• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.0°C / 22.4°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 20.5°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 20.0°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη χώρα των νεκρών αφηγήσεων

 • A-
 • A+
Οταν όλες οι άλλες αφηγήσεις ψοφάνε, στη θέση τους φυτρώνει ο εθνικισμός.

Η πανδημία είναι η μεγάλη σιωπή. Οσο και αν φωνασκούν οι εφημερίδες, όσο δυνατά και αν μιλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η σιωπή του τυχαίου και του ξαφνικού, η σιωπή του συνηθισμένου και του εμπεδωμένου, η σιωπή της ίδιας της ζωής.

Η σιωπή που αντικαθιστά φυσικές παρουσίες, διαδρομές και εξόδους, αγαπημένα πρόσωπα, αγαπημένες συνήθειες. Μια σιωπή που έρχεται να συναντήσει μια άλλη σιωπή από καιρό εμπεδωμένη. Τη σιωπή των αφηγήσεων.

Και δεν μιλώ εδώ για τις μεγάλες αφηγήσεις. Μιλώ για το σύνολο. Για τον τρόπο που κάποιος φαντάζεται τον εαυτό του, τον κόσμο και τον εαυτό του μέσα στον κόσμο αυτό. Ακόμα και αν ξεκινήσεις από τις πολιτικές αφηγήσεις βλέπεις τη σιωπή να απλώνεται ως μοναδική απάντηση. Η καθημερινότητα, η φτηνή διασκέδαση, η συλλογική φαντασία.

Ολες οι εκτάσεις της προοπτικής μοιάζουν βουβές. Καμία ιστορία δεν θα αντιστοιχήσει στο παράδειγμά μας. Δεν υπάρχουν ιστορίες εντός των οποίων να συναντιόμαστε.

Αυτό που ίσως μένει είναι μια ξεθυμασμένη νοσταλγία. Ή, ακόμα καλύτερα, κάποιες διαφορετικές εκδοχές της. Διαφορετικές εποχές και «θέλω» βγαλμένα από άλλους ορίζοντες. Τα 80s, τα 90s, αυτοί οι μη χρόνοι που όλο και ωραιοποιούνται, όλο και στρογγυλεύουν εντός της επίκλησης και της αγκύλωσης.

Χαμένες αθωότητες εποχών που καταλήξαμε να τις αντιμετωπίζουμε σχεδόν σαν ηλικίες. Αγουρες ηλικίες, ακριβώς γιατί τότε πιστεύαμε πως εκεί υπήρχε προοπτική. Ξεχνώντας επιλεκτικά γεγονότα και καταστάσεις, διατηρώντας μόνο μια αίσθηση η οποία στην κάθε επανάληψή της γίνεται όλο και πιο ψεύτικη.

Οταν το κενό της αφήγησης συναντά τον υπερθετικό της νοσταλγίας φτάνουμε στο επικό παρελθόν. Εναν χρόνο που ποτέ δεν καταγράφηκε, μια αόριστη και ταυτόχρονα απολύτως βέβαιη για τον εαυτό της θέαση που ταυτίζει το παρελθόν με το επίτευγμα και κατ' επέκταση τον φορέα της θέασης με το μεγαλείο. Είναι μια μη χρονολογημένη ηλικία, κάπου ανάμεσα στην ιαχή και το παραμύθι.

Οταν όλες οι άλλες αφηγήσεις ψοφάνε, στη θέση τους φυτρώνει ο εθνικισμός. Τον είδαμε να αφηγείται στις εξαλλοσύνες του Μακεδονικού, τον είδαμε να γίνεται έμπρακτη αφήγηση στα σύνορα και να κυνηγά ταλαιπωρημένους ανθρώπους επαναλαμβάνοντας τις προβολές του κάλπικού του παρελθόντος. Θα τον ξαναδούμε να παραμιλά όσο οι σχέσεις με την Τουρκία θα ακροβατούν. Κι όμως, ο εθνικισμός δεν καλύπτει το κενό. Είναι το κενό. Ειπωμένο ως καθήκον και ως όνειρο. Μια τυμβωρυχία χωρίς παρελθόν, μόνο με πτώματα. Και η αφήγηση συνεχίζει να εκλείπει.

Τίποτα εδώ δεν μυθολογεί. Καμία καθημερινότητα δεν καταφέρνει να συναντήσει τα σημεία αυτά που θα συγκροτήσουν κάτι μεγαλύτερο, πόσο μάλλον κάτι συλλογικό. Δεν υπάρχουν εδώ ενσαρκώσεις, δεν υπάρχουν εδώ προτυπώσεις, μόνο κούφιες αρλούμπες ανθρώπων εκτός πραγματικότητας. Αριστείες, πετυχημένες διαχειρίσεις και παστωμένα γενέθλια 200 ετών. Δεν υπάρχουν καν αξιοπρεπείς λαϊκές αφηγήσεις, ποπ προτάσεις παραμυθίας που να σε κάνουν να ξεχνάς.

Μόνο ακατέργαστες κατασκευές-μιμήσεις, με κακοφτιαγμένους διαλόγους και αυστηρά σιδερωμένα κουστούμια βεστιαρίων. Ως κοινός ορίζοντας, κοινή παραδοχή ή έστω κοινό ψέμα η συλλογική αφήγηση απουσιάζει. Και η έκλειψη του συλλογικού φέρνει και τον μαρασμό της μονάδας.

Υπάρχει μια βασική αρχή στις αφηγήσεις. Αυτές που αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο, ακόμα και τις τηλεοπτικές σειρές. Βασική προϋπόθεση ώστε να οικοδομήσεις την οποιαδήποτε πλοκή είναι η επιθυμία του ήρωα. Από εκεί αρχίζουν να οικοδομούνται όλα. Η πλοκή, οι χαρακτήρες, οι διάλογοι.

Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε σε όλα αυτά τα είδη δεν είναι τύποι και χαρακτήρες αλλά ενσαρκωμένες επιθυμίες (ο ορισμός πηγαίνει πίσω μέχρι την «Ποιητική» του Αριστοτέλη). Η επιθυμία είναι αυτή που οικοδομεί την αφήγηση. Και αυτή η συλλογική επιθυμία μοιάζει να έχει σιωπήσει τα τελευταία χρόνια με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

Και έτσι σιωπηλοί μπήκαμε μέσα στην παρένθεση της πανδημίας, στη μεγάλη ηχομονωμένη φούσκα περιμένοντας. Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει όλη αυτή η ησυχία, είναι να μάθουμε εξαρχής να θέλουμε. Και να προσπαθήσουμε να θέλουμε συλλογικά. Γιατί η φούσκα δεν είναι πια μια στιγμή παύσης. Είναι ο ίδιος ο ορίζοντας των νεκρών μας αφηγήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Αντίτιμο υγείας
Οι βιολογικοί όροι με τους οποίους υπάρχει ένα άτομο μπαίνουν ως κριτήριο για τους όρους με τους οποίους υπάρχει στην πολιτική σφαίρα.
Αντίτιμο υγείας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η επανοικειοποίηση του δημοσίου χώρου
Η αντίληψη που λέει πως το δημόσιο είναι προέκταση του ιδιωτικού με όρους συνάντησης και συνύπαρξης είναι μία διαπίστωση που πρέπει να έχει ισχύ και μετά την πανδημία.
Η επανοικειοποίηση του δημοσίου χώρου
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Οι κοινωνίες και ο θάνατος
Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την απόλυτη ανεπάρκεια των σύγχρονων κοινωνιών να σταθούν απέναντι στο φαινόμενο του θανάτου.
Οι κοινωνίες και ο θάνατος
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Cyberpunk
Ο συνδυασμός τεχνολογίας και περιορισμού είναι το δικό μας cyberpunk σε αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Cyberpunk
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η τηλεργασία και η πόλη
Οι αλλαγές που επιφέρει η πανδημία αφορούν άμεσα στον νέο τρόπο εργασίας των ανθρώπων, αλλά και στη μορφή που λαμβάνουν οι πόλεις και οι χώροι που συνήθιζαν να κινούνται.
Η τηλεργασία και η πόλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας