• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 32.9°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 33.8°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 35.4°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.0°C / 35.1°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 31.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  5 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  45%
AP Photo/Czarek Sokolowski
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας κόσμος που βυθίζεται

 • A-
 • A+

Ο κόσμος αλλάζει. Πριν αλλάξουμε εμείς. Συντονίζεται με τον δικό του ρυθμό. Και η μόνη μας επιλογή είναι να τον ακολουθήσουμε. Κοιτώντας προς τα πίσω. Οι μέρες της πανδημίας. Ολα τώρα μοιάζουν με προθάλαμο. Εναν περίεργο και πρωτόγνωρο προθάλαμο.

Μια διαδικασία ώστε να προετοιμαστούμε για μια αλλαγή που έρχεται. Οχι προκαθορισμένο. Αλλά προπομπό. Μια πολλαπλή αλλαγή ισορροπιών. Ταυτόχρονη. Σε διαφορετικά επίπεδα. Ισως στο μέλλον. Η περίοδος της πανδημίας να είναι η τελευταία στιγμή του πολλαπλά συνδεδεμένου κόσμου. Ενός κόσμου που μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα.

Στη μεγάλη κλίμακα. Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία αποτελεί αλλαγή παραδείγματος. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της Ρωσίας ή την αντίδραση στις πολιτικές του ΝΑΤΟ. Περιγράφει στη σφαίρα της πολιτικής την αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας. Οχι από ένα κέντρο. Αλλά από μια σειρά κρατών. Το γεγονός πως εδώ και καιρό η οικονομία της παραγωγής πέρασε από τη Δύση στην Ανατολή κάποια στιγμή θα αποτυπωνόταν και στο πολιτικό επίπεδο. Βρισκόμαστε απλώς στην αρχή μια σειράς πολιτικών αλλαγών σε γεωπολιτικό επίπεδο. Αλλαγών που θα σφραγίσουν τον μελλοντικό κόσμο.

Η εισβολή στην Ουκρανία μοιάζει απλώς με τον πολιτικό καταλύτη των αλλαγών αυτών. Και ήδη από τις πρώτες μέρες με διαφορετικούς τρόπους αρχίζουν να αναδεικνύονται τα σημεία που θα παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια που έρχονται. Η ενέργεια ως παγκόσμιος συνδετικός κρίκος. Η χρήση των προσφυγικών ροών για πολιτικούς λόγους. Η πυρηνική απειλή. Η επισιτιστική κρίση. Η Ταιβάν. Η νότια σινική θάλασσα. Η σύνδεση των αναπτυσσόμενων οικονομιών σε βαθμό τέτοιο ώστε όπως φαίνεται να γεφυρώνονται αντιπαραθέσεις δεκαετιών (βλέπε πρόσφατες σχέσεις Ινδίας - Κίνας).

Η αμφισβήτηση της δυτικής ηγεμονίας σε τέτοιο βαθμό ώστε χώρες-δορυφόροι (όπως π.χ. το Πακιστάν) να αλλάζουν στρατόπεδο σε μια νύχτα ή παραδοσιακοί σύμμαχοι (όπως π.χ. οι χώρες του Κόλπου) να μη σηκώνουν το τηλέφωνο. Και κυρίως η βαθιά κρίση της Δύσης. Η ανυπαρξία του στραμπουλιγμένου αυτού μορφώματος που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, η παρακμή του ΝΑΤΟ και τα βαθιά γερατειά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κόσμος που βυθίζεται δεν βουλιάζει από τις κακόβουλες πολιτικές των άλλων. Βουλιάζει πρωτίστως γιατί είναι χτισμένος σε σαθρά θεμέλια. Στην εξαγωγή της δημοκρατίας με μιλιταριστικούς όρους σε τρίτες χώρες προκαλώντας το χάος και την αποσταθεροποίηση σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στην παντοκρατορία της αγοράς και την απόλυτη κυριαρχία της επί της πολιτικής. Δημιουργώντας έτσι απανωτές κρίσεις, φούσκες και εκμετάλλευση.

Στη ματαιόδοξη στάση του νικητή-υβριστή μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ. Την άνευ όρων ηγεμονική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη του πλανήτη. Στο γεγονός πως οι κυρίαρχες αυτές χώρες δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τις ώρες της κρίσης όχι μόνο τους συμμάχους τους αλλά ούτε τα στρώματα του δικού τους πληθυσμού που χτυπήθηκαν από αυτήν παραχωρώντας κάθε ουσιαστική εξουσία σε μαθητευόμενους τεχνοκράτες, χορτοφάγα γεράκια που βρήκαν στην παρακμή της αστικής δημοκρατίας το τέλειο έδαφος για να καλλιεργήσουν το ληστρικό τους κέρδος.

Η στεγαστική και οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση και η κρίση της πανδημίας μαζί με όλες τις αποκλίσεις στο επίπεδο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, η σταθερή προσφυγική κρίση και η αναμενόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση έρχονται να συναντηθούν. Πρώτα ως φτώχεια και εξαθλίωση και στη συνέχεια ως κοινωνική αναταραχή. Κι μετά ποιος ξέρει.

Η νύχτα μας δεν έχει φεγγάρι, δεν γνωρίζουμε πια να βρίσκουμε τον δρόμο μας στα αστέρια και όλοι οι φακοί μας είναι made in China…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Εποχιακός εφιάλτης
Η στασιμότητα ενώ η ροή του χρόνου αρχίζει και πάλι να χάνεται και τα πραγματικά περιστατικά που ορίζουν τις ζωές μας αρχίζουν και πάλι να εκλείπουν.
Εποχιακός εφιάλτης
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η δικτατορία των ερωτήσεων: με αφορμή έναν στίχο
Οι πραγματικές ερωτήσεις είναι ακριβώς αυτές που θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί. «Είναι η υγεία δημόσιο αγαθό;», «Είναι συμβατό το κέρδος με την υγεία;», «Είναι δυνατόν το μόνο μέτρο προστασίας της ζωής να είναι...
Η δικτατορία των ερωτήσεων: με αφορμή έναν στίχο
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Limbo
Στον Δάντη και πιο συγκεκριμένα στο τέταρτο Ασμα της Κόλασης το Limbo βρίσκεται στην είσοδο της Κόλασης. Οι κάτοικοι του Limbo δεν υφίστανται βασανιστήρια όμοια με τους υπόλοιπους κύκλους της Κόλασης. Η δική...
Limbo
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η κρίση ως σάτιρα
Ενώ τα γεγονότα περνούν από πάνω μας, η κρίση φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει. Βαθαίνοντας την κοινωνική διάβρωση, σχηματίζοντας νέα δεδομένα στην πολιτική πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας νέους τρόπους...
Η κρίση ως σάτιρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας