Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 29.3°
3 BF
26%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.2° 28.8°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 28.0°
1 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
45%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 28.5°
3 BF
37%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
31.0° 26.2°
2 BF
48%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.4°
1 BF
36%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
4 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 27.9°
3 BF
51%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 27.9°
1 BF
51%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
4 BF
42%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.4°
3 BF
39%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.5°
2 BF
36%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 25.4°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.1° 29.5°
0 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.3°
0 BF
55%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
29.7° 27.0°
2 BF
74%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
1 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Κρέμα σοκολάτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κρέμα σοκολάτας | Dreamstime.com

Σοκολάτα αγάπη μου

Είναι καιρός αυτός, θα μου πείτε, για σοκολάτα; Εδώ κοντεύουμε να λιώσουμε εμείς… Μάθατε, φαντάζομαι, τα μαντάτα για την αύξηση στην τιμή του κακάο. Από τη μια η ακαρπία, από την άλλη η κερδοσκοπία, ήρθε κι έδεσε και έρχεται από το φθινόπωρο εδώ να κάνει παρέα στο… λάδι μας. Ετσι είπα να γράψω κάτι πριν πούμε και τη σοκολάτα… σοκολατάκι.

♦Τώρα που το κλίμα μας γίνεται… τροπικό, αν φυτέψω κακαόδεντρο στο μπαλκόνι, για προσωπική χρήση, θα πιάσει λέτε;

Κρέμα σοκολάτας

1.200 γραμμ. φρέσκο γάλα
200 γραμμ. ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι αλάτι
100 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
70 γραμμ. κακάο
200 γραμμ. κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

 

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κακάο και το αλάτι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η κρέμα να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη κομματάκια, το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, τη μοιράζουμε σε μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη 5 λεπτά με μίξερ χειρός, μέχρι να σφίξει η σαντιγί. Διακοσμούμε το γλυκό μας και το σερβίρουμε.

Μωσαϊκό

Dreamstime.com
250 γραμμ. μπισκότα τύπου Digestive
250 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γραμμ. κουβερτούρα
200 γραμ. ζάχαρη άχνη
50 γραμμ. κακάο
1 σφηνάκι κονιάκ
100 γραμμ. ψίχα φιστίκια Αιγίνης

 

Σπάμε κομματάκια την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κονιάκ. Βάζουμε στο μούλτι τα μισά φιστίκια, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τα μπισκότα σπασμένα κομματάκια. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα του κέικ που έχουμε ντύσει με μεμβράνη. Ισιώνουμε την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει 5-6 ώρες. Σερβίρουμε το γλυκό με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

Υγρό κέικ

Dreamstime.com
250 γραμμ. αλεύρι
4 αυγά
200 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γραμμ. γάλα
200 γραμμ. βούτυρο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
● Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές κακάο
60 γραμμ. ζάχαρη
60 γραμμ. βούτυρο
100 γραμμ. κουβερτούρα

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Το αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη κομματάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο μείγμα. Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και στη συνέχεια το μείγμα σοκολάτας. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το τρυπάμε σε πολλά σημεία με οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε το σιρόπι. Ιδανικά το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό με παγωτό.

Τάρτα σοκολάτας

Dreamstime.com
250 γραμμ. μπισκότα σοκολάτας
100 γραμμ. βούτυρο
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
250 γραμμ. κουβερτούρα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά κονιάκ
φρέσκα φρούτα

 

Λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και να τρίβουμε, χωρίς να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με άμμο. Στρώνουμε με το μείγμα τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα να πάρει βράση. Κόβουμε την κουβερτούρα κομματάκια και τη βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε από πάνω την καυτή κρέμα και ύστερα από 1-2 λεπτά ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μέλι, το κονιάκ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στην τάρτα. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Πριν σερβίρουμε το γλυκό διακοσμούμε την επιφάνεια της τάρτας με φρέσκα φρούτα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σοκολάτα αγάπη μου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας