Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 28.0°
2 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 27.1°
2 BF
45%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 27.1°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
2 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
0 BF
73%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.7° 28.7°
2 BF
55%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
60%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.1° 26.1°
2 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
25.8° 23.8°
1 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
3 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
4 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
45%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
37%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.8° 26.8°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.6°
4 BF
63%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 29.4°
0 BF
30%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.1° 25.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
52%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
0 BF
55%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
doryforos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξελιγμένος δορυφόρος καταμετρά τα δάση του πλανήτη

Η όλη προσπάθεια εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πόσο διοξείδιο του άνθρακα αποθηκεύουν τα δάση του πλανήτη, καθώς και τον ακριβή αντίκτυπο από την αποψίλωσή τους

Τα τροπικά δάση του πλανήτη μας είναι οι «πνεύμονες της Γης», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται. Αποθηκεύουν δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αλλά με περισσότερα από ενάμισι τρισεκατομμύριο δέντρα, η ακριβής μέτρηση της ποσότητας άνθρακα που αποθηκεύουν ήταν σχεδόν αδύνατη μέχρι τώρα, σχολιάζει στις σελίδες τεχνολογίας το BBC. Και μπορεί οι παγκόσμιοι ηγέτες να υπόσχονται να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, ωστόσο αυτή κατέγραψε αύξηση το 2022 παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο.

Το τεχνολογικό άρθρο επισημαίνει, ωστόσο, ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτόξευσε με επιτυχία έναν πρώτο στο είδος του δορυφόρο, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ειδικό υπερεξελιγμένο σύστημα ραντάρ για να αποκαλύψει πόσα ακριβώς δέντρα βρίσκονται κάτω από τον πολλές φορές συννεφιασμένο ουρανό. Και η όλη προσπάθεια εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πόσο διοξείδιο του άνθρακα αποθηκεύουν τα δάση του πλανήτη καθώς και τον ακριβή αντίκτυπο από την αποψίλωσή τους.

Ο πύραυλος που μεταφέρει τον δορυφόρο απογειώθηκε από τον αεροδιαστημικό σταθμό Κουρού της ESA στη Γαλλική Γουιάνα και πέταξε πάνω από τον Αμαζόνιο, ένα από τα τροπικά δάση που θα μελετήσει. Ο εξελιγμένος τεχνολογικά δορυφόρος έχει το επιστημονικό παρατσούκλι «Διαστημικό πιάτο» και διαθέτει μια γιγαντιαία κεραία-ανακλαστήρα (πιάτο) διαμέτρου 12 μέτρων που θα στέλνει τα σήματα. Η κεραία χρησιμοποιεί ραντάρ ζώνης P, το οποίο έχει πολύ μεγάλο μήκος κύματος επιτρέποντάς της να βλέπει βαθύτερα μέσα στα δάση και να αποκαλύπτει κλαδιά και κορμούς που καλύπτονται από τη συννεφιά. Ο δορυφόρος, βάρους 1,2 τόνων, λειτουργεί όπως μια αξονική τομογραφία και αναλύει αλλεπάλληλες εικόνες-τομές μέσα από τα δέντρα προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα για το πόσο ξυλώδες υλικό υπάρχει. Το «Διαστημικό πιάτο» κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από τον ακαδημαϊκό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Σαούν Κουέγκαν, αλλά πλέον συνιστά μια διεθνή προσπάθεια στην οποία μετέχουν αρκετές χώρες. Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να παράξει τους πρώτους χάρτες εντός έξι μηνών και στη συνέχεια θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτοί οι ετήσιοι χάρτες δεν θα δείχνουν μόνο πόσος άνθρακας αποθηκεύεται, αλλά και πόσος χάνεται μέσω της αποψίλωσης των δασών.

«Η αποστολή είναι το αποκορύφωμα εξαιρετικά καινοτόμου εργασίας δεκαετιών σε συνεργασία με μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ» είπε ο Κουέγκαν . «Τα περισσότερα ραντάρ που έχουμε στο Διάστημα σήμερα τραβούν υπέροχες εικόνες παγόβουνων, αλλά όταν κοιτάζουν τα δάση βλέπουν μόνο τις κορυφές, τα μικρά κλαδιά, τα μικρά φύλλα, καθώς τα υπάρχοντα συστήματα δεν “διεισδύουν” στα δάση», εξήγησε από την πλευρά του ο δρ Ραλφ Κόρντεϊ, επικεφαλής γεωεπιστημών στην Airbus. Η Airbus έφερε μηχανικούς από την αμερικανική εταιρεία L3Harris Technologies στις εγκαταστάσεις της στην πόλη Στίβενεϊτζ για να επιβλέπουν την κατασκευή της κεραίας-ανακλαστήρα. Πρόκειται για μια εταιρεία που ειδικεύεται σε αυτά τα μεγάλα, μη αναδιπλούμενα συστήματα - τεχνογνωσία που δεν υπάρχει προς το παρόν στην Ευρώπη.

«Το είδος των παρατηρήσεων που έχουμε εδώ και 50 χρόνια από άλλους δορυφόρους όπως ο Landsat επηρεάζεται πολύ έντονα από τα σύννεφα. Και στις τροπικές περιοχές έχουμε σύννεφα πολλές φορές, επομένως μπορεί να μην απεικονίζονται τμήματα του τροπικού δάσους», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες. Το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου μήκους κύματος που διαθέτει ο δορυφόρος είναι ότι μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα δίνοντας μια συνεπή, συγκρίσιμη εικόνα ενός δάσους από το ένα έτος στο άλλο, τόνισε ο Κόρντεϊ.

Inventor Neo 2 UVCWF

Η νέα σειρά φορητών κλιματιστικών Inventor συνιστά την ιδανική λύση για καλοκαιρινή δροσιά. Προσφέρουν πλήρη αυτονομία ενώ ταυτόχρονα μπορείς να απολαμβάνεις υψηλές αποδόσεις ψύξης ή θέρμανσης χωρίς περιορισμούς. Το νέο κλιματιστικό Magic στα 12.000 Btu/h εξασφαλίζει για εσάς και τους αγαπημένους σας τις ιδανικές συνθήκες ψύξης σε κάθε χώρο που θα επιλέξετε να το τοποθετήσετε! Η ενεργειακή κλάση Α σε συνδυασμό με το νέας γενιάς ψυκτικό υγρό R290 επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, η χαμηλή στάθμη θορύβου της συσκευής σάς επιτρέπει να απολαμβάνετε ανενόχλητοι τις ιδανικές για εσάς συνθήκες ενώ η λειτουργία ύπνου εξασφαλίζει υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας.

Κλιματιστικό MIDEA Xtreme Pro

Αυτό το καλοκαίρι νιώσε τη δροσιά που σου παρέχει το συγκεκριμένο κλιματιστικό της Midea. Διαθέτοντας εξαιρετικά οφέλη για τον οικιακό χώρο, αυτή η μονάδα περιλαμβάνει τον πλέον σύγχρονο τρόπο απομακρυσμένου ελέγχου και χρησιμοποιεί οικολογικό ψυκτικό υγρό R32 για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπροσθέτως η ενσωματωμένη τεχνολογία Wi-Fi της Midea σού επιτρέπει έλεγχο και παρακολούθηση του κλιματιστικού σου για απομακρυσμένη χρήση εντός κι εκτός σπιτιού, με την ευκολία που σου προσφέρει το smartphone ή το tablet σου. Το διπλό φίλτρο Bio-Hepa καθαρίζει τον αέρα αποτελεσματικά. Κοστίζει 549 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εξελιγμένος δορυφόρος καταμετρά τα δάση του πλανήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας