Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χωρίς εκπτώσεις, με ελεύθερη πρόσβαση

O Δημήτρης Καντιώτης

Χωρίς εκπτώσεις, με ελεύθερη πρόσβαση

  • A-
  • A+

Ο Δήμος Ζωγράφου καινοτομεί πολιτιστικά χωρίς να κάνει εκπτώσεις, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους (όχι μόνο για τους δημότες Ζωγράφου) και κυρίως με πνεύμα αλληλεγγύης αλλά και με ίδιους πόρους (όχι όπως άλλοι μεγάλοι δήμοι που χρησιμοποιούν για χορηγούς την Coca Cola και την Ελληνικός Χρυσός).

Και ενώ όλα τα παραπάνω στέκονται ως φωτεινή εξαίρεση σε παρόμοιες δράσεις άλλων, υπάρχουν φωνές που κριτικάρουν αρνητικά την πρόθεση του δήμου να ενισχύει τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ο κ. Δημήτρης Καντιώτης, θεατρικός σκηνοθέτης αλλά και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου, περιγράφει τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου και απαντά στους επικριτές τους.

Πώς θα γιορτάσει φέτος η πόλη σας;

Η πόλη του Ζωγράφου γιορτάζει και φέτος ξεχωριστά με εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες, με επιλογές υψηλού πολιτιστικού επιπέδου που μετατρέπουν τους εορτασμούς σε ψυχαγωγία για όλους και όχι απλώς διασκέδαση.

Η πόλη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στις δύο κεντρικές πλατείες της καρουζέλ και χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, στα οποία θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Στο κέντρο των πολιτιστικών μας δράσεων, τον πολυχώρο «Αλέκα-Τέχνη Πόλης», από τις 16 έως τις 23 Δεκεμβρίου σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και μουσικών συναυλιών, όλες με ελεύθερη είσοδο και την προαιρετική συνεισφορά των θεατών, αντί εισιτηρίου, σε τρόφιμα, φάρμακα και παιχνίδια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο και τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ραφήνα του δήμου μας.

Μαζί μας θα είναι σε αυτή τη γιορτή: ο Σταύρος Ξαρχάκος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Ζαχαρία Καρούνη, ο Παντελής Θαλασσινός με την Αρετή Κετιμέ και τους ΤΑΚΙΜ, ο Κώστας Μακεδόνας και η Εστουδιαντίνα Νέα Ιωνίας Μαγνησίας, το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου με τις χορωδίες και την ορχήστρα του και θα κλείσει ο Διονύσης Σαββόπουλος με τους Γιώτη Κιουρτσόγλου, Βαγγέλη Καρίπη και Στάθη Αννινο.

Πολλοί σπεύδουν να κριτικάρουν ότι δίνονται πολλά χρήματα για εκδηλώσεις και δεν διατίθενται σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πώς το σχολιάζετε;

Στο ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου διατίθενται κονδύλια από το προϋπολογισμό του προκειμένου να πραγματώνονται δράσεις πολιτιστικές και αθλητικές και μόνο, σύμφωνα με τον σκοπό της σύστασής του, και υπάρχει γι' αυτό και αντίστοιχος ιεραρχικός έλεγχος.

Ωστόσο πάντοτε έχουμε στο μυαλό μας να δημιουργούμε δράσεις που αναπτύσσουν παράλληλα και το στοιχείο της αλληλεγγύης.

Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρώνουμε τόνους τροφίμων και φαρμάκων κάθε φορά από την ευγενική προσφορά των δημοτών μας.

Η αρμοδιότητα όμως για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ασκείται καθ' ύλην από άλλη δομή του δήμου μας με την οποία συνεργαζόμαστε.

Ας τελειώσουμε πια με τις υποκρισίες και με όσους κουνούν το δάχτυλο. Ο πολιτισμός είναι αγωγή, είναι παιδεία και ενίοτε μπορεί να είναι και το ψωμί για κάποιους. Δεν είναι δεδομένο ότι έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Γι' αυτό δεν πάμε στην εύκολη λύση τού «άρτος και θεάματα», αλλά δημιουργούμε θεσμούς πολιτισμού όπου έχουν όλοι πρόσβαση.

Αυτοί που λένε «δίνετε λεφτά για συναυλίες και ο κόσμος πεινάει» συνήθως είναι αυτοί που την προηγούμενη εποχή της χρυσόσκονης με τις επιλογές τους δημιούργησαν τις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε όλοι μας.

Παραβλέπουν ότι είναι υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε με πολιτιστικό προϊόν, και μάλιστα δωρεάν, στους δημότες μας.

Και προφανώς παραβλέπουν πως είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση των κονδυλίων που έχουμε, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα: δημιουργήσαμε θεσμούς επί δύο χρόνια που έγιναν τα ραντεβού του πολιτισμού με τους πολίτες μας, αναπτύχθηκε δε μέσω των δράσεων αυτών έντονα το στοιχείο της αλληλεγγύης.

Είναι σημαντικό ότι τόσο το «Music Now» το καλοκαίρι όσο και το φεστιβάλ «Η Πόλη γιορτάΖει» τον Δεκέμβριο αγκαλιάστηκαν και αναγνωρίστηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες που μας τιμούν όλα αυτά τα χρόνια, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Κυπουργός κ.ά. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, με ελεύθερη είσοδο, για ποιοτική ψυχαγωγία και γιορτινή, αλληλέγγυα διάθεση.

*Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου

ΝΗΣΙΔΕΣ
«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»
Το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία...
«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες
Ένα ανεπανάληπτο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα έχει κινητοποιήσει τεράστιες δυνάμεις για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Δήμοι, φορείς, σωματεία και ιδιώτες έχουν...
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Επιασε λιμάνι» στην Αλεξάνδρεια!
Είναι νέα παιδιά, με καλλιτεχνική και παιδαγωγική εμπειρία και κυρίως με όρεξη για ομαδικές δράσεις εκεί που τους χρειάζονται. Πρόκειται για τα μέλη της ομάδας Τέχνης «Πάροδος», που με εμπνευστή τον Ηλία...
«Επιασε λιμάνι» στην Αλεξάνδρεια!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ιστορία των δημοτικών εκλογών: από τους δημογέροντες στους δημάρχους των Βαυαρών
Στο αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» που καλύπτει περισσότερα από 100 χρόνια στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης, αποτυπώνονται ανάγλυφα όλες οι παθογένειες του ελληνικού κράτους και κυρίως ο διχασμός, που στις διάφορες...
Η Ιστορία των δημοτικών εκλογών: από τους δημογέροντες στους δημάρχους των Βαυαρών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δύο «όψεις» θεατρικές - Ενα «νόμισμα»
Λίγο πριν το τέλος της θεατρικής περιόδου κάποιες παραστάσεις παίζονται ακόμη, για λίγες παραστάσεις. Οι συγκεκριμένες δυο θα μπορούσαν να αποτελούν τις δυο όψεις του ανθρώπινου ψυχισμού
Δύο «όψεις» θεατρικές - Ενα «νόμισμα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μυγοφαές: για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά... τι είναι αυτό;
Είναι ένα ζήτημα τι αποκαλύπτεις και τι όχι γι' αυτό το έργο - εκτός φυσικά από το ότι πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση, που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Οχι μόνο γιατί μίλησε στην καρδιά μας αλλά πολύ...
Μυγοφαές: για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά... τι είναι αυτό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας