• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 33.0°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 31.6°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  0 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.8°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.1°C / 33.2°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 31.7°C
  3 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  25%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αριστοι εναντίον αριστείας

 • A-
 • A+
Το σχόλιο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη περιγράφει την «αριστεία» όχι με όρους αξιοκρατίας, αλλά με όρους υποκειμενικής περιγραφής προσόντων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Οποιος κάνει διδακτορικό, δεν έχει όρεξη για δουλειά». Αυτή περίπου την δήλωση έκανε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Πιο συγκεκριμένα: «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ, δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση, γιατί δείχνει πως είναι πιθανώς ένας άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά. Το διδακτορικό, αν θέλεις να το κάνεις καλά, απαιτεί μια αφοσίωση πέντε, έξι χρόνων στην πιο παραγωγική σου ηλικία. Οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο ImpacTalk.

Μετά τις μαζικές και έντονες αντιδράσεις ο Αλέξης Πατέλης αναγκάστηκε να ανασκευάσει απολογούμενος. Παρ’ όλα αυτά, η δήλωση παραμένει. Και είναι ενδεικτική μιας σειράς αντιλήψεων σε σχέση με την παιδεία και την εργασία, τόσο λόγο του περιεχομένου της όσο και λόγω του ανθρώπου που τη διατύπωσε.

Η απαξίωση της έρευνας, της παιδείας και της γνώσης δεν είναι κάτι καινούριο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα αποτελεί έναν από τους πιο κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής της. Γίνεται ορατή σε κάθε μέτρο και νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας. Από την εξίσωση ιδιωτικών κολεγίων και ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία μέχρι την πλήρη διάλυση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας και τη μηδενική μέριμνα.

Αν κάποιος ξύσει την επιφάνεια των μέτρων αυτών, συναντά τη συγκατοίκηση διαφορετικών ιδεολογημάτων. Την προσπάθεια για απόλυτη επικράτηση του ιδιωτικού απέναντι στο δημόσιο, τον παραδοσιακό αντιδιανοουμενισμό της λαϊκής Δεξιάς, τον κυνισμό της νεοφιλελεύθερης λειτουργικότητας όπου κάθε τι έχει λόγο ύπαρξης αποκλειστικά κρινόμενο στο φάσμα του πρακτικά χρήσιμου και άχρηστου και φυσικά το μίσος για τον ριζοσπαστιμό που γεννά το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις Πατέλη δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζουν, θα έπρεπε να είναι απλώς μια επιβεβαίωση εφαρμοσμένων πολιτικών. Το εντυπωσιακό προκύπτει ακριβώς επειδή ο κ. Πατέλης βρίσκεται στο κέντρο της «αριστείας», όντας μέλος του σκληρού πυρήνα της κυβέρνησης Μαξίμου. Του τεχνοκρατικού αυτό ιδεολογήματος που μπάζει νερά από το κάθε του γράμμα.

Το σχόλιο είναι ενδεικτικό ακριβώς γιατί περιγράφει την «αριστεία» με τους πραγματικούς της όρους. Οχι με όρους αξιοκρατίας, αλλά με όρους υποκειμενικής περιγραφής προσόντων. Αν οι σπουδές δεν αποτελούν μια αντικειμενική αποτύπωση της ικανότητας, της γνώσης του αντικειμένου, της εμβάθυνσης σε αυτό, τότε τι είναι αυτό που αποτυπώνει την «αριστεία»; Ποιο είναι το μέτρο με το οποίο θα κριθεί κάποιος υποψήφιος; Η απάντηση νομίζω πως είναι η υποκειμενικότητα του εργοδότη.

Οι κοινωνικές σχέσεις, η καταγωγή, η θέση του υποψηφίου σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί, στην πραγματικότητα, εντός του πλαισίου της «αριστείας», είναι οι εργοδότες/ Πατέληδες αυτοί που ορίζουν τι είναι άριστο και τι όχι.

Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μπορεί κάποιος να καταλάβει το βαθύτατα ταξικό πρόσημο της δήλωσης αυτής. Πρώτον, γιατί η υποκειμενικότητα του εργοδότη στην επιλογή τον καθιστά απόλυτο ρυθμιστή όχι μόνο των προσλήψεων αλλά ακόμα περισσότερο της ίδιας της εργασιακής αξίας των εργαζομένων. Και, δεύτερον, γιατί καταργεί ουσιαστικά την επιλογή και την προοπτική της ταξικής κινητικότητας, η οποία μεταπολεμικά σε όλο τον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο εκφράζεται και διεκδικείται κυρίως μέσω των σπουδών.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια ακόμη περίπτωση αριστοκρατίας ενδεδυμένης με την προβιά της αριστείας. Μπροστά σε μια ταυτόχρονη προσβολή όχι των διδακτορικών ως διαδικασίας αλλά των ανθρώπων που αναζητούν με κόπο την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της γνώσης και ταυτόχρονα των ανθρώπων που πιστεύουν πως η γνώση ενός αντικειμένου μπορεί να αποτελεί ταυτόχρονα και αντικειμενικό προσόν για την αγορά εργασίας.

Στην αριστεία των πλαστών κυβερνητικών πτυχίων, των απευθείας αναθέσεων και της μετάφρασης των κοινωνικών σχέσεων ακόμη και σε προτεραιότητα εμβολιασμού (και Α και ΟΥ) η ίδια η γνώση είναι περιττή πολυτέλεια. Και ταυτόχρονα εχθρός του καθεστώτος. Από την αντίληψη αυτή προκύπτουν τέτοιου είδους δηλώσεις, από την αντίληψη αυτή προκύπτει η συνολική υποβάθμιση της παιδείας.

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η αριστεία ως παράφραση της αριστοκρατίας
Η αριστεία μοιάζει να έχει κατοχυρωθεί ως κεντρικό ιδεολόγημα στον δημόσιο λόγο. Ως μια φράση που επανέρχεται, ικανή ώστε να περιγράψει διαφορές, ιδεολογικές αποστάσεις και διαφορετικές αφετηρίες. Μια...
Η αριστεία ως παράφραση της αριστοκρατίας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Επιστρέφοντας στο Λας Βέγκας
Με την κρίση, τη μαζική φτωχοποίηση και τώρα την καραντίνα, μάθαμε να βλέπουμε τη μοίρα σαν κάτι που μοιράζεται, κάτι σχεδόν κοινό στις εκδοχές της.
Επιστρέφοντας στο Λας Βέγκας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η κάθετη γεωγραφία της Κυψέλης
Τη δεκαετία του 90 και του 2000 η Κυψέλη βίωνε το πλαστικό της όνειρο. Και να που η περιοχή ξαφνικά άλλαξε. Φέτος διάβασα τουλάχιστον δύο αφιερώματα σε ξένα περιοδικά που την περιλαμβάνον ως ένα «must»...
Η κάθετη γεωγραφία της Κυψέλης
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Πορτρέτο του καλλιτέχνη ως φαντάσματος
Για μερικούς η νέα κρίση προκύπτει ως μια νέα ευκαιρία (business as usual). Η ιδεολογία όχι μόνο δεν μπορεί να παρακαμφθεί, στο όνομα του συναγερμού και της εθνικής συμφιλίωσης, αλλά όλες οι αλλαγές θα είναι...
Πορτρέτο του καλλιτέχνη ως φαντάσματος
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Οι φίλοι, οι εχθροί και η κυβέρνηση που εκδικείται
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει -ή προσπαθεί να εφαρμόσει- ένα ολιστικό πολιτικό σχέδιο. Ενα σχέδιο που επηρεάζει και επιβάλλεται σε κάθε πτυχή της ζωής. Με τρόπο όλο και πιο έντονο, σε όλο και...
Οι φίλοι, οι εχθροί και η κυβέρνηση που εκδικείται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας