• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 13.8°C / 16.9°C
    2 BF
    59%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 4.8°C / 8.3°C
    3 BF
    56%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 16.0°C
    3 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 7.9°C / 8.1°C
    2 BF
    81%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    4°C 3.9°C / 5.7°C
    4 BF
    87%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 3.0°C / 7.7°C
    2 BF
    62%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    0°C -0.6°C / 2.9°C
    5 BF
    80%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.2°C / 15.6°C
    3 BF
    78%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.7°C / 16.4°C
    4 BF
    67%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 14.9°C
    4 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 15.7°C
    5 BF
    67%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.3°C / 15.6°C
    5 BF
    71%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.9°C
    4 BF
    67%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 14.5°C
    2 BF
    54%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 10.0°C / 14.5°C
    2 BF
    76%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.8°C / 15.8°C
    2 BF
    65%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.0°C / 17.1°C
    4 BF
    45%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 7.1°C / 9.3°C
    2 BF
    61%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 3.2°C / 8.4°C
    3 BF
    65%
  • Καστοριά
    Ήπιες χιονοπτώσεις
    0°C -0.2°C / -0.2°C
    3 BF
    83%

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, Γιώργος Κουστουμπάρδης, 2015 (αριστερά) και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, 2016

Ενας Ελληνας στην κορυφή του κόσμου

  • A-
  • A+

Σε κυψέλη ανάδειξης παγκόσμιων πρωταθλητών στην παρασκευή καφέ τείνει να μετατραπεί το γνωστό Underdog στο Θησείο, το οποίο μπορεί να μετράει λίγους μήνες ζωής, ωστόσο έχει καταφέρει να φέρει στη χώρα μας δύο παγκόσμιες διακρίσεις.

Το 2015, ο Γιώργος Κουστουμπάρδης ανακηρύχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία Coffee in good spirits και φέτος ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος κατάφερε να κάνει το back to back φέρνοντας και πάλι το χρυσό στη χώρα μας.

Συναντήσαμε τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου διεξήχθη φέτος ο διαγωνισμός, και μας μετέφερε τα συναισθήματά του, μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν αλλά και για τις αγαπημένες του συνήθειες.

«Το Coffee in good spirits είναι ένας διαγωνισμός συνδυασμού καφέ και αλκοόλ! Πρόκειται για μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο είδη, κάτι που επιτυγχάνεται όταν και ο ίδιος ο συμμετέχων καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ της ιδιότητας του barista και του bartender. Είναι ένας από τους πιο ωραίους διαγωνισμούς, γιατί ασχολείσαι με ακόμα ένα θέμα, το αλκοόλ.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είσαι και ένας καλός barista, για να φτιάξεις καφέ φίλτρου ή έναν espresso, αλλά να κάνεις και τις γευστικές δοκιμές για μια τέλεια αρμονία με το αλκοόλ. Πανέμορφο και ταυτόχρονα συναρπαστικό!».

Η πρώτη επαφή με τον καφέ

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω ο Μιχάλης μάς μιλάει για την πρώτη του επαφή με τον καφέ αλλά και για τη διαδικασία των προπονήσεων μέχρι να φτάσει στην κατάκτηση αυτής της παγκόσμιας διάκρισης.

«Η πρώτη μου επαφή με τον καφέ ήταν το 2007, όταν για πρώτη φορά δούλευα σε ένα εστιατόριο! Κάθε φορά που ήθελε κάποιος καφέ, απλά έτρεχα να τον φτιάξω! Εψαχνα τρόπο να κάνω μόνο αυτό ως επάγγελμα! Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα για εμένα από το να φτιάχνεις τη μέρα κάποιου με έναν καλό καφέ».

Σχετικά με τις προπονήσεις που απαιτήθηκαν είναι αποκαλυπτικός:

«Οταν με τον Τάσο Δεληχρήστο πήραμε την απόφαση να εκπροσωπήσω την ομάδα του Underdog, η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τη δυσκολία και τις ώρες αφοσίωσης που χρειάζονται για ένα καλό αποτέλεσμα. Χωρίς να υπερβάλλω και θέλοντας να περάσω στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τους διαγωνισμούς το σωστό, οι ώρες προπονήσεων ήταν πάρα πολλές.

»Καθημερινά, από τον Οκτώβριο και μετά τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα είχα να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον διαγωνισμό. Οσο ο καιρός πλησίαζε, σίγουρα ήταν και οι ώρες περισσότερες. Το τελευταίο διάστημα οι φίλοι πίστευαν ότι κοιμόμουν μόνιμα στο μαγαζί».

Η ώρα του διαγωνισμού

Μπορεί ακόμη να μην έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την επιτυχία του στον τομέα του καφέ, ωστόσο ο Μιχάλης θυμάται τις ώρες του διαγωνισμού με πολύ όμορφα συναισθήματα, παρ' όλο που υπήρξαν έντονες στιγμές άγχους και στρες.

«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται! Κάθε φορά που τα περιγράφω νιώθω απίστευτα. Και για την επιτυχία αλλά και γιατί ήταν μαζί μου κάποια από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Η αγάπη μου για όλη την ελληνική ομάδα αλλά και όλους αυτούς που ήταν εκεί και χάρηκαν με τη χαρά μου είναι ό,τι πιο όμορφο έχω περάσει στη ζωή μου».

Ανθρωπος της ομάδας αποδεικνύεται ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος αναφέρει με κάθε ευκαιρία την πολύτιμη βοήθεια τόσο από τον Τάσο Δεληχρήστο όσο και από τον Γιώργο Κουστουμπάρδη.

«Δεν θέλω να ξεχωρίζω, αλλά ούτε να μη λέω τα πράγματα όπως έχουν. Αν δεν ήταν ο Τάσος μαζί με τον Γιώργο δίπλα μου σε κάθε προπόνηση, μπορεί ποτέ να μην είχα λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Για εμένα είναι οικογένεια χωρίς να υπερβάλλω. Το Underdog είναι το σπίτι μου και όλα τα παιδιά είναι οικογένειά μου και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον για έναν κοινό σκοπό. Οσον αφορά τη Σανγκάη, η ομάδα μου νομίζω είναι στο μυαλό μου ως η ομάδα των ονείρων μου. Συνεργάτες, αδελφός, φίλοι, ελληνική ομάδα. Τους χρωστάω πολλά σε καθέναν ξεχωριστά».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλά για τη δύναμη της ομάδας, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στον Νίκο Αποστολόπουλο από την Πάτρα.

«Μου έδειξε τι είναι ο καφές και μαζί ερχόμασταν στην Αθήνα, σε μαγαζιά που ασχολούνται εκτενώς με τον καφέ. Κάπως έτσι γνώρισα τον Τάσο και κατάλαβα πως αυτό που πρέπει να ξεχωρίζεις στο ταξίδι του καφέ είναι οι φίλοι. Είναι χαρά μου και τιμή μου που συνεχίζω την παράδοση πρωταθλητών καφέ στην Ελλάδα».

Οσο για το αγαπημένο του ταξίδι, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη:

«Ονειρό μου είναι να πάω σε μια φάρμα καφέ στην Αιθιοπία ή στον Παναμά. Και θέλω να πάρω μαζί μου όλη την ομάδα».

Info:

The Underdog, Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ.: 213-0365393

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το street food αλλιώς…
Μπορεί το σουβλάκι να αποτελεί τον «βασιλιά» του street food στη χώρα μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επιλογές όπως burgers, φαλάφελ και πολλά άλλα έχουν κάνει δυναμική την παρουσία τους. Το ελληνικό κοινό...
Το street food αλλιώς…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι ηθικοί καταναλωτές θα φέρουν την αλλαγή;
Μπορούν τα συνεργατικά σχήματα να λειτουργήσουν ως πυρήνες γέννησης μιας νέας ηθικής κουλτούρας; Η απάντηση είναι ναι! Σημαντικό παράδειγμα το Park Slope Food Coop στο Μπρούκλιν.
Οι ηθικοί καταναλωτές θα φέρουν την αλλαγή;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το καλοκαίρι στην καρδιά της Κρήτης
Στην καρδιά της Κρήτης, στα χωριά του Αμαρίου, εκεί που το καλοκαίρι ακροβατεί ανάμεσα στις ζεστές μέρες και το δροσερό βραδινό αεράκι. Στις κορυφές του Ψηλορείτη και στα μονοπάτια της Ιστορίας. Ανάμεσα στις...
Το καλοκαίρι στην καρδιά της Κρήτης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καφές: οι ποιότητες, η παρασκευή, τα στέκια
Μπορεί να καταναλώνεται με μανία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο το προνόμιο της παραγωγής το έχουν μόνο στην Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Νότια Αμερική. Tο υψόμετρο, το έδαφος, η υγρασία, ο τρόπος...
Καφές: οι ποιότητες, η παρασκευή, τα στέκια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι παραγωγοί ζητούν χέρια
Σ' ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο, στο Σισάνι Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας, τα μέλη ενός νεοσύστατου σχετικά συνεταιρισμού παραγωγών βιολογικών φασολιών αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους και αναζητούν...
Οι παραγωγοί ζητούν χέρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναδεικνύοντας τα ποιοτικά ελαιόλαδα
Στη χώρα μας η λέξη λάδι σημαίνει αυτόματα και το καλό ποιοτικό ελαιόλαδο. Μεγάλες γεωγραφικές περιοχές παράγουν ελαιόλαδο με ποικίλα χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους οι πιο γνωστές και οι πιο συνηθισμένες είναι η...
Αναδεικνύοντας τα ποιοτικά ελαιόλαδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας