• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 9.8°C / 14.6°C
    2 BF
    58%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.6°C / 12.1°C
    3 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    14°C 10.0°C / 13.8°C
    2 BF
    71%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    8°C 7.9°C / 7.9°C
    1 BF
    87%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    5°C 4.9°C / 6.9°C
    0 BF
    81%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    12°C 9.9°C / 15.0°C
    1 BF
    52%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    11°C 8.4°C / 11.4°C
    2 BF
    37%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.5°C / 8.5°C
    1 BF
    80%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.8°C / 12.5°C
    2 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    9°C 7.3°C / 8.9°C
    2 BF
    57%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.8°C / 12.4°C
    1 BF
    50%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    4 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.7°C
    2 BF
    71%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 11.2°C
    2 BF
    57%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    14°C 6.5°C / 14.0°C
    2 BF
    62%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 13.8°C
    4 BF
    31%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.5°C / 13.8°C
    2 BF
    60%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.5°C / 10.5°C
    1 BF
    73%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    13°C 9.7°C / 12.8°C
    1 BF
    76%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    76%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καιρός να μείνουμε μόνοι

  • A-
  • A+
Βρισκόμαστε στο ιστορικό αυτό στάδιο όπου η απελπισία είναι ακόμη μοναξιά.

Τίποτα δεν δουλεύει. Ολα στέκουν εκεί. Σε μια συνθήκη πολλαπλής ματαίωσης προσδοκιών και προοπτικής. Είναι η μεγάλη ματαιότητα που τρέχει τη διαδρομή της απογοήτευσης. Σαν χάμστερ στον μύλο του.

Σταθερό στον χώρο, αδύναμο να διασχίσει την οποιαδήποτε απόσταση και μαζί εξαντλημένο. Η χώρα βουλιάζει σε μια συνθήκη πολλαπλών και αναπάντητων σκανδάλων, βαθιάς ηθικής καθίζησης και οριακής πολιτειακής εκτροπής.

Η κυρίαρχη τάξη και οι βασικοί πολιτικοί της εκπρόσωποι επέστρεψαν, μετά από ένα πρόσκαιρο ταρακούνημα, με διάθεση ρεβανσισμού. Ενός ρεβανσισμού που πια μεταφράζεται σε έξαλλη λαιμαργία, αχαλίνωτη υφαρπαγή, κατάλυση ορίων και νόμων σε κάθε επίπεδο. Και όλα αυτά σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενεργειακού φόβου, οικονομικής ακροβασίας, γεωστρατηγικής αμφιβολίας. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν δίνει διεξόδους.

Δεν υπάρχει η αντίστοιχη κινητικότητα που κάποιος έβλεπε π.χ. στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν όλα ήταν αμφίβολα και μετά από λίγο όλα έμοιαζαν πιθανά. Οι άνθρωποι είναι μουδιασμένοι σε όλα τα επίπεδα. Το πολιτικό, το κινηματικό, το δημιουργικό. Εξαντλημένοι από τις απότομες στροφές της ιστορίας, απογοητευμένοι από παλαιότερες υποσχέσεις που δεν ευοδώθηκαν, αδύναμοι να πράξουν συλλογικά ή με προοπτική. Χωρίς να μπορούν να κατασκευάσουν αφηγήσεις, δυνατότητες, χρησιμότητες σε αντιστοιχία με τις πράξεις τους.

Και ίσως το πιο αφοπλιστικό είναι πως μιλούμε για μια συνθήκη που δεν έχει ακόμα πατήσει τον βυθό της. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, τρομακτικός στην ακραία περιγραφή του, ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του συνεχίζονται και οι επόμενες εκλογές φλερτάρουν με την επικύρωση και συνέχεια της κατάστασης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βρισκόμαστε στο ιστορικό αυτό στάδιο όπου η απελπισία είναι ακόμη μοναξιά. Δεν έχει στοιχηθεί δίπλα σε άλλες μοναξιές, δεν έχει απλώσει το χέρι της ώστε να επικοινωνήσει, ώστε να διεκδικήσει την άρση της. Ναι. Αυτός είναι ο καιρός του μεγάλου ενικού. Της μόνωσης του εαυτού από τον εαυτό. Της εσωστρέφειας και της ομφαλοσκόπησης.

Πού πάμε από εδώ;

Δεν πιστεύω πως υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ούτε πιστεύω πως η εύκολη αισιοδοξία της Αριστεράς μπορεί να λειτουργήσει ως απάντηση. Δεν νομίζω πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που το κάλεσμα στον αγώνα, τη συλλογική δράση, μπορεί να πείσει ή πιο σωστά πως μπορεί να ακουστεί ως διέξοδος. Χρειάζονται σκαλοπάτια πριν στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται ειλικρίνεια και εσωτερική αναδιαμόρφωση αν θέλουμε το πρόταγμα αυτό να μην ακούγεται ως μηχανιστική ευκολία, ένα αντανακλαστικό φετίχ που επαναλαμβάνεται σαν πολιτική μάντρα και ξορκίζει την κάθε δυσκολία.

Αυτό που λέω είναι πως ίσως είναι καιρός να αγκαλιάσουμε τη μοναξιά μας. Είναι ίσως καιρός να δώσουμε χώρο στα πρωτογενή και αυθόρμητα αυτά συναισθήματα και να δούμε πού μας πηγαίνουμε. Να προσδιορίσουμε εκ νέου τους εαυτούς μας μέσα σε μια συνθήκη που έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Να θυμηθούμε εκ νέου τις πρώτες μας αποφάσεις, αυτές που μας έφεραν στο προσωπικό σημείο που στεκόμαστε. Τους πρώτους στόχους, τις πρώτες επιλογές.

Να αντιληφθούμε την ταξική μας θέση και τον κοινωνικό μας ρόλο. Να μπούμε πιο μέσα, όλο και πιο μέσα, αναζητώντας το κουκούτσι της ύπαρξής μας. Να προετοιμαστούμε. Χωρίς βεβαιότητες και χωρίς προκάτ απαντήσεις. Χωρίς παυσίλυπες αισιοδοξίες και χωρίς εύκολους μελοδραματισμούς. Σε συνθήκες πολλαπλής κρίσης η ιστορία επιταχύνει απότομα τους κύκλους της. Οι αλλαγές έρχονται ξαφνικά. Αλλά δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αιφνιδιαστούμε. Πρέπει τη στιγμή εκείνη να είμαστε έτοιμοι. Ετοιμοι για το κάθε ενδεχόμενο.

Προς το παρόν είναι καιρός να μείνουμε μόνοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Ενας κόσμος που βυθίζεται
Οι κρίσεις που βιώνει ο κόσμος σε οικονομικό, κοινωνικό, γεωπολιτικό και υγειονομικό επίπεδο έρχονται πλέον να συναντηθούν.
Ενας κόσμος που βυθίζεται
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Limbo
Στον Δάντη και πιο συγκεκριμένα στο τέταρτο Ασμα της Κόλασης το Limbo βρίσκεται στην είσοδο της Κόλασης. Οι κάτοικοι του Limbo δεν υφίστανται βασανιστήρια όμοια με τους υπόλοιπους κύκλους της Κόλασης. Η δική...
Limbo
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η χώρα στα γόνατα
Το έγκλημα στα Τέμπη και μαζί η διαχείρισή του συμπυκνώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο όλα όσα ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η χώρα στα γόνατα
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η δειλία ως πολιτική αρετή
Η δειλία των βουλευτών την Νέας Δημοκρατίας είναι η παραδοχή της έκθεσής τους σε ένα σύστημα που μπορεί να τους ελέγχει και στη συνέχεια να τους διαχειρίζεται.
Η δειλία ως πολιτική αρετή
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Πρωινό μέθης
Η ζωή περιορισμένη σε όλη της την τυπικότητα, σκορπισμένη σε άχαρες υποχρεώσεις, σταφιδιασμένη από τις παράλογες συνταγές του μικρόκοσμου.
Πρωινό μέθης
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Τα Χριστούγεννα και η ηθική της αβεβαιότητας
Τα Χριστούγεννα είναι μία κοσμική γιορτή σε μια εποχή που ακόμα και τα σκοτάδια μας είναι υφασμένα από κοσμικό υλικό: κυνισμό της αγοράς, σκληρότητα της απογοήτευσης, μισαλλοδοξία της έλλειψης.
Τα Χριστούγεννα και η ηθική της αβεβαιότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας