Το μυθιστόρημα της Αλέσια Μπιαζάτο, «Ιεροσυλία», είναι μια περιπέτεια. Δεν έχει, ωστόσο, καμιά σχέση με το είδος που ονομάζουμε σήμερα θρίλερ. Η Αλέσια Μπιαζάτο αφηγείται μια περιπέτεια με δυο ακραίους πόλους, το «είναι» και το «φαίνεσθαι». Η διάσταση αυτή και η σύγκρουση που προκαλεί εισβάλλουν στην «Ιεροσυλία» από την αρχή. Η Θεοδώρα, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, έχει φύγει από την Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της σε μια ξένη χώρα. Το μυθιστόρημα και η σύγκρουση ξεκινούν με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Η Θεοδώρα συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι αισθάνεται ξένη στον τρόπο ζωής, στις σχέσεις ακόμα και στις συζητήσεις μέσα στην ίδια την οικογένειά της.
Η Θεοδώρα αρχίζει να βασανίζεται από το ερώτημα αν είναι ακόμα Ελληνίδα. Το ίδιο ερώτημα βασάνιζε τους Ιταλούς, αλλά και τους Ελληνες, που μετανάστευαν για να αναζητήσουν την τύχη τους σε μιαν άλλη χώρα. Ακόμα και σήμερα πολλοί Ελληνοαμερικάνοι φοράνε κάθε χρόνο στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης τις παραδοσιακές στολές των αγωνιστών και παρελαύνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να φαίνονται μία μέρα τον χρόνο Ελληνες, ενώ είναι Αμερικάνοι.
Το δεύτερο σταθερό «είναι» που καθορίζει την ύπαρξή τους επικεντρώνεται στη θρησκεία και στην αφοσίωσή τους στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Οι αμφιβολίες της Θεοδώρας την οδηγούν σε μια αναζήτηση ταυτότητας. Και εδώ ήρθε η πρώτη μου έκπληξη με το μυθιστόρημα της Αλέσια Μπιαζάτο.
Η Θεοδώρα δεν αναζητεί την ταυτότητά της ούτε στην ελληνική γλώσσα ούτε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά στο Αγιον Ορος, στην επικράτεια των μοναστηριών στη χερσόνησο του Αθω, δηλαδή στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Η απόφαση της Θεοδώρας οδηγεί την αντίθεση του είναι με το φαίνεσθαι στην κορύφωσή της. Το Αγιον Ορος είναι απαγορευμένη περιοχή για τις γυναίκες. Η Θεοδώρα μεταμφιέζεται και κυκλοφορεί στο Αγιον Ορος σαν άντρας, ενώ είναι γυναίκα. Η μεταμφίεση συνοδεύεται από τον φόβο και το άγχος. Η Θεοδώρα επισκέπτεται τα μοναστήρια και τους μοναχούς με το διαρκές άγχος, μήπως το φαίνεσθαι καταρρεύσει και αποκαλύψει το είναι της.
Η περιήγηση της Θεοδώρας στο Αγιον Ορος δεν θα την οδηγήσει, ωστόσο, στην ανακάλυψη ενός άλλου φαίνεσθαι, αλλά ενός δεύτερου είναι, που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και που δεν είναι άλλο απ’ αυτό που κυριαρχεί στην εποχή μας: το χρήμα. Από το σημείο αυτό ξεκινάει στο μυθιστόρημα μια άλλη περιπέτεια. Είναι η περιπέτεια φυγής της Θεοδώρας από το Αγιον Ορος μετά την αποκάλυψη του «είναι» της.
Η «Ιεροσυλία» είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, ακριβώς επειδή δεν ακολουθεί την πεπατημένη, δηλαδή την κλασική συνταγή της διαρκούς πρόκλησης σασπένς, αλλά κάνει τον θεατή συμμέτοχο σε μια σύγκρουση, ανάμεσα στο «είναι» και το «φαίνεσθαι», η οποία διατρέχει ολόκληρο το μυθιστόρημα.
Το άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι η περιγραφή του Αγίου Ορους. Και αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη μου έκπληξη με το μυθιστόρημα της Αλέσια Μπιαζάτο. Οταν διάβαζα τα σχετικά κεφάλαια, είχα συχνά την εντύπωση ότι δεν ήταν η Θεοδώρα, αλλά η ίδια η Αλέσια Μπιαζάτο, που είχε επισκεφθεί μεταμφιεσμένη το Αγιον Ορος, για να το καταγράψει με μια τόσο λεπτομερή περιγραφή.
● Πρόλογος στο βιβλίο της Αλέσια Μπιαζάτο «Ιεροσυλία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας