Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.4°
2 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.6° 13.3°
3 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 14.8°
1 BF
75%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
81%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
3 BF
66%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.0°
1 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
12.6° 10.4°
0 BF
50%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.0° 14.9°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 9.9°
1 BF
80%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.8°
4 BF
77%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 13.8°
3 BF
79%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
3 BF
89%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.2°
1 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 11.5°
0 BF
73%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.3°
2 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 13.6°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
2 BF
79%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 15.3°
2 BF
62%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
0 BF
42%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
Νίκος Παντελής, Ταμάρ Λεβί, Μπίλλυ Κίσσα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Νίκος Παντελής, Ταμάρ Λεβί, Μπίλλυ Κίσσα

Ο Νίκος, η Μπίλλυ, ο Μπόρις, η Ταμάρ σε... ιστορίες για ταρανδάκια

Τρεις Ελληνες και μία... εξ αγχιστείας Ελληνίδα από την Αλάσκα κάνουν stand up comedy στις Βρυξέλλες και μας μιλούν για τη ζωή, την εργασιακή περιπλάνησή τους, τα όνειρα και τις διαψεύσεις τους και το πώς τα μετασχηματίζουν σε σπαρταριστό ή μαύρο χιούμορ επί σκηνής, στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

 

Βρυξέλλες

Αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι εμπνευσμένο από τη σειρά του Netflix, «Μικρό Ταρανδάκι», τ’ ορκίζομαι. Δεν αφορά το προσωπικό δράμα των stand-up comedian των Βρυξελλών, ούτε πώς αντιμετωπίζουν τους stalkers τους. Αφορά τους ίδιους και τα όνειρά τους. Κι αν αυτό μοιάζει βαρετό, γελιέσαι!

Γιατί ο Νίκος, η Μπίλλυ, ο Μπόρις και η Ταμάρ θα σου θυμίσουν κάτι από αυτά που έχεις ζήσει, θα αποκαλύψουν μύχιες σκέψεις σου και, τελικά, θα σε κάνουν να λυθείς στα γέλια, όπως κάνουν ήδη το διεθνές κοινό των Βρυξελλών.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι Ελληνες ανεβαίνουν στις σκηνές της βελγικής πρωτεύουσας, που ακμάζουν με καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Πολλοί μάλιστα πήραν στις Βρυξέλλες το βάπτισμα του πυρός, κερδίζοντας σιγά σιγά το κοινό τους.

Οι πολιτιστικές διαφορές, η ιστορία, η γλώσσα, οι εμπειρίες, αλλά και η ίδια η πόλη βρίσκονται τις πιο πολλές φορές στο επίκεντρο των παραστάσεων. Η Ελλάδα και η πραγματικότητά της κυριαρχούν!

Μιλήσαμε μαζί τους για να ρίξουμε φως στο backstage: κανείς τους δεν το κάνει ως βασική δουλειά, αφού τα εισοδήματα από αυτό είναι ελάχιστα. Αλλά τους αρέσει, το απολαμβάνουν. Και όλοι συμφωνούν ότι η επαφή τους με τον κόσμο είναι το «κλειδί».

Νίκος Παντελής, ο… βετεράνος της ομάδας

Πάνω στη σκηνή είναι ένα μείγμα από Ελληνα του εξωτερικού, μέσου κλασικού Ελληνάρα και πολίτη του κόσμου. Στη φωτογραφία του WhatsApp του έχει μακρύ, κατσαρό μαλλί και θυμίζει τον τύπο από το vegan κίνημα, πολύ χωμένο σε αλκοόλ και καταχρήσεις, που όμως αργότερα θα κάνει καριέρα σε high tech εταιρείες.

Αλλά ο Νίκος Παντελής σού μιλάει στον πληθυντικό, με μια ευγένεια που ξαφνιάζει. Και ήταν το πρώτο πράγμα που με έκανε να σκεφτώ ότι ο τύπος αξιοποιεί στο έπακρο τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα του, αυτοσαρκαζόμενος και περνώντας καλά κατ’ αρχάς ο ίδιος με τον εαυτό του.

Ο Νίκος είναι 33 χρόνων και κατάγεται από τη Ρόδο. Εκανε το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία και μετά έψαχνε δουλειά σε Λονδίνο και Αμστερνταμ. Οταν ο κολλητός του ήρθε στις Βρυξέλλες, σκέφτηκε να το δοκιμάσει. Ηρθε πρώτα για πρακτική το 2018 και σήμερα δουλεύει σε εταιρεία που διοργανώνει events για λογαριασμό της Κομισιόν.

«Ξεκίνησα το stand up πριν από ακριβώς δύο χρόνια, εδώ στις Βρυξέλλες. Το σκεφτόμουν από τότε που σπούδαζα, αλλά λίγο το άγχος της επιβίωσης, μετά τον Covid, το είχα αφήσει. Το 2022 ήμουν άνεργος, οπότε έψαχνα δουλειά, είχα χωρίσει οπότε είχα χρόνο και αποφάσισα να το δοκιμάσω», είπε ο Νίκος.

Οπως οι περισσότεροι stand up comedians άρχισε με open mic βραδιές: μαζεύονται περίπου 10 άτομα μαζί, ανεβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον στη σκηνή και έχουν 5-6 λεπτά ο καθένας να δοκιμάσουν αστεία, να δουν αν «το έχουν».

Πήγε καλά. Πλέον, πέρα από το ότι «ανοίγει» τις παραστάσεις άλλων καλλιτεχνών που έρχονται από Ελλάδα, πρόσφατα έκανε και τις δικές του πρώτες παραστάσεις. Και ήταν sold out!

«Οταν έχω το opening act άλλων καλλιτεχνών, ο κόσμος ανυπομονεί να δει εκείνους στη σκηνή. Οπότε με κοιτάνε λίγο: ποιος είσαι εσύ; Οπότε, έχω κληθεί να σπάσω αυτήν την απόσταση. Και το έχω καταφέρει τις περισσότερες φορές», μας λέει.

«Το κοινό των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο. Ταυτίζεται με αυτά που λέω και έχουμε κοινές εμπειρίες. Πιο δύσκολο είναι να παίξω σε αμιγώς ελληνικό κοινό από την Καρδίτσα, που έπαιξα μία φορά. Προσαρμόζω το κείμενο και εύχομαι να λειτουργεί!».

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη είχε ένας άλλος stand up comedian, ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. «Μου άρεσε πολύ ο Τσούβι», εξηγεί, και πήγε σε μια παράστασή του στη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισε τον παραγωγό του. Ο Τσουβέλας ετοιμαζόταν για περιοδεία και ο παραγωγός τού ζήτησε να τον βοηθήσει να βρουν χώρο, κάτι που έγινε. Ο Νίκος ζήτησε από τον Α. Τσουβέλα να «ανοίξει» την παράστασή του, κάτι που έγινε.

«Μετά την παράσταση, πάμε για ποτό και εκεί που τα λέγαμε μου λέει: θες να έρθεις μαζί μου στην περιοδεία; Και με πήρε!» θυμάται σαν να μην το πιστεύει ούτε ο ίδιος.

Πήγαν μαζί παντού: Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, ακόμα και στο Φάληρο, μπροστά σε 3.000 κόσμο. «Αλλη εμπειρία! Μου δίνει πολύ καλές συμβουλές και βλέπω το stand up από άλλη οπτική που δεν ήξερα», αναγνωρίζει.

Ο στόχος του Νίκου πλέον έχει αλλάξει, θέλει να γίνει κωμικός και δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση, με παραστάσεις όπου και όταν μπορεί και ένα 7λεπτο ραδιοφωνικό σφηνάκι στο ράδιο Λυχνάρι της Ρόδου κάθε Σαββατοκύριακο. Τίτλος του; «Παντελής έλλειψη αυτογνωσίας».

● Η επόμενη παράσταση θα είναι στο Παρίσι στις 18/5, όπου θα παίξει για τους Ελληνες του εξωτερικού μαζί με την Αννα Αμπατζιάνη, η οποία ζει στο Παρίσι.

Μπίλλυ Κίσσα, απόψε αυτοσχεδιάζουμε και σε stand up comedy!

Εχει κάτι πολύ ελληνικό στο πρόσωπό της, αλλά ο τρόπος που κινείται δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ξέρουμε: μια ψηλή, αδύνατη κοπέλα που πολλές φορές χωρίς να κάνει κάτι, εσύ αρχίζεις να γελάς.

Προφανώς γιατί η Μπίλλυ, aka Βασιλική, Κίσσα είναι μεν στις σκηνές του stand up μόλις έξι μήνες, αλλά έχει εμπειρία από τον χώρο της κωμωδίας και δη του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια!

Τη ρωτάω αν το αυτοσχεδιαστικό θέατρο τη βοηθάει στο stand up. «Είναι δύο διαφορετικά είδη, με άλλους κανόνες, πολλές φορές αντίθετους. Αλλά και τα δύο χρησιμοποιούν τη σύνδεση με κοινό και τον αυθορμητισμό, οπότε θα έλεγα ότι το ένα λειτουργεί ως εργαλείο για το άλλο», εξηγεί.

Η Μπίλλυ δούλευε στην Ελλάδα πολλά χρόνια ως ηθοποιός και δίδασκε σε μια σχολή αυτοσχεδιαστικό θέατρο. «Και μετά ήρθε η πανδημία και όλα γκρεμίστηκαν. Δεν είχαμε δουλειά, ούτε εισόδημα ούτε κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση. Είχα μια πρόταση για μια σχολή αυτοσχεδιασμού στις Βρυξέλλες. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Και δεν το έχω μετανιώσει», διηγείται.

Το πρώτο 5λεπτο που είδα από την Μπίλλυ αφορούσε την οικογένειά της. Ενα ξεκαρδιστικό μονόπρακτο για το πώς η ίδια βίωσε τα παιδικά της χρόνια υπό την… επήρεια του κομμουνισμού ως ιδεολογικής προσέγγισης των γονιών και των παππούδων της. Γέλασα με την καρδιά μου! Μετά την παράσταση, μου έκανε εντύπωση που πολλοί Ανατολικοί από το κοινό έσπευσαν να της πουν πόσο ταυτίστηκαν.

«Μιλάω για τον εαυτό μου και πολύς κόσμος ταυτίζεται. Το βασικό είναι να βρεις το σημείο επαφής, αλλά και τον τρόπο να το πεις ώστε να κάνεις τον άλλον να γελάσει», μας λέει.

«Κάποιες φορές λέω για την εμπειρία μου με τον καρκίνο και τις σούπερ δυνάμεις που θα μπορούσα να έχω γιατί ήμουν ραδιενεργή», λέει γελώντας. «Αλλες φορές, μιλώ για την εμπειρία μου ως γυναίκα, τις διαφορές που βρήκα εδώ σε σχέση με την Ελλάδα», εξηγεί.

Μπόρις Καρατσόλης, ο επιστήμονας

Μπόρις Καρατσόλης

Σπούδασε στο Γεωλογικό Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην ωκεανογραφία και διδακτορικό στη Σουηδία για την ιστορική γεωλογία και την παλαιοντολογία.

Μετά, πέρασε δύο μήνες σερί πάνω σε πλοίο στη Γριλανδία και την Ισλανδία «τρυπώντας» τον βυθό με γεωτρύπανο για να λάβει ιζήματα και να τα μελετήσει. Και ήρθε στο Βέλγιο πριν από έξι μήνες με το πρόγραμμα «Μαρί Κιουρί» για να εξετάσει τις προηγούμενες «υπέρθερμες» περιόδους της Γης και να βγάλει συμπεράσματα για τη σημερινή κλιματική αλλαγή.

Αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει ο Μπόρις Καρατσόλης σε ένα ρεπορτάζ για τους stand up comedians των Βρυξελλών, τότε ορίστε η απάντησή του: «Ολο το σκοτάδι που έφαγα πέντε χρόνια στη Σουηδία, το κάνω μπλακ χιούμορ στη σκηνή», θα πει γελώντας.

Ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο τις παραστάσεις, με open mic κι αυτός, στο πλαίσιο μιας ομάδας των Βρυξελλών. Μέσα σε ούτε έξι μήνες κατάφερε να πείσει τους διοργανωτές ότι δεν είναι για τους «αρχάριους», αλλά για τους προχωρημένους.

«Στην κωμωδία μπορείς να μιλήσεις για δύσκολα θέματα με αστείο τρόπο. Αυτό θέλω να κάνω. Στόχος είναι να γελάσει ο κόσμος, οπότε σίγουρα λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία», λέει.

Και ο δικός του στόχος ποιος είναι; «Να ξεχνιέμαι. Είχα πάντα άγχος όταν δεν έκανα κάτι δημιουργικό», απαντάει.

Και μετά; «Στα Netflix special», μου λέει, για να σχολιάσουμε ότι η φάση θυμίζει λίγο τη συνέντευξη του Αντετοκούνμπο όταν ήταν μικρός που ονειρευόταν το NBA.

Ταμάρ Λεβί, το outsider

Δεν το κάνω επίτηδες, αλήθεια. Αλλά η Ταμάρ Λεβί είναι από την Αλάσκα – και ναι, ξέρω, εκεί ζουν τα «Μικρά Ταρανδάκια». Αλλά καμία σχέση, σας διαβεβαιώ! Αντίθετα, η Ταμάρ έχει σχέση με την ελληνική σκηνή των stand up comedian των Βρυξελλών. Πώς; Μα… παντρεύτηκε έναν Ελληνα. Και από τότε, «μας έχει περιλάβει» στα σόου της και μας περνάει… γενεές δεκατέσσερις.

Μιλήσαμε μόλις μία μέρα μετά τη φιλανθρωπική εκδήλωση «Darkness into light» που είχε οργανώσει η Ταμάρ με την ιρλανδική πρεσβεία των Βρυξελλών. Είχε καταφέρει να μαζέψει 48.000 ευρώ για την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Με την ιδιότητά της ως εικαστικής καλλιτέχνιδος δώρισε μια σειρά έργων της στη μνήμη ενός φίλου της που δεν τα κατάφερε να πάρει τη βοήθεια που χρειαζόταν.

«Ξεκίνησα τον περασμένο Ιούνιο γιατί η κάθαρσις, όπως λέει ο Αριστοτέλης, είναι μεγάλο πράγμα. Για μένα, το stand up comedy έχει σκοπό να νιώσουμε την κάθαρση όλοι μαζί», λέει η Ταμάρ. «Είναι εύκολο να αγαπάς τους Ελληνες και να τους κάνεις να γελάνε», συμπληρώνει.

«Ωστόσο είμαι σίγουρη ότι το υπουργείο Διασποράς έχει κρυφή ατζέντα να αποτρέπει τους Ελληνες να φύγουν από την Ελλάδα», το πετάει σαν βόμβα, για να δει να ζωγραφίζεται η απορία στο πρόσωπό μου. «Πώς αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις ότι σε ταμπέλα μαγαζιού θα δεις τη λέξη ΕΝΔΥΜΑΤΑ αντί για ρούχα; Κάνω τόσο κόπο να μάθω τη νέα ελληνική και εσείς τα μπερδεύετε με την καθαρεύουσα σαν να μη συμβαίνει τίποτα!».

Σε κάθε ατάκα της Ταμάρ βγαίνει ένα πηγαίο γέλιο. Στα σόου της θα ακούσεις ιστορίες για τις ελληνικές λέξεις που θυμίζουν βρισιά στα αγγλικά, την ταλαιπωρία των τόνων και της ορθογραφίας, αλλά και τις ελληνικές διαβαθμίσεις της αγάπης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Νίκος, η Μπίλλυ, ο Μπόρις, η Ταμάρ σε... ιστορίες για ταρανδάκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας