• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.0°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 27.2°C
  2 BF
  24%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.3°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.8°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  4 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  21%
Διαφημίζοντας την αγριότητα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφημίζοντας την αγριότητα

 • A-
 • A+
Η αστυνομική βία με τους όρους με τους οποίους ασκείται υπάρχει ακριβώς για να τροφοδοτήσει και να επιβάλει όλα τα υπόλοιπα φορτία της βίας που έχουν επιβληθεί στην καθημερινότητά μας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν υπάρχει τίποτα το τυχαίο στα περιστατικά αγριότητας που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Σμύρνη. Ισως ο τόπος να ήταν τυχαίος, αλλά ακόμα κι αυτή η τυχαιότητα είναι συγκεκριμένη. Αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι η αστυνομική αγριότητα είναι οριζόντια και δεν αφορά μόνο περιοχές όπως τα Εξάρχεια αλλά ακόμη και συντηρητικότερες γειτονιές με κεντροδεξιό ακροατήριο.

Με τον ίδιο τρόπο που δεν αφορά μόνο πολίτες που διαδηλώνουν ή, για κάποιον λόγο, ενοχλούν την αστυνομία. Αφορά τους κατοίκους, τους περαστικούς, τον οποιονδήποτε. Ακριβώς γιατί ο στόχος δεν είναι αυτοί οι ίδιοι. Οσο άγριο κι αν ακούγεται, αυτοί είναι το μέσο.

Στόχος είναι όλοι οι υπόλοιποι που θα δουν το περιστατικό, όλοι οι υπόλοιποι που καλούνται να ενσωματώσουν τον φόβο και την πειθάρχηση. Το μόνο τυχαίο ήταν οι συνθήκες. Το ίδιο το γεγονός είναι κυβερνητική απόφαση, μέρος μιας ακολουθίας επιβολών και ακραίας πολιτικής.

Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαχείριση του γεγονότος. Καμία συγγνώμη, καμία πολιτική ευθύνη· δικαιολογίες τόσο έωλες ακριβώς για να επιδείξουν το γεγονός πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Και πως μάλλον η κυβέρνηση δεν τις χρειάζεται για να ασκήσει τη βία στα σώματα.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών στην πραγματικότητα αποτελούν τη συνέχεια της βίας με άλλα μέσα. Αποκάλυψαν την ταυτότητα του πολίτη που συνελήφθη, ενοχοποίησαν το θύμα, δικαιολόγησαν τη βία με βάση τα πολιτικά φρονήματα (περιγράφοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ποινικοποίηση των φρονημάτων), αποδέχτηκαν τα βασανιστήρια (γιατί το ξύλο σε κάποιον που έχει συλληφθεί με παράνομο σιδερένιο κλομπ είναι ακριβώς αυτό).

Η τυφλή βία δεν αποτελεί ένα φαινόμενο στο περιθώριο της πολιτικής της κυβέρνησης, μια στάση μιας μειοψηφίας κακών λειτουργών που δρα με υπερβολή σε μια δεδομένη κατάσταση. Η βία έχει μεταφερθεί ακριβώς στο κέντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Και η βία της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες είναι η πιο εξωστρεφής και πιο επιδεικτική ενσάρκωσή της. Είναι όμως η ίδια βία που συναντούμε πίσω από κάθε περιστατικό των τελευταίων μηνών.

Και δεν εννοώ τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βασανισμών, που ακόμα και η αναφορά τους θα ήταν αρκετή να γεμίσει τον χώρο αυτού του άρθρου. Εννοώ τους όρους με τους οποίους γίνεται η διαχείριση του κάθε θέματος. Στην παιδεία, στις απεργίες, στις σχέσεις εργασίας. Αλλά πάνω απ’ όλα στην πανδημία.

Το ίδιο το λοκντάουν με τους όρους που γίνεται είναι ακραία βία. Ο άνευ όρων περιορισμός των πολιτών ως μοναδικό μέτρο διαχείρισης της κατάστασης είναι ακραία βία. Η αποφυγή μέτρων στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στους μαζικούς χώρους δουλειάς περιγράφει μια κυνική στάση αλαζόνων διαχειριστών που μόνο ως βία μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Το στοιχείο όμως που κάνει τη βία αυτήν ακραία και ταυτόχρονα αποδεικνύει τον κεντρικό της ρόλο είναι ο συνδυασμός της με την ίδια αδιαφορία απέναντι στη νομιμότητα και τη δημοκρατία. Η ακολουθία της αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με τις δηλώσεις που την ακολούθησαν περιγράφει ακριβώς αυτό. Το γεγονός πως η βία όχι μόνο έχει πολιτική κάλυψη αλλά πως αποτελεί κεντρική επιλογή.

Υπεράνω του νόμου και ανεξάρτητη από τον δημοκρατικό έλεγχο. Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη νομιμότητα στο ζήτημα απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, με τον ίδιο τρόπο που κάλυπτε τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον ίδιο τρόπο που ο πρωθυπουργός απολαμβάνει τη ζωή του κάνοντας ποδήλατο στην Πάρνηθα ή τρώγοντας ψάρια στην Ικαρία. Η βία επιδεικνύεται ταυτόχρονα με την ατιμωρησία. Ακριβώς για να γίνει αντιληπτή η αχανής έκτασή της και η απόλυτη έλλειψη ορίων.

Η αστυνομική βία με τους όρους με τους οποίους ασκείται υπάρχει ακριβώς για να τροφοδοτήσει και να επιβάλει όλα τα υπόλοιπα φορτία της βίας που έχουν επιβληθεί στην καθημερινότητά μας. Το λοκντάουν, την προπαγάνδα και τη λογοκρισία, την κλιμακούμενη εξαθλίωση. Η επίδειξη της βίας σε συνδυασμό με την επίδειξη της περιφρόνησης των νόμων είναι βασικές της προϋποθέσεις. Η διαφήμιση της αγριότητας είναι βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια και την κλιμάκωσή της.

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Οι φίλοι, οι εχθροί και η κυβέρνηση που εκδικείται
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει -ή προσπαθεί να εφαρμόσει- ένα ολιστικό πολιτικό σχέδιο. Ενα σχέδιο που επηρεάζει και επιβάλλεται σε κάθε πτυχή της ζωής. Με τρόπο όλο και πιο έντονο, σε όλο και...
Οι φίλοι, οι εχθροί και η κυβέρνηση που εκδικείται
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Το ποσοστό της βίας
Σε κοινωνίες που, παρά την κρίση, ακόμα βιώνουν ως θέσφατο και ως νόμο τη μακαριότητα, όπως καταγράφηκε στις μέρες της πλαστικής ευημερίας (ένα θέσφατο πιο ψεύτικο, πιο άδειο και πιο προσβλητικό από ποτέ) η...
Το ποσοστό της βίας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Είδα γκρίζους ανθρώπους στο Αμβούργο
Αμβούργο 2017, σύνοδος των G-20: Ενα ζευγάρι γευματίζει πίσω από μια βιτρίνα, ένας αμέριμνος γιάπης βαδίζει αμέριμνος μέσα στο i-phone του. Μια γκρίζα μορφή προβάλλει μέσα στον σιωπηλό δρόμο. Γκρίζοι άνθρωποι...
Είδα γκρίζους ανθρώπους στο Αμβούργο
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Καταδικάζουμε τους εξωσχολικούς απ' όπου κι αν προέρχονται
Εξαλλοι τραμπούκοι, χρυσαυγίτες, που παριστάνουν τους γονείς, κανονικοί γονείς να ξερνούν αγνό ακατέργαστο μίσος. Και όλα αυτά, στο προαύλιο ενός σχολείου μικρών παιδιών, μπροστά σε μάτια που εκτέθηκαν σε ό,τι...
Καταδικάζουμε τους εξωσχολικούς απ' όπου κι αν προέρχονται
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Το Avatar των Εξαρχείων
Τελευταία όλο και πιο συχνά εμφανίζονται άρθρα που περιγράφουν το άβατο των Εξαρχείων. Τη μηδενιστική τους κουλτούρα, τη βία και τη βρόμα, τις έκνομες πράξεις, την ακολασία, την προσωποποίηση της ανευθυνότητας...
Το Avatar των Εξαρχείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας