• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.0°C / 16.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 12.4°C
  3 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.1°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 16.6°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  84%

Η καινοτομία στο τραπέζι

 • A-
 • A+

Μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων, με κυριότερο την οικονομική κρίση, ωστόσο οι νέοι άνθρωποι, και ειδικά οι φοιτητές, εξακολουθούν να παράγουν καινοτόμες ιδέες με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα.

Καθρέφτη αυτών των προσπαθειών αποτελεί η τρίτη Εκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras Innovation Quest 2016, ένας θεσμός που περιλαμβάνει προϊόντα καινοτόμων ιδεών, παρουσίαση καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϊόντα που προέκυψαν από τη συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, καθώς και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων με αντικείμενο τα θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Το «παρών» στην έκθεση δίνουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασ. Καρδάσης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασ. Τριανταφύλλου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας έδωσαν πριν από λίγες ημέρες συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση.

Οπως τόνισαν, η Εκθεση αποκτά από φέτος πανελλήνιο χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά, όπως σημείωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος των εκπροσώπων των φορέων του Patras IQ Δημοσθένης Πολύζος, συμμετέχουν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας ώστε να καινοτομούν συνεχώς και να παραμένουν ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο.

Οι ενότητες που θα κυριαρχήσουν είναι η αρχιτεκτονική, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας και τα τρόφιμα, η ιατρική και η βιοτεχνολογία, οι μεταφορές, τα φάρμακα, οι τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών, οι διαδικτυακές εφαρμογές και η μικροτεχνολογία.

Ακόμη θα εξεταστούν επίκαιρα οικολογικά ζητήματα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το έδαφος, η θάλασσα και γενικότερα οι κλιματικές αλλαγές, καθώς και θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Παρουσιάσεις και συζητήσεις

Η Εκθεση, η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στο αθλητικό κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος», τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας.

Στη διάρκειά της, ερευνητικές ομάδες θα παρουσιάσουν στον παραγωγικό τομέα και σε επενδυτές ώριμα αποτελέσματα έρευνας που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Αντίστοιχα θα συζητηθούν προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός τομέας προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές λύσεις.

Παράλληλα αναγνωρισμένοι ομιλητές και φορείς σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας θα εξετάσουν νέες προτάσεις με στόχο να συμβάλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση της καινοτομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Patras IQ συντελεί στη δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα μέσα από την αέναη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών. Επιπλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τους ερευνητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν την εφαρμοσμένη έρευνά τους στον παραγωγικό τομέα. Τελικός στόχος των δράσεων αυτών είναι η εξοικείωση τόσο των ερευνητών όσο και του παραγωγικού τομέα με τη διαχείριση της γνώσης, την ανάπτυξη καινοτομίας, με μηχανισμούς και προϋποθέσεις οικοδόμησης δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας.

Συνολικά στην Εκθεση συμμετέχουν 90 εκθέτες και 7 Πανεπιστήμια, ενώ συνδιοργανωτές είναι όλα τα ερευνητικά κέντρα και οι σύνδεσμοι του δυτικού άξονα, όπως το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ Διόφαντος), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Corallia), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΒΠ & ΔΕ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε «πράσινη» τροχιά
Τα ερευνητικά εργαστήρια τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή εκατομμυρίων τόνων πλαστικών και χημικών απορριμμάτων στρέφονται προς μια πιο «πράσινη» και φιλικότερη προς το περιβάλλον κατεύθυνση.
Σε «πράσινη» τροχιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νέα έσοδα, η NASA θα επιτρέψει σε ιδιώτες να περάσουν ένα αξέχαστο 24ωρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με το απλό, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, «εισιτήριο» να κοστίζει...
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είναι δυνατή η ανάσταση νεκρών;
Σημαντική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο έγκριτο περιοδικό «Nature» διερευνά αν ορισμένες λειτουργίες μπορεί να αποκατασταθούν ώρες μετά τον θάνατο, καθιστώντας λιγότερο διακριτή τη...
Είναι δυνατή η ανάσταση νεκρών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας