Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαζί με το κρασί ωριμάζω κι εγώ

«Η κρίση στην Ελλάδα μάς οδήγησε στην εξωστρέφεια και στις μεγάλες αγορές. Αγώνας πολύ μεγάλος απέναντι σε δυνατά brand names, αλλά θα τα καταφέρουμε» λέει στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» ο παραγωγός των οίνων Αδάμ Ν. Αστεριάδης

Μαζί με το κρασί ωριμάζω κι εγώ

  • A-
  • A+

Οίνος Αδάμ λέγεται το κρασί που παράγει ο κ. Αστεριάδης και η ονομασία του δεν είναι τυχαία. Σημαίνει ότι ο οίνος αυτός είναι «πρωτόπλαστος» και έχει τη δύναμη, την ορμή και τη φρεσκάδα του καινούργιου. Ο παραγωγός, ένας εραστής της μάνας γης, μιλάει σήμερα στις «Νησίδες» για το κρασί και όχι μόνο

–Τι είναι για σας, κ. Αστεριάδη, το κρασί;

Το κρασί είναι... πετριά που όσο μεγαλώνεις μεγαλώνει κι αυτή μέχρι να γίνει κοτρόνα και τελικά βράχος.

Στην αρχή, ως νέος, πίνεις κακοφτιαγμένα κρασιά και μαζεύεις ζαλάδες και κακές εμπειρίες. Αργότερα παίρνεις μούστο, κάνεις το δικό σου κρασί και φυτεύεις κλήματα.

Οσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο πολύ παθιάζεσαι με τη «μάνα Γη» και πιστεύεις πραγματικά ότι κάνοντας καλό κρασί γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Μαζί με την ωρίμανση του κρασιού στα βαρέλια ή στις φιάλες ωριμάζεις κι εσύ ο ίδιος. Οταν κάνεις καλό κρασί, νιώθεις ότι είσαι ευλογημένος από τους θεούς, ότι αυτό είναι το αποτύπωμά σου στη Γη, η ενέργεια που δίνεις και παίρνεις.

–Πολύ ποιητικά όλα αυτά...

Μα, το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση. Ενα ταξίδι είναι, μια Ιθάκη. Και λέγοντας ταξίδι εννοώ, εκτός από τα οινικά ταξίδια στα ελληνικά και ξένα αμπελοτόπια, τα άλλα ταξίδια, τα προσωπικά, που ο άνθρωπος πραγματοποιεί όταν βγαίνει στον κόσμο με την ψυχή του. Πόσοι από μας, αλήθεια, κάνουν προσωπικά ταξίδια;

–Πώς βλέπετε το κρασί στην αγορά;

Το ελληνικό κρασί τώρα ανοίγει τα φτερά του. Εχουμε έναν ευλογημένο τόπο, με ένα κλίμα που ευνοεί την ποικιλότητα. Κοιτάξτε τη Νεμέα.

Πάνω από 200 οινοποιεία σε ένα οροπέδιο με υψομετρικές διαφορές, κλίσεις, ανήλια, προσήλια, πεζούλες, ορεινά, πεδινά κ.λπ. συνθέτουν μια παλέτα και οι αποφάσεις του αμπελουργού και του οινολόγου θα δώσουν άλλο DNA στο τελικό προϊόν.

Το μικροκλίμα και οι μορφολογικές συνθήκες μάς δίνουν τα εχέγγυα να ξεκινήσουμε. Συμπληρώνοντας, με μια προσεκτική στρατηγική, άξιους οινολόγους και ποιότητα χωρίς εκπτώσεις, σε 10 χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα είναι στον παγκόσμιο οινικό χάρτη με πολύ θετικά σχόλια.

Η κρίση στην Ελλάδα μάς οδήγησε στην εξωστρέφεια και στις μεγάλες αγορές.

Αγώνας πολύ μεγάλος απέναντι σε δυνατά brand names, αλλά θα τα καταφέρουμε, πιστέψτε με. Λίγο χαμόγελο να βάλουμε στη ρουτίνα μας, μια μικρή βοήθεια από την κρατική μηχανή στις εξαγωγές, πολλή δουλειά και σωστές στρατηγικές κινήσεις. Αυτά αρκούν.

–Τόσο σημαντική είναι η στρατηγική;

Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι συχνά η έλλειψη στρατηγικής από την αρχή. Ισχύει για τις περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και για το ίδιο το κράτος, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα.

Τι θέλουμε να κάνουμε, πώς θα το κάνουμε, τι μας λείπει, τι εναλλακτικές έχουμε, τι διορθωτικές ενέργειες πρέπει να κάνουμε στην πορεία;

Δυστυχώς αρκετές φορές εξαντλούμαστε απλώς στο να φυτέψουμε αμπέλια, να παράξουμε αγροτικά προϊόντα, να χτίσουμε ενοικιαζόμενα, να ανοίξουμε καφετέριες και φούρνους, να γίνουμε κυβέρνηση.

Υπάρχει ο στόχος αλλά όχι η αιτία, ούτε τα σημάδια στον λαβύρινθο. Χανόμαστε μέσα εκεί και δεν βρίσκουμε την έξοδο.

Ολο αυτό εκπέμπει απελπισία και μη γνώση. Η στρατηγική πρέπει να διδάσκεται από την τελευταία τάξη του Δημοτικού για να μπορέσουμε να μάθουμε να οραματιζόμαστε 10-20 χρόνια μπροστά.

–Η ονομασία ΑΔΑΜ από πού προέρχεται;

H επιλογή αυτής της ονομασίας έγινε για να υπαινιχθεί έναν οίνο «πρωτόπλαστο», δηλαδή με τη δύναμη, την ορμή και τη φρεσκάδα του καινούργιου κατά τη στιγμή της δημιουργίας του. Ισως, άλλωστε, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρήσει κανείς ότι το κρασί υπήρχε στο ανθρώπινο DNA ακόμα και πριν γίνει η πρώτη ζύμωση…

Υπερβολικό αλλά φιλοσοφικά ενταγμένο στα πιστεύω μας.

Το λογότυπό μας είναι έργο του εικαστικού Ανδρέα Λυμπεράτου. Το κρασί είναι επικοινωνία, είναι η γέφυρα που ενώνει τις απέναντι όχθες ιδεών, αντιθέσεων, χρωμάτων, φυλών, φύλων, φίλων και περνάει έτσι ο ένας στον τόπο του άλλου.

ΓΕΥΣΕΙΣ
Ιταλική φινέτσα!
Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι κατάλευκη, μαλακή και διατηρείται σε νερό μέχρι να καταναλωθεί. Η υφή της είναι ιδιαίτερη και μοιάζει με δεκάδες λεπτά, λευκά νήματα που έχουν γίνει μία μάζα. Παρασκευάζεται από γάλα...
Ιταλική φινέτσα!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι παραγωγοί ζητούν χέρια
Σ' ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο, στο Σισάνι Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας, τα μέλη ενός νεοσύστατου σχετικά συνεταιρισμού παραγωγών βιολογικών φασολιών αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους και αναζητούν...
Οι παραγωγοί ζητούν χέρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
Η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης άκουσαν αυτό που τους έλεγε η καρδιά τους. Να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον πρότερο επαγγελματικό βίο με όποιο κίνδυνο αυτή τους...
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι ροδακινιές ανθίζουν και φέτος
Τα «ροδάκινα και οι δαντέλες» του Κώστα Περδικάρη και ο τρόπος με τον οποίο η μνήμη σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα έρχονται στο μυαλό της Ρούλας Ασλάνογλου που γεννήθηκε εδώ, σ' ένα χωριό του κάμπου της...
Οι ροδακινιές ανθίζουν και φέτος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μνήμες τρύγου στα Μεσόγεια
​Σίγουρα υπάρχουν ακόμη νέα παιδιά που να θυμούνται πώς ήταν όταν πήγαιναν με τους γονείς τους στα χωριά για να τρυγήσουν, κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή. Προσωπικά υπήρξα ένα από αυτά και οι αναμνήσεις από...
Μνήμες τρύγου στα Μεσόγεια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενας συνειδητοποιημένος βιολογικός μελισσοκόμος
​«Μπορούμε να βρεθούμε σήμερα, γιατί αύριο θα πρέπει να φύγω για το Σουφλί; Αλλάζει ο καιρός, περιμένουν έντονες βροχοπτώσεις και επικίνδυνη αύξηση της στάθμης του νερού στον Εβρο και πρέπει να πάω να πάρω τα...
Ενας συνειδητοποιημένος βιολογικός μελισσοκόμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας