Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το γιατροχώρι της Ελλάδας

Το γιατροχώρι της Ελλάδας

  • A-
  • A+

Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο νεαρός Νικόλαος Σμπαρούνης - Τρίκορφος φεύγει από το χωριό του, το Ευπάλιο, για να σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα.

Η προτροπή της μάνας του νεαρού Νικόλαου είχε αποτέλεσμα η Ελλάδα να γνωρίσει έναν πρωτοπόρο στην επιστήμη του χειρουργό, καθηγητή με διεθνή καριέρα.

Εντός της χώρας ο Νικόλαος Σμπαρούνης, εκτός της φήμης του ως χειρουργού, έμεινε γνωστός και για την περίφημη Κλινική Σμπαρούνη στην Αθήνα.

Το μετερίζι των Δημοκρατικών Δυνάμεων του Εμφυλίου βρισκόταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, εκεί όπου σήμερα είναι το αυτοδιαχειριζόμενο -και διεκδικούμενο από τους πολίτες- πάρκο Ναυαρίνου.

Η ιστορία, όπως φαίνεται, παίζει περίεργα παιχνίδια…

Ο Νικόλαος Σμπαρούνης ήταν η αρχή μιας μακράς ιστορίας και για το χωριό του, το Ευπάλιο. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε τη βάση σε μια μακρά παράδοση για το ιατρικό επάγγελμα.

Το γραφικό Ευπάλιο αριθμεί σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ 79 γιατρούς, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νύφες και οι γαμπροί!

Ενας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που υπηρέτησαν τον ίδιο τον άνθρωπο. Ενας αριθμός που κατατάσσει το Ευπάλιο πρώτο όσον αφορά την καταγωγή των γιατρών σε όλη την Ελλάδα, συγκριτικά και αναλογικά βέβαια με τον πληθυσμό κάθε χωριού και κωμόπολης της χώρας.

Γιατί, όπως πιστεύουν και οι άνθρωποί του, το Ευπάλιο των περίπου 700 μόνιμων κατοίκων του χειμώνα και οπωσδήποτε πολύ περισσοτέρων τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να μην είναι κάποιο μικρό χωριό, αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλο που να το αναγάγει σε «γεννήτορα» ενός τόσο μεγάλου αριθμού γιατρών.

Γιατί άραγε οι νέοι του χωριού στρέφονται στο ιατρικό επάγγελμα;

Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Ωστόσο, φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο ίσως έπαιξε και παίζει η αίγλη που προσδίδει το λειτούργημα του γιατρού, σε συνδυασμό με τους πολλούς γιατρούς που έβγαλε το Ευπάλιο από τις αρχές του προηγούμενου 20ού αιώνα, μερικοί εκ των οποίων διέπρεψαν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Δυο κλινικές δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, του Νικόλαου Σμπαρούνη-Τρίκορφου και του Αθανασίου Μπάμπου.

Και μάλλον έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση των νέων στο ιατρικό επάγγελμα.

Παιδιά από φτωχές οικογένειες αλλά με μεγάλη θέληση για σπουδές είδαν ότι μπορούν, με κόπο και θυσίες, να περάσουν το πανεπιστημιακό ιατρικό κατώφλι και να αλλάξουν τη μοίρα της ζωής τους και των οικογενειών τους.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα και πιο νωρίς το Ευπάλιο ευτύχησε να «γεννήσει» και να «σπουδάσει» μια πλειάδα γιατρών, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με τις μελέτες τους και άλλες δραστηριότητες πάνω στην ιατρική επιστήμη.

Κάποιοι μετά τις σπουδές τους άσκησαν το λειτούργημά τους στο Ευπάλιο, στις ιδιαίτερα δύσκολες εποχές του Μεσοπολέμου και κατά τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, ιδιαίτερα για την ελληνική επαρχία.

Κι όλοι αυτοί ήταν ίσως και το προζύμι για να ζυμωθούν στη συνέχεια χαρακτήρες και επιστήμονες που οδηγήθηκαν να σπουδάσουν Ιατρική.

Νικόλαος Σμπαρούνης–Τρίκορφος

Ηθελε να σπουδάσει στη Φιλοσοφική

Πατριάρχης των γιατρών του Ευπαλίου θεωρείται ο Νικόλαος Σμπαρούνης–Τρίκορφος. O N. Σμπαρούνης-Τρίκορφος γεννήθηκε στο Ευπάλιο το 1888.

Εβγαλε το Σχολαρχείο στο Ευπάλιο και το Γυμνάσιο στην Πάτρα. Ηταν άριστος μαθητής, αλλά η πικρία του μεγάλη όταν δεν τον άφησαν να γραφτεί στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η «Πυθία» μάνα του είχε βγάλει τον χρησμό της. «O Nίκος θα γίνει γιατρός και μάλιστα χειρουργός»!

Kαι όχι μόνο έγινε χειρουργός, αλλά και πρωτοπόρος στην επιστήμη του, καθηγητής, με διεθνή καριέρα και δραστηριότητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό δημιουργώντας την περίφημη Κλινική Σμπαρούνη στην Αθήνα.

Αθανάσιος Μπάμπος

Εξέταζε δωρεάν

Μεγάλος επιστήμονας, επίσης χειρουργός, υπήρξε και ο Αθανάσιος Μπάμπος στα μέσα του περασμένου, 20ού, αιώνα.

Από την κλινική «Αγία Ειρήνη» που δημιούργησε στην Αθήνα πέρασαν δεκάδες νέοι γιατροί από τη Δωρίδα και τη Ρούμελη.

Εκατοντάδες συμπατριώτες του έτρεχαν εκεί να βρουν την υγειά τους, οι πιο φτωχοί μάλιστα δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του αείμνηστου Νάσου στον λογιστή της κλινικής -από το Ευπάλιο κι αυτός-, αείμνηστο Δημήτριο Λακουμέντα: «Ρε Μήτσο, αυτός πούλησε τη γίδα του στο χωριό για να ‘ρθει εδώ κι εμείς θα του πάρουμε και λεφτά;».

Η οικογένεια του Αθανασίου Μπάμπου μετά τον θάνατό του έφτιαξε και δώρισε στο Ευπάλιο το Δημοτικό Ιατρείο.

Στην Κλινική Σμπαρούνη εργαζόταν και η αγαπημένη του ανιψιά Αγγελική Σμπαρούνη, μετέπειτα σύζυγος του Λεωνίδα Κύρκου.

Ο Νικόλαος Σμπαρούνης–Τρίκορφος ήταν κουμπάρος και προσωπικός γιατρός του Γεωργίου Παπανδρέου.

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο θεσμός της «λίστας χειρουργείου»
Οι χειρουργικές επεμβάσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Τακτικές είναι αυτές που μπορούν να προγραμματιστούν ενώ έκτακτες είναι αυτές στις οποίες υπάρχει προφανής κίνδυνος για την υγεία του ασθενή...
Ο θεσμός της «λίστας χειρουργείου»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αλλη μια θηριωδία των ναζί
Εντεκα Απριλίου 1941. Η έναρξη των βομβαρδισμών της Αττικής από τα γερμανικά «Στούκας» επιταχύνει την είσοδο των δυνάμεων κατοχής στην Αθήνα. Σε αυτή τη φάση, οι ναζιστές θα δείξουν το αποτρόπαιο, εγκληματικό...
Αλλη μια θηριωδία των ναζί
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μεταμοσχεύσεις έχουν χαμηλό κόστος στην Ελλάδα
«Οι μεταμοσχεύσεις γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, με διαύγεια, ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας, κυρίως στο Ιπποκράτειο Ν. Θεσσαλονίκης και στο Λαϊκό Ν. Αθηνών». Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει σε επιστολή του...
Οι μεταμοσχεύσεις έχουν χαμηλό κόστος στην Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπορεί μια ταινία να είναι φωλιά;
Μια ιδιαίτερη βραδιά στο θερινό σινεμά «Τριανόν» θα είναι η σημερινή. Αιτία, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Χριστίνας Φοίβη, η «Αμυγδαλιά». Στην «Αμυγδαλιά» η φύση γίνεται καταφύγιο για μια σειρά «Ξένων»,...
Μπορεί μια ταινία να είναι φωλιά;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Η περίπτωση του απατεώνα ψευτογιατρού, κυρίες και κύριοι, απέδειξε δυο πράγματα: τη διαχρονική αφέλεια και ευπιστία του Ελληνα και της Ελληνίδας και την ευκολία με την οποία ανοίγουν ένα στόμα... νά! και...
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας