Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 16.0°
1 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.9° 12.2°
1 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.0° 17.1°
4 BF
64%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
1 BF
87%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
59%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 19.9°
5 BF
55%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 13.9°
0 BF
46%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
72%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
4 BF
67%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.4°
2 BF
77%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.8° 14.9°
2 BF
95%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.0° 14.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
0 BF
85%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
copernicus
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
https://www.copernicus.eu/el

Ο «Κοπέρνικος» εκσυγχρονίζεται

Δέκα μεγάλα έργα εστιάζουν σε βασικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις των υπηρεσιών του Copernicus, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της παγκόσμιας πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.

Καθώς η κλιματική κρίση πλήττει με όλο και μεγαλύτερη αγριότητα τον πλανήτη, η ακρίβεια των μετεωρολογικών προβλέψεων αναδεικνύεται σε κρισιμότατο παράγοντα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Για τον λόγο αυτό ο κορυφαίος μετεωρολογικός οργανισμός της Ε.Ε. Copernicus εκσυγχρονίζεται διαρκώς τεχνολογικά για την αντιμετώπιση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας, σχολιάζει σε άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.

Το Copernicus, που ουσιαστικά είναι τα μάτια της Ευρώπης στη Γη, είναι αφοσιωμένο στην παρακολούθηση του πλανήτη μας χρησιμοποιώντας δορυφόρους σε συνδυασμό με επίγειους, αερομεταφερόμενους και θαλάσσιους αισθητήρες.

Οι έξι βασικές υπηρεσίες του παρέχουν στους ερευνητές, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στη βιομηχανία και στο ευρύ κοινό συνεχή, λεπτομερή περιβαλλοντικά δεδομένα που καλύπτουν τα πάντα, από τη στάθμη της θάλασσας έως τη χρήση γης. Τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα έρευνας και καινοτομίας δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του Copernicus να εξελιχθούν σύμφωνα με τις αναδυόμενες ανάγκες των χρηστών, τις εξελισσόμενες τεχνολογίες και τις διευρυμένες απαιτήσεις πολιτικής.

Οπως σημειώνεται στο Cordis, το Copernicus είναι μία από τις πιο φιλόδοξες και επιτυχημένες πρωτοβουλίες του είδους του παγκοσμίως και μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας στο Διάστημα. Προσφέρει συνεχείς, ακριβείς και προσβάσιμες πληροφορίες για διάφορες πτυχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της ξηράς, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας. Η ραχοκοκαλιά του Copernicus βασίζεται σε ένα σύνολο αποκλειστικών δορυφόρων, ήτοι την τρέχουσα οικογένεια Sentinel και τις επικείμενες αποστολές Sentinel Expansion και Sentinel Next Generation, καθώς και σε πολύτιμα δεδομένα από τις αποστολές Copernicus Contributing (άλλοι δημόσιοι και εμπορικοί δορυφόροι) και στη Γη (in situ) αισθητήρες.

Οι υπηρεσίες του Copernicus επεξεργάζονται, αναλύουν και μεταμορφώνουν αυτόν τον πλούτο δεδομένων μέσω των έξι θεματικών βασικών υπηρεσιών: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), Copernicus Climate Change Service (C3S), Copernicus Marine Environment Monitoring Service (CMEMS), Copernicus Land Monitoring Service (CLMS), Copernicus Security Service (CSS) και Copernicus Emergency Management Service (CEMS).

Ετσι ως πρόγραμμα παγκόσμιας κλάσης η συνεχής εξέλιξη του Copernicus είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεχώς εξελισσόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας. Ως εκ τούτου, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Υγείας και Ψηφιακής Διαχείρισης (HaDEA) χρηματοδότησε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων του Horizon 2020 που επιταχύνει αποτελεσματικά τις μελλοντικές εξελίξεις των υπηρεσιών του Copernicus.

Αντιμετωπίζοντας τις αποκαλούμενες ερευνητικές δραστηριότητες Tier-3, δέκα μεγάλα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζουν σε βασικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις των υπηρεσιών του Copernicus σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της παγκόσμιας κλιματικής πολιτικής.

Ειδικότερα τα χρηματοδοτούμενα έργα σκοπεύουν να δώσουν τη δυνατότητα σε κάθε μία από τις έξι υπηρεσίες του Copernicus να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αναδυόμενες απαιτήσεις των χρηστών και στις ανάγκες πολιτικής, αξιοποιώντας παράλληλα τις πιο πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Τα σημαντικότερα είναι τα CoCO2 και SEEDS που υποστηρίζουν την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS), βελτιώνοντας την παρακολούθηση εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο κ.ά., βοηθώντας τις χώρες να μετρήσουν την πρόοδό τους στην επίτευξη των στόχων ποιότητας του αέρα της Ε.Ε. και τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Ακόμη το έργο CONFESS ενισχύει την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S) μέσω της καλύτερης κατανόησης των αερολυμάτων και των συνθηκών της Γης, βελτιώνοντας την ικανότητά μας να προβλέπουμε σοβαρά καιρικά φαινόμενα. Το RapidAI4EO φέρνει βαθιά γνώση στις εφαρμογές παρακολούθησης της ξηράς, ενώ το Water-ForCE εργάζεται για να εναρμονίσει ένα κατακερματισμένο τοπίο υπηρεσιών παρακολούθησης υδάτων. Τέλος, το λογισμικό που αναπτύχθηκε από το έργο ARCOS χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για την ανίχνευση βιομηχανικής ανάπτυξης και λαθραίων αλιευτικών σκαφών στην Αρκτική.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο «Κοπέρνικος» εκσυγχρονίζεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας