο την αποφυγή της συζήτησης.

Η δειλία που επέδειξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διατυπωμένη ως κομματική πειθαρχία και άνευ λογικής και αξιοπρέπειας πίστη προς τον Αρχηγό-ηγεμόνα δεν μπορεί να ιδωθεί ως μανούβρα προς αποφυγή της απολογίας για τα πολιτικά πεπραγμένα. Ακριβώς γιατί η στάση αυτή δεν είναι απλώς πολιτικός χειρισμός. Είναι νοοτροπία. Είναι ξεκάθαρα πολιτική στάση και πολιτική πρόταση.

Η δειλία των βουλευτών την Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλώς μια προσωπική στάση επιβίωσης σε μια κοινοβουλευτική ομάδα ή ένα κόμμα. Εχει παιδευτική αξία. Διατυπώνεται ως μια πρόταση προς τους πολίτες. Ή πιο σωστά λειτουργεί ως προτεινόμενο πρότυπο. Είναι η παραδοχή της έκθεσής τους σε ένα σύστημα που μπορεί να τους ελέγχει και στη συνέχεια να τους διαχειρίζεται. Είναι η παραδοχή πως είναι έκθετοι και γι’ αυτό κατευθυνόμενοι.

Και ταυτόχρονα είναι η κατάφασή τους στο σύστημα αυτό το οποίο αποδέχονται και νομιμοποιούν με τη στάση τους. Η περιφορά των νεκρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποτέλεσε μια επίδειξη απέναντι στους πολίτες. Μια παρέλαση των ηττημένων σε ένα κοινοβουλευτικό Κολοσαίο. Με βασική διαφορά πως ενώ στο Κολοσαίο παρέλαυναν οι ηττημένοι εχθροί του αυτοκράτορα, εδώ έχουμε την παρέλαση των ηττημένων φίλων και συμμάχων.

Είναι μια πρόταση και μια στάση που περιγράφει τη δειλία ως πολιτική αρετή. Ή πιο σωστά ως τη μόνη πολιτική αρετή. Ενα κάλεσμα παραδοχής προς τους πολίτες. Παραδοχής του γεγονότος πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Οι ίδιοι, οι προσωπικές τους στιγμές, τα προσωπικά τους στοιχεία. Είναι μια προληπτική καταστολή με στόχο να καταστήσει τον κάθε πολίτη άβουλο και υποταγμένο. Είναι η ενοχή. Χωρίς αντίκρισμα σε συγκεκριμένες πράξεις που έχουν τελεστεί ή αποφάσεις που έχουν παρθεί. Η δυνητική ενοχή ως απόδειξη πραγματικής ενοχής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βάση τη βούληση της εξουσίας. Και τελικά η ενοχή ως κυρίαρχο υλικό συγκρότησης μιας δυστοπικής πολιτικής σφαίρας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στη δεδομένη συνθήκη η δειλία είναι το τέλος της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
ΠΑΣΟΚ: 40 χρόνια επιτυχίες
Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορία της σταδιακής απονεύρωσης ενός συνόλου ριζοσπαστικών αιτημάτων όπως δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’60.
ΠΑΣΟΚ: 40 χρόνια επιτυχίες
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας
Η πραγματικότητα στις μέρες που διανύουμε εμφανίζεται μπροστά μας σαν ένα ατελείωτο εκκρεμές ανάμεσα στη φρίκη και τη γελοιότητα. Και ίσως η γελοιότητα να λειτουργεί εκτονωτικά ως διάλειμμα από τις εικόνες...
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η χώρα στα γόνατα
Το έγκλημα στα Τέμπη και μαζί η διαχείρισή του συμπυκνώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η χώρα στα γόνατα
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Μα… πού είναι όλοι;
Το ζητούμενο είναι πώς μια τόσο σημαντική και εγκληματική οπισθοδρόμηση, όπως στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έφερε τις αντιδράσεις που θα περίμενε κανείς.
Μα… πού είναι όλοι;
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Καιρός να μείνουμε μόνοι
Οι άνθρωποι είναι μουδιασμένοι σε όλα τα επίπεδα. Το πολιτικό, το κινηματικό, το δημιουργικό. Εξαντλημένοι από τις απότομες στροφές της ιστορίας.
Καιρός να μείνουμε μόνοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας