Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι αγορές βλάπτουν σοβαρά και το περιβάλλον

Διαδηλώσεις για το κλίμα έγιναν σε όλο τον κόσμο αυτόν τον Δεκέμβρη, εξαιτίας της Διάσκεψης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Εδώ, στη Μανίλα, Φιλιππίνες

Οι αγορές βλάπτουν σοβαρά και το περιβάλλον

  • A-
  • A+

«Ξεχάστε όσα νομίζατε ότι γνωρίζετε για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν ευθύνεται ο άνθρακας, αλλά ο καπιταλισμός» επιχειρηματολογεί η Ναόμι Κλάιν στο 700 σελίδων βιβλίο της, αποκαλύπτοντας τους μύθους που συσκοτίζουν τον δημόσιο διάλογο για το κλίμα, έπειτα από έρευνα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων όσα αναλύει είναι πως δημιουργεί για μία ακόμη φορά (το ίδιο είχε συμβεί και με τα προηγούμενα βιβλία της, «Το δόγμα του Σοκ» και «No logo») μία νέα «γλώσσα» κατανόησης και προσέγγισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλη από τη «γλώσσα των αγορών»:

«Σας έχουν πει ότι η αγορά θα μας σώσει, όταν στην πραγματικότητα η αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης μας εξοντώνουν καθημερινά.

»Σας έχουν πει ότι είναι αδύνατον να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, όταν στην πραγματικότητα αρκεί απλώς να παραβιάσουμε όλους τους κανόνες του εγχειριδίου της "ελεύθερης αγοράς": να χαλιναγωγήσουμε την ισχύ των εταιρειών, να ανοικοδομήσουμε τις τοπικές οικονομίες και να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δημοκρατιών μας» υποστηρίζει, την ίδια στιγμή που ασκεί σκληρή κριτική και σε διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνεργάζονται με πετρελαιοβιομηχανίες και πολυεθνικές.

Για την Κλάιν, κάθε αντικαπιταλιστικός αγώνας είναι ταυτόχρονα και αγώνας υπέρ του περιβάλλοντος.

Αν η κλιματική αλλαγή είναι ένα ηχηρό μήνυμα που μεταδίδεται με τη γλώσσα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των καταιγίδων και των ξηρασιών, την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα πολιτισμικό κάλεσμα αφύπνισης. Αυτό αποδεικνύεται από τις χιλιάδες οργανώσεις και κινήματα ανά τον κόσμο, που με αφορμή τη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό, πήραν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε εταιρείες, μεγιστάνες, κεφαλαιοκράτες και κυβερνήσεις.

«Για να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο, πριν ο κόσμος αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε κανείς να μην είναι πλέον ασφαλής. Είτε θα κάνουμε το άλμα είτε θα βυθιστούμε» φώναζαν μαζί με τη δημοσιογράφο.

Η κριτική

«Σε ειδική ομιλία που έκανε η Κλάιν στο περιθώριο της Διάσκεψης, έκανε σκληρή κριτική απέναντι και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο Podemos, καθώς θεωρεί ότι δεν προάγουν όσο θα έπρεπε την περιβαλλοντική τους ατζέντα» μας είπε η Μαρία Πετινάκη, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, που βρέθηκε εκείνες τις ημέρες στο Παρίσι.

«Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τις γαλλικές αρχές για πρωτοφανείς περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα και συγκεκριμένα εναντιώθηκε στη γαλλική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως δέχεται μεγάλες χορηγίες από ομίλους εταιρειών σε αντιστάθμισμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει για τους πολλούς.

»Την ίδια στιγμή, ειδικά μετά τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι Αρχές έδρασαν πολύ βίαια εναντίον διαδηλωτών γύρω από το COP21, όπως ονομάστηκε η Διάσκεψη αυτή, ενώ λόμπι εταιρειών ενέργειας περιδιάβαιναν τους διαδρόμους της διάσκεψης, καθορίζοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματά της» συμπλήρωσε.

«Είναι μία μάχη μεταξύ των διαδηλωτών έξω από τη διάσκεψη και των εταιρειών μέσα σε αυτή! Οταν αυτές χρηματοδοτούν το COP21, το τι θέλει ο κόσμος μένει απ΄ έξω» δήλωσε η Κλάιν στον Guardian... Μένει απ’ έξω και τρώει ξύλο. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Δεκάδες διαδηλωτές εναντίον του καπιταλισμού και υπέρ ενός «δίκαιου περιβάλλοντος», όπως το έλεγαν, συνελήφθησαν κατά την περίοδο των δύο πρώτων εβδομάδων του Δεκέμβρη όταν διεξαγόταν το COP21.

Η αλήθεια είναι πως σε καμία έως τώρα παρόμοια Διάσκεψη για το Κλίμα (που ήταν και η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, με σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο) δεν είχε παρθεί καμία ουσιαστική απόφαση για τη μετάβαση σε προβιομηχανικής εποχής επίπεδα ενέργειας.

Αυτή τη φορά οι ηγέτες κατέληξαν σε μια παγκόσμια συμφωνία για μετάβαση στην 100% καθαρή ενέργεια και απόρριψη κάθε ορυκτού καυσίμου.

Στόχος είναι να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέσα στον αιώνα.

Τα αρνητικά είναι το ότι δεν συμφωνήθηκε το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς και ο χρονικός ορίζοντας που ορίστηκε.

Αρέσκονται οι πολιτικοί στο να θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους, καθώς γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα τους στοιχίσει πολιτικά ούτε θα τους φέρει αντιμέτωπους με πραγματικές, ριζοσπαστικές λύσεις, καθώς μέχρι το 2100 δεν θα είναι καν στο προσκήνιο οι ίδιοι. Οσο για την Κλάιν, αυτός ο χρόνος είναι «μόλις αρκετός για το αδύνατο!».

INFO

Το βιβλίο Αυτό αλλάζει τα πάντα - Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση του Αγγελου Φιλιππάτου

Η Ναόμι Κλάιν είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας των αποθεωμένων από τους βιβλιοκριτικούς παγκόσμιων μπεστ σέλερ «Tο Δόγμα του Σοκ», «No Logo», «Φράχτες και παράθυρα», τα οποία η εφημερίδα The New York Times έχει χαρακτηρίσει «Βίβλο του κινήματος».

Είναι συντάκτρια στο Harper’s Magazine, ρεπόρτερ του Rolling Stone και αρθρογράφος των The Nation και The Guardian. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της 350.org (παγκόσμια οργάνωση για το κλίμα).

Γράφει σχεδόν κάθε δέκα χρόνια ένα βιβλίο που καθορίζει την εποχή του: το «No Logo» την εποχή της παγκοσμιοποίησης, το «Δόγμα του Σοκ» την εποχή της λιτότητας. Το βιβλίο «Αυτό Αλλάζει τα Πάντα - Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος» αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τη δημόσια συζήτηση για τη θυελλώδη εποχή την οποία ζούμε. Ολα της τα βιβλία στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο καπιταλισμός εναντίον του περιβάλλοντος
Η διάσημη Καναδή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν λανσάρει το νέο της ντοκιμαντέρ όπου ξεκαθαρίζει την πολιτική διάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής: Πώς το αχόρταγο για κέρδη οικονομικό σύστημα διαβρώνει τον...
Ο καπιταλισμός εναντίον του περιβάλλοντος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο ρόλος του δικαστή στην κλιματική κρίση
Για πρώτη φορά οι δικαστές του Αν. Δικαστηρίου έκριναν ότι το ολλανδικό κράτος έχει τη νομική υποχρέωση να δράσει ώστε να μειώσει τις μη αναστρέψιμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο ρόλος του δικαστή στην κλιματική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
Η έκθεση με τίτλο «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον – κατάσταση και προοπτικές 2020» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται επείγουσες λύσεις.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
Οσο οι επιστήμες αναπτύσσονται, παρατηρούμε ότι πολλοί ερευνητές στρέφονται στην παρατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων της φύσης προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πόση πραγματικότητα αντέχουμε;
Οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, η εξάντληση του πλανήτη και η κλιματική απειλή αποτελούν προβλήματα για τη λύση των οποίων υπάρχουν ήδη οι «υλικοί όροι». Πολιτική βούληση και μαζική...
Πόση πραγματικότητα αντέχουμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Εχουμε χρέος να κάνουμε αυτό που μπορούμε»
Τι κι αν έχει βουίξει ο κόσμος πως η ώρα μηδέν, όπου η κατάσταση στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμη, έφτασε; Ο Ζοέλ Γκιό, φυσικός επιστήμων και διευθυντής Ερευνας του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου...
«Εχουμε χρέος να κάνουμε αυτό που μπορούμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας