Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το παιδί δεν κάνει…»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το παιδί δεν κάνει…»

  • A-
  • A+

Η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και μάλιστα με αυτοδυναμία (η πρώτη εντός του χρόνου της κρίσης) είναι ένα γεγονός πολλαπλής σημασίας και σύνθετης σημειολογίας. Αφήνοντας κατά μέρος το θυμικό, οφείλουμε να αντιληφθούμε τους όρους με τους οποίους η επιλογή περιγράφει τόσο την κοινωνία όσο και την (σημερινή) αντιπολίτευση.

Ηδη οι πρώτες μέρες έχουν δώσει μια σειρά από αφορμές για αρθρογραφία και συμπυκνώσεις. Η παντελής έλλειψη γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, το απόλυτα συγκεντρωτικό και πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο (τόσο σε σχέση με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς ελέγχου της από το Μαξίμου όσο και στη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια του πρωθυπουργού, όπως ο έλεγχος της ΕΡΤ και της ΕΥΠ), η κυριαρχία των τεχνοκρατών στα υπουργικά πόστα, οι εξαγγελίες μεγέθυνσης της καταστολής και της επιτήρησης είναι θέματα που περιγράφουν το μέλλον της κυβέρνησης και τον δρόμο που μόλις άρχισε να χαράζει. Εδώ θα είμαστε να γράφουμε και να σχολιάζουμε.

Αυτό που πιστεύω πως έχει σημασία τώρα είναι να αναρωτηθούμε για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη συγκυρία -κυρίως- αποφεύγοντας τις υπεραπλουστεύσεις και τους εύκολους αφορισμούς.

Οι λόγοι μιας ήττας -ή, πιο σωστά, μιας σειράς διαδοχικών ηττών- δεν μπορεί να εδράζονται σε ένα αποκλειστικά λάθος ή σε μία και μόνο πολιτική. Η υπερφορολόγηση, οι κακοί χειρισμοί σε μια σειρά από θέματα, η παντελής έλλειψη κομματικής οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο, η πολυσυλλεκτική θολούρα στελεχών και παλαιών κομματαρχών σε ένα έτσι κι αλλιώς θολό πλαίσιο, η αποφυγή συγκρούσεων και τομών σε σχέση με το παλαιό κατεστημένο, την Εκκλησία ή με συγκεκριμένους θύλακες και ομάδες συμφερόντων εντός των υπουργείων και των υπηρεσιών, το Μακεδονικό ως γεγονός που έκανε τους ακροδεξιούς να επιστρέψουν πίσω στη μαμά Νέα Δημοκρατία λόγω των χειρισμών της και μια σειρά από άλλα θέματα είναι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Τα στοιχεία αυτά θεωρώ πως εντάσσονται και οικοδομούν ένα ευρύτερο πλαίσιο που περιγράφει και τον πραγματικό λόγο της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει αφήγημα. Και δεν το λέω μόνο για τις μέρες πριν από τις εκλογές. Εννοώ ένα αφήγημα οριοθετημένο που θα μπορούσε να περιγράψει τόσο το σύνολο της διακυβέρνησής του στη δεύτερη θητεία του αλλά ταυτόχρονα και της προοπτικής του σε περίπτωση νίκης.

Αφού η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για συνθηκολόγηση με τους θεσμούς όρισε το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και των πολιτικών σε μια σειρά από άλλους τομείς, το μόνο που έμεινε ήταν η διαφοροποίηση σε κοινωνικά θέματα, σε θέματα δικαιωμάτων και σε στοχευμένους τομείς όπως π.χ. η υγεία. Αυτό ίσως να αρκεί για να σε διαφοροποιήσει από προηγούμενες διαχειρίσεις, αλλά δεν αρκεί ώστε να οικοδομήσεις ένα αφήγημα. Πόσο μάλλον ένα αφήγημα που όχι μόνο θα πείσει τον ψηφοφόρο να σε επιλέξει άλλα θα κινητοποιήσει κόσμο δημιουργώντας ένα ρεύμα που θα υπερπηδήσει τη φθορά η οποία προκύπτει μέσα από μια κυβερνητική τετραετία.

Αντίθετα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν τη στρατηγική αποδόμησης του αντιπάλου. Μια περιγραφή των πολιτικών που ασκήθηκαν στο παρελθόν και θα ασκηθούν στο μέλλον (και που όντως από τις πρώτες κιόλας μέρες φαίνεται πως θα ασκηθούν). Προσπάθησαν λοιπόν έτσι να περιγράψουν το βασικό τους επιχείρημα διακυβέρνησης εξ αντανακλάσεως του επιχειρήματος του αντιπάλου.

Οταν η ρητορική αυτή απέκτησε πρόσωπο (αυτό του σημερινού πρωθυπουργού) ο φόβος -όσο πραγματικός και αν είναι- άρχισε να ακούγεται σαν παραμύθι με κακούς λύκους. Το θέμα είναι πως το να αποδομείς ένα ήδη αποδομημένο πρόσωπο δεν σημαίνει πως δομείς το δικό σου. Αυτά τα ατελείωτα «έρχεται ο Κούλης», «το παιδί δεν κάνει» αποτέλεσαν εκλογική ταφόπλακα. Δεν αφαίρεσαν τίποτα από τον αντίπαλο, δεν πρόσθεσαν τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνει δεν κάνει, ο Κούλης ήρθε. Και αυτό έγινε και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

tsalapatis.blogspot.gr

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Πορτρέτο του καλλιτέχνη ως φαντάσματος
Για μερικούς η νέα κρίση προκύπτει ως μια νέα ευκαιρία (business as usual). Η ιδεολογία όχι μόνο δεν μπορεί να παρακαμφθεί, στο όνομα του συναγερμού και της εθνικής συμφιλίωσης, αλλά όλες οι αλλαγές θα είναι...
Πορτρέτο του καλλιτέχνη ως φαντάσματος
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Οι φίλοι, οι εχθροί και η κυβέρνηση που εκδικείται
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει -ή προσπαθεί να εφαρμόσει- ένα ολιστικό πολιτικό σχέδιο. Ενα σχέδιο που επηρεάζει και επιβάλλεται σε κάθε πτυχή της ζωής. Με τρόπο όλο και πιο έντονο, σε όλο και...
Οι φίλοι, οι εχθροί και η κυβέρνηση που εκδικείται
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Ο Κυριάκος και το νευρόσπαστο
Δύο περιστατικά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βάδισαν προς εμάς από τη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο έρχεται σε μορφή βίντεο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περπατά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και...
Ο Κυριάκος και το νευρόσπαστο
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Ησυχες μέρες αντικομμουνιστικού Αυγούστου
Και έτσι ξαφνικά, κάτω από τα ήσυχα φεγγάρια του Αυγούστου, οι μέρες μας γέμισαν με αντικομμουνιστικές στριγκλιές, αντισταλινικές επισημάνσεις, ιστορικές αντιπαραθέσεις σε αμφίβολα εδάφη. Η όλη συζήτηση...
Ησυχες μέρες αντικομμουνιστικού Αυγούστου
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η αριστεία ως παράφραση της αριστοκρατίας
Η αριστεία μοιάζει να έχει κατοχυρωθεί ως κεντρικό ιδεολόγημα στον δημόσιο λόγο. Ως μια φράση που επανέρχεται, ικανή ώστε να περιγράψει διαφορές, ιδεολογικές αποστάσεις και διαφορετικές αφετηρίες. Μια...
Η αριστεία ως παράφραση της αριστοκρατίας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Ο μεγάλος αδελφός και ο μεγάλος οικείος
Εκλεπτυσμένη ή χοντροκομμένη, διακριτική ή εξεζητημένη, μέσα από έναν μεγάλο οικείο ή έναν μεγάλο αδελφό, η προπαγάνδα ακούγεται το ίδιο κακόηχη. Και ακόμα περισσότερο στην ησυχία των άδειων δρόμων της...
Ο μεγάλος αδελφός και ο μεγάλος οικείος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας