Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περνάμε καλά και με τα λίγα!

Τα κάλαντα μιας αλλης εποχής στο γνωστό πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα

Περνάμε καλά και με τα λίγα!

  • A-
  • A+

Μια ανάσα μάς χωρίζει από τα Χριστούγεννα. Γιορτινό κλίμα λοιπόν. Βοηθούν λίγο η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και τα χιλιάδες φωτάκια που αλλάζουν την εικόνα της πόλης τα βράδια, λίγο τα μαγαζιά με τις στολισμένες βιτρίνες και περισσότερο η ανάγκη μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Μπορεί η κρίση να βάζει φρένο στη σπατάλη, μπορεί τα οικονομικά προβλήματα να μην επιτρέπουν σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας να έχουν έστω και τα στοιχειώδη, αλλά για όλους υπάρχει διέξοδος για τη διασκέδαση.

Οι δεκάδες εκδηλώσεις των δήμων -μέρος των οποίων παρουσιάσαμε το περασμένο Σάββατο- επιτρέπουν σε κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ να μπει στο εορταστικό πνεύμα.

Οσοι μπορούν και θέλουν να βγουν εκτός μπορούν να αναζητήσουν τις προσφορές για φαγητό και ποτό με τιμές... σπιτικές.

Σε πολλά από τα μαγαζιά θα υπάρχει και ορχήστρα με ζωντανή μουσική. Κάντε την έρευνά σας...

Και αν μείνετε σπίτι…

Μπορεί στα προ κρίσης χρόνια οι γιορτές να ήταν ταυτισμένες για τους πολλούς με εξόδους σε εστιατόρια και μπαρ, ωστόσο η κρίση μάς έφερε πιο κοντά. Γιορτή στο σπίτι, με ή χωρίς ρεφενέ.

Είναι η διασκέδαση που έζησαν οι μεγαλύτεροι όταν τα σπίτια ήταν γύρω από αυλές και οι σχέσεις των ανθρώπων πιο στενές.Τολμήστε το λοιπόν και οργανωθείτε.

Είναι βέβαιο ότι, αν υπάρχει καλή παρέα, μπορείτε να περάσετε μαζί με φίλους αξέχαστες στιγμές. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να εντάξετε στην παρέα φίλους που ξέρετε ότι θα είναι μόνοι ή δεν έχουν την άνεση να πάνε πουθενά. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Μερικά μυστικά που θα σας κάνουν τη γιορτή πιο εύκολη.

Βήμα πρώτο: Επιλέγουμε ως χώρο το σπίτι με τους μεγαλύτερους χώρους.

Βήμα δεύτερο: Καλή η δημοκρατία, αλλά δεν χρειάζεται γενική συνέλευση για τη γιορτή. Προτιμήστε την απευθείας ανάθεση. Κάποιος ας αναλάβει τον συντονισμό.

Αυτός θα φροντίσει, όταν κλείσουν οι συμμετοχές, τον ρόλο και τα καθήκοντα του καθενός.

Θα χρειαστεί κάποιος/οι να βοηθήσουν στη διευθέτηση του χώρου, κάποιοι άλλοι με τις αγορές και κάποιοι με τη μαγειρική.

Αν έχετε απορίες, ρωτήστε τα παιδιά σας. Κάτι παραπάνω ξέρουν οι νέοι που τα τελευταία χρόνια διασκεδάζουν με αυτόν τον τρόπο.

Το μενού

Το μενού είναι εύκολο να περιλαμβάνει μεζεδάκια που δεν τα έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.

Μια βόλτα στα μαγαζιά της Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να φέρει στο τραπέζι μας γεύσεις που δεν γνωρίζαμε, χωρίς να χρειάζεται να αφήσετε εκεί όλο σας το πορτοφόλι.

Μοσχαρίσιο παστράμι, ελληνικό προσούτο, καβουρμάς, καπνιστό χοιρομέρι, μοσχαρίσια καπνιστή γλώσσα και καραμανλίδικα λουκάνικα είναι μερικοί μόνο από τους δελεαστικούς μεζέδες που μπορείτε να βρείτε στην πιο πολυεθνική γειτονιά της Αθήνας, στην οδό Ευριπίδου.

Επίσης μπορείτε να βρείτε γραβιέρες από το Αιγαίο, καπνιστά τυριά από τη Μακεδονία, κατσικίσια φέτα από την Πελοπόννησο, τουλουμοτύρι από την Κρήτη, κασέρι παλαίωσης από την Ξάνθη και φρέσκα κατσικίσια τυριά. Βγαίνοντας για ψώνια, μη χάσετε την ευκαιρία για ένα τσίπουρο ή ουζάκι με μεζέ. Θα είναι το bonus των… τυχερών που έχουν αναλάβει το κομμάτι των αγορών.

Και μετά το φαγητό…

Το γλέντι και το κέφι μπορεί να αρχίζει γύρω από το τραπέζι αλλά δεν τελειώνει μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Αν στην παρέα υπάρχουν κάποιοι που παίζουν κάποιο όργανο, είναι σίγουρο ότι το γλέντι θα τραβήξει σε μάκρος συντροφιά με κρασί. Φροντίστε μόνο να είναι καλής ποιότητας - όχι απαραίτητα ακριβό.

Αν δεν υπάρχει «οικογενειακή ορχήστρα», θα πρέπει κάποιος μη δογματικός να αναλάβει τη μουσική. Καλά είναι τα αντάρτικα, αλλά δεν είναι για τα Χριστούγεννα - λέμε τώρα.

Τέλος, φροντίστε να υπάρχουν επιτραπέζια. Εκτός από τους δήθεν που δεν συμμετέχουν στο μουσικό γλέντι, ίσως τελικά να βρεθείτε όλοι γύρω από το τραπέζι παίζοντας παιχνίδια.

Βασικό: Μη φύγετε από το σπίτι που σας φιλοξένησε χωρίς να προσφέρετε ένα χέρι βοήθειας τόσο στο συμμάζεμα των σερβίτσιων όσο και του χώρου.

Οι φίλοι σας θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα, ακόμη και αν αρνηθούν τη βοήθειά σας.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Αλόη η γνήσια: ένα μεγάλο δώρο της φύσης
Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία απ’ όταν εμφανίστηκαν στο διατροφικό μας λεξιλόγιο οι «υπερτροφές», τα «σούπερ φουντ», που μας έρχονταν από ξένες...
Αλόη η γνήσια: ένα μεγάλο δώρο της φύσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από την προϊστορική Ευρώπη στο... πιάτο μας!
Στόχος της Τάνιας Βαλαμώτη είναι η αρχαιοβοτανική γνώση, που παράγεται σε ερευνητικό επίπεδο, να φτάσει στο ευρύ κοινό μέσα από τα ΜΜΕ, μέσα από συναντήσεις παραγωγών με ΜΚΟ, διαλέξεις και εκθέσεις.
Από την προϊστορική Ευρώπη στο... πιάτο μας!
ΓΕΥΣΕΙΣ
Σοκολατένια Χριστούγεννα
Χριστούγεννα χωρίς σοκολάτα δεν γίνονται. Πουθενά! Θα τη βρούμε σε όλα τα σπίτια, είτε σε μικρή ποσότητα για τη γεύση είτε σε μεγάλη, αυτό που λέμε... «θάνατος» από σοκολάτα! Ετσι, λοιπόν, έψαξα στα...
Σοκολατένια Χριστούγεννα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα φέρνουν πάντα μαζί και γευστικούς πειρασμούς και αρκετοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι μια φορά τον χρόνο δεν πειράζει να απολαύσουμε το φαγητό και αν υπερβάλουμε λίγο δεν έγινε και τίποτα. Η...
Διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Χριστούγεννα στα χωριά του δυτικού Πάρνωνα
Από το οροπέδιο της Τεγέας μέχρι τα βράχια του Ζάρακα Λακωνίας και από την κοιλάδα του Ευρώτα μέχρι τα παράλια του Αστρους, τον πρώτο λόγο έχει ο Πάρνωνας. Ιδανικός προορισμός για να νιώσεις την ανάσα του...
Χριστούγεννα στα χωριά του δυτικού Πάρνωνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το καλοκαίρι στην καρδιά της Κρήτης
Στην καρδιά της Κρήτης, στα χωριά του Αμαρίου, εκεί που το καλοκαίρι ακροβατεί ανάμεσα στις ζεστές μέρες και το δροσερό βραδινό αεράκι. Στις κορυφές του Ψηλορείτη και στα μονοπάτια της Ιστορίας. Ανάμεσα στις...
Το καλοκαίρι στην καρδιά της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας