Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.7° 24.6°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.6° 22.9°
1 BF
60%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
22°C
24.6° 21.9°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.3° 21.0°
0 BF
59%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.6° 17.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
0 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
33.3° 28.6°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.1° 25.7°
1 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 27.4°
2 BF
44%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
86%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
26.2° 21.9°
0 BF
68%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.4° 21.5°
2 BF
50%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 27.8°
2 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
28.2° 24.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.5° 22.5°
2 BF
65%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.7° 23.6°
2 BF
89%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
prasini energeia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com
Έρευνα

Καλύτερος σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής

Η απαλλαγή από τις εκπομπές CO2 του ενεργειακού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η επίτευξη εξοικονόμησής της είναι ουσιαστικής σημασίας για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σχολιάζει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Cordis. Επισημαίνει ότι για τον λόγο αυτό οκτώ χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα ερευνούν την ενεργειακή συμπεριφορά και τη μοντελοποίηση, υποστηρίζοντας τον σχεδιασμό και την εφαρμογή καλύτερων ενεργειακών πολιτικών.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η απαλλαγή από τις εκπομπές CO2 του ενεργειακού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτοί οι στόχοι κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050, καθώς το πακέτο «Fit for 55» συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο νομοθετικών αναθεωρήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές της Ε.Ε. με τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Ως μέρος αυτού του νομοθετικού έργου, η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση (EED) αναθεωρήθηκε το 2023, ενισχύοντας περαιτέρω τις φιλοδοξίες της, θέτοντας υψηλότερους δεσμευτικούς στόχους, προωθώντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στην ενέργεια, τις αποτελεσματικές τεχνολογίες και πρακτικές.

Για να εκπληρωθούν αυτές οι δεσμεύσεις, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ευκολότερος τρόπος μείωσης των εκπομπών θερμοκηπίου, ενώ οι καταναλωτές εξοικονομούν παράλληλα χρήματα. Απλά και χωρίς κόστος μέτρα, όπως εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το σβήσιμο των φώτων και του ηλεκτρικού εξοπλισμού ή η προώθηση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς, βοήθησαν στην επίτευξη σημαντικών μειώσεων ενέργειας και κατέδειξαν τη δύναμη των μη τεχνολογικών λύσεων συμπεριφοράς, όταν εφαρμόζονται σε κλίμακα και σε όλη την Ευρώπη.

Επομένως, η κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών είναι απαραίτητη για την επίτευξη αποτελεσματικών πολιτικών. Χρήσιμες γνώσεις από την επιστήμη της συμπεριφοράς και την ψυχολογία σχετικά με την τόνωση της ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τον σχεδιασμό πολιτικών και εκστρατειών αλλαγής συμπεριφοράς.

Το Cordis υπογραμμίζει ότι τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη κατά τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Προσθέτει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να εξετάσουν δράσεις για την ενεργειακή απόδοση και τη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης σε ίση βάση με εναλλακτικές ενέργειες για να ανταποκριθούν σε μια συγκεκριμένη ανάγκη ή στόχο. Ωστόσο, για την εφαρμογή, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε καλύτερα τη δομή της ενεργειακής ζήτησης και τις επιπτώσεις των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

Τρεις διαστάσεις αυτής της πρόκλησης διερευνήθηκαν από τις πρόσφατες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του Horizon 2020, με στόχο να γίνει πιο λειτουργική η πρώτη αρχή της ενεργειακής απόδοσης, να τεκμηριωθούν οι πτυχές της ζήτησης στη μοντελοποίηση ενέργειας και να βελτιωθεί η κατανόηση των μη ενεργειακών οφελών που συνδέονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Παράλληλα με αυτό, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να εφαρμόσουν καλύτερα μέτρα και εκστρατείες πολιτικής για την ενεργειακή απόδοση με την υποστήριξη συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, τα οκτώ χρηματοδοτούμενα έργα επιχειρούν να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα Horizon 2020 Energy Efficiency και τον διάδοχό του, το πρόγραμμα LIFE Clean Energy Transition, που παρέχουν χρηματοδότηση για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που στοχεύουν σε μια ενεργειακά αποδοτική, βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική οικονομία. Επίσης τα έργα WHY και NEWTRENDS είναι αφιερωμένα στην τεκμηρίωση των πτυχών της ζήτησης στην ενεργειακή μοντελοποίηση, ενώ το ODYSSEE-MURE είναι ένα συνεχιζόμενο έργο 30 ετών που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με μέτρα πολιτικής ενεργειακής απόδοσης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αναλυτικά τα έργα θα τα βρείτε στη διεύθυνση Cordis.europa.eu

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καλύτερος σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας