• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 27.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 27.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΣΟΚ: 40 χρόνια επιτυχίες

 • A-
 • A+
Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κομματικό σχηματισμό που καθόρισε τη μεταπολίτευση με τις μεταμορφώσεις του να αποτελούν και ταυτόχρονες μεταμορφώσεις και μετατοπίσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η κηδεία του Ακη Τσοχατζόπουλου πριν από περίπου δυο μήνες σήμανε το τέλος μιας προσωπικής πορείας και ταυτόχρονα το τέλος μιας εποχής. Ο Τσοχατζόπουλος δεν ενσάρκωνε μόνο την ιστορία του ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια του ΠΑΚ στην Αλλαγή και από εκεί στη μετεξέλιξη του κόμματος στη σημιτική εποχή, αλλά ταυτόχρονα μετατράπηκε στα τελευταία του χρόνια σε σύμβολο της διαφθοράς, της αμετροέπειας της εξουσίας και σε ιδανικό εξιλαστήριο θύμα ενός ολόκληρου κακοφορμισμένου κόσμου.

Σε μεγάλο βαθμό το συμβολικό φορτίο κυριάρχησε της βιογραφίας. Και νομίζω πως δεν υπήρξε πιο ξεκάθαρη συμβολική εικόνα από αυτήν του τυλιγμένου με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ φέρετρου του πρώην υπουργού. Σε επίπεδο σημειολογίας ήταν ο ίδιος ο πράσινος ήλιος αυτός που κηδευόταν τη μέρα εκείνη.

Τα γεγονότα γύρω από την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έρχονται να συνομιλήσουν με αυτή τη σημειολογία. Η απρόσμενη αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας και οι αναταράξεις των ισορροπιών που προκάλεσε, ο απρόσμενα μεγάλος αριθμός υποψηφίων και η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο προσκήνιο των κομματικών διαδικασιών είναι γεγονότα που περιγράφουν ένα θολό σκηνικό.

Θολό, τόσο σε επίπεδο πολιτικής κατεύθυνσης όσο και βαθύτερης αντίληψης της ταυτότητας ενός πολιτικού χώρου. Ταυτόχρονα, στις 18 του Οκτώβρη συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από τότε που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας, σαράντα χρόνια από την περίφημη «αλλαγή». Και οι επέτειοι αποτελούν πάντοτε ιδανικές αφορμές απολογισμού, αναστοχασμού και –φυσικά– απόδοσης ευθυνών. Είναι η ίδια η συγκυρία αυτή που μας σπρώχνει να αναλογιστούμε τις πολλαπλές κληρονομιές που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κομματικό σχηματισμό που καθόρισε τη μεταπολίτευση. Οι μεταμορφώσεις του αποτέλεσαν και ταυτόχρονες μεταμορφώσεις και μετατοπίσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας. Μετατοπίσεις που παρήγαγαν τρόπους, αντιλήψεις και ανθρωπότυπους. Ενας απολογισμός μπορεί να περιλαμβάνει πολιτικές πράξεις και αποφάσεις, νομοθετήματα και στρατηγικές επιλογές. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να αγνοεί τις ενσαρκωμένες επιπτώσεις αυτών των επιλογών. Και αν σήμερα επιβιώνει κάτι από αυτή την παρακαταθήκη, είναι ακριβώς ο πολλαπλός κώδικας των πασοκικών χρόνων.

Δίπλα λοιπόν στις σημαντικές πολιτικές αλλαγές της πρώτης διακυβέρνησης ή στα δημόσια έργα του εκσυγχρονισμού που πολλοί θα επικαλεστούν ως καθοριστικές τομές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, σε ένα κείμενο απολογισμού πρέπει να καταγράψουμε και τις επιπτώσεις του συνόλου των τομών αυτών και σε προσωπικό επίπεδο. Η δημιουργία, για παράδειγμα, ενός ιδιότυπου «κοινωνικού κράτους» ήρθε ταυτόχρονα με μια αντίληψη για τον δημόσιο τομέα ως τρόπαιο.

Το δημόσιο ταυτίστηκε με το κρατικό και το κράτος με την εξουσία. Μια ολόκληρη γενιά γαλουχήθηκε με το όνειρο να βρει μια θέση στο Δημόσιο και από εκεί στην όσο το δυνατό λιγότερη εργασία και την πρόωρη σύνταξη. Η αδράνεια και το μούδιασμα υπήρξαν το δημιουργικό κυρίαρχο όνειρο μιας ολόκληρης γενιάς και ταυτόχρονα η ταφόπλακα του Δημοσίου προς όφελος των πολλών.

Η περιγραφή του Αγγελου Ελεφάντη για ένα «προσωποπαγές λαϊκιστικό κόμμα» μάς δίνει ουσιαστικά το φίλτρο απ’ όπου θα περάσει κάθε πολιτική του ΠΑΣΟΚ κληροδοτώντας μας μια πολύχρωμη σημειολογία: νεοπλουτισμός και γιάπικος ψευτοπροοδευτισμός, αχαλίνωτος δανεισμός και προσωπική κατανάλωση, αντιδιανοουμενισμός και επιδεικτικότητα, ρεμούλα και ρουσφέτι, συνδικαλισμός της συντεχνίας και του ατομικού συμφέροντος, ταύτιση της ευζωίας με την εξαχρείωση, ιδεολογικός σχετικισμός και ταυτοτικές μετατοπίσεις, ξεβλάχεμα και άνευ όρων ευρωπαϊσμός και τόσα ακόμη.

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορία της σταδιακής απονεύρωσης ενός συνόλου ριζοσπαστικών αιτημάτων όπως δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’60, κόπηκαν απότομα από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια στη μεταπολίτευση.

Τα χρόνια της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ αφήνουν πίσω τους έναν τύπο ανθρώπου χαμένου στις ρωγμές της μετέπειτα κρίσης. Κάπου ανάμεσα σε μια αχώνευτη παράδοση και έναν προοδευτισμό με 0% λιπαρά και χωρίς πρόσημο, που πήρε δάνειο από το μέλλον με στόχο τη δική του καλοπέραση και παρέμεινε ζαλισμένος κάπου ανάμεσα σε μια απότομη ανέλιξη και την κακοτράχαλη πτώση του.

Εναν άνθρωπο ευθυνόφοβο και αμετροεπή ακόμη και τώρα, χωρίς εσωτερικές αναζητήσεις και αμφιβολίες για τον ρόλο του στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Χωρίς ενοχές, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής. Εναν διαρκή θριαμβευτή δεκαετίες μετά τη στιγμή του θριάμβου του.

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορία της νεοελληνικής αστοχίας. Και η κληρονομιά αυτή –δυστυχώς– δεν πέφτει στις πλάτες ακόμη ενός αρχηγού αλλά στο σύνολο της κοινωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Οι πόλεμοι της μνήμης
Είναι καμιά φορά περίεργο να ξεκινάς ένα άρθρο που έχει να κάνει με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με στίχους του Τ.Σ. Ελιοτ. Το βάθος του λόγου του Ελιοτ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το τετριμμένο και το...
Οι πόλεμοι της μνήμης
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Αντίτιμο υγείας
Οι βιολογικοί όροι με τους οποίους υπάρχει ένα άτομο μπαίνουν ως κριτήριο για τους όρους με τους οποίους υπάρχει στην πολιτική σφαίρα.
Αντίτιμο υγείας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κέντρο
Πολιτικά μιλώντας το Κέντρο είναι εκείνος ο χώρος που χαρακτηρίζεται από την απόρριψη ακραίων και την πρόταξη συμβιβαστικών λύσεων.
Κέντρο
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Τέχνη και ηθική
Σε οποιοδήποτε καλλιτεχνικό μέσο κι αν αναφερόμαστε ξέρουμε πως οι σημαντικότεροι και πιο ανθρώπινοι ήρωες είναι αυτοί με τις περισσότερες αντιφάσεις.
Τέχνη και ηθική
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Διαφημίζοντας την αγριότητα
Το στοιχείο που κάνει τη βία ακραία και ταυτόχρονα αποδεικνύει τον κεντρικό της ρόλο είναι ο συνδυασμός της με την ίδια αδιαφορία απέναντι στη νομιμότητα και τη δημοκρατία.
Διαφημίζοντας την αγριότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας