Μία διαφορετική παράσταση χορού
«Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω»
Ο χορός πάντα ξεχώριζε ως τέχνη στην Ελλάδα, καθώς έφερε μέσα του και την καλλιτεχνία και την τεχνική γνώση και αρτιότητα, αλλά δεν έμενε μόνο εκεί. Ηταν οργανικό στοιχείο και της φιλοσοφίας και της ίδιας της δημοκρατίας, αλλά και κομμάτι απαραίτητο σε κάθε προσπάθεια κοινωνικοποίησης, σε κάθε ερωτικό παιχνίδι ακόμα και σε επαναστατικές περιόδους. Ο χορός είτε ως τμήμα της αρχαίας τραγωδίας (όπου ήταν η «φωνή» είτε της συνείδησης, είτε του λαού, είτε της κριτικής -αντίθετης ή μη- άποψης προς τα όσα διαδραματίζονταν, άρα κάτι βαθιά δημοκρατικό και πρωτοποριακά καλλιτεχνικό ταυτόχρονα) αλλά και αργότερα ως η σωματική κίνηση σε έναν ρυθμό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και σύγχρονης πραγματικότητας. Μοιάζει σαν να έχουμε ξεχάσει ή απομακρυνθεί κάπως από τα παραπάνω, κάτι που επίσης είναι σημείο των καιρών και συνάδει απολύτως με τα όσα ζούμε σε πολιτικό, κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο.
Οι εργάτες, όμως, του χορού δεν το έχουν ξεχάσει (τους ονομάζω έτσι, γιατί με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα περί αυτού πρόκειται). Οχι μόνο δεν έχουν ξεχάσει τα παραπάνω, αλλά συνεχίζουν απτόητοι την προσπάθειά τους να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και αξιότερη (γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται). Το έργο «Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω» ανήκει σε αυτή την προσπάθεια: οι Βιτόρια Κωτσάλου και Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου χορεύουν πάνω σε μία χορογραφία της δεύτερης, και σε μουσική του Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη. Ολο, δε, το έργο αναπτύσσεται γύρω από τη λειτουργία της αναπνοής: η χορογραφία δομείται από τις χορεύτριες πάνω σε μια «παρτιτούρα αναπνοών», όπως την ονομάζουν, καθώς πέρα από τον ρυθμό της ίδιας, καθορίζει και τον τρόπο κίνησης του κάθε σώματος, άρα και τον τρόπο διασύνδεσης των χορευτριών επί σκηνής.
Ως εκ τούτου, το έργο αποπειράται να αποδώσει συγχρόνως δύο διαστάσεις: αυτής της ακούσιας και απαραίτητης για τη ζωή λειτουργίας (ο αέρας μπαινοβγαίνει στο σώμα, κρατώντας το στη ζωή), αλλά και μιας πιο ποιητικής, αυτή κατά την οποία η ανάσα γίνεται η πνοή της ζωής και επιτρέπει να αναδυθούν εικόνες, στιγμές και σχέσεις ανάμεσα στα δύο σώματα. Δύο σώματα που γίνονται ανάγλυφα όπως ένα βουνό σαν το αγγίζει ο άνεμος και νιώθουν όπως νιώθουν, σαν το ανέβουν μέχρι πάνω!
📌 15, 16 & 21, 22, 23, 24 Φεβρουαρίου 2025, στις 21.00, στο Μ54 (ένας υπέροχος χώρος, Μενάνδρου 54, Ομόνοια). Προπώληση: www.ticketservices.gr, Διάρκεια: 55’.
Παιδικό
Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ
Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Τζαβάρα, ζωντανεύει το κλασικό αριστούργημα του Μαρκ Τουέιν «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», μια παράσταση με υπέροχα εικαστικά τοπία, πρωτότυπες συνθέσεις και έναν οκταμελή θίασο ηθοποιών και μουσικών, που παίζουν και τραγουδούν ζωντανά.
📌 Κάθε Κυρ. 11.30 και καθημερινές για σχολεία. Κρατήσεις: 210 3803197, 2111180889, 6948727275. Στο θέατρο Αλφα (28ης Οκτωβρίου 37). Προπώληση: more.com
Εικαστικά
Mater Faber
Η Αννίτα Αργυροηλιοπούλου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «Mater Faber» όπου, μέσω του έντονου χρώματος, δημιουργεί συνθέσεις που συνδυάζουν ζωγραφική και εκτυπώσεις. Απεικονίζει γυναίκες, παραδομένες στον ύπνο, σκεπασμένες από μια πλεκτή κουβέρτα, πλεγμένη από τη μητέρα της!
📌 Στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9a, τηλ. 213607598). Από 21/2 έως 22/3. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης.
Μουσική
Κ. Βήτα
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο ποιητής της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, πραγματοποιεί μία ακόμα συναυλία του, με αφορμή τον νέο του δίσκο «Το χέρι», έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, που ήδη κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Μαζί του οι Βάιος Μαχμουντές (συνθεσάιζερ) και Βαγγέλης Μπαλιούσης (ηλεκτρονικό ντραμ σετ).
📌 Στον Σταυρό του Νότου (Θάρυπου 37 & Φραντζή), Κυρ. 16/2, στις 20.00. Προπώληση: www.ticketservices.gr
Εκθεση
Η Αφρική ανάμεσά μας
Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από Νιγηρία, Καμερούν και Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συμμετοχική έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας», η οποία φέρνει σε πρώτο πλάνο την αφροδιασπορική κοινότητα της Ελλάδας.
📌 Στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, τηλ. 2126875272, 6981904939). Κάθε Πέμπ., Κυρ. 10.00 – 18.00, Παρ., Σάββ. 10.00-22.00. Εως 25/5.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας