«Ηλεκτρομαγνητική συσκευή, τμήμα του τηλεγραφικού εξοπλισμού, που εκπέμπει χαρακτηριστικό βόμβο, ο οποίος ερμηνεύεται ως μήνυμα», ορίζει τη λέξη «βομβητής» το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, παραθέτοντας ως παράδειγμα τη φράση «στα νοσοκομεία κάθε γιατρός έχει τον βομβητή του». Η Γουικιπίντια είναι πιο συγκεκριμένη: ο βομβητής («beeper» και «bleeper» στα αγγλικά) είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή συσκευή που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα. Οι βομβητές αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, αλλά διαδόθηκαν ευρέως το ’80, υποχωρώντας μετά, λόγω της εξάπλωσης της κινητής τηλεφωνίας.
Η λέξη «βομβητής» παράγεται από το αρχαίο ρήμα «βομβώ», από το «βόμβος», που σημαίνει τον συνεχή ήχο που παράγεται από ορισμένα έντομα όταν πετούν. Βόμβος: η βοή, το βουητό, ο συνεχής υπόκωφος ήχος, ενώ στην ιατρική ορολογία είναι εκείνο το ενοχλητικό βουητό στ’ αυτιά, όταν κάποιος αισθάνεται ότι ακούει έναν συνεχή και βαθύ ήχο. Ο βόμβος είναι μια ηχομιμητική λέξη κι έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα παράγωγα.
Ενα από αυτά είναι και ο «μπόμπιρας», ο πιτσιρίκος, το μικροκαμωμένο αγόρι, το ανήσυχο και πανέξυπνο, αλλά και ο «μπαμπούλας», το φόβητρο γενικώς, και ειδικά το φανταστικό τέρας, που χρησιμοποιείται από τους ενηλίκους για τον συνετισμό των παιδιών («φάε το φαΐ σου, γιατί θα έρθει ο μπαμπούλας», λέμε). Αυτός προέρχεται από την αρχαία λέξη για το σκαθάρι (μπαμπούλας<βομβυλιός<βομβυλός<βόμβος), απ’ όπου προκύπτει και η λέξη «μπάμπουρας», το κολεόπτερο που ζουζουνίζει, ο σκαραβαίος, το σκαθάρι. Ομως, από αυτόν τον βόμβο παράγεται και η λέξη «βόμβα»! Ναι, είναι αυτή η θήκη, που είναι γεμάτη με εκρηκτική γόμωση που εκρήγνυται με μηχανισμό πυροδότησης ή με πρόσκρουση. Μεταφορικά, «βόμβα» σημαίνει οτιδήποτε απροσδόκητο, που προκαλεί μεγάλη έκπληξη – λέμε πως «η είδηση έσκασε σαν βόμβα». Η λέξη είναι αντιδάνειο, από το ιταλικό «bomba», από το λατινικό «bombus», με προέλευση το γνωστό μας «βόμβο»...
Θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι ξεκάθαρα τραγική ειρωνεία ετυμολογικού τύπου πως οι βομβητές, αυτά τα ακίνδυνα επικοινωνιακά μηχανάκια, μετατράπηκαν σε βόμβες από τον Μπαμπούλα της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, το φόβητρο της ευρύτερης περιοχής. Διότι δεν σκότωσαν μόνο τους ορκισμένους εχθρούς του κράτους, δηλαδή τα στελέχη της Χεζμπολάχ, παρά και τους μπόμπιρες, τα παιδιά και τους άλλους αθώους του αίματος, που έτυχε να παίζουν εκείνη τη στιγμή με τον βομβητή του μπαμπά, όταν αυτή η επικοινωνιακή συσκευή αίφνης εξερράγη τινάζοντας το κεφάλι του μικρού πανέξυπνου αγοριού στον αέρα. Μαζί με δεκάδες ακόμα νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Η παγίδευση των επικοινωνιακών μέσων και η υποκλοπή των συνομιλιών είναι κάτι που λίγο-πολύ όλες και όλοι ξέρουμε πως μπορεί να μας συμβεί, εάν δηλαδή δεν συμβαίνει ήδη με το κινητό και τον κομπιούτερ μας, αν όχι για πολιτικούς, οπωσδήποτε για εμπορικούς λόγους. Αυτό είναι ασφαλώς δυσάρεστο και απαράδεκτο, αλλά κάπου το έχουμε συνηθίσει. Ομως, το να μετατρέπει κάποιος τον βομβητή σου σε βόμβα, είναι ξεκάθαρη τρομοκρατία. Είναι χυδαίο και ανήθικο, είναι κάτι πρόστυχο και επονείδιστο, που παραβιάζει τους όποιους κανόνες έχει ο πόλεμος.
Είναι μια ασύμμετρη τρομοκρατική ενέργεια απολύτως ανάλογη με τη μετατροπή ενός αεροπλάνου σε ιπτάμενη βόμβα. Ομως τότε, ο Μπιν Λάντεν είχε ανακηρυχθεί ο Διάβολος από τη Δύση, η οποία τώρα, με τα διαμελισμένα παιδιά από τους παγιδευμένους βομβητές, κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας