Η Google χρησιμοποιεί δεκάδες εκατομμύρια τηλέφωνα, για να χαρτογραφήσει την ιονόσφαιρα της Γης και να βελτιώσει το GPS, γράφει η τεχνολογική επιθεώρηση briefing.nature. Επισημαίνει ακόμη ότι χάρη σε μετρήσεις ακριβείας νανοδευτερόλεπτου από κινητές συσκευές θα μπορέσουν να καλυφθούν σημαντικά κενά στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης.
Ειδικότερα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από περίπου 40 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, για να χαρτογραφήσουν τις συνθήκες στην ιονόσφαιρα -μια περιοχή της ανώτερης ατμόσφαιρας, στην οποία ορισμένα από τα μόρια του αέρα ιονίζονται. Τέτοια σήματα (crowdsourced) θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δορυφορική πλοήγηση, ειδικά σε περιοχές του κόσμου όπου τα δεδομένα είναι ελλιπή, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Νότιας Ασίας. Μάλιστα, η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, προσφάτως, στο Nature.
Η μελέτη συνιστά «ένα καταπληκτικό σύνολο δεδομένων», τόνισε η Ανθέα Κόστερ, φυσικός της ατμόσφαιρας στο κορυφαίο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Κέμπριτζ. «Γεμίζει πολύ τον χάρτη, σε περιοχές όπου χρειαζόμαστε απεγνωσμένα περισσότερες πληροφορίες», σημειώνει.
Επιπροσθέτως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα δεδομένα τηλεφώνου θα μπορούσαν να μειώσουν τα σφάλματα GPS κατά 10-20% σε ορισμένες περιοχές και ειδικά στις υπο-εξυπηρετούμενες, λέει ο Νίγκμπο Γουάνγκ, κι αυτός φυσικός της ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Ερευνας Αεροδιαστημικής Πληροφορίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο. Διευκρινίζει ότι ακόμη και με τη σημερινή τεχνολογία η πλήρης εξερεύνηση της ιονόσφαιρας παραμένει μια πρόκληση, ειδικά κατά τη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων, που προκαλούν ανομοιόμορφες συνθήκες στην ιονόσφαιρα, καθιστώντας δυσχερέστερη την παρατήρηση.
Επιπροσθέτως, το επιστημονικό άρθρο υπογραμμίζει ότι, όταν ο αέρας είναι μερικώς ιονισμένος, τα ελεύθερα κινούμενα ηλεκτρόνια επιβραδύνουν ελαφρώς τα ραδιοφωνικά σήματα που ταξιδεύουν στη Γη από το GPS και άλλους δορυφόρους πλοήγησης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον χρονισμό ακριβείας νανοδευτερόλεπτου που χρησιμοποιούν οι συσκευές δορυφορικής πλοήγησης για τον εντοπισμό των τοποθεσιών, με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις προσγειώσεις αεροπλάνων και στα αυτόνομα οχήματα.
Οι χάρτες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διόρθωση των διακυμάνσεων στην ιονόσφαιρα και οι μηχανικοί δημιουργούν τους χάρτες χρησιμοποιώντας δεδομένα από επίγειους σταθμούς δεκτών, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν τους χρόνους άφιξης δύο διαφορετικών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων που λαμβάνονται από τον ίδιο δορυφόρο.
Χωρίς αυτές τις διορθώσεις, το GPS θα ήταν εκτός λειτουργίας κατά περίπου 5 μέτρα και κατά δεκάδες μέτρα στη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων, όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ηλιο μπορούν να ενισχύσουν την πυκνότητα των ηλεκτρονίων. Αλλά πολλές περιοχές του κόσμου δεν διαθέτουν τους επίγειους σταθμούς λήψης τα δεδομένα των οποίων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτών των χαρτών.
«Αν και δεν μπορούν όλες οι συσκευές satnav να λειτουργούν σε πολλές συχνότητες, τα σύγχρονα τηλέφωνα το επιτυγχάνουν», λέει ο Μπράιαν Γουίλιαμς, επιστήμονας υπολογιστών στο Google και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα από κινητά τηλέφωνα είναι πολύ πιο θορυβώδη από αυτά από ειδικά κατασκευασμένους επιστημονικούς δέκτες, κυρίως επειδή λαμβάνουν σήματα μόνο κατά διαστήματα και επειδή τα ραδιοκύματα “αναπηδούν” από κοντινά κτίρια στις κατοικημένες περιοχές».
Η ομάδα της Google πέτυχε την καλύτερη χαρτογράφηση, εν μέρει χάρη στον μεγάλο όγκο των δεδομένων που ελήφθησαν. «Οταν συνδυάζονται σε μεγάλους αριθμούς, το σήμα καθίσταται πιο σαφές», σημειώνει ο Γουίλιαμς και προσθέτει: «Είναι σαν να υπάρχει ένας επιστημονικός σταθμός παρακολούθησης σε κάθε πόλη όπου υπάρχουν τηλέφωνα».
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι οποιοσδήποτε διαθέτει τηλέφωνο Android που επιτρέπει στην Google να συλλέγει δεδομένα αισθητήρων για τη βελτίωση της ακρίβειας τοποθεσίας ήταν κατάλληλος να συνεισφέρει στη μελέτη. Διευκρινίζει ακόμη ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν, έτσι ώστε οι μεμονωμένες συσκευές να μην είναι αναγνωρίσιμες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας