Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μες στου... Γαυρίου τα νερά

Το διευρυμένο πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», «Γαυριώτικα 2016», περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και παρεμβάσεις σε σύγχρονα ζητήματα αιχμής

Μες στου... Γαυρίου τα νερά

  • A-
  • A+

Το πολιτιστικό ραντεβού ανανεώνεται σιωπηρά κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο είναι όλοι και όλα στη θέση τους: το καλοκαίρι, το Γαύριο, οι ντόπιοι, οι επισκέπτες, οι προσκεκλημένοι· φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι διοργανωτές, ο Φιλοπρόοδος Ομιλος «Το Γαύριο», δηλαδή, που και φέτος παρουσιάζει σειρά εκδηλώσεων με γνώμονα την ανανέωση και την ευρηματικότητα, αλλά και τον σεβασμό στην παράδοση.

Ο Ομιλος συμβάλλει φέτος στη διοργάνωση του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποιείται στο Γαύριο 10-17 Ιουλίου και καθίσταται πλέον θεσμός.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και διευθύνεται από τη Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, επίκ. καθηγήτρια Γλωσσολογίας.

Καθηγητές από το Harvard και ελληνικά ΑΕΙ και δημοσιογράφοι θα προσεγγίσουν τις θεματικές της αρχαιοελληνικής γραμματείας, της δημοσιογραφίας, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, καθώς και της μεταμνημονιακής γλώσσας στα σύγχρονα ΜΜΕ.

Η μουσική έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις, έτσι, στις 13 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ όσοι βρεθούν στον Αγιο Κυπριανό θα απολαύσουν ένα «Λυρικό δειλινό» στη συναυλία του Βασίλη Λέκκα, του εκρηκτικού αυτού ερμηνευτή της ελληνικής μουσικής, που την έχει και τον έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου.

Για πιο «σκληρά» ακούσματα, στις 5 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ, στην παραλία του Αγίου Πέτρου, μια μπάντα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θράκης, οι Coverdose, παρουσιάζει διασκευές των Rolling Stones, Deep Purple, Cream, αλλά και του Rory Gallagher.

Το αφιέρωμα στο έργο του ποιητή Μάνου Ελευθερίου, στις 8 Αυγούστου στις 10 το βράδυ, είναι μια ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν ο Αγγελος Σφακιανάκης και ο Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος θα παίξει και πιάνο.

Στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Λογάρι», στις 30 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Κώστα Θωκταρίδη και Αρη Μπιλάλη «Ναυάγια στις ακτογραμμές της Ανδρου», που μόλις κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση από τον Φιλοπρόοδο Ομιλο «Το Γαύριο».

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των ρευμάτων της περιοχής, έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια και τα κουφάρια των πλοίων υπάρχουν ακόμη στον βυθό, γύρω από το νησί, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο υποθαλάσσιο «μουσείο», με εκθέματα που θα τα ζήλευαν μεγάλοι καλλιτέχνες, γιατί, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες του βιβλίου, η θάλασσα «κέντησε», φιλοτεχνώντας πρωτότυπα πολύχρωμα γλυπτά.

Το θέατρο έχει την τιμητική του στα «Γαυριώτικα 2016». Στις 4 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης Γαυριώτης».

Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης (συνεργάτης επί 22 χρόνια του Ευγένιου Σπαθάρη) δίνει σώμα στον Καραγκιόζη, ζωντανεύοντας... κυριολεκτικά τη φιγούρα του, σε μια πρωτοποριακή παράσταση με τον κορυφαίο καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Νταγιάκο.

Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου, το Θέατρο Κούκλας «Τα Φτερά του Μύθου» παρουσιάζει, στις 20 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, την παράσταση «Οσο πιο γρήγορα», σε σκηνοθεσία Ελισσαίου Βλάχου, βασισμένη στην κινηματογραφική ταινία «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ιρανού σκηνοθέτη Ματζίντ Ματζιντί.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 24 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, παρουσιάζει την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά.

«Είναι συγκλονιστικό το πώς μεταφέρεται στο κοινό η μουσικότητα του έργου μέσ’ από τον λόγο», λέει ο σκηνοθέτης.

Τέλος, στα στρογγυλά τραπέζια και στους ανοιχτούς διαλόγους με το κοινό συζητιούνται τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το νησί, αλλά και ευρύτερα τη χώρα μας, όπως ο ρόλος του κράτους, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα αιολικά πάρκα κ.ά.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Κρίνοντας… τη λογοκρισία
Πριν από λίγες μέρες, στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟS», ανακοινώθηκε επίσημα η διοργάνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου στο Γαύριο της Ανδρου, με θέμα «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση», ενός προγράμματος...
Κρίνοντας… τη λογοκρισία
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Το 2011, κυρίες και κύριοι, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Περί ζώων - Με λογική και συναίσθημα», περιλαμβάνοντας κείμενα 53 ειδικών, φιλοσόφων, δημοσιογράφων κ.λπ., όλα με θέμα τους τη σχέση ανθρώπου-ζώου,...
Της Αλλοπάρ*
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Το ηθικό πρέπει να ταυτιστεί με το νόμιμο»
Συνάντησα τον Αρη Στυλιανού, καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, σε ένα πρόσφατο, σύντομο ταξίδι του στην Αθήνα. Περιμένοντάς τον στο Μοναστηράκι παρατηρούσα τους περαστικούς, ένα...
«Το ηθικό πρέπει να ταυτιστεί με το νόμιμο»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Τον κόσμο θα τον σώσουν οι ανίσχυροι»
​Oι περισσότεροι στο άκουσμα του ονόματος της Κυράς της Ρω σκεφτόμαστε μια ηλικιωμένη γυναίκα, πάνω σε ένα μικρό νησί, με μία ελληνικη σημαία στα χέρια. Και έτσι ήταν πράγματι. Ωστόσο οι περισσότεροι...
«Τον κόσμο θα τον σώσουν οι ανίσχυροι»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενδοσκόπηση και αυτογνωσία
Ο Στέλιος Ι. Βαρβαρέσος είναι καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής του Τουρισμού στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, στο ΑΤΕΙ Αθήνας, και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι, όπου έζησε οκτώ...
Ενδοσκόπηση και αυτογνωσία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ναυάγια στις ακτογραμμές της Ανδρου
Πρώτη φορά έρχονται στο φως συγκλονιστικές φωτογραφίες από ναυάγια που συνέβησαν κοντά στις ακτές του κυκλαδικού νησιού της ναυτοσύνης, σ’ ένα βιβλίο που εξέδωσε ο Φιλοπρόοδος Ομιλος «Το Γαύριο» και...
Ναυάγια στις ακτογραμμές της Ανδρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας