Πάνω από 1.000 μαθητές σε 24 σχολεία της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, θα έρθουν κοντά στις τέχνες, τις θετικές επιστήμες και τον τοπικό πολιτιστικό πλούτο, θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν το παρελθόν αλλά και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος και το προσφυγικό, μέσα από εναλλακτικούς εκπαιδευτικούς τρόπους και με χρήση νέων τεχνολογιών.
Ολα αυτά εντάσσονται σε 21 δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση το σχολικό έτος 2015-2016.
Κάποιες από αυτές τις σχολικές μονάδες είναι χαρακτηρισμένες ως δυσπρόσιτες από το υπουργείο Παιδείας και σε πολλές από αυτές οι μαθητές και οι μαθήτριες προέρχονται από ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά χώρους, όπως σχολεία με μαθητές και μαθήτριες Ρομά, μετανάστες, σχολεία με τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία.
Το Ιδρυμα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση, συνεχίζει για τρίτο σχολικό έτος το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα».
Μέσω του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα σε νηπιαγωγούς και δασκάλους να εμπλέξουν και να συνεργαστούν με τα παιδιά σε καινοτόμες βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο του σχολείου και είναι είτε σχετικές με την τοπική κοινωνία είτε εισάγουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε καινούργιους κόσμους γνώσης.
Πρόσβαση στην εκπαίδευση
Λόγω της δυσχερούς κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας, το Ιδρυμα υλοποιεί επίσης το πανελλαδικό πρόγραμμα υποτροφιών στο πλαίσιο του οποίου στηρίζονται περισσότεροι από 120 νέοι και νέες κάθε χρόνο.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση προπτυχιακών σπουδαστών των οποίων η φοίτηση καθίσταται δύσκολη, έως αδύνατη, λόγω οικονομικής κατάστασης καθώς και λόγω άλλων κοινωνικών παραγόντων (πολυτεκνία, απώλεια γονέων, θέματα υγείας κ.λπ.).
Το Ιδρυμα ενέκρινε 25 νέες υποτροφίες για πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σπουδάζουν σε διαφορετικό μέρος από τον μόνιμο τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που συνεπάγεται η φοίτησή τους.
Συγκεκριμένα, 8 νέοι υπότροφοι προέρχονται από τη Στερεά και Κεντρική Ελλάδα, 8 από την Πελοπόννησο, 4 από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη, 3 από την Αττική και 2 από την Κρήτη. Η οικονομική στήριξη των υποτρόφων διαρκεί μέχρι και το τέλος των σπουδών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας